اقتصاد۲۴-بانک مرکزی به تازگی جدیدترین آمارها از وضعیت چکهای مبادلهای مربوط به مهر ماه سال ۱۴۰۲ را در وبسایت رسمی خود بهروزرسانی کرده که دادههای این گزارش حاکی از آن هستند که میزان استفاده از چک در مبادلات برای سومین ماه متوالی نسبت به ماه قبل افزایش یافته است.
همچنین یکی دیگر از بخشهای مهم این گزارش، مربوط به نسبت چکهای برگشتی به کل چکهاست که با استناد به دادههای بانک مرکزی، در نخستین ماه پاییز امسال، آمار چکهای برگشتی هم از نظر تعداد و هم از حیث مبلغ چکها، برای دومین ماه متوالی کاهشی شده است. این در حالیست که ارقام مذکور از اسفند سال گذشته تا شهریور ماه امسال، در روندی صعودی قرار گرفتهاند.
آمار و ارقام گزارش منتشر شده توسط بانک مرکزی نشان میدهند که در مهر ماه سال جاری در مجموع نزدیک به هشت میلیون فقره چک دست به دست شده که این میزان در مقایسه با شهریور ماه امسال، ۷.۳ درصد افزایش یافته است. به علاوه ارزش این چکهای مبادله شده نیز نسبت به ماه گذشته رشدی ۷.۱ درصدی را ثبت کرده و در مهر ماه به بالغ بر ۵۰۵ میلیارد تومان رسیده است.
بر اساس جدیدترین دادهها از وضعیت چکهای مبادلاتی، در مهر ماه بیش از ۲.۵ میلیون فقره معادل ۳۱.۷ درصد از کل چکها در استان تهران رد و بدل شده است. به علاوه، سهم ۱۰.۵ درصدی اصفهان و ۷.۱ درصدی خراسان رضوی از تعداد چکهای مبادله شده در مهر ماه نیز سبب شده که تقریبا نیمی از از کل چکها در این سه استان مبادله شوند.
بررسی مبلغ چکها نیز حاکی از آن است که این سه استان حدود ۶۲ درصد از کل چکها را به خود اختصاص دادهاند؛ پایتختنشینان در این مدت ۲۴۷.۵ هزار میلیارد تومان چک که ۴۸.۹ درصد از کل چکهای مبادله شده در کشور است را مبادله کردهاند و سهم شهروندان اصفهان و خراسان رضوی از مبلغ کل چکها نیز به ترتیب ۷.۶ درصد و ۵.۴ درصد ثبت شده است.
نگاهی به وضعیت چکهای برگشتی نیز حاکی از آن است که در مهر ماه امسال بیشتر از ۶۶۱ هزار فقره چک معادل ۸.۳ درصد از کل چکها، پاس نشدهاند. از نظر مبلغ نیز در این مدت بالغ بر ۶۲.۲ هزار میلیارد تومان چک که ۱۲.۳ درصد از کل چکها را شامل میشوند، برگشت خوردهاند. به این ترتیب، نسبت تعداد و مبلغ چکهای برگشتی نسبت به شهریور امسال به ترتیب یک واحد درصد و ۱.۸ درصد افت کردهاند.
بررسی دادههای چکهای برگشتی به تفکیک استانهای کشور نیز نشان میدهد که استان کهگیلویه و بویراحمد با ۱۱.۵ درصد، همچنان بیشترین آمار برگشت خوردن چکها را به خود اختصاص داده و استانهای کردستان و لرستان، هر یک با ۱۰.۱ درصد چک برگشتی، در ادامه این فهرست قرار گرفتهاند.
در مقابل، اما کمترین چکهای برگشتی در سه استان گیلان با ۶.۱ درصد، خوزستان با ۶.۸ درصد و دو استان قم و کرمانشاه، هر کدام با ۷.۱ درصد صادر شده است. در استان تهران نیز حدود ۲۰۶ هزار فقره چک به ارزش ۲۷.۵ هزار میلیارد تومان برگشت خورده که این ارقام از نظر تعداد ۸.۱ درصد و از نظر مبلغ ۱.۱ کل چکهای برگشت خورده هستند.