تاریخ انتشار: ۱۹:۴۲ - ۱۴ خرداد ۱۴۰۲

طلاب به کار امام‌جماعتی رغبت ندارند/۸۰ درصد مساجد امام‌جماعت ندارند

تا ۸۰ درصد مساجد کشور امام‌جماعت ندارند اما به‌ازای هر مسجد، ۶ روحانی در کشور وجود دارد

طلاب به کار امام‌جماعتی رغبت ندارند/۸۰ درصد مساجد امام‌جماعت ندارند

اقتصاد۲۴-خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان «طلبه‌ها دوست ندارند امام جماعت شوند!» نوشته بود که استخدام و فعالیت در اداره‌ها به الویت اول طلبه‌ها بعد از فارغ‌التحصیلی تبدیل شده است.

ابوالقاسم دولابی نماینده ویژه ابراهیم رئیسی در امور روحانیت در گردهمایی طلاب شهرستان خدابنده گفته که از ۷۵هزار مسجد، درِ ۵۰هزار مسجد بسته است و این فاجعه‌ای خوانده که باید بر آن خون گریست. او دلیل این اتفاق را حمایت نکردن دولت از نهادهای دینی عنوان کرده است.

این نخستین بار نیست که مسوولان این عرصه، از نبود یا ناچیز بودن حمایت‌ها از مساجد و امور مربوط به آن‌ها حرف می‌زنند. حبیب‌رضا ارزانی، رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد در سال ۹۹ با اشاره به کم بودن بودجه ۳۰۰ میلیارد تومانی اختصاص‌یافته به کانون‌های فرهنگی مساجد، گفته بود که بودجه‌ی بیشتر می‌تواند تضمین انجام تعهدات این نهاد باشد. بودجه پیشنهادی وزارت ارشاد برای کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد در سال ۱۴۰۲، ۴۷۷ میلیارد تومان است.

بودجه مساجد کم است؟

این اما همه بودجه‌ای نیست که به صورت مستقیم و غیرمستقیم به مساجد اختصاص می‌یابد. در مجموع، ۲۴ نهاد از دفاتر نمایندگان ولی فقیه در استان‌ها و پایگاه‌های بسیج مساجد تا سازمان اوقاف و شهرداری و ستاد مردمی اعتکاف، به مستقیم و یا غیرمستقیم در اداره مساجد دخیلند. در بودجه‌ی سال ۱۴۰۲، در مجموع ۹۰۵ میلیارد تومان به طور مستقیم به مساجد اختصاص یافته است. این مبلغ از طریق کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد، شورای عالی انقلاب فرهنگی، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه و مرکز رسیدگی به امور مساجد تحت عناوینی مثل احداث و تکمیل مساجد، افزایش تعداد حافظان و قاریان قرآن، حمایت از فعالیت‌های مساجد، ساماندهی و راهبری فعالیت‌های فرهنگی و هنری مساجد در بودجه کشور تعریف شده‌اند.

از بودجه‌های غیرمستقیم که ذیل نهادهایی مثل وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات، حوزه‌های علمیه و ... به مساجد راه پیدا می‌کند اگر بگذریم، چیدن همه این ارقام و مبالغ در کنار گلایه‌های مقامات و مسوولان از «حمایت نشدن»، پرسشی اساسی را خلق می‌کند: چرا شرایط مساجد کشور، علی‌رغم حمایت‌های مستند در بودجه‌های هر سال، هر روز به وخامت می‌رود؟ دلیل بسته شدن حدود ۷۰درصد از مساجد در کشور، تنها حمایت‌نشدن مادی است؟


روزنامه اینترنتی فراز با طرح این پرسش، با «محمدتقی فاضل میبدی»، روحانی و عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم گفت‌وگو کرده است:

حمایت‌های دولت، مساجد را خالی کرد

فاضل میبدی با انتقاد از اساس حمایت‌های دولتی از مساجد گفت: «دولت اگر از مساجد حمایت نمی‌کرد و در امور مساجد دخالت نمی‌کرد، احتمالا امروز مساجد ما خالی نمی‌شد. یکی از علت‌های بسته شدن در مساجد این است که مسجدها امروز به پایگاه جناح‌های خاص، تبلیغات حکومتی و سیاست‌بازی تبدیل شده‌اند. این که یک روحانی پس از نماز جماعت، در مسجد علیه این و آن بگوید، از فلانی تعریف کند و دیگری را مزمت کند، پیداست مسجد خالی می‌شود. اگر این مساجد به جایگاه اولیه‌اش، یعنی جایگاه معنویت، اخلاق و عبادت بازمی‌گشت، مردم نیز رغبت می‌کرد».

این مدرس حوزه علمیه در ادامه چنین گفت:‌ «بنابراین معتقدم که به خاطر برخی بودجه‌های دولتی که به مساجد اختصاص می‌یابد یا پایگاه فلان نهاد که در مسجد وجود دارد یا نصب عکس و بیانیه‌خوانی و امثال این‌ها، مردم از مساجد دل‌زده شده‌اند. برای مثال، شما امروز در مساجد شعار مرگ بر این و آن می‌شنوید. در گذشته مساجد جای این کارها نبود. متاسفانه مسجد را با پایگاه‌های حزبی اشتباه گرفتیم».

عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علیمه قم در انتها با اشاره به علت خالی‌شدن مساجد گفت: «علتش، جناح‌بازی با همین بودجه‌های دولتی است. نگاهی به نمازجمعه‌ها بیندازید. امام جمعه‌ها و دفاتر ائمه جمعه حمایت‌های مادی و معنوی زیادی دارند. پس چرا نمازجمعه‌ها خالی شده؟ در تهران با این جمعیت، چند نفر به نماز جمعه می‌روند؟ مقایسه کنید با اول انقلاب که مرحوم آیت‌الله ظالقانی نماز جمعه می‌خواند. بنابراین، دولت در هرچیزی، به ویژه در مساجد و امور معنوی مردم دخالت کرده، اوضاعش را بدتر کرده است. نمونه دیگرش مساله حجاب است که دولت با قانون و مقررات و جریمه و ترس و تهدید وارد شد و مردم مساله را پس زدند. مسجد در گذشته با پول مردم اداره می‌شد. اگر پول دولت وارد مسجدی شود، آن مسجد دیگر جایگاه عبادت نیست».

مساجد بی‌روحانی!

ریشه خالی شدن مساجد را در جای دیگری نیز می‌توان یافت. بدیهی است که امامان جماعت، نقش پررنگی در احیا و حتی در جلوگیری از بسته‌شدن بیشتر مساجد دارند. در سال‌های اخیر اما به نظر می‌رسد که فعالیت در مسجد به عنوان امام جماعت، به اولویت‌های آخر طلبه‌ها و روحانیون تبدیل شده بود. به عبارت بهتر، تعداد روحانی‌ها در هر نهاد دیگر، بیشتر از مساجد است. خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان «طلبه‌ها دوست ندارند امام جماعت شوند!» نوشته بود که استخدام و فعالیت در اداره‌ها به الویت اول طلبه‌ها بعد از فارغ‌التحصیلی تبدیل شده است. «روح‌الله حریزاوی»، قائم‌ مقام سازمان تبلیغات اسلامی نیز در جایی دیگر، با اشاره به وضعیت مساجد بوشهر اعلام کرده بود که «کسی مسوولیت امام جماعت را قبول نمی‌کند و در استان بوشهر تنها ۲۰ درصد مساجد، امام جماعت دارند».

در سال ۹۵، حوزه‌های علمیه بانوان حدود ۷۰ هزار مشغول به تحصیل و ۹۰ هزار فارغ‌التحصیل داشت. ۱۵۰ هزار طلبه مرد نیز مشغول به تحصیل در حوزه‌های علمیه بودند. در آن سال حدود ۴۱ هزار طلبه و روحانی اهل سنت نیز در کشور حضور داشتند. با این اوصاف، به نظر می‌رسد تعداد روحانی‌های کشور در حال حاضر نباید کمتر از نیم میلیون نفر باشد.

در واقع، در حالی ۷۰ تا ۸۰ درصد مساجد کشور امام جماعت ندارند که به ازای هر مسجد، ۶ روحانی در کشور وجود دارد. این، نشان از عدم تمایل طلبه‌ها برای حضور در مساجد است که با حمایت‌های دولتی قابل جبران نیست.با همه این تفاسیر، باید دید «حمایت‌نشدن» توسط دولت چقدر در خالی‌شدن، بسته شدن و کم‌رنگ‌تر شدن نقش مساجد سهم دارند و سهم متولیان این نهاد در این پدیده چقدر است؟

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران