اقتصاد۲۴- محمدرضا پورابراهیمی در مراسم روز ملی صادرات گفت: بررسی میدانی ما نشان میدهد که اقدامات دولت به دلیل جدا شدن از سیاستهای ارزی نامناسب در پایان دولت گذشته تبدیل به رشد ٢۵ درصدی صادرات شد و این اقدامات به تعدیل نرخ ارز منجر میشود که این موضوع دغدغه بانک مرکزی است. اما عملکرد ۶ ماهه امسال یک وضعیت کاملا متفاوتی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد که عامل اصلی اینکه میزان صادرات نسبت به سال گذشته کاهش یافت و برای اولینبار در تاریخ کشور تراز تجاری به منفی ۶ میلیارد دلار رسیده، سیاستهای ارزی بانک مرکزی است.
پورابراهیمی ادامه داد: اگر در این باره اقدامی انجام ندهیم بهرغم تمام تلاشهای وزارت امور خارجه، سازمان توسعه تجارت و... در حوزه تجارت و صادرات انجام میدهند، نمیتوانیم نتیجه مثبتی بگیریم. امسال برای اولینبار ظرفیتی را با عنوان صادرات خشکبار داریم که بعد از چند سال مشکلات مربوط به گرمازدگی، سرمازدگی و کم آبی در نهایت به تولید مطلوب رسیدیم و تنها در پسته ٢۵٠ هزار تن امکان صادرات داریم و بیش از ٢.۵ میلیارد دلار ظرفیت صادراتی در پسته وجود دارد، اما اگر برای صادرات آن تمهیداتی پیشبینی نکنیم است این هدف محقق نمیشود.
وی ادامه داد: وقتی در ۶ ماه اول با این ناترازی در تجارت مواجه شدیم اگر با این روند پیش برویم در بحث تجارت چه اتفاقی خواهد افتاد؟
بیشتر بخوانید:کاهش ۱۳ درصدی صادرات ایران برخلاف ادعاهای وزیر صمت/ ثبت بالاترین رقم کسری تجاری ایران در 4 سال گذشته
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه یکی از مشکلات مشترک بین فعالان اقتصادی موضوع تعهدات ارزی و نحوه تسویه تعهدات ارزی است، اظهار داشت: امروز جای رییس کل بانک مرکزی در این جلسه خالی است و گویی بانک مرکزی مجموعه جدا از ساختار اقتصادی کشور است و به هیچوجه ما این موضوع را قبول نداریم و به رییسجمهوری در سران قوا هم گفتهایم که بانک مرکزی حق نگاه جزیرهای در ساختار اقتصادی کشور را ندارد.
وی ادامه داد: در مجلس جلسه درباره صادرات غیرنفتی میگذاریم گزارشی توسط جهاد کشاورزی ذکر شد مبنی بر این توسعه صادرات غیر نفتی و نیاز به واردات خودرو که این موضوعات را مجلس تصویب کرد و قرار بر این شد که رابطهای بین واردات خودرو و صادرات محصولات کشاورزی برقرار شود، اما در اجرا با رفتار غیر قابل قبول بانک مرکزی مواجه شدیم.
رییس سازمان توسعه تجارت نیز در این همایش گفت: در حوزه ارز تلاش کردیم به سمت تک نرخی شدن برویم، اما هنوز موفق نشدهایم. بانک مرکزی توجیهات و مصلحتهای خودش را دارد.
به گزارش تسنیم، مهدی ضیغمی، رییس سازمان توسعه تجارت در مراسم روز ملی صادرات اظهار داشت: صادرات کشور ۲.۵ درصد کاهش یافته، اما میزان صادرات غیرنفتی در کشورمان افزایش یافته است و امیدواریم در آینده نیاز ارزی کشور را بدون صادرات نفت تامین کنیم.
وی افزود: ترازهای تجاری شاخصهای انرژی، پتروشیمی و معدنی با وجود افت ۲.۵ درصدی از لحاظ وزنی ۲۹ درصد افزایش یافته است.
ضیغمی یادآور شد: در شش ماه گذشته در حوزههای صنعت، معدن و کشاورزی رشد صادرات داشتیم، اما در حوزه پتروشیمی به دلیل کاهش ارزش شاهد کاهش صادرات هستیم. رقم صادرات غیرنفتی در این مدت بیش از ۲۴ میلیارد دلار است.
وی با بیان اینکه مراکز تجاری تا دو سال آینده به بلوغ خود خواهند رسید، تصریح کرد: ۵۰ مرکز تجاری ایران در دیگر کشورها ایجاد شده است که آنها نیز در کشورهایی که رایزن بازرگانی نداریم، میتوانند راهگشا باشند.
ضیغمی با بیان اینکه با همکاری معاونت علمی فناوری ریاستجمهوری به دنبال دانشبنیان کردن بازارهای صادراتی خود هستیم، گفت: در ۱۰ سال گذشته در حوزه دانشبنیانها ارزش افزوده بالایی داشتیم، اما این امر در حوزه صادرات محقق نشده است که با دانشبنیان کردن شرکتهای صادراتی مشوقهایی نیز به آنها داده میشود.
وی اظهار داشت: در حوزه ارز تلاش کردیم به سمت تک نرخی شدن برویم، اما بانک مرکزی توجیهات و مصالح خودش را داشت؛ تبعیضی که برای صادرکنندگان غیرنفتی کشور در نرخ فروش ارز وجود داشته با اقداماتی که انجام شد تا حدی بهبود پیدا کرده است.
ضیغمی گفت: برای بازگشت ارز حاصل از صادرات برنامههایی مانند واردات طلا و واردات در مقابل ارز صادرات به عنوان راهکار در نظر گرفته شد.
وی افزود: بستههای حمایتی نیز برای صادرکنندگان خدمات فنی مهندسی در نظر گرفته شده است.