تاریخ انتشار: ۱۲:۴۹ - ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
اقتصاد ایران در سال‌های تحریم و کودتا چگونه پیش رفت؟

اقتصاد بدون نفت، هفتاد سال پس از کودتا بر علیه مصدق!

مصدق با اقدامات موفقیت‌آمیز، به خوبی بحران اقتصادی کشور را مدیریت کرد. اما تطابق روش‌های اقتصادی امروزی دولت‌ها با شیوه مصدق در هدایت اقتصاد، زمانی که نتایج مثبت به همراه نداشته باشد، به معنای تکرار تاریخ به عنوان تراژدی و سپس کمدی خواهد بود

محمد مصدق

اقتصاد۲۴- میرا قربانی فر -  امروز درست ۷۰ سال از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ می‌گذرد و اقتصاد ایران گرد سال‌های دور را هنوز بر چهره دارد. محدودیت در فروش نفت و عدم تناسب درآمد‌های نفتی با نیاز‌های کشور که این روز‌ها اقتصاد ایران با آن سر در گریبان است، قصه‌ای تلخ از تکرار یک بازه تاریخی است. قصه‌ای که سرآغاز آن با دوران نخست‌وزیری دکتر محمد مصدق و نگاه راهبردی او برای نجات اقتصاد ایران رقم خورد. البته که بهره‌برداری از واژه‌های کلیدی مانند نفت، تحریم و آمریکا برای مقایسه امروز و دیروز در اقتصاد ایران، کمی بی‌معنی به نظر می‌رسد. با این‌حال تفاوت‌های چشمگیر در راهبرد‌های اقتصادی دولت مصدق و شرایط کنونی آشکار است. این، قصه فرصت ساختن از تحدید‌هاست. قصه برخواستن سیمرغ از آتش. قصه اقتصاد ایران در نیمهٔ پایانی دهه ۲۰ و پیش از کودتا.

شکوفایی در منگنه اقتصادی

سی‌امین نخست‌وزیر ایران در آغاز دوران کوتاه فعالیت خود در این سمت، به اشتباه تصور می‌کرد که با درآمد نفت می‌توان تمام احتیاجات و کاستی‌های بودجه را تامین کرد. مصدق اما، وقتی با شرایط متفاوتی روبرو شد، به راهبرد‌های تازه‌ای برای نجات اقتصاد کشور روی آورد و تلاش کرد از تحدیدِ اقتصاد بدون نفت، فرصت نجات بسازد.
در همین تنگنا بود که سه تغییر مهم در قوانین اقتصادی ایران اتفاق افتاد که تا امروز تأثیر آن‌ها مشهود است. اول، تصویب قانون کار که به تصویب لایحه قانونی بیمه‌های اجتماعی کارگران منجر شد و سپس تأسیس سازمان بیمه‌های اجتماعی کارگران. دوم، اصلاحات در سیاست‌های اقتصاد بدون نفت، حتی در بحران مذاکرات نفتی. سوم، با تقسیم‌بندی واردات به دو گروه کالا‌های ضروری و تجملی و تنظیم صادرات در دو دسته کالا‌های کمتر و بیشتر قابل فروش، سعی در ایجاد تعادل در بازار واردات و صادرات شد.

به بیان دیگر، دولت مصدق ابتدا با حذف هزینه‌های غیرضروری، اصلاح سیستم مالیاتی و بازنگری در اداره دولت، هزینه‌های خود در بودجه سال ۱۳۲۹ را از ۱۱/۲  میلیارد ریال به ۹/۷  میلیارد ریال در بودجه سال ۱۳۳۰ رساند.
حال مجال تکیه بر درآمد‌های عمومی بود که با افزایش قیمت کالا‌های انحصاری دولت و همچنین عوارض گمرگ تحقق یافت. حال نوبت به مشارکت عمومی مردم و جلب اعتماد آن‌ها برای این مشارکت بود. مسیری که با انتشار اوراق قرضه در نیمهٔ دوم سال ۱۳۳۰ انجام شد، اما محافظه‌کاری ثروتمندان و فقر طبقه کم‌برخوردار تنها به انتشار یک چهارم اوراق منجر شد.|


بیشتر بخوانید: هفتاد سال پس از واقعه؛ واکاوی از آغاز تا انجام کودتای ۲۸ مرداد


گام بعدی بهبود تجارت خارجی بود که با توجه به منفی بودن تراز بازرگانی واردات کالا‌های غیرضرور و کمبود ارز، چالش جدی مصدق محسوب می‌شد. مصدق پس از تقسیم‌بندی کالا‌ها به ضروری و تجملی و رده‌بندی صادرات در دو گروه کالا‌های کمتر و بیشتر قابل فروش سعی در اتخاذ یک تعادل کرد. بر این اساس بازرگانانی می‌توانستند کالای تجملاتی وارد کنند کهی‌توانستند کالا‌های کمتر قابل فروش را با موفقیت صادر کنند.

چشم‌انداز بدون نفت

دولت مصدق با چالش‌های بسیاری در زمینه اقتصاد روبرو بود. کمبود منابع مالی، نوسانات قیمت‌ها و وابستگی به تحریم‌های اقتصادی از جمله این چالش‌ها بودند. با این حال، انجام تلاش‌های جدی در جهت کاهش وابستگی به نفت و توسعه بخش‌های دیگر اقتصادی، به موفقیت‌های قابل توجهی منجر شد. در واقع اقتصاد در شرایط عدم وابستگی به نفت تقابل دیدنی از چالش‌ها و فرصت‌ها بود که قابل بررسی است.

تنوع اقتصادی: دولت مصدق به توسعه‌ی بخش‌های مختلف اقتصادی توجه کرد و سیاست‌هایی را برای تنوع‌بخشی اجرا کرد. این تنوع شامل تشویق به توسعه کشاورزی، صنعت، تجارت خارجی و سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف بود.

سیاست‌های اصلاحی: دولت مصدق در راستای تحقق توسعه‌ی اقتصادی، سیاست‌های اصلاحی را در زمینه‌های مختلف اجرا کرد. تشویق به سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف، تنظیم قوانین کاری منصفانه و توسعه زیرساخت‌های اقتصادی از جمله اقداماتی بودند که از طرف دولت پیگیری می‌شد.
کاهش وابستگی به نفت: یکی از چالش‌های بزرگ اقتصادی دولت مصدق، کاهش وابستگی به درآمد‌های نفتی بود. این دولت تلاش‌های فراوانی را برای جلوگیری از اتکا به نفت و ایجاد منابع درآمدی تنوع‌بخش صورت داد. توسعه کشاورزی، تجارت خارجی، توسعه کارخانه‌ها و تشویق به سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف به‌عنوان راهکار‌هایی برای تنوع‌بخشی به اقتصاد مطرح شد.

تجربه دولت مصدق و چالش‌های اقتصادی کنونی

اما دوران تحریم‌های کنونی ایران، همچون دوره دولت محمد مصدق، یکی از چالش‌های بزرگ اقتصادی تاریخ معاصر این کشور به‌شمار می‌آید. با این‌حال رویکرد اشتباه دولت‌ها طی سال‌های اخیر تحدید اقتصاد بدون نفت را به تهدیدی جدی برای کشور بدل و بر تمام وجوه زندگی مردم سایه افکندند.

کوتاه‌بینی در تصمیم‌گیری: در دوره کنونی، برخی تصمیم‌ها ممکن است به دلیل تمرکز بر واردات و اتکا به نفت، به صورت کوتاه‌مدت گرفته شوند و نقض مصالح بلندمدت کشور را سبب شوند.

نقص در مدیریت اقتصادی: مدیریت ناکارآمد و کاوش‌نشده می‌تواند باعث کاهش اثربخشی تلاش‌های اقتصادی و مقابله با تحریم‌ها شود.


عدم بهره‌برداری از تجربیات گذشته: تجربه دوره مصدق نشان‌دهنده اهمیت تنوع‌بخشی اقتصادی، توجه به تولیدات داخلی و تقویت همکاری‌های اقتصادی بین‌المللی است. این تجربه‌ها باید در مدیریت اقتصادی کنونی بیشتر به‌کار گرفته شوند.

سیاست‌های پایدار و مدیریت جامعه: برای مقابله با تحریم‌ها و تحقق توسعه پایدار، لازم است تصمیم‌گیری‌ها به شکل جامع و معنی‌دار اتخاذ شود. همچنین، اصول حکمرانی خوب و مبارزه با فساد نقش اساسی در موفقیت‌های اقتصادی دارند.


بیشتر بخوانید: اعتراض اقتصادی و سالگرد مشروطه‌گی


در نهایت، تجربه‌های دوره محمد مصدق و چالش‌های اقتصادی کنونی نشان می‌دهد که می‌شد از تحریم‌ها و مواجهه با چالش‌های اقتصادی، فرصتی برای اصلاح سیاست‌های اقتصادی، تنوع‌بخشی و تقویت توانمندی‌های داخلی ساخت و با اجرای سیاست‌های اقتصادی هوشمندانه، تمرکز بر توسعه داخلی، کاهش وابستگی به منابع خارجی و تقویت مدیریت اقتصادی، اقتصاد بحران زده را از منگنه بیرون کشید.

مصدق با اقدامات موفقیت‌آمیز، به خوبی بحران اقتصادی کشور را مدیریت کرد. اما تطابق روش‌های اقتصادی امروزی دولت‌ها با شیوه مصدق در هدایت اقتصاد، زمانی که نتایج مثبت به همراه نداشته باشد، به معنای تکرار تاریخ به عنوان تراژدی و سپس کمدی خواهد بود؛ به عبارت دیگر، این تجربه بی‌بدیل از کارل ماکس را تأیید می‌کند: تاریخ، تکرار می‌شود: بار اول به عنوان تراژدی و بار دوم به عنوان کمدی!

منبع: امتداد 

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ مراسم عروسی فوزیه و محمدرضا پهلوی ۸۷ سال پیش با حضور نازلی ملکۀ مصر

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

سناریو‌های حمله احتمالی علیه تاسیسات انرژی ایران/ کدام زیرساخت‌ها مورد حمله قرار گرفته و کدام کشور‌ها بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند؟

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۷ فروردین ۱۴۰۴/ ترس و احتیاط در بازار طلا

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

توضیح سخنگوی دولت درباره موضوع مذاکره با آمریکا

النصر به خاطر استقلال جریمه شد!

زمان برگزاری صدویکمین جلسه حراج شمش طلا اعلام شد

شروین حاجی پور خواننده سریال وحشی شد

تاریخ اعلام نتایج اولیه آزمون دکتری سال ۱۴۰۴

فوت کودک ایلامی در دندانپزشکی

آمادگی نیرو‌های مسلح برای توسعه روابط با عربستان

رهبر انقلاب پس از دریافت پیام پادشاه عربستان: دو کشور می‌توانند مکمل یکدیگر باشند

نرخ دستمزد مدیران تهیه و پشتیبانی تولید سینمای ایران اعلام شد

علیرضا بیرانوند به دادگاه احضار شد

نرخ سود بین‌بانکی افزایش یافت/ جدول تغییرات نرخ سود

عکس/ درخواست ویژه مهدی قایدی از محسن تنابنده؛ خوش گلدین!

توصیه مهم رهبر انقلاب به مسئولان: توجه به همسران و فرزندانتان را فراموش نکنید

رفع بوی بد دهان با مصرف این گیاه

این میوه پوست شما را جذابتر می‌کند

نجات بورس از سایه ریسک؟

جزییات تغییرات قوانین حج در عربستان

آماری عجیب از دور ریز برنج در ایران

کوه‌های مینیاتوری نهبندان

عکس/ فخرالدوله، دختر مظفرالدین شاه در دوران پیری ۷۳ سال پیش

عکس/ کودکی حاج‌قاسم سلیمانی در حال دوچرخه‌سواری

عکس/ صیاد شیرازی در کنار پسرش ۳۰ سال پیش

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

عکس/ تبریک تولد خاص هوتن شکیبا به تینا پاکروان

قیمت روز زعفران + جدول

برق چاه‌های آب شرب باید مجزا شود

قیمت انواع موتور سیکلت در بازار + جدول

قیمت جهانی نفت افزایش یافت

افزایش ۱۱ میلیون تومانی قیمت آزمون آیلتس؟!

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ چرا وزیر دفاع عربستان به تهران آمد؟

عکس/ مهرانه مهین‌ترابی ازدواج کرد؟

بازار بورس در گرداب اخبار مذاکرات قرار گرفت

نرخ بهره بین بانکی افزایش یافت

عکس/ نظر سنجی عجیب نظر مردم آمریکا درباره اسرائیل

فیلم/ محتوای پیام رهبر انقلاب به پوتین چه بود؟

فیلم/ ساکنین غزه برای آب صف بستند

فیلم/ سرقت وحشیانه از یک زن بچه به بغل

فیلم/ خواستگاری یک قهرمان پرورش اندام از نعیمه نظام‌دوست

عکس/ استوری جنجالی محمدرضا گلزار در اینستاگرام

فیلم/ مذاکره گروسی و اسلامی دانشجویان را عصبانی کرد

عکس/ پوستر دردناک استقلال خوزستان برای بازی با ذوب آهن

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با سپاهان

اینفوگرافی/ آمار هزینه و درآمد خانوار‌ها در سال ۱۴۰۲

فیلم/ استقبال رسمی سرلشکر باقری از وزیر دفاع عربستان

عکس/ استایل رحمان و رحیم در کنار سارا و نیکای پایتخت

فیلم/ ادامه حملات اسرائیل به نوار غزه

سورپرایز ویژه در انتظار پرسپولیس مقابل سپاهان

استقلال گران‌ترین ناکام لیگ