اقتصاد۲۴- فرونشست زمین، از آنچه فکر میکنیم به ما نزدیکتر است. به گواه کارشناسان تمام نواحی ایران به جز گیلان، گرفتار فرونشست زمین شده که نه تنها فرسایش خاک کشاورزی، بلکه زیرساختهای شهری و میراث گرانبهای فرهنگی کشور را نیز منهدم و مدفون خواهد کرد.
فرونشست زمین میتواند ناشی از فعالیتهای مرتبط با معدن، استخراج نفت، جنس خاک و بسیاری موارد دیگر باشد، اما احتمالا خالق اصلی شمایل فرونشست در ایران، استخراج بیرویه از آبهای زیرزمینی است.
طبق دادههای موجود، ۵۷ درصد از آب شرب شهری،۸۳ درصد از آب شرب روستایی، ۶۳ درصد از آب صنعت و ۵۲ درصد از آب کشاورزی از طریق منابع آب زیرزمینی تأمین میشود.
روندی که نتیجه آن کسری ۱۳۶ میلیارد متر مکعبی آبخوانهای کشور و افت سالیانه ۵۵ سانتی متری آنها است. همین حالا ۱۹۵ شهر در سراسر کشور در خطر جدی فرونشست قرار دارند که استانهای خراسان رضوی، کرمان، تهران و اصفهان، در صدر این لیست هستند؛ و این تراژدی مرگ یک سرزمین است. تراژدی که همانقدر که هولناک است، میتواند با روشن کردن چراغ قرمزِ هشدار، بحران فرونشست را اندکی عقبتر براند.
وقتی وزارت نیرو، مصرف آب هر استان را به تفکیک مصارف مختلف تعیین و عمق برداشت چاه و مصرف سفرههای زیرزمینی را کنترل کند، وزارت جهاد کشاورزی، اصلاح جغرافیایی محصولاتی که نیاز به آب فراوانی دارند را در اولویت قرار دهد. وزارت راه و شهرسازی ضوابط ساخت و ساز را به درستی رعایت کند.
وزارت صمت به صنایعی که زیرمجموعهاش هستند، رسیدگی کند و شهرداری نیز فکری به حال معابر شهری کند تا آب باران جذب شده و از پساب شهری برای آبیاری فضای سبز استفاده شود. روندی که در صورت انجام، شاید کورسوی امیدی در مواجهه با بحران فرونشست باشد.
منبع: امتداد