اقتصاد۲۴- بازار سهام در روند روز معاملاتی گذشته شاهد ریزش تراز بیشتر شاخص کل هموزن به نسبت کاهش تراز شاخص کل بود. ریزش تراز شاخصهای اصلی بازار سهام در معاملات روز چهارشنبه ضعیف بود و تغییرات شاخص کل از مابقی شاخصها ضعیفتر بود. تغییرات اندک شاخصهای سهامی در معاملات هفته گذشته که به برخورد و واکنش شاخص کل با سطح حمایتی ۲ میلیون واحدی منتهی شد؛ روند رشدی شاخص کل را بیش از پیش درگیر مقاومت کرد. با کاهش شدت خروج جریان پول حقیقی در هفته چهارم مهر؛ به نظر میرسد تنها عامل اصلی توقف شاخصهای سهامی ضعف چشماندازهای اقتصادی صنایع و بازارهای موازی است.
روز چهارشنبه، دو شاخص اصلی از بازار بورس تهران ریزش تراز داشتند و شکاف بازدهی این شاخصها حکایت از ریزش بیشتر شاخص کل هموزن داشت؛ شاخص کل و هموزن فرابورس ایران عملکرد مشابه داشتند و ریزش شاخص هموزن در این بازار نیز بیشتر از شاخص کل بود، اما شدت ریزش در بازار فرابورس بیشتر از بورس تهران بود. روز معاملاتی اخیر شاخصهای اصلی فرابورس ایران تماماً قرمز پوش بودند. کمترین بازدهی را در میان شاخصهای اصلی فرابورس، شاخص هم وزن با ۱.۶۵ درصد ریزش به ثبت رساند و بیشترین بازدهی نیز به شاخص بازار دوم فرابورس با ۹۱ صدم درصد افت تراز تعلق گرفت.
در بین شاخص صنایع نیز صنعت ساخت محصولات فلزی با ۸.۱ میلیارد تومان ورود پول حقیقی بالاترین میزان ورود پول حقیقی را در بین صنایع به ثبت رساند. صنعت محصولات کاغذی با ۵.۸ میلیارد تومان و صنعت پیمانکاری با ۱ میلیارد تومان در جایگاههای بعدی قرار گرفتند. از سوی دیگر صنعت فلزات اساسی با ۹۰.۴ میلیارد تومان خروج پول حقیقی بیشترین میزان کاهش مالکیت حقیقی را به ثبت رساند و صنعت فرآوردههای نفتی با ۸۹.۴ میلیارد تومان و صنعت محصولات شیمیایی با ۷۸.۳ میلیارد تومان دیگر صنایعی بودند که میزان بیشتری از مالکیت حقیقی خود را از دست دادند.
بیشتر بخوانید: سقوط میانگین ارزش معاملات خرد بورس به کانال ۳ همت
رکود معاملاتی، چند وقتی است که؛ معاملات بازار سهام را در بر گرفته است. شدت رکود معاملات تا حدی رشد کرده است که حتی سیگنالهای مثبت خبری و تغییرات ارزش آتی سهامها نیز تأثیر بسزایی بر رشد ارزش معاملات خرد روزانه نداشته است. در هفته گذشته متوسط ارزش معاملات خرد روزانه با ۱۲.۶۶ درصد افت به نسبت متوسط هفته سوم مهر ماه تا سطح ۳ هزار و ۶۵۵ میلیارد تومانی پایین آمد. برآیند جریان پول حقیقی در هفته اول مهر ماه منفی ۹۱۱ میلیارد تومان بود و در هفته دوم تا منفی ۷۶۸ میلیارد تومان پیشروی داشت. در هفته سوم مهر برایند جریان پول حقیقی منفی ۲ هزار ۲۹۲ میلیارد تومان بود و در چهارمین هفته مهرماه بار دیگر افت کرد و به هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان خروج پول حقیقی رسید.
روز چهارشنبه ارزش صفوف خرید ۶۸ درصد ریزش کرد و از ۲۳۶ میلیارد تومان به ۷۵ میلیارد تومان رسید و ارزش صفهای فروش نیز با رشد ۲۶ درصدی به ۲۹۲ میلیارد تومان رسید.
روز معاملاتی گذشته سرانه خرید هر کد حقیقی از ۲۲.۴ میلیون تومان روز سه شنبه تا ۲۰.۶ میلیون تومان کاهش داشت. سرانه فروش هر کد حقیقی افزایش یافت و از ۲۳.۹ میلیون تومان روز سهشنبه به ۲۷.۴ میلیون تومان رسید. با این اوصاف همچنان شکاف سرانه خرید و فروش به سمت فروشندگان حقیقی سنگینی میکند و به شدت این شکاف در اواسط هفته قبل افزوده شده است.
با توجه به روند معاملات روزهای اخیر، قیمتهای جهانی و خبرهای اثرگذار بر روند معاملات؛ معاملات روز شنبه همچنان در تداوم رکود معاملاتی روزهای گذشته خواهد بود. بورس تهران هفته اول آبان ماه را با سطح مقاومتی ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی شاخص کل و سطح حمایتی ۶۸۰ هزار واحدی شاخص هموزن آغاز خواهد کرد. انتشار صورتهای مالی شش ماهه و گزارشهای عملکرد شهریورماه شرکت ها، رشد احتمالی قیمت نفت، رشد قیمت طلا و ارز در بازار آزاد، کمک ۱۰۰۰ میلیارد تومانی صندوق توسعه به بورس تهران و تحرکات جریان پول حقیقی در میان صنایع از سیگنالهای ترند این روزهای بازار سهام به شمار میروند. با این تفاسیر، همچنان اصلیترین سیگنال برای تشخیص آغاز روند صعودی قدرتمند شاخصهای سهامی جهش ارزش معاملات خرد است.
با این منوال پیش بینی میشود که بازار سهام امروز ارزش معاملات خردی در سطح ۳ تا ۵ همتی داشته باشد. بورس تهران احتمالا معاملات امروز را با افت تراز ضعیف شاخصهای اصلی آغاز کند. احتمال بازدهی منفی شاخصهای اصلی بازار سهام و عملکرد ضعیفتر شاخص کل هموزن به نسبت شاخص کل در انتهای معاملات امروز بالا است. جریان پول حقیقی در سهام برای معاملات امروز منفی، ولی اندک پیش بینی میشود و ورود پول حقیقی به صندوقهای درآمد ثابت تداوم خواهد داشت. صفوف خرید سهام افزایش مییابد و در سمت صفوف فروش سهام نیز احتمال رشد اندکی وجود دارد. احتمالا در انتهای معاملات امروز سرانه خرید هر کد حقیقی در سطح ۲۳ میلیون تومانی قرار گیرد و سرانه فروش نیز در بالای ۲۴ میلیون تومان قرار گیرد. فرابورس تهران احتمالا ریزش تراز بیشتری در شاخصهای اصلی خود به نسبت بورس داشته باشد؛ اما احتمال شکاف بازدهی در بین شاخص کل و هموزن فرابورس افزایش یابد.