تاریخ انتشار: ۰۰:۱۸ - ۲۲ بهمن ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۲ نظر
اقتصاد ۲۴ مساله خرید و فروش پایان نامه‌های جعلی را بررسی می‌کند؛

خرید پایان نامه و مقاله علمی چقدر آب می‌خورد؟/ ایران جزو ۸ کشور اول در انتشار مقالات تقلبی است

خرید و فروش پایان نامه دکتری در حالی رونق گرفته که مبلغ ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان برای آن از سوی برخی موسسات مطالبه می‌شود؛ با این حال به نظر می‌رسد رساله دکتری بر اساس رشته، بهای متفاوت‌تری داشته باشد و اگر رشته، سخت و نویسنده رساله از اعضای مدرس دانشگاه باشد و دانشجو رساله را در کوتاهترین زمان ممکن بخواهد، یا مثلا نام دانشگاه‌های مادر در میان باشد، بهای رساله پزشکی تا ۱۰۰ میلیون تومان هم ممکن است تمام شود.

پایان نامه

اقتصاد۲۴-  بیتا محسنی - حد فاصل میدان انقلاب تا خیابان دانشگاه، همیشه ماوای تصاویر، بو‌ها و کلمات است؛ تصویر کتابفروشی، کافه و دانشجو. بوی قهوه، نان شیرمال و دود و کلماتی که از میان آن‌ها بعد از کتاب، «پایان‌نامه»، بیشتر از بقیه تکرار می‌شود. واژه‌ای که روی تراکت‌های رنگارنگ نیز نوشته و بر تیر برق‌ها، ایستگاه اتوبوس و دیوار‌ها نصب شده تا به صورت پراکنده پیش چشم رهگذران خودنمایی کند. ظاهرا منظور از «پایان‌نامه»، همان «مشاوره پایان‌نامه» است؛ با این حال به نظر می‌رسد این یک اسم رمز است و در صورت تماس و تمایل، احتمالا می‌توانید با صرف مبالغی، صفر تا صد نوشتن پایان‌نامه خود را برعهده آن‌ها بگذارید.

بازارِ داغ پایان‌نامه‌نویسی

حال، جمعیت دانشجویی افزایش پیدا کرده و پدیده مدرک‌گرایی آنقدر گسترده شده که هم‌سو با آن یک بازار به نام پایان‌نامه‌نویسی پا بگیرد، بازاری که اتفاقا نیازمند توان علمی و تجربه بالاست. دو عنصر که برخی از اساتید دانشگاه و فارغ‌التحصیلان بدونِ شغل، با تکیه بر آن و با همکاری هم به آن ورود کرده و کسب و کاری تازه به راه انداخته‌اند.

جستجو در موتور‌های جستجوگر، ما را به مؤسساتی وصل می‌کند که طبق آدرس دقیقی که در سایت‌های خود درج کرده‌اند در ایران فعالیت می‌کنند. برای ارتباط با خود، انواع راه‌های ارتباطی شامل تماس مستقیم، ایمیل، تلگرام و واتس‌آپ را فعال نگه داشته و در کمترین زمان، پاسخ شما را می‌دهند. برای مشاوره و دریافت حدود قیمت، باید نام، نام دانشگاه، مقطع، رشته، گرایش و خواسته خود از محقق را به طور کامل برای مشاور شرح دهید. هرچند بهای انجام پایان‌نامه ارشد و دکتری در بسیاری از رسانه‌ها از ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان عنوان شده است. با این حال «اقتصاد۲۴»، در گفتگو با چند موسسه به ارقام دیگری رسیده که تقریبا نزدیک به هم هستند.

یکی از این موسسات به «اقتصاد۲۴» می‌گوید: «انجام پایان‌نامه دکتری، نگارش مقاله و اخذ گواهی چاپ، تا حد زیادی به عواملی مانند رشته و گرایش تحصیلی دانشجو، موضوع پژوهش و زمان انجام کار، بستگی دارد. برخی از پژوهش‌ها به دلیل انجام کار‌های میدانی، مستلزم صرف هزینه بیشتری هستند.»

او ادامه می‌دهد: «از آنجا که در مقطع دکتری توقعات اساتید بالاتر است و دروس تخصصی‌تر هستند، هزینه‌ها نیز بیشتر خواهند بود. اگر موضوع پژوهش شما در زمینه کارگاهی و آزمایشگاهی است، باید بودجه بیشتری را به آن اختصاص دهید. حدود قیمت برای پروپوزال حدود ۳ میلیون و پایان‌نامه دکتری ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان خواهد بود».

عدد ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان برای پایان‌نامه دکتری تقریبا از جانب چند موسسه دیگر نیز تکرار می‌شود. با این حال به نظر می‌رسد رساله دکتری بر اساس رشته، بهای متفاوت‌تری داشته باشد و اگر رشته، سخت و نویسنده رساله از اعضای مدرس دانشگاه باشد و دانشجو رساله را در کوتاهترین زمان ممکن بخواهد، یا مثلا نام دانشگاه‌های مادر در میان باشد، بهای رساله پزشکی تا ۱۰۰ میلیون تومان هم ممکن است تمام شود. این رقمی است که روزنامه شهروند در گزارشی که در مرداد سال گذشته آن را منتشر کرد، به آن پرداخت.

طبق داده‌های موجود پایان‌نامه ارشد نیز بسته به رشته تا ۱۲ میلیون تومان قیمت دارد که نیمی از مبلغ در شروع کار و تسویه کامل هنگام تحویل صورت می‌پذیرد و اصلاحات محقق هم رقم چندانی به مبلغ اولیه اضافه نخواهد کرد. یکی از این موسسات مدعی است بیش از ۱۳۰ پایان‌نامه دکتری انجام داده که اگر این عدد را برای یک سال درنظر بگیریم و اگر این موسسه برای هر کدام از مقالات، ۱۰ میلیون تومان هم دریافت کند، سالانه حدود ۲ میلیارد تومان درآمد خواهد داشت.

ایران جز هشت کشور اول مقالات تقلبی

اما خرید و فروش پایان‌نامه تنها نوک کوه یخ است وقتی بدانیم ایران، یکی از هشت کشور اول دارای مقالات تقلبی در سطح دنیاست، مساله‌ای که یک آبروریزی ملی در نظام علمی ایران است. طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، در فاصله سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ در مجموع ۷۲ هزار و ۵۷ رساله و پایان‌نامه دانشجویان مقطع دکترا در سامانه ایرانداک ثبت شده که ۲۱ هزار و ۲۶۴ مورد از این متون (۲۹ درصد) بیش از ۳۰ درصد مشابهت با متن علمی مشابه داشته و کپی‌برداری بوده است. همچنین در همین بازه زمانی، ۶۷۵ هزار و ۷۱۳ رساله و پایان‌نامه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد در سامانه ایرانداک بارگذاری شده که طبق بررسی‌های همانندجویی، ۳۱۱ هزار و ۶۴۸ مورد از این متن‌ها (۴۶ درصد) کپی‌برداری با بیش از ۳۰ درصد مشابهت بوده است.


بیشتر بخوانید: آمار عجیب از پایان نامه‌های تقلبی در دوره دکتری؛ بیش از ۲۹ درصد پایان‌نامه تقلبی در سه سال


در این گزارش عنوان شده علاوه بر اینکه طی سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰، بیش از ۹۰ درصد آثار علمی متقلبانه، مربوط به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی غیردولتی بوده، طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ و به تفکیک هر سال، در سال ۱۳۹۸، بیش از ۴۵.۴ درصد؛ در سال ۱۳۹۹، بیش از ۴۷.۵ درصد؛ در سال ۱۴۰۰ ، بیش از ۴۶.۱ درصد و در سال ۱۴۰۱، بیش از ۴۱.۱ درصد مجموع پایان‌نامه‌ها و رساله‌هایی که دانشجویان مقطع دکترا و کارشناسی ارشد ارایه داده‌اند، کپی‌برداری بیش از ۳۰ درصد از متون مشابه داشته و از مرحله بررسی نهایی حذف شده است.

همچنین، اخیرا نشریه علمی معتبر «نیچر» در گزارش سالانه خود که به کمک هوش مصنوعی انجام شد، اعلام کرد که سال ۲۰۲۳ به لحاظ تقلب آکادمیک رکورد شکسته است و بیش از ۱۰ هزار مقاله تحقیقاتی پس از انتشار بازپس‌گرفته شده‌اند. بنابر اعلام نشریه نیچر، کشور‌های عربستان سعودی، پاکستان، روسیه، چین، مصر، مالزی، ایران و هند هشت کشور نخستی هستند که بالاترین نرخ مقالات باطل‌شده پس از انتشار را در دو دهه گذشته داشته‌اند. مواردی نظیر ارجاعات ساختگی و نادرست، سرقت ادبی و تقلب در متون از عوامل بازپس‌گیری و استرداد این مقالات بوده‌اند.

پایان نامه

باز هم سیاست‌های غلط آموزشی!

در اواخر دهه ۸۰، ورود به دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی غیردولتی با مشکلات جدی روبه‌رو شد. ایران، علاوه بر بحران‌های مداوم اقتصادی، با وضعیت سیاسی پرتنشی مواجه بود که باعث مهاجرت بسیاری از دانشجویان و جوانان در سن تحصیل به خارج از کشور شد و به این ترتیب، یکی از اصلی‌ترین موج‌های مهاجرت تحصیلی پس در انقلاب در ایران پدید آمد.

راه‌کار مسئولان این حوزه، اما باز هم تکیه بر سیاست‌های غلط آموزشی بود؛ افزایش شهریه‌ها به عنوان راه‌کار برای تأمین منابع مالی، بدون توجه به افزایش زیرساخت‌های لازم. به تدریج، ظرفیت پذیرش دانشجو بدون توجه به زیرساخت‌های مورد نیاز، افزایش یافت. این جمعیت دانشجویی نیازمند استخدام اعضای هیات علمی مناسب بود و نیازمند فضا و امکانات پژوهشی بود که سطح علمی دانشگاه را به چالش نکشد.

در نهایت، عدم توانایی در ایجاد زیرساخت‌های علمی مناسب و همچنین تضعیف فرهنگ علمی در دانشگاه‌ها، باعث شد که دانشجویان جدید به تقلب در تهیه پایان‌نامه‌ها و رساله‌های خود روی آورند. تمرکز دانشگاه‌ها بر تولید مقالات و اجبار دانشجویان و اعضای هیات علمی به نگارش پایان‌نامه و مقاله به عنوان شاخصی برای پیشرفت در مقام علمی، یکی از عوامل اصلی تشویق به تقلب‌های علمی بود که در کنار مشکلات معیشتی دانشجویان و کمبود زمان برای مطالعه و تحقیق، زمینه را برای خرید پایان‌نامه‌های آماده فراهم می‌کرد.

پایان‌نامه‌نویسی برای دیگران تخلف است

برای مقابله با مشکل خرید و فروش پایان‌نامه، رویکرد‌های گوناگونی در نظر گرفته شده است؛ از ایجاد سامانه‌هایی مانند جو برای شناسایی تشابه‌های متون پایان‌نامه‌ها تا اتخاذ اقدامات بین‌المللی برای مقابله با این مسأله و تعیین مجازات‌ها توسط نهاد‌های قضایی مختلف. بار‌ها اعلام شده نوشتن پایان‌نامه به نمایندگی از دیگران یا به جای دیگران چه از سوی دانشجو و چه اساتید، تخلف است؛ حتی در اوایل سال ۹۴، یک آیین‌نامه توسط وزارت علوم تدوین و منتشر شد که شدیداً بر این موضوع تأکید داشت و تمام دانشگاه‌ها مکلف شدند در قالب این آیین‌نامه در دانشگاه با این موضوع برخورد داشته باشند.


بیشتر بخوانید: کپی‌کاری بیشترین مورد تقلب علمی


در آیین‌نامه مربوط به رسیدگی به این نوع تخلفات، مسئولیت اجرایی به عهده معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه‌ها سپرده شده است. به عبارت دیگر، اگر هرگونه تخلفی در دانشگاه رخ دهد، سازمان پژوهشی آن دانشگاه مسئولیت پیگیری و اخذ حکم را برعهده می‌گیرد. تدابیر تنبیهی بر اساس شدت تخلف اعمال می‌شود؛ به عنوان مثال، تعلیق از تدریس یا سایر مجازات‌های مشخص شده ممکن است برای کسانی که در این اقدام تخلف کرده‌اند، تعیین شود.

در سال ۹۶ نیز کمیسیون قضایی مجلس برای مجازات افراد و موسساتی که در این فعالیت‌ها دست دارند، تصمیماتی اتخاذ کرد، اما واقعیت کنونی نشان می‌دهد که حتی در صورت وجود اراده لازم برای اعمال تدابیر قاطع، دو طرف این مسئله، یعنی مشاوران پایان‌نامه و دانشگاه و دانشجو، همچنان به صورت فعال در این فرآیند شرکت می‌کنند. برخورد‌های تنش‌آمیز و سرکوبی نه تنها موجب حذف این روند نمی‌شوند بلکه موجبات انتقال محتوا به اشکال دیگر را نیز فراهم می‌آورند. چه اینکه تجربه سال‌های اخیر نشان داده عنصر سرکوب در سایر وجوه جامعه نیز راه به مقصد نخواهد برد.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
0
0
يکشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۲
سلام و عرض ادب
شرمنده شما میشوم لطفا این کمپین مرتبط با دانشجویان دکتری را هم شما پوشش دهید و یا حمایت کنید
تشکر از دغدغه مندی شما بزرگوار
#چاپ_مقاله_اجباری_دانشجویان_دکتری
https://farsnext.com/user170738712685/1707402406966493807
ناشناس
1
0
دوشنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۲
امان از طهرانچی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

عکس/ سردار قاآنی زنده است

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ خبر ترور سردار قاآنی توسط صدا و سیما تکذیب شد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ادعای عجیب یک روحانی درباره درگذشت همسر رهبر انقلاب

برخورد قضایی با نوید محمدزاده

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ جلسه رهبران حزب الله با سیدهاشم صفی الدین بمباران شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ترکیب تیم‌های استقلال و هوادار

فیلم/ خلاصه بازی پرسپولیس ۱ - ۰ چادرملو

سهم هر نفر در مرحله سوم واریز سود سهام عدالت چقدر است؟

فرار پرسپولیس از باخت با گل گولسیانی

فیلم/بهانه عجیب برای ممانعت از ورود زنان به ورزشگاه تختی تهران

اسراییل: حتما به ایران حمله نظامی خواهیم کرد

شرط شورای عالی انقلاب فرهنگی برای هنرمندان ممنوع‌الکار

فیلم/ تصاویر جنجالی از اتاق VAR دیدار پرسپولیس - چادرملو

مبلغ قرارداد بیرانوند با تراکتور مشخص شد

مرگ تلخ دختر جوان زیر تیغ جراحی لاغری

گل‌محمدی: بازی سختی در پیش داریم

پیش‌بینی قیمت دلار فردا یک‌شنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۳

اطلاعیه امریه برای سربازان

فیلم/ کنایه محمدرضا احمدی روی آنتن زنده تلویزیون به حکم عجیب بیرانوند

چند شغله بودن مدیران دولتی با منافع ملی در تعارض است

فیلم/ وضعیت عجیب سرویس بهداشتی ورزشگاه تختی

فدراسیون فوتبال: رای بیرانوند قطعی نیست

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۱۵ مهر ماه ۱۴۰۳

چقدر طول می کشد تا بخوابیم؟

علت کبودی بدن چیست؟+ راه حل

سه سناریو برای نرخ رشد نقدینگی تا پایان سال ۱۴۰۳

نرخ بیکاری در ایران کاهش یافت

عکس/ واکنش‌ مخاطبان شبکه الجزیره به خطبه‌های رهبرانقلاب

انتقال امیر تتلو به زندان تهران بزرگ+ عکس

تاریخ‌سازی بیمه ملت با ثبت نسبت توانگری ۴۸۸ درصد

ترکیب پرسپولیس برابر چادرملو+ عکس

آخرین خبر از وضعیت سید هاشم صفی الدین

لاستیک پهن برای خودرو بهتر است یا کم‌عرض؟

عکس/ سردار قاآنی زنده است

جزییات تازه از حادثه معدن زغالسنگ طبس

فیلم/سخنان اردشیر زاهدی، وزیر خارجه پهلوی درباره حمله به ایران

جوابیه شرکت گروه مالی صبا تأمین به یک گزارش

فیلم/ خبر ترور سردار قاآنی توسط صدا و سیما تکذیب شد

فیلم/ واکنش دو خانم آمریکایی نسبت به پخش سخنان نتانیاهو

عکس/ جشن تولد زهرا کیانی ووشوکار مطرح ایران

بیمه معلم، حامی قشر شریف فرهنگیان است

فیلم/جدیدترین کلیپ بنیامین با حضور نصرالله رادش پر سر و صدا شد!

عکس/ قهرمانی یک زن سوارکار برای نخستین بار در تاریخ

۹۰ درصد صاحبان خودروی لوکس مالیات ندادند

زندگی سردار اسماعیل قاآنی از جنگ تا سپاه قدس

عکس/ استوری محمد نوری علیه محمود فکری

عکس/ پوستر جالب پرسپولیس برای بازی با چادرملو

عکس‌های زیر خاکی از فرهاد مجیدی شماره ۷ سابق استقلال

فیلم/دیدار و گفتگوی عراقچی با بشار اسد رئیس جمهور سوریه

عکس/ حکم علیرضا بیرانوند بالاخره اعلام شد

فیلم/ خطر شکسته شدن حریم تخت جمشید

۳ شکایت جدید پرسپولیس از علیرضا بیرانوند

تکذیب خبر احضار نوید محمدزاده

بلاکچین چیست و چه کسی آن را اختراع کرد؟

درخت گردو جان ۵ همدانی را گرفت!