تاریخ انتشار: ۰۹:۴۶ - ۰۴ مهر ۱۴۰۲
در بحبوحه درگیری باکو با ایروان آغاز شد

تحرکات قفقازی اردوغان؛ سفر به نخجوان برای ترکیه چه در پی خواهد داشت؟

مهم‌ترین نکته‌ای که در صحبت‌های دو طرف این‌بار در نخجوان مطرح شد بحث احداث کریدور جعلی زنگزور است جایی که علی‌اف در نشست خبری با اردوغان مدعی شد که زنگزور غربی توسط مقامات شوروی از آذربایجان جدا شده و به این ترتیب ارتباط جغرافیایی قسمت اصلی آذربایجان و نخجوان قطع شده‌است

تحرکات قفقازی اردوغان

اقتصاد۲۴- در بحبوحه درگیری‌های دوباره میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان و درحالی که قرار شد گروه‌های مسلح ارمنی در منطقه خودمختار قره‌باغ سلاح‌های خود را تحویل باکو دهند، رجب طیب اردوغان رییس‌جمهوری ترکیه، بلافاصله پس از بازگشت از نیویورک در سفری معنادار وارد نخجوان شده در آنجا با الهام علی‌اف رییس‌جمهوری آذربایجان دیدار کرد. طبق گزارش‌هایی که در این خصوص منتشر شده اردوغان در این سفر یک روزه، ۹ نفر از وزرا و مقامات ارشد دولتش را با خود همراه کرده که در میان این افراد اشخاصی نظیر هاکان فیدان وزیر امور خارجه، یشر گولر وزیر دفاع و نیز ابراهیم فلین رییس سازمان اطلاعات ترکیه دیده می‌شوند.

هر چند در خبر‌ها اعلام شده که قرار است دو طرف در این سفر روابط دو جانبه و نیز طرح لوله گاز اغدیر به نخجوان و مجتمع نظامی این شهر را کلید بزنند، اما به‌طور قطع یکی از مهم‌ترین محور‌های این سفر بحث بحران قره‌باغ و تحولات آن است.

گفتنی است قره‌باغ از سال ۲۰۲۰ و از زمان آغاز جنگ دوم میان باکو و ایروان که به شکست ارمنستان منجر شده، کانون داغی از تنش‌ها و درگیری‌ها بوده و هفته گذشته دولت باکو در شرایطی که ارمنی‌ها مشغول مانور نظامی مشترک با امریکا بودند، با یورش به سمت منطقه قره‌باغ کوهستانی، کنترل این بخش را نیز به دست گرفته و گروه‌های مسلح ارمنی در این منطقه خودمختار را مجبور به تحویل سلاح‌های خود کردند.


بیشتر بخوانید: سریال درگیری ارمنستان و باکو؛ علی‌اف چه نقشه‌ای در سر دارد؟


این موضوع برای جمهوری آذربایجان پس از سال‌ها یک پیروزی استراتژیک به منظور دستیابی به قره‌باغ کوهستانی محسوب می‌شود؛ چراکه آن‌ها در جنگ اول قره‌باغ که در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی رخ داد ضمن شکست از ارمنستان، کنترل بر این بخش را از دست داده بودند. به همین دلیل به گفته کارشناسان زمانبندی سفر اردوغان به نخجوان در بحبوحه تحولات صورت گرفته علاوه بر اینکه یک سفر نمادین محسوب می‌شود، نمایشی از اتحاد عمیق میان باکو و آنکارا را نیز به تصویر می‌کشد؛ چراکه ترکیه و شخص اردوغان یکی از متحدان کلیدی علی‌اف بوده و همواره از وی به منظور تحقق جاه‌طلبی‌هایش حمایت کرده است. به عنوان مثال او اخیرا تصریح کرده بود که ترکیه و جمهوری آذربایجان یک ملت در قالب دو کشور هستند. همچنین اردوغان در سخنرانی چند روز پیش خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلام کرد که قره‌باغ اراضی متعلق به آذربایجان است و قابل قبول نیست وضعیت دیگری بر آن تحمیل شود.

در همین رابطه دیروز هم اردوغان در نشست خبری مشترکی که با الهام علی‌اف داشت، مدعی شد که باکو یک عملیات موفقیت‌آمیز علیه تروریسم در قره‌باغ انجام داده و سیاست آذربایجان در این منطقه احتمال عادی‌سازی روابط در منطقه را افزایش می‌دهد. صحبت اردوغان درخصوص موضوع تروریسم این است که باکو هفته گذشته در عملیات نظامی خود اعلام کرده بود که یورش صورت گرفته به قره‌باغ برای مبارزه با تروریسم صورت می‌گیرد. این صحبت‌ها در حالی از سوی اردوغان مطرح شده که علی‌اف نیز اعلام کرده که هفته قبل توانستیم به‌طور کامل حاکمیت خود را در منطقه قره‌باغ احیا کنیم و از این بابت هم از حمایت‌های بزرگ ترکیه سپاسگزار هستیم.

ملاحظات مهم ایران

اما شاید مهم‌ترین نکته‌ای که دوباره در صحبت‌های دو طرف این‌بار در نخجوان مطرح شد، بحث احداث کریدور جعلی زنگزور باشد؛ جایی که علی‌اف در نشست خبری با اردوغان مدعی شد که زنگزور غربی توسط مقامات شوروی از آذربایجان جدا شد و به این ترتیب ارتباط جغرافیایی قسمت اصلی آذربایجان و نخجوان قطع شد. راه ارتباطی میان آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان به عنوان بخشی از خاک این کشور مسدود بوده و باکو برای ارتباط با نخجوان نیاز به عبور از خاک ارمنستان دارد. در این میان مساله قره‌باغ و مناقشه دو کشور با موضوع احداث کریدور زنگزور دو امر متفاوت است، زیرا طبق نقشه باکو قصد دارد این کریدور را از مرز مشترک ایران و ارمنستان احداث کند؛ امری که علاوه بر مسدود کردن ۴۴ کیلومتر از مرز دو کشور، هم از لحاظ ژئوپلیتیکی و هم از منظر امنیت ملی برای ایران یک تهدید مهم محسوب می‌شود، چراکه در این خصوص هم مرز‌ها و ژئوپلیتیک منطقه تغییر می‌کند و هم از سوی دیگر مسیر دسترسی ایران به ارمنستان، گرجستان و از آنجا به روسیه و اروپا نیز قطع شده و عملا اختیار آن به دست باکو خواهد افتاد. به این دلیل هم هست که مقامات کشورمان بار‌ها و بار‌ها به درستی تصریح کرده‌اند که هرگونه تغییر ژئوپلیتیک و مرز‌ها را برنتابیده و آن را به عنوان خط قرمز ایران محسوب می‌کنند.

صحنه تقابل بازیگران مختلف

علاوه بر این، آنچه بر آتش زیر خاکستر در قره‌باغ و مناقشه میان ایروان و باکو می‌دمد، حضور بازیگران مختلف خارج از منطقه است که هر یک از آن‌ها منافع متفاوت و متعارضی را با بازیگران حاضر در منطقه دنبال می‌کنند. به عنوان مثال اکنون اسراییل یکی از متحدان اصلی جمهوری آذربایجان محسوب شده و از این جهت مناسباتی تهدیدزا علیه ایران ایجاد می‌کند. از سوی دیگر از آنجا که روسیه به عنوان یکی از بازیگران پرنفوذ در میان ارمنستان و آذربایجان حضور دارد، اما اکنون به واسطه مشکلات و درگیری‌هایی که در اوکراین دارد، حضوری کم‌رنگ‌تر در مناقشات اخیر داشته است؛ به‌طوری‌که شواهد نشان می‌دهد دعوت چند ماه قبل پوتین از علی‌اف و پاشینیان به مسکو به منظور مهار اقدامات تهاجمی باکو نتیجه خاصی در بر نداشته است. همچنین در شرایطی که اعلام شده به زودی قرار است علی‌اف و پاشینیان در اسپانیا با یکدیگر دیدار کنند، برخی ناظران معتقدند که امریکایی‌ها قصد دارند سوای اوکراین، یک جبهه دوم علیه روسیه و این‌بار در قفقاز بازگشایی کنند.


بیشتر بخوانید: قمار علی‎اف در قره‌باغ؛ پیچیدگی‌های حل معادله ارمنستان_باکو برای ایران!


این موضوع از آنجا اهمیت دارد که شاهد بودیم چند روز قبل امریکا و ارمنستان یک مانور مشترک نظامی برگزار کردند و حالا نیز در روز دیدار علی‌اف با اردوغان در نخجوان خبرگزاری رویترز گزارش داده که سامانتا پاور رییس سازمان توسعه بین‌المللی امریکا و یوری کیم کفیل دستیار امور اروپا و اوراسیای وزارت امور خارجه این کشور به ارمنستان سفر کرده‌اند. به گفته مقامات امریکایی، واشنگتن نگرانی خود را از وضعیت ارامنه قره‌باغ کوهستانی ابراز داشته و قرار است درخصوص تحولات منطقه با نخست‌وزیر ارمنستان رایزنی شود. از سوی دیگر در شرایطی که اعلام شده قرار است ۱۲۰ هزار ارمنی از منطقه قره‌باغ کوهستانی منتقل شوند و ارمنستان نیز از سیاست روسیه به عنوان متحد خود در مواجهه با باکو به شدت گله‌مند است، روز گذشته دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که روسیه، ارمنستان را متحد خود می‌داند و همچنان با رهبری آن در تماس است؛ اما تلاش‌های ایروان برای مقصر دانستن مسکو در وضعیت قره‌باغ کوهستانی را رد می‌کند!

همچنین درحالی که پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان، روز یکشنبه در سخنانی گفته بود، نظام‌ها و ساز و کار‌های امنیتی خارجی که ارمنستان در آن‌ها حضور دارد، در حفاظت از امنیت ملی ما ناکارآمد هستند و برای همه ما روشن شده که سازمان پیمان امنیت جمعی و همکاری سیاسی- امنیتی ارمنستان و روسیه برای حفاظت از امنیت خارجی ما کافی نیستند، وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای شدیداللحن اعلام کرد: پاشینیان به جای آنکه توافق‌های میان رهبران روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان درباره آینده قره‌باغ را رعایت کند به هشدار‌ها و تذکر‌های غربی متوسل شده و تصمیم گرفت که به جای همکاری منظم با روسیه و جمهوری آذربایجان سراغ غرب برود.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز /جدول

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۰ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

بورس هفته آینده مثبت خواهد بود/ ارزیابی تامین مالی دولت از بورس در سال جاری

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه ۹ آذر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۱۰ آذر ۱۴۰۲ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

یک سواری اتوماتیک ایرانی با قیمت در کارخانه

فیلم/ چاقوکشی در لیگ امید‌های فوتبال!

از آلودگی لذت ببرید!

امسال گرمترین سال تاریخ بشر است

گفتمان‌های دوقطبی ساز در رقابت انتخاباتی

شیرخشک سهمیه‌بندی با افزایش قیمت ۴۰ درصدی

ماجرای محبوب‌ترین اپلیکیشن‌ها + اینفوگرافی

فیلم/ سرنوشت دریاچه اورمیه، در انتظار خزر است!

یک پیشنهاد عجیب برای استقرار حجاب‌بان‌ها

عکس / استوری جالب مژده لواسانی برای لیلا حاتمی

حق کمیسیون مشاوران املاک از هر طرف معامله ۲۵ صدم درصد

قیمت‌های نجومی آپارتمان‌های شمال تهران + جدول

تغییر جهت پول‌ها در بورس تهران

احتمال غیبت پنج ستاره الدحیل برابر پرسپولیس

پیشنهاد تازه و جنجالی بن‌سلمان به ایران

شما عضو کدام دهک درآمدی هستید؟

امکان افزایش سود سهام عدالت تا ۲۰ درصد

دلالان سرپایی، میدان‌دار بازار طلا و سکه

نوشابه قوطی هم گران شد

درباره سیاست‌مداری کارکشته، ولی نه یکتا/ معمای شهرت کیسینجر؛ جاه‌طلبی ترسناک!

تصاویر هوایی ویرانی غزه پس از پایان آتش‌بس

فیلم / نخستین لحظات پس از بمباران خان‌یونس

سال ۱۴۰۳ سخت‌تر از قبل در انتظار طبقات فقیر

۴۵ هزار تماشاگر پرسپولیس در مقابل ۶ هزار نفر برای تیم ملی

قیمت نجومی بلیت بازی پرسپولیس در بازار سیاه + عکس

برخورد‌های تازه و عجیب با افغان‌های داخل ایران

ایران نایب رئیس اوپک شد

تبعات افزایش سن و سابقه بازنشستگی برای معلولان

تصویب منع دسترسی ایران به ۶ میلیارد دلار آزاد شده در مجلس نمایندگان آمریکا

اوپک پلاس در سراشیب کاهش تولید

وزیر نفت بگوید؛ خط لوله تابش به کجا رسید؟

دلار دوباره سکته کرد!

قیمت انواع لپ تاپ دل + جدول

آخرین وضعیت درباره افزایش حقوق بازنشستگان

خبر جدید درباره عرضه خودرو‌های وارداتی

تاثیر طلای جهانی در بازار داخلی

عکس / تورم کمرشکن شد

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت + جدول

بدهی ۴۰ هزار میلیارد تومانی یک بانک از جیب شهروندان

قیمت ماشین های لکسوس در بازار + جدول

دیپلماسی عربی در محک جنگ غزه؛ کشور‌های شورای همکاری چقدر موفق بودند؟

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت گوشت ۴ برابر شد، اما صدایی از این منتقد درنیامد!

دولت منابع را به خصولتی‌ها می‌دهد، مالیات را از تولیدکننده می‌گیرد/ تورم بر دوش مردم

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

با بودجه ۲ میلیارد کجای تهران می‌توان خانه خرید؟ + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول