اتاق بازرگانی ایران در حالی اقدام به انتشار گزارش شامخ تیرماه کرده که این نظرسنجی نشان از افول فعالیتهای اقتصادی در این ماه و قرار گرفتن آنها در شراسط حساس دارد. در این بین، کاهش سفارشات جدید، کاهش موجودی مواد اولیه و کاهش فروش از چالشهای اصلی و عمده بنگاههای اقتصادی در تیرماه بوده است.
اقتصاد۲۴-گزارش شامخ تیرماه مربوط به دوره چهل و ششم طرح شاخص مدیران خرید کل اقتصاد است. این گزارش همچنین شامل دوره پنجاهوهشتم طرح شاخص مدیران خرید بخش صنعت بر مبنای اطلاعات حاصل از نظرسنجی از فعالان و بنگاههای اقتصادی توسط مرکز پژوهشهای اتاق ایران منتشر شده است.
در این گزارش آمده است، در تیرماه شاخص مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) برای کل اقتصاد ایران به ۵۰.۶۳ رسیده که نسبت به ماه قبل از آن ۲.۶۵ واحد کاهش نشان میدهد. همچنین شامخ بخش صنعت در این ماه با کاهش ۵.۲۱ واحدی به رقم ۵۰.۰۹ رسیده است که مرز میان رکود و رونق محسوب میشود.
بر اساس اطلاعات این گزارش، روند کاهشی شامخ اقتصاد در تیرماه ادامه پیدا کرده و بنگاههای اقتصادی در میزان سفارشات جدید مشتریان، موجودی مواد اولیه و میزان فروش کالا و خدمات در مقایسه با خردادماه ارقام کمتری را ثبت کردهاند.
در بخش صنعت نیز شاخص شامخ با کاهش قابلتوجه در مقایسه با خرداد، به کمترین مقدار ۶ ماهه رسیده و بنگاهها ضمن کاهش محسوس در موجودی مواد اولیه و میزان فروش کالا، پایینترین میزان خوشبینی به بهبود وضعیت تولید در ۱۳ ماه گذشته را ثبت کردهاند.
شامخ کل اقتصاد ایران
اطلاعاتی که در این گزارش آمده، نشان میدهد که شاخص ترکیبی مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) برای کل اقتصاد ایران در تیرماه معادل ۵۰.۶۳ بوده که در مقایسه با خرداد ۲.۶۵ واحد کاهش یافته و به کمترین مقدار ۶ ماهه خود از بهمن ۱۴۰۱ (بهغیراز فروردین) رسیده است.
این رقم در مقایسه با روند ۶ ماهه اخیر، نشان میدهد که شتاب رشد فعالیتهای اقتصادی در ماه تیر کاهش یافته است. همچنین، میزان خوشبینی شرکتها نسبت به چشمانداز فعالیتها برای ماه آینده به کمترین میزان از ابتدای سال ۱۴۰۲ رسیده است.
در این ماه، شاخص میزان سفارشات جدید نیز به کمترین مقدار ۶ ماهه از بهمنماه (بهغیراز فروردین) رسیده است.
بر اساس این گزارش، کاهش تقاضای ناشی از بیثباتی نرخ ارز و کمبود نقدینگی ناشی از تورم بالای ماههای گذشته، نیز بیتأثیر نبوده و علاوه بر کاهش تقاضا، مشکلاتی مانند کاهش سرمایه در گردش برای تأمین لوازم و مواد اولیه باعث کاهش فعالیتهای کسبوکارها در آستانه مرزی ۵۰ شده است.