تاریخ انتشار: ۱۴:۰۸ - ۲۳ آبان ۱۴۰۲

سناریو تازه و ترسناک برای زمین‌های ملی در میانکاله؛ اراضی ملی همچنان در تصرف مالک پتروشیمی است

شنیده‌ها حاکی از آن است که مالک شرکت پتروشیمی گهر مازندران که به دنبال ساخت پتروشیمی در نزدیکی تالاب میانکاله است، سناریوی جدیدی را برای پس‌ندادن مراتع و اراضی ملی طراحی کرده است.

سناریو تازه و ترسناک برای زمین‌های ملی در میانکاله

اقتصاد۲۴-روز یکشنبه (۲۱ آبان ۱۴۰۲) نامه‌ای در رسانه‌ها و فضای مجازی درباره پروژه پتروشیمی میانکاله دست‌به‌دست شد که بیانگر ابطال موافقت مقدماتی وزارت نفت با ساخت پتروشیمی میانکاله است. این نامه از طرف هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه‌ریزی وزارت نفت، خطاب به مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران نوشته شده است؛ شرکتی که در بین عموم مردم ایران با نام «شرکت پتروشیمی میانکاله» معروف شده و نام سابق آن، شرکت پتروشیمی امیرآباد مازندران بوده است.

در متن این نامه که باعث خوشحالی فعالان محیط زیست و شهروندان ایرانی شده، آمده است که «با توجه به اعلام معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری در ۳۰ مهرماه ۱۴۰۲ مبنی بر لغو موافقت‌نامه صادره برای شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران و همچنین با توجه به گزارش معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مردادماه همین سال مبنی بر تمدید‌نشدن و ابطال موافقت مقدماتی طرح تبدیل گاز طبیعی به متانول، پروپیلن و زنجیره پروپیلن شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران به دلیل انجام‌نشدن تعهدات اصلی مندرج در موافقت مقدماتی صادره در دی‌ماه ۱۳۹۹ و همچنین ناترازی گاز طبیعی در کشور، به اطلاع می‌رساند موافقت مقدماتی صادره یادشده برای شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران (صنایع پتروشیمی امیرآباد مازندران سابق) از درجه اعتبار ساقط و ابطال می‌‎شود».

خبر ابطال موافقت وزارت نفت با ساخت پتروشیمی میانکاله، گرچه برای مخالفان ساخت این پروژه خوشحال کننده است، اما باید گفت که این، پایان ماجرا نیست؛ چون هنوز مرتع ۹۲ هکتاری حسین آباد و للمرز در بهشهر استان مازندران، پس گرفته نشده و همچنان در اختیار شرکت پتروشیمی میانکاله یا گهر مازندران قرار دارد.


بیشتر بخوانید:ادامه حواشی و جدال بر سر پروژه پتروشیمی میانکاله


گفته می‌شود عوامل یا افراد نزدیک به شرکت گهر مازندران، با مراجعه به سازمان محیط زیست و امور اراضی ادعا کرده‌‎اند که سرمایه‌گذار آلمانی برای پروژه پتروشیمی میانکاله، هزینه کرده و خسارت آن را حدود ۴۵۰ میلیارد تومان دانسته و در نهایت جبران این ضرر و زیان را بر دوش سازمان محیط زیست و دولت گذاشته اند. به نظر می‌رسد این برگ آخرِ سناریوی از پیش نوشته شده شرکت صنایع گهر مازندران نیست؛ چون بنا به گفته یکی از فعالان محیط زیست این استان، لابی‌گران این شرکت راه دومی را هم پیش پای سازمان محیط زیست و منابع طبیعی گذاشته اند؛ اینکه اجازه دهند زمین همچنان در اختیار آن‌ها باقی بماند تا بتوانند در آن محدوده کارخانه فولاد تأسیس کنند. تنها در‌این‌صورت از اخذ خسارت چشم پوشی خواهند کرد.

پیش کشیدن سرمایه گذار آلمانی یک تاکتیک است؟

حر منصوری، فعال محیط زیست استان مازندران که جزء مخالفان جدی اجرای پروژه پتروشیمی میانکاله است، در گفتگو با «شرق» می‌گوید: ماجرای پیش‌کشیدن سرمایه گذار آلمانی یک تاکتیک است. گمانه اصلی این است که این‌ها از چند ماه قبل حدس می‌زدند که ممکن است سازمان محیط زیست با مخالفتش اجازه ادامه پروژه را ندهد، برای همین داستان سرمایه گذار آلمانی را مطرح کردند تا در صورت توقف پروژه با طرح موضوع خسارت چند‌صد میلیاردی یا چند‌هزار میلیاردی، چند برابر پول‌های هزینه شده را پس بگیرند و به‌نوعی سازمان محیط زیست را نقره داغ کنند

تهدید و فشار روی محیط زیست

حر منصوری که تیرماه امسال در محل برگزاری نشست خبری شرکت پتروشیمی میانکاله بازداشت و این موضوع منجر به تشکیل پرونده قضائی علیه او شد، می‌گوید: جبران خسارت پروژه غیر‌قانونی پتروشیمی میانکاله ربطی به سازمان حفاظت محیط زیست ندارد. افراد مرتبط با شرکت گهر مازندران تنها سعی دارند با تهدید سازمان محیط زیست آن‌ها را تحت فشار بگذارند؛ در‌حالی‌که این سازمان هیچ مسئولیتی در قبال هزینه کرد شرکت گهر مازندران برای پروژه پتروشیمی میانکاله ندارد. این شرکت همچنان قصد دارد با ایجاد فشار روی سازمان محیط زیست، مجوز ساخت پتروشیمی را از آن‌ها بگیرد و مدیران این سازمان را مجاب کند که اگر پروژه را تأیید نکنید، به دولت ضرر مالی وارد می‌شود.

ابهام درباره هویت شرکت آلمانی

این فعال محیط زیست در پاسخ به پرسش «شرق» درباره نام و تخصص شرکت سرمایه گذار آلمانی در پروژه پتروشیمی میانکاله، اظهار بی اطلاعی کرده و می‌گوید: اسم این شرکت را نمی‌دانم؛ اما اطلاع دارم که افراد وابسته به شرکت گهر مازندران، تعدادی فاکتور مربوط به یک شرکت آلمانی را برای سازمان محیط زیست برده اند و گفته اند که که شما باید خسارت چند‌صد میلیاردی این شرکت را پرداخت کنید. احتمالا با محاسبه هزینه ساخت‌وسازی که در مرتع حسین آباد انجام داده اند، این مبلغ به هزار یا دو‌هزار میلیارد هم برسد.

‌اولین بار استاندار مازندران در تابستان امسال در جریان یک نشست خبری، بعد از حدود دو سال از شروع ماجرای پتروشیمی میانکاله برای نخستین بار بیان کرد که «سرمایه‌گذاری و اجرای این پروژه به دست آلمانی‌ها انجام خواهد شد». البته به‌صورتی کاملا مبهم و سؤال‌برانگیز این ادعا مطرح شد؛ چون او از ذکر اسم شرکت آلمانی و سرمایه‌گذار در پتروشیمی میانکاله خودداری کرد.

ضایع‌کردن حقوق دامداران

غلامرضا شریعتی، نماینده بهشهر، هم جزء موافقان سرسخت پروژه پتروشیمی میانکاله است. او به‌تازگی در اظهار‌نظری تعجب‌برانگیز ادعا کرد که زمین واگذار‌شده برای ساخت پتروشیمی میانکاله لم یزرع است؛ در‌حالی‌که اینجا مرتعی بکر و حتی بخش‌هایی از آن مرتع درجه یک به‌شمار می‌رود و طبیعتا هر نوع ساخت‌وساز در آن ممنوع است. از سوی دیگر در این محدوده تعدادی از دامداران حق چرا و بهره برداری از مرتع دارند و واگذاری این اراضی به شرکت پتروشیمی گهر از اساس غیرقانونی و تضییع حقوق این گروه از دامداران بوده است. شاید اگر بدانیم برای احداث پتروشیمی امیرآباد ۶۰۰ میلیون یورو اعتبار دولتی با بازپرداخت پنج‌ساله در نظر گرفته شده، بخشی از ابهامات ذهنی‌مان درباره دفاع مدیران محلی از پروژه پتروشیمی میانکاله که فاقد مجوز محیط‌زیستی است، رفع و به برخی سؤالات‌مان پاسخ داده شود.

مسئولیت پرداخت خسارت برعهده مسبب آن است

بدون‌شک ماجرای دریافت خسارت که به‌تازگی مطرح شده، ابعاد حقوقی دارد. در این زمینه محمدصالح نقره کار، وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز، در گفتگو با «شرق» می‌گوید: خسارت یک امر حقوقی و تابع یک مجموعه نظامات مشخص است. باید دید آیا این خسارت قهری، قانونی یا قراردادی است و آیا ارکان خسارت محقق شده یا خیر؟.

او تأکید دارد که درباره پرداخت خسارت به مالک پتروشیمی میانکاله نیاز به کسب اطلاعات دقیق است. هنوز اطلاعات کافی درباره این موضوع وجود ندارد و نمی‌توان نظر قاطعی در این زمینه مطرح کرد.

او توضیح می‌دهد که برای پاسخ به اینکه چه کسی خسارت‌زننده است، باید به نظامات قانونی موجود در ایران یا به ضوابط و مقررات بین المللی استناد کرد. به‌هر‌حال باید محملی پیدا کنیم تا از طریق آن بفهمیم که خسارت متوجه چه شخص یا چه نهادی است؟


بیشتر بخوانید:فریب بزرگ ایجاد اشتغال در پروژه پتروشیمی میانکاله!


نقره‌کار تأکید دارد که این خسارت مسببی دارد و مسئولیتی که متوجه مسبب آن است. درباره پروژه پتروشیمی میانکاله هم باید بررسی کرد که مسئولیت متوجه کدام مجموعه اداری یا اجرائی است که این حق را ایجاد کرده و حالا از این حق ممانعت کرده است؟ البته اظهار‌نظر درباره اینها، موکول به شرایطی است که اطلاعات دقیقی داشته باشیم.

پرداخت خسارت برای یک پروژه غیرقانونی، دهن کجی به ایرانیان است

درباره آخرین وضعیت پروژه پتروشیمی میانکاله، حر منصوری، فعال محیط زیست، با اشاره به توقف ساخت‌وساز از چند ماه قبل، به «شرق» توضیح می‌دهد: در محدوده‌ای که فنس کشی کرده اند، ساخت‌وساز متوقف شده و این اتفاق جدیدی نیست؛ اما اینکه یک فرد بیاید یک کار غیرقانونی انجام دهد و دست آخر مبلغی چندین‌برابر هزینه هایش را از اموال عمومی بگیرد، دهن‌کجی به مردم ایران است؛ چون بعد از وارد‌کردن این‌همه آسیب و ایجاد هزینه برای تالاب میانکاله و مراتع ارزشمند حسین آباد و للمرز، در‌نهایت خواستار دریافت مبلغ کلانی هم بشوند. این شیوه نباید تبدیل به رویه شود. این پروژه اساسا مجوز محیط‌زیستی نداشته و شروع به کار هم غیرقانونی بوده است.

منصوری درباره احتمال ساخت کارخانه فولاد به‌جای پتروشیمی می‌گوید: اصل دغدغه و اعتراض ما این است که این محدوده تحت تصرف در ذخیره‌گاه زیست‌کره میانکاله واقع شده و اگر قرار باشد برای هر صنعتی اختصاص داده شود، منجر به نابودی ارزش‌های اکولوژیکی و پوشش گیاهی منطقه و در‌نهایت خارج‌شدن میانکاله از فهرست تحت پوشش یونسکو می‌شود.

زمین باید به اموال عمومی برگردد

این فعال محیط زیست در پایان می‌گوید: زمین مرتع حسین آباد و للمرز، متری دوهزارو ۷۰۰ تومان به شرکت پتروشیمی گهر واگذار شده. از مجموع همین مبلغ هم تنها یک‌سومش را پرداخت کرده و مابقی را تخفیف گرفته است. در نتیجه با حداقل رقم و با کمترین هزینه توانسته مرتع را در اختیار بگیرد. منصوری تأکید می‌کند: زمینی که در اختیار شرکت پتروشیمی گهر مازندران قرار گرفته، باید به اموال عمومی برگردد و تا زمانی که این خواسته محقق نشده، مسئله پتروشیمی میانکاله را تمام شده نمی‌دانم.

با این اوصاف، با وجود خبر ابطال موافقت وزارت نفت با ساخت پتروشیمی میانکاله، همچنان نگرانی‌ها از سناریو‌های بعدی مالکان شرکت پتروشیمی گهر مازندران با هدف حفظ تسلط بر مرتع حسین آباد ادامه دارد.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ آوازخوانی یک عرب زبان به فارسی زیر سی‌و‌سه پل

طنین امید بخش در صورت‌های مالی بیمه سرمد

قیمت این خودرو ۳.۵ میلیارد تومان گران شد

کارآفرین برتر صنعت فرش: اگر بانک ملی ایران از تولیدکنندگان حمایت نکند چرخ توسعه کشور نمی‌چرخد

فیلم/ ماجرای تذکر سید محمد خاتمی به اصلاح طلبان

فیلم/ پیشنهاد رسایی برای تابعیت دوگانه فرزندان ظریف

عکس/ طارمی روی پوستر اینتر برای دیدار با لایپزیش

هشدار نارنجی هواشناسی برای مازندران

فیلم/ رسایی: من را متهم کردند که در برابر دستور رهبری مقاومت می‌کنم

فیلم/ ادعای نماینده مجلس درباره زمان مصوبه افزایش قیمت خودرو

فیلم/ پاداش پایان خدمت کارمندان دولت ۶۵۰ میلیون تومان شد

تصویری دردناک از ای دی کارت امید عالیشاه

فیلم/ روش محاسبه حقوق سال آیندۀ کارمندان و بازنشستگان

گزارش بورس امروز سه شنبه ۶ آذرماه ۱۴۰۳

کشف جسد مرد جوان در پارک ستارخان

عکس/ تعهدات بیمه تکمیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ بازنشستگان

هشدار برف و سرما به این ۱۸ استان

پیش بینی آینده مذاکرات هسته ای ایران و اروپا

عکس/ سنگ تمام استقلالی‌ها برای عالیشاه

فیلم/ پرداخت یارانه به بازی تایید و تکذیب رسید

عکس/ سنگ‌نگاره شاهنشاه ساسانی در حال دادن گل به همسرش

فیلم/ سخنان عجیب قالیباف درباره تحریم نفت ایران

فیلم/ صدور حکم پروندۀ چای دبش تا پایان ماه

عکس/ استوری سرمربی پرسپولیس برای امید عالیشاه

عکس/ نمایی دیدنی از ‏مسجد وکیل شیراز

عکس/ خانه وزیر جنگ مظفرالدین شاه قاجار

فیلم/ تهدید پزشکیان به استیضاح از تریبون مجلس

پاییز هزار رنگ در نصف جهان

فیلم/ حمله تند ثابتی به پزشکیان در صحنه علنی مجلس

عکس/ پاییز تماشایی و درخشان در روستای شهرستانک تهران

عکس/ رضاشاه پهلوی و احمدشاه قاجار در یک قاب

مهدی ترابی به پرسپولیس بازگشت؟

اعلام قیمت گوشت مرغ سه‌شنبه ۶ آذر +جدول

استقلال اشک لئوناردو پادوانی را درآورد

فیلم/ گلایه قالیباف از وزیر نیرو

پیشنهاد لیگ برتری برای ستاره پرسپولیس

رابعه اسکویی: اگر نمی‌آمدم جنازه‌ام به ایران می‌رسید

اسرائیل و حزب‌الله در آستانه توافق آتش‌بس

قیمت مسکن و هزینه اجاره‌نشینی در گران‌ترین منطقه تهران

عکس/ علائم پنهان یک سرطان در آقایان

فیلم/ دلیل بازگشت تتلو به ایران از زبان حسین تهی

مجلس موافق واردات خودرو‌های لوکس

رشد ۳۴ درصدی قیمت مسکن در منطقه ۲۲ تهران طی فقط دو ماه

قیمت گوسفند و گوساله تغییر کرد

سطح گردش معاملات بورسی چنگی به دل نمی‌زند

عکس/ تغییر عجیب چهره همسر اول جومونگ در ۴۳ سالگی

ماجرای برخورد مرگبار قطار با نوجوان قائمشهری چه بود؟

با بودجه ۱.۵ تا ۵ میلیارد تومان کجای تهران خانه بخریم؟ + جدول قیمت‌ها

واژگونی سرویس مدرسه و سرنوشت ۱۳ دانش‌آموز در کردستان

ادعای عجیب عضو جبهه پایداری درباره عریان شدن زنان