تاریخ انتشار: ۰۹:۴۷ - ۲۷ شهريور ۱۴۰۲

اثر افزایش قیمت نفت در بورس نمایان شد

معاملات اولین روز از هفته در شرایطی آغاز شد که نماگر‌های اصلی بازار سهام با صعود نسبت به روز معاملاتی قبل همراه شدند. افزایش بهای نفت در بازار‌های جهانی یکی از مهم‌ترین عواملی است که سبب شد تا بازار سهام در روز گذشته با صعود قیمت‏‏ها همراه شود. در این میان گروه پالایشی، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین گروه‌هایی بود که مورد توجه فعالان بازار سهام قرار گرفت.

بورس

اقتصاد۲۴- بورس تهران در جریان معاملات اولین روز از هفته توانست مجددا وضعیت متعادلی به لحاظ معاملاتی به خود بگیرد. روز گذشته، شاخص‌کل بورس تهران با افزایش ۴۳/ ۰‌درصدی همراه شد و در سطح ۲‌میلیون و ۱۳۵‌هزار‌واحدی کار خود را به اتمام رساند. نماگر هم وزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نماد‌های معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوب‌تری نمایش می‌دهد، با افزایش ۷۲/ ۰‌درصدی توانست خود را به محدوده ۷۲۶‌هزار واحدی برساند. شاخص‌کل فرابورس نیز به‌عنوان نماینده سهام فرابورسی، با صعود ۴۸/ ۰‌درصدی توانست خود را به میانه‌های کانال ۲۶‌هزار‌واحدی برساند. رفتار بورس تهران در روز‌های کنونی به‌گونه‌ای است که می‌توان گفت که بازار در کلیت خود از داشتن روند جدی محروم است.

پارامتر‌های تابلوخوانی چه می‌گویند؟

در روزی که گذشت، بازار سهام شاهد ورود ۹۱‌میلیارد‌تومان پول حقیقی به گردونه معاملات بود و ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، رقم ۴‌هزار و ۴۷۴‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد. این دو پارامتر از جمله مهم‌ترین متغیر‌های تابلوخوانی است که توسط اهالی بازار سهام و تحلیلگران مختلف مورد رصد قرار می‌گیرد. اگر دو پارامتر مذکور با روند یک‌ماهه یا چندماه قبل از خود تفاوت فاحش و معناداری داشته باشند و شاهد تثبیت این متغیر‌ها برای بازه بیش از ۱۰ روز در محدوده‌های جدید و ارقام بالاتری باشیم، می‌توان حکم به تغییر روند در کلیت بازار صادر داد و به شکل گیری روند صعودی در بازار سهام امیدوار و خوشبین بود.


بیشتر بخوانید: چرا بورس در هفته گذشته منفی شد؟


نکته‌ای که در مقطع کنونی از رصد تحرکات آیتم‌های مذکور درمی یابیم این است که بازار سهام در برهه کنونی، هیچ سیگنال مثبتی از ناحیه این دو پارامتر آماری دریافت نکرده است، یعنی نه جریان ورود پول حقیقی به بازار سهام به‌گونه‌ای است که بتوان این نتیجه گیری را داشت که استقبال از بازار سهام در روز‌های فعلی در محدوده‌های کنونی، استقبال معناداری است و نه می‌توان از طریق آیتم ارزش معاملات به این نتیجه رسید که شاهد جابه‌جایی و دست‌به‌دست شدن تعداد زیادی از برگه‌های سهام میان گروه‌های مختلف هستیم، پس می‌توان این‌چنین استنباط کرد که آیتم‌های تابلوخوانی بازار که همواره برای تحلیل شرایط بازار مورد رصد قرار می‌گیرند، وضعیت مناسبی را مخابره نمی‌کنند.

رنگ و بوی نفتی بورس

همان‌طور که در گزارش روز گذشته «دنیای‌اقتصاد» تحت‌عنوان درایور نفتی بورس اشاره شد: قیمت نفت در بازار‌های جهانی به ۹۴ دلار در هر بشکه رسیده است و در نزدیکی‌های سه رقمی شدن قرار دارد. انتظار می‌رود که این موضوع در صنایع و نماد‌های مربوطه در هفته جاری، در محاسبات ذهنی سهامداران وزن قابل‌توجهی داشته باشد. همچنین در گزارش مذکور عنوان شد که افزایش قیمت نفت سبب خواهد شد که کرک اسپرد شرکت‌های پالایشی با افزایش همراه شود که طبیعتا این موضوع موجبات استقبال از نماد‌های پالایشی را فراهم خواهد کرد. این پیش‌بینی‌ها رنگ واقعیت به خود گرفت و در روز گذشته شاهد استقبال از نماد‌های پالایشی بودیم، به‌گونه‌ای که شاخص این صنعت با رشد ۴۱/ ۲‌درصدی همراه شد و نماد‌های پالایشی مانند شپنا، شبندر و شتران در زمره نماد‌هایی قرار داشتند که بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص‌کل بورس تهران گذاشتند. البته دامنه تاثیرات نفت بر بازار سهام صرفا به این موضوع محدود نمی‌شود، بلکه می‌توان از منظر اقتصاد کلان کشور نیز این موضوع را موردبررسی و کالبدشکافی قرار داد. با افزایش قیمت نفت، درآمد‌های ارزی کشور افزایش می‌یابد و دلار‌های نفتی بیشتری در اختیار بانک‌مرکزی قرار خواهد گرفت تا در کنترل و سرکوب قیمت ارز، دست بازتری داشته‌باشد.

مطمئنا سرکوب قیمت دلار در بازار آزاد، یکی از موارد مذموم در نزد فعالان بازار سهام است که با افزایش قیمت نفت میسر می‌شود، اما نکته قابل توجه در این اثنا این است که همواره جهش‌های ارزی در کشور ما در زمانی حادث شده‌اند که کشور با کمبود درآمد‌های ارزی مواجه شده‌است، حال این کاهش درآمد‌های ارزی از دو محل صورت‌گرفته‌است؛ یا قیمت نفت در بازار‌های جهانی با کاهش معناداری همراه شده‌است یا کشور ما به دلیل تحریم‌های بین‌المللی نتوانسته نفت تولیدی خود را در بازار به‌فروش برساند.

بعد از کاهش درآمد‌های نفتی، جهش‌های ارزی در کشور به‌وقوع پیوست و با تاخیر زمانی کوتاه، شاهد حرکت بازار سهام بودیم. به‌عنوان نمونه می‌توان به حرکت بازار سهام در سال‌های ۹۸ و ۹۹ اشاره کرد که بعد از وقوع جهش ارزی سال‌۹۷ به‌وقوع پیوست. دلار در سال‌۹۷ با افزایش معناداری همراه شده‌بود، اما بازار سهام نتوانسته بود خود را با تغییرات قیمت دلار در بازار آزاد مطابقت دهد، اما بازار در سال‌های ۹۸ و ۹۹ با رشد افسارگسیخته همراه شد که سبب شد قیمت‌ها در سال‌۹۹ در بسیاری از سهم‌ها وارد محدوده‌های حبابی شود.

به هر روی می‌توان این‌چنین استنباط کرد که با افزایش قیمت نفت، سرکوب ارزی ادامه‌دار خواهد بود و این موضوع موجبات فشرده شدن فنر ارزی را برای سال‌های آتی فراهم می‌کند و می‌توان برای سال‌های آتی با ظهورکوچک‌ترین نشانه‌های منفی در حوزه سیاست خارجی و اقتصاد، وقوع جهش ارزی را محتمل درنظر گرفت.

بازار سهام روز‌های پایانی شهریور ماه سال‌جاری را در حالی به پایان می‌رساند که بسیاری از اهالی بازار سهام منتظر اولین ماه پاییز هستند تا ضمن بررسی گزارش‌های ماهانه شهریور و همچنین صورت‌های مالی سه‌ماهه دوم سال، شمای کلی وضعیت تابستانی شرکت‌ها در صنایع مختلف را مشاهده کنند. به‌نظر می‌رسد در سه‌ماهه دوم سال، برخی از صنایع و شرکت‌ها با توجه به قطعی‌ها و خاموشی‌های مکرر برق با افت مقادیر تولید و فروش نسبت به سه ماه ابتدایی سال‌مواجه شوند که طبیعتا این موضوع تاثیرات منفی بر روی انتظارات سرمایه‌گذاران خواهد داشت.

پایان اثرات یک ریسک

تسویه اعتباری کار گزاری‌ها و فروش حقوقی‌ها در پایان تابستان یکی از عواملی است که برخی از اهالی بازار سهام اذعان کردند موجبات افزایش فشار فروش را در بازار سهام پدید آورده‌است.

با پایان‌یافتن شهریور، سایه این ریسک نیز از سر بازار سهام، برداشته خواهد شد و بازار فروش‌هایی که از این ناحیه موجب انباشت عرضه می‌شوند را نخواهد داشت.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است