تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۱۵ دی ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۱۱ نظر
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند؛

عملکرد اقتصادی ۸ سال دولت سیدمحمد خاتمی/ دولت اصلاحات بهترین دولت در اقتصاد ایران

در دوره هشت ساله ۱۳۸۳– ۱۳۷۶، تولید ناخالص داخلی ایران از ۲۹۱ تریلیون و ۷۶۹ میلیارد ریال در سال ۱۳۷۶ به ۳۹۷ تریلیون و ۳۰۴ میلیارد ریال در سال ۱۳۸۳ افزایش یافت. رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ رشد اقتصادی کشور را نشان می‌دهد که به طور متوسط ۴.۳۲ درصد بوده است. رشد اقتصادی سالانه در سال‌های برنامه دوم توسعه به طور متوسط ۳.۲ و در سال‌های برنامه سوم حدود ۵.۶ درصد بوده است.

عملکرد اقتصادی ۸ سال دولت سیدمحمدخاتمی

اقتصاد۲۴- الهام عندلیب‌مقدم: افزایش سطح تولید، سرمایه گذاری و اشتغال، کاهش تورم و بیکاری به عنوان عوامل مهم زیربنایی برای دستیابی به توسعه اقتصادی از اهداف هشت سال دولت سیدمحمد خاتمی بود. مدیران عالی رتبه اقتصادی کشور از جمله رئیس سازمان مدیریت وبرنامه ریزی کشور در خصوص موفقیت اقتصادی دولت خاتمی اعتقاد دارند که اگرچه همه اهداف مطابق انتظار جلو نرفت، اما اجرای برنامه توسعه در دوره ریاست جمهوری خاتمی کشور را آماده جهش اقتصادی کرد.

یکسان‌سازی نرخ ارز و برچیدن نظام چندگانه ارز به عنوان منشأ رانت و فساد، ایجاد حساب ذخیره ارزی، کنترل نسبی نرخ تورم و تسویه بدهی‌های خارجی مطابق برنامه زمان‌بندی از نقاط مثبت کارنامه اقتصادی دولت خاتمی بود، اما اجرایی نشدن طرح «هدفمندسازی یارانه‌ها» از ناکامی‌های این دولت به حساب می‌آید.

در این مقاله مهم‌ترین شاخص‌های اقتصادی شامل رشد اقتصادی، نرخ تورم، درآمد سرانه، میزان بیکاری، صادرات غیرنفتی و... در ۸ سال ریاست جمهوری خاتمی، به طور خلاصه آورده شده است.

به گزارش اقتصاد۲۴ ،  در دوره هشت ساله ۱۳۸۳– ۱۳۷۶، تولید ناخالص داخلی ایران از ۲۹۱ تریلیون و ۷۶۹ میلیارد ریال در سال ۱۳۷۶ به ۳۹۷ تریلیون و ۳۰۴ میلیارد ریال در سال ۱۳۸۳ افزایش یافت. رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ رشد اقتصادی کشور را نشان می‌دهد که به طور متوسط ۴.۳۲ درصد بوده است. رشد اقتصادی سالانه در سال‌های برنامه دوم توسعه به طور متوسط ۳.۲ و در سال‌های برنامه سوم حدود ۵.۶ درصد بوده است. هدف برنامه سوم توسعه، نرخ رشد اقتصادی ۶ درصد بود، بنابراین با توجه به اختلاف اندک بین نتیجه حاصله با آنچه هدف بوده، می‌توان دولت را در مسیر رشد اقتصادی موفق دانست.

تورم نزولی در ۸ سال دولت خاتمی

یکی دیگر از شاخص‌های مهم برای ارزیابی عملکرد اقتصادی، نرخ تورم است. بررسی این شاخص نشان می‌دهد که از سال ۱۳۷۶ تا سال ۱۳۸۴ نرخ تورم در کشور روند نزولی داشته است. میانگین نرخ تورم در دوره هشت ساله گذشته معادل ۱۵.۷ درصد بوده که در مقایسه با اهداف برنامه سوم که ۱۵.۹ درصد بوده است، موفقیت دولت در کنترل این متغیر مهم اقتصادی را نشان می‌دهد.

درآمد سرانه شاخص دیگری است که نشانگر رفاه عمومی است. درآمد سرانه از میزان ۴ میلیون و ۱۸ هزار ریال در سال ۱۳۷۶ به ۵ میلیون و ۵۰۶ هزار ریال درسال ۱۳۸۳ افزایش یافت؛ بنابراین درآمد سرانه به طور متوسط سالانه ۴ درصد پیشرفت داشته است.

کوشش در امر اشتغال از اهداف اساسی دولت خاتمی بود. متوسط نرخ بیکاری در برنامه دوم توسعه اقتصادی ۱۶ درصد بود که در برنامه سوم، این رقم در پایان سال ۱۳۸۳ به ۱۰.۳ درصد کاهش پیدا کرد. این در حالی بود که هدف، رسیدن به نرخ بیکاری ۱۲ درصد بود، بنابراین باتوجه به رقم حاصله، دولت در زمینه اشتغال‌زایی و مقابله با بیکاری فراتر از اهداف تعیین شده عمل کرده است.

عملکرد اقتصادی ۸ سال دولت سیدمحمدخاتمی

در طول سال‌های اجرای برنامه دوم توسعه (۷۸-۷۴)، سالانه ۲۸۰ هزار شغل به طور میانگین در کشور ایجاد شد، درحالیکه این رقم در برنامه سوم توسعه به ۵۷۰ هزار شغل در سال رسید. از آنجایی که هدف برنامه سوم توسعه ایجاد ۷۶۰ هزار شغل در سال بوده است، رقم محقق شده کمتر از اهداف تعیین شده بود و طبیعتا نرخ بیکاری نیز باید بیش از نرخ پیشی‌بینی شده یعنی ۱۲ درصد باشد.

یکی دیگر از شاخص‌های اقتصاد کلان نوع نگاه به بخش نفت است. در راستای این هدف دولت به طور داوطلبانه محدودیتی را پذیرفت که بر اساس آن در طول برنامه سوم به طور متوسط مبلغ ۱۱.۳ میلیارد دلار از درآمد حاصل از نفت خام را در بودجه هزینه و مازاد آن را در حساب جداگانه‌ای ذخیره کند؛ بنابراین مقرر شد، مازاد درآمد‌های نفتی صرف جبران کمبود‌های احتمالی در سال‌های باقیمانده برنامه شود و همچنین منابع ارزی مازاد، صرف توسعه سرمایه‌گذاری و تولید گردد. این امر یکی از ابتکارات برنامه سوم در جهت کاهش وابستگی بودجه عمومی دولت به درآمد‌های نفتی بود.

افزایش درآمد ارزی کشور در دولت خاتمی

به گزارش اقتصاد۲۴ ،  در برنامه سوم توسعه، درآمد کشور از صادرات نفت خام بیش از ۱۰۶ میلیارد دلار بود که ۳۰ میلیارد دلار آن به عنوان مازاد درآمد‌های نفتی به حساب ذخیره ارزی واریز شد. در دوره پنج ساله برنامه سوم توسعه (۸۳ - ۱۳۷۹)، دولت ۱۷ میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی برداشت کرد و ۶ میلیارد دلار نیز به طرح‌های سرمایه‌گذاری بخش غیردولتی بر پایه گشایش اعتبارات اسنادی پرداخت کرد.  

نسبت سرمایه‌گذاری به تولید ناخالص داخلی، نشان می‌دهد چند درصد از تولید ملی در چرخه سرمایه‌گذاری مجدد قرار گرفته است وبه جای آنکه به مصرف نهایی برسد، صرف تقویت بنیان‌های تولیدی کشور شده است. این نسبت در سال ۱۳۷۵ معادل ۲۶.۴ درصد بود که با روند افزایشی در سال ۱۳۸۳ به ۲۸.۷ درصد رسید. در مجموع می‌توان گفت در سال ۱۳۷۶، ۸۳ تریلیون و ۷۶۵ میلیارد ریال در قالب سرمایه‌گذاری به اقتصاد کشور تزریق شد که این میزان در سال ۱۳۸۳ به ۱۴۲ تریلیون و ۴۳۰ میلیارد ریال افزایش یافت.


بیشتر بخوانید: برترین اقتصاددانان ایران کدامند؟


اگر چه این نسبت با میزان مورد نیاز کشور که ۳۵ درصد است، فاصله دارد، ولی روند رو به رشد آن نشانگر حرکت به سمت سرمایه‌گذاری بیشتر در کشور است.

شاخص دیگر درآمد ارزی کشور است که حاصل درآمد ارزی نفت و گاز و صادرات کالا‌های غیر نفتی است. این شاخص از ۱۸.۴ میلیارد دلار در سال ۱۳۷۶ به ۴۲.۹ میلیارد دلار در سال ۱۳۸۳ رسید که سهم صادرات کالا‌های غیرنفتی در این افزایش قابل توجه بود، به صورتی که صادرات کالا‌های غیرنفتی کشور از ۲.۹ میلیارد دلار در سال ۱۳۷۶ به ۷.۶ میلیارد دلار در سال ۱۳۸۳ افزایش یافت که رشد ۱۶.۲ درصدی آن را نشان می‌دهد.

در دوره اجرای برنامه سوم توسعه، صادرات خدمات از ۹۸۰ میلیون دلار در سال اول برنامه به حدود ۳ میلیارد دلار در سال پایانی برنامه (۱۳۸۳) افزایش یافت.

در مجموع اهداف برنامه سوم توسعه در زمینه صادرات کالا و خدمات حدود ۹۵ درصد محقق شده است. میزان واردات از ۱۴.۱ میلیارد دلار در سال ۱۳۷۶ به ۳۶.۶ میلیارد دلار در سال ۱۳۸۳ رسید و طبق آمار، واردات کالا‌های واسطه‌ای و سرمایه‌ای ۸۵ درصد کل واردات را تشکیل می‌داد.

عملکرد اقتصادی ۸ سال دولت سیدمحمدخاتمی

دوره اصلاحات، بهترین دوره اقتصادی پس از انقلاب

به گزارش اقتصاد۲۴ ، بررسی آمار موجود نشان می‌دهد بهترین دوره اقتصادی پس از انقلاب، دوره اصلاحات بوده است. دولت خاتمی یکی از بهترین دولت‌ها در عملکرد اقتصادی بود. در این دوره، شاهد شتاب رشد اقتصادی بودیم.

روی کار آمدن خاتمی در شرایطی بود که کمترین درآمد‌های نفتی را داشتیم، ولی در سال‌های پایانی ریاست جمهوری او درآمد‌های نفتی فراوان شد. در این دوران، روابط خارجی کشور در مسیر سازنده‌ای قرار گرفت و اعتبار ایران در سطح جهانی افزایش یافت.  

برخلاف آنچه که گفته می‌شد، اقتصاد در رأس امور این دوره نبود، باید گفت بهترین دستاورد‌های اقتصادی از نظر مهار تورم، رشد اقتصادی، بهبود دستمزد‌ها در مقایسه با تورم و... در این دوره بوده است.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
2
4
جمعه ۱۵ دی ۱۴۰۲
زمان اقای خاتمی بهترین زمان بود من با ۱۲میلیون خونه خریدم اونم یه جای خوب
خواهان عدالت
2
12
يکشنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۲
وبه جرم کارنامه ی خوبش طرد شد واقعا بهترین دوره بعداز انقلاب بود
محمد
1
11
دوشنبه ۱۳ فروردين ۱۴۰۳
من ۲ ملییون‌ خانه‌ ساختم‌ یک‌ جهزیه‌ میشد‌ الان‌ با چند‌ ملیارد
ناشناس
3
5
جمعه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
خود گوئی و خود خندی عجب مرد هنرمندی
اگر این چاخانها که میگین راست بود پس چرا مردم به احمدی نژاد که صد درصد برعکس خاتمی بود رای دادن اونهم رای بالا؟
امروز داریم چوب تمام گنده کاریهای خاتمی رو روحانی رو پس میدیم بعد
خاتمی و روحانی و البته هاشمی جز خیانت چه کاری برای کشور کردن؟
مسکنی که امروز سر به فلک کشیده بخاطر کم بود عرضه مسکنه وقتی سالها عرضه کمتر از تقاضا باشه امروز با انباشت تقاضای مسکن روبرو هستیم و نتیجش میشه همین که میبینید. ارزش پول ملی که نابود کردن، با چاپ پول بدون پشتوانه و افزایش افسار گسیخته حجم نقدینگی
بجای حرفای پوپولیستی چرا اینا رو نمیگین
محمد
21
3
دوشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۳
ببند‌اون‌حلق‌تو
ناشناس
1
3
چهارشنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۳
به خاطر اینکه در آن دوران سیاست خارجی تغییر پیدا کرد و روابط خوبی با اروپا برقرار شد که متاسفانه در دوره احمدی نژاد تحریم های گسترده به کشور تحمیل شد . هرگز جنایات دوران احمدی نژاد از حافظه ملت پاک نخواهد شد. اکثریت مشکلات کشور و فساد های گسترده سیستماتیک از زمان احمدی نژاد شکل گرفت . راه رهایی از بن بست تغییر سیاست خارجی و بر طرف کردن تحریم هاست .
به نام عدل
1
14
دوشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۳
به نظر من آن دوران بهترین دوران پس از انقلاب بود
سید بزرگوار بدون ادعا و با صداقت نسبت به مردم اومد و کاندیدا شد و برنده شد و مردم بهش رای دادن و رای دهندگان به او الان از رای دادن به ایشان پشیمان نیستند... ولی کسانی که ادعای رای دادن مردم به احمدی نژاد را دارند و مدعی هستند ایشان کارهای بسیار زیادی برای پیشرفت انجام داده ، اینکه اگر اینگونه است شما الان کجا هستید؟؟ بدون شک دروغگوترین رئیس جمهور ایران احمدی نژاد هست که با ناعدالتی بالا آمد . هزاران حیف
با چه رویی امثال شما می ایستید و از اشتباهاتتون دفاع میکنید
شهدا کجا شما کجا ...
محمد
اولا دوران خاتمی ومجلس ششم عصر طلایی وطن فروشی بود خاتمی ودارو دستش با لو دادن اسناد مملکتی باج میدادن به اروپاییها بعدشم چه عصر طلایی همین زنگنه وزیر بود هنوز که هنوزه کرسنتش گندش تموم نشده همین پزشکیان تو همین مجلس ششم که دست طایفه اصلاح طلبا بود بر کنار شده میدونی چرا به به خاطر بی کفایتی وبی لیاقتیش سوالات کنکور پزشکی رو فروختن تو جریان بابک زنجانی پای همین خاتمی وروحانی هم وسطه بعدشم همون وزیرای رفسنجانی وخاتمی تو دولت روحانی بودن بعدشم دوران این جد به کمر زده دوران طلایی سرمایداران و رانت خواران بود نه ملت مستضعف هنوز کنفرانس برلین یادمون نرفته
فاطیما
7
4
يکشنبه ۰۳ تير ۱۴۰۳
واقعیت اینه که آقای خاتمی با شعار اقتصادی به میدان نیومد هیچ وقت قدرت خرید مردم برای برخی اجناس ملک در مقایسه با در آمد مثل اون دوره نیست در واقع خرید ماشین خانه جهیزیه به راحت ترین زمان خودش بعد انقلاب رسید
اما مهم تر این که از مسیر سیاست روابط خارجی را توسعه ندادند بلکه با ابتکار گفتگوی تمدن ها و از مسیر کار فرهنگی

از طرفی دوره ایشون آزادی بیان بهتر بود بنابراین افراد با نگرش های مختلف کنار هم قرار می گرفتند بنابراین صاحبنظران مهاجرت نکردند در کل مردم از دوره ایشون رضایت دارند رءیس جمهور خوبی بود بدون اینکه شعار اقتصادی دهد شاید تیم خوبی داشته
اکرم علوی
1
3
يکشنبه ۱۷ تير ۱۴۰۳
کو سازندگی هاتون ، دست آوردهای خودتون را با دولت قوی احمدی نژاد مقایسه کنید تا بفهمید چقدر عقب هستید
احمد
0
0
شنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۴
آمار و ارقام دروغ نمیگه
اگه میخواهید بفهمید چرا مردم خاتمی رو دوست دارند نگاه کنید ببنید رئیس جمهور ها دلار رو چند تحویل گرفتند وچند تحویل دادند،خاتمی ۴۰۰ تحویل گرفت هشتصد تحویل داد یعنی درهشت سال دوبرابر
حالا بقیه رئیس جمهورها،رفسنجانی صد گرفت چهارصد تحویل داد یعنی چهاربرابر، احمدی نژاد هشتصد گرفت سه هزاروششصد تحویل داد یعنی چهارو نیم برابر
خودتون مقایسه کنید
زمان خاتمی آزادی بعد از بیست سال دوباره برگشت البته نه مثل قبل از انقلاب ولی بالاخره تا اونجاییکه تونست
ارزش پاسپورت ایران رو افزایش داد ،گفتگوی تمدن هارو تاسیس کرد و روابط با دنیا خوب شد،یه عده عقده ای دیدند ایران داره کم کم درست میشه ورداشتند احمدی نژاد رو آوردند کاری با ایران کرد که چنگیز نکرده بود
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

شروط گستاخانه نتانیاهو برای ایران

عکس/ کنایه رضا رشیدپور به صداوسیما درباره جواد لاریجانی

فیلم/ بیانیه میرحسین موسوی زیباکلام را عصبانی کرد

ارزش معاملات بازار مشتقه و مالی بورس کالا به ۴.۵ همت رسید

عکسی از قطعات یک پهپاد در پرند

عکس/ خبرنگار ایتالیایی گزینه خط هافبک پرسپولیس را لو داد

فیلم/ بارش شدید و غیرمنتظره تگرگ در هرمزگان

سقف مجاز تراکنش اعلام شد

عکس/ تغییر چهره عجیب بهنوش طباطبایی و نفس بازغی بعد از ۱۱ سال

فیلم/ سقوط یک هواپیما در شهر لندن

اینفوگرافی/ نتایج پیمایش دانشگاه امام صادق درباره جنگ تحمیلی ۱۲ روزه

پشت پرده سفر مهم جولانی به باکو

عکس/ تنگه شیرز دره‌ای شگفت انگیز در دل کوهدشت لرستان

فیلم/ ادعای تازه معاون سیما درباره رضا رشیدپور

حمایت قوی نهاد‌ها و بورس آماده جهش

عکس/ سانسور عجیب و غریب برنامه پاورقی در تلویزیون!

عراقچی به چین سفر می‌کند

اطلاعیه قوه قضاییه از دادگاه امروز کواکبیان

لیست کامل نرخ بلیت اتوبوس اربعین اعلام شد+ عکس

تیم ملی کشتی آزاد جوانان ایران قهرمان آسیا شد

هوای تهران آخر هفته گرم می‌شود

عکس/ لبخند جالب بیژن بنفشه‌خواه در کنار حیوان خانگی عظیم الجثه اش

فیلم/ اردوغان تبریز و اصفهان را از مراکز تمدن ترک‌ها برشمرد

عکس/ طبیعت سرسبز و رویایی مخمل‌کوه منطقه سرمرخ لرستان

عکس/ پوشش جالب سرلشکر فیروزآبادی ۴۲ سال پیش در حال طبیعت‌گردی با دوستان

فیلم/ مشاهده یک پلنگ جدید در دماوند

عکس/ ژست بامزه ناصرالدین شاه ۱۲۵ سال پیش در حال خوردن آبگوشت

عکس/ طبیعت زیبای منطقه کوهستانی زنوون زمردی درخشان در دل کوه های آذربایجان

درخواست آلمان برای فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران

عکس/ حضور عجیب مردم در مراسم تشییع جنازه ناصرالدین شاه ۱۲۹ سال پیش در تهران

فیلم/ کلیپی از کل‌کل وحشتناک ۴ خودرو که وایرال شد

ارزش سهام عدالت امروز ۲۲ تیر ۱۴۰۴ + جدول

زمان و مکان جلسه شورای عالی امنیت ملی چگونه فاش شد؟

عکس/ این ۳سارق مامور نما را شناسایی کنید

عکس/ پست جدید مصطفی کواکبیان پس از اظهارات جنجالی اش در صدا و سیما

عکس/ تیپ اسپرت و شیک شهاب حسینی در پشت‌صحنه سریال دومان

فیلم/ سلام نظامی دختران بسکتبالیست ایران به پرچم کشور

بازیگر تلویزیون به کما رفت

رقم رضایت‌نامه وینگر پرسپولیس لو رفت

عکس/ استوری غم‌انگیز و معنادار ایمان صفا

اینفوگرافی/ مردم ایران چقدر سپرده در بانک‌ها دارند؟

هشدار جدی درباره ورود ویروس جدید به ایران

عکس/ سد خاکی داریان فرصتی برای قایق سواری و گردشگری

تحولات بازار کار ایران و سقوط ۴۰ درصدی اشتغال در بخش کشاورزی/ نیمی از مشاغل ایران، خدماتی است + جدول

فیلم/ خاطره بامزه حسام نواب‌صفوی از ممنوع بودن معجون در نهنگ عنبر

آخرین وضعیت پزشکی بازیکنان پرسپولیس

شرایط دریافت ارز اربعین اعلام شد

عکس/ ژست صمیمی هاشمی رفسنجانی ۴۳ سال پیش در کنار مادر و فرزندانش سر میز صبحانه

عکس/ هلیکوپتر نفر بر H۵۳ نیرو دریایی آمریکا بر فراز خلیج فارس

جدیدترین فهرست ابربدهکاران بانکی اعلام شد