اقتصاد۲۴- محمد آیتی: چندی پیش، بانک جهانی خبر از افزایش ارزش قابل ملاحظه پول افغانستان در برابر دلار داد و این در حالی است که ایران با توجه به اینکه کشوری به مراتب با ثباتتر و سیستماتیکتر از دولت طالبان است، پس از سقوط چندساله ارزش پول ملیاش هنوز نتوانسته رشد خاصی را در این زمینه تجربه کند.
در همین رابطه، محمدرضا پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس به اقتصاد۲۴ گفت: عوامل موثری در کاهش ارزش پول ملی در هر کشوری نقش دارد. بخشی عوامل داخلی و بخشی خارجی مثل تحریمها، کاهش درآمدهای ارزی، کاهش قیمت نفت و بحرانهای منطقهای است. یعنی باید دانست که در این رابطه، خیلی موارد، غیرارادی است و دست ما نیست.
وی افزود: چیزی که طی سالهای اخیر در اقتصاد ایران نقش داشته و اگر بخواهیم با کشورهای دیگر مقایسه کنیم، عوامل داخلی است، یعنی مهمترین عامل، نرخ تورم داخلی کشور است. ما جزو کشورهایی هستیم که بالاترین نرخ تورم را داریم. حتی کشوری که تورمش بالا باشد و تحریم هم نباشد باز هم ارزش پول ملی آن کاهش مییابد. پس این موضوع به عامل درونی برمیگردد نه تحریم.
بیشتر بخوانید: جهان اقتصاد برای طالبان سر تعظیم فرود آورد!
نماینده کرمان در مجلس تصریح کرد: بالا بودن نرخ تورم مثلاً به دلیل ناترازی بودجه و ناترازی نظام بانکی است. کشورهایی مثل پاکستان، افغانستان، آذربایجان، عراق و سوریه، چون در حوزه بودجه، ناترازی ندارند، پس یک محور مهم تولید تورم در اقتصاد کشورشان وجود ندارد.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: وقتی موتور تولید تورم خاموش میشود یا به حداقل میرسد، اثرش به تقویت ارزش پول ملی منجر میشود. حال، منشاء تورم میتواند عوامل مختلفی باشد که طبیعتاً هر کدام سهمی در این بین دارند.
وی با اشاره به ارزش پولی دولت طالبان گفت: باید ببینیم طالبان، بودجه را چگونه بسته است. این موضوع باید بررسی شود. در حال حاضر ما جزییات را نمیدانیم. مثلاً طالبان پنج ایالت دارد شاید بودجه پرداختی دولت را برایشان لحاظ نکنند و یک ریال هم ندهند یا شاید برخورداری آنها در حد حقوق امرا و نیروهای امنیتی است و مثلاً نه بیمه تامین اجتماعی، نه خدمات درمانی و نه بیمارستان دارند و نه جاده میسازند، پس کسری بودجه ندارند و عوامل تولید تورم در آن کشور وجود ندارد.
پوابراهیمی افزود: اگر کسری بودجه نداشته باشیم و سیستم بانکی درست باشد تا حدود ۷۰ درصد اثر ناشی از کاهش ارزش پول ملی را میتوانیم مدیریت کنیم و تنها ۳۰ درصد عوامل بیرونی است که باید برایش فکر کنیم.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: رویکرد تورمی، لحظهای نیست که سریع اصلاح شود. پنج سال است که نرخ تورم، عدد بالایی را نشان میدهد و میانگین آن، بالای ۳۵ درصد است و تا حالا سابقه نداشته است. دولت سیزدهم دو سال است که مستقر شده و بقیه آن، مربوط به دولت قبل است. من سیاسی صحبت نمیکنم، از اینرو اگر قرار است رسانهای و کارشناسی کار کنیم، مهمترین عامل، مسائل داخلی است و ارزش پول ملی به اینها گره خورده است.
۱ -طالبان برای ایجاد شغل هزینه نمی کنه شغل اونها توسط مسئولین ایران وبا هزینه کردن مالیات مردم ایجاد میشه مثل پروژه مسکن ملی
۲- طالبان هزینه های نجومی برای بنیادهای مثل بنیاد شهید وجانیازان ویارانه نداره
۳-هزینه برای دیکر کشورها نمیکنه مثل عراق
لطفا افاغنه رو بریزید بیرون برن مملکت خراب شده خودشون
کارگر میفرستن ایران ارز خارج میکنه
مسولین ایران آن هارا سامان دهی می کنند بهشون مسکن وکار می دن
مردم را در فشار اقتصادی قرار داده خوش خدمتی به افغان ها می کنند
چرا که پولشون ارز ش پیدا نکنه
وارزش پولش زیاد می شود
عامل ایجاد کردم چاپ پول بیش از حد توسط دولت است.
پولهای کشور را بی خود صرف جنگهای نیابتی نکنید ، همه چیز درست می شود.
پول ملی مثل نوامیس یک کشور است
حفظش کنید
افغانستان نه حکومتی دارد نه اقتصادی دارد نه کشاورزی دارد نه صنعتی دارد مردمش هم که دهها سال است ولش کردن رفتن پی کارشان یک کشور به واقع ورشکسته است
سالهاست که دشمنان دانا ودوستان نادان باهزاران ترفند وحیله وشگرد با ریال درجنگ وجدال هستندوچه جفاها که درحق ریال نکردند
افغانی(پول افغانستان) نه دوستی دارد نه دشمنی دارد در جهان یک ارز خنثی وبی ارزش است
یک سرچی توی اینترنت بکنید
اعتماد شرکت های بین المللی را جلب کرده اند. پروژه هایی اجرا میکنند که زیر بنای افغانستان را به عرش میرسانند.
پروژه قوش تپه شان را ببین مقایسه کن با پروژه انتقال آب از تاجیکستان به ایران توسط احمدی نژاد. یا شیرینسازی و انتقال آب از خلیج عزیزمون برای شرب و کشاورزی یا ویا احداث کانال کشتیرانی و اتصال خلیج فارس به دریای خزر.
جالبتر اینکه پروژه ها شون بدون پشتوانهی پول نفت قبل از تاریخ پیش بینی شده به اتمام رسید.
اما فقط پروژه های جاده سازی ما شش برابر مهلت پیش بینی شده زمان بر میشه و ده برابرش هم هزینه برمیداره.
جاده سالنگ را که در طول تاریخ افغانستان توسط پادشاهان و جمهوری های کمونیستی تحت حمایت شوروی و دولتهای تحت حمایت جامعه جهانی ساخته نشده را دارند بزرگراه چهار بانده می سازند.
شخصیتهای اقتصادی خارج نشین افغانی را بها داده از فکر و پولشان استفاده میکنند.(مصاحبه بی بی سی با میرویس را حتما تو اینترنت پیدا کنید و ببینید.)
ما این جور شخصیت های خودمونو گروگان می گیریم و انگ های جاسوسی می زنیم تا تبادل زندانی کنیم و یا پول های بلوکه شده را آزاد کنیم که با آزادی دلارهامونم تاثیری بر کشور و ملت احساس نمیشه.
آنها هم کل پول ملی شان را آمریکا بلوکه کرده ولی منتظر فرج نشدند. و در حد توان و صادقانه مشغول به کار شدند.
اما مسولین ما فقط به ملت راهکار ميدند که مانند ۱۰۰ سال قبل چینیها هفته ای ۳ وعده غذا بخورید اما خودشان وعدهاي هفت تا غذا میخورند.
با این اوصاف تا ۱۰۰ سال دیگر هم به ۸۰ سال قبل چین نخواهیم رسید.تا چه رسد به الآن ش.
این آقا یکی از ... هست تمام بدبختی ملت زیر سر امثال رضایی ها هست