اقتصاد ۲۴- طلا از معدود مصنوعاتی است که علاوه بر جنبه زیور و زینت بودنش، جنبه سرمایهای نیز برای افراد دارد و از آنجاکه میتوان آنرا در قطعات بسیار ریز حتی زیر یک گرم نیز تولید کرد، پس تقریبا اکثریت افراد جامعه ممکن است با موضوع خرید آن مواجه شدهباشند، ولو اینکه مجبور شوند آنرا بر اساس سنتهای کهن بخرند، مثل حلقه ازدواج که در عرف تمامی ملتها به صورت سنتی، از طلا ساخته میشود و هرچه جزئیات و ضمائم سنگی آن بیشتر شود، گرانتر و پر ارزشتر نیز خواهد شد.
اما طلا نیز علیرغم اینکه در نگاه اول تماما حس زیبایی و خلوص را به بیننده و خریدار منتقل میکند، متاسفانه میتواند طعمه تقلب و جعل باشد و دانستن این نکته برای کسانی که طلا را با هر نیتی اعم از زیور و زینت یا کالای سرمایهای میخرند، یک ضرورت قطعی است.
طلا مشمول استاندارد اجباری است و سازمانی که رعایت استاندارد در این مصنوع جذاب را بررسی و بر آن نظارت میکند، سازمان ملی استاندارد است.
در کنار نظارتهایی که توسط استاندارد در این حوزه انجام میشود، آگاهی مردم در این خصوص و مطالبه رعایت استاندارد توسط طلاسازها و طلافروشها توسط مردم، نقشی بسیار اساسی در افزایش استاندارد این محصول و البته جلوگیری از ضرر و زیان خریدارانی خواهد داشت که امیدوارند با خرید طلا سود کنند، نه ضرر!
سید سعید میرنظامی مدیرکل استاندارد استان مرکزی، در گفتگو با ایسنا، اظهار کرد: موضوع فلزات گرانبها و نمونه برداری طلا از بازار، مورد توجه ویژه این اداره کل است.
وی با بیان اینکه طلا حکم سرمایه را در میان مردم دارد و اگر اصالت نداشته باشد گویا پول تقلبی در دست مردم است، گفت: بر این اساس به این حوزه ورود شده و سعی کرده ایم اطلاعات مردم را بالا برده و استانداردسازی درخصوص تمام محصولات مشمول قانون استاندارد از جمله طلا را به مطالبه عمومی تبدیل کنیم. در واقع باید به سمتی برویم که مردم تبدیل به اکثریت شوند و متخلف تبدیل به اقلیت بسیار اندک شود.
وی افزود: در این حوزه، آزمون وسایل سنجش سبک به صورت ویژه انجام شده و تقریبا وسایل سنجش تمام طلافروشیهای استان کالیبره شده است. مرجع قضایی نیز در این خصوص بسیار کمک کرده است. از تمام طلافروشیهای استان تعهد گرفته شده و مکلف شده اند که طلای فاقد کد که همان طلای غیراستاندارد محسوب میشود را در بازار عرضه نکنند.
وی با بیان اینکه طلا مشمول کد اجباری است، گفت: این کد شامل یک حرف انگلیسی و یک عدد است که معرف واحد تولیدکننده در هرجای کشور است.
وی افزود: به صورت کلی، زیر نشان استاندارد تمام محصولات، یک کد ۱۰ رقمی وجود دارد، ولی طلا به لحاظ ظرافت و سطح محدود، مشمول نشان نیست و تنها یک کد شناسایی به واحد تولید طلا داده میشود که باید روی محصول درج شود. البته با توجه به اینکه امکان جعل این کد یا ابطال آن نیز وجود دارد، در این خصوص نیز تدبیری اندیشیده شده است. اگر این کد به سامانه ۱۰۰۰۱۵۱۷ که سامانه متمرکز کشوری برای ردیابی اعتبار تمامی کالاها یا خدمات مشمول استاندارد اجباری باشد، فرستاده شود، میتوان اعتبار کد را ردیابی کرد.
به گزارش ایسنا، برخی زیورالات طلا بسیار ظریف و کوچک هستند و به نظر میرسد که امکان درج کد بر روی آنها وجود نداشته باشد، اما میرنظامی تاکید کرد: امکان درج کد با استفاده از لیزر بر روی تمامی مصنوعات طلا با هر اندازهای که باشند وجود دارد و هیچ بهانهای در این خصوص پذیرفته نیست.
وی خاطرنشان کرد: در نهایت اگر به هر دلیلی قابلیت درج کد روی محصول وجود نداشت، باید به طریقی، کد بر روی طلا ثابت شود، هرچند با دستگاههای لیزری که در حال حاضر وجود دارد، درج کد بر روی محصول طلا در هر اندازهای که باشد امکانپذیر است.
وی با تاکید بر اینکه فاقد کد بودن طلا لزوما به معنای غیراستاندارد بودن آن نیست، افزود: در مواردی ممکن است که تولیدکننده طلای استاندارد ساخته باشد، ولی تشریفات لازم را طی نکرده و کد استاندارد محصول را دریافت نکرده باشد. کد استاندارد را کارگاههایی که مصنوعات گرانبها تولید میکنند باید از اداره کل استاندارد استان دریافت کنند.
بر اساس این گزارش، عیار طلا به نسبت طلای خالص استفاده شده در قطعه، به وزن کل قطعه طلا، گفته میشود. یعنی درخصوص طلای ۱۸ عیار، اگر وزن طلا یک کیلوگرم باشد، ۷۵۰ گرم طلای خالص در آن وجود دارد و ۲۵۰ گرم، ناخالصی است که این ناخالصی میتواند مس یا نقره باشد.
به گفته میرنظامی، به ازای هر ناخالصی که بیشتر از این میزان در محصول وجود داشته باشد (که در میان طلافروشها تحت عنوان خط شناخته میشود) برای طلافروش و طلاساز سود ایجاد میشود. واحدهای تولیدی که طلای تولیدی آنها بیش از ۵ خط ناخالصی داشته باشد، به کمیسیون ماده ۴۲ معرفی میشوند و بسته به میزان تخلف انجام شده، تذکر، اخطار، جریمه، تعطیلی خط تولید، معرفی به سطح کشور و مواردی از این دست در انتظار آنها خواهد بود.
بیشتر بخوانید: پیشبینی قیمت سکه امروز ۲۰ فروردین ۱۴۰۳
وی گفت: مردم نقش اساسی در رعایت قانون استاندارد توسط طلافروشها دارند. حدود ۶۰۰ طلافروشی در استان هست که ماموران استاندارد نمیتوانند به ازای تمامی این واحدها بازرس و کارشناس بگذارند، بر این اساس، هرچه نظارت مردم گستردهتر باشد حاشیه امن تخلف برای متخلفان کمتر میشود.
وی افزود: همینکه مردم در زمان خرید طلا درخصوص اینکه محصول مورد نظرشان دارای کد هست یا خیر، از طلافروش سوال کنند، به ایجاد فضای مطالبه در این خصوص و سوق دادن طلافروشها به سمت اقدام در این حوزه کمک خواهد کرد. مردم کد را از طلافروش بخواهند و کد محصول در فاکتور نیز قید شود.
میرنظامی با بیان اینکه تخلفات دیگری نیز در این حوزه وجود دارد گفت: مثلا درخصوص سکههایی که به صورت کارتی عرضه میشود مردم باید بسیار مراقب باشند و آنرا از واحدهای صنفی غیرمعتبر خریداری نکنند.
وی تاکید کرد: اگر مردم محصول فاقد کد نخرند کمک بسیار بزرگی به افزایش کیفیت و استاندارد محصولی خواهد شد که طلافروشها عرضه میکنند، در واقع آنها مجبورند برای اینکه مشتری را از دست ندهند به اصول استاندارد که مطالبه مردم است توجه کنند.
عملکرد ترازوی طلافروشیها نیز بسیار اهمیت دارد. بر اساس اعلام استاندارد استان، اگر ترازوی یک طلافروش بیشتر از ۱۰ سوت اختلاف وزن داشته باشد و این امر سه مرتبه مشاهده شود، ابتدا به آن واحد صنفی اخطاریه ابلاغ میشود و بعد از آن در صورت عدم توجه به رعایت موازین استاندارد و مشخص شده از طرف اتحادیه و استاندارد، آن واحد صنفی پلمب میشود.
میرنظامی در اینباره نیز اظهار کرد: مردم در زمان خرید طلا باید دقت کنند ترازوی طلافروشها برچسب آزمون وسایل سنجش سبک داشته باشد و به تاریخ انقضای برچسب نیز دقت کنند. برخی اوقات برچسب هست، ولی منقضی شده و باید به این مسئله توجه شود. در فاکتور نیز حتما به مقدار طلایی که نوشته شده و کد شناسه دقت کنند و در صورت مشاهده تخلف در حوزه طلا یا هر محصول دیگری مورد را به سامانه ۱۰۰۰۱۵۱۷ گزارش داده و واحد صنفی را معرفی کنند، ما به واحد صنفی مورد نظر مراجعه کرده و موضوع را پیگیری میکنیم.
وی افزود: ما محدودیت نیروی انسانی داریم و در مجموع طلافروشیها چند هزار قطعه طلا وجود دارد که باید تک به تک بررسی شوند و اینکار برای هر واحد صنفی ساعتها زمان میبرد و با توجه به تعداد طلافروشیها نمیتوان سالیانه چندین بار اینکار را برای تمامی این واحدها که محصولات ریز بسیار زیادی دارند انجام داد، بهترین کار این است که مردم به کمک استاندارد بیایند و در عین حال که نظارت توسط این سازمان انجام میشود، آنها نیز بازوی نظارتی شوند و طلای غیراستاندارد و فاقد کد نخرند.
میرنظامی تاکید کرد: مردم باید به این نکات توجه ویژه داشته و با دقت و جدیت شاخصهای استاندارد بودن محصول را که همان کد کالا و استاندارد بودن ترازوست از طلافروش مطالبه کنند.
به گزارش ایسنا، استاندارد بودن طلا بسیار مهم است پس توجه به نکاتی که در این گزارش گفته شد میتواند در تضمین این سودآوری تعیین کننده باشد.
گرچه حتی اگر طلا را به عنوان وسیله زینتی و صرفا به جهت برخورداری از همین وجه وجودی آن هم تهیه کنیم، تقلبی نبودن و خالص بودنش یک شاخصه مهم و اساسی است که برای دستیابی به آن باید وظیفه خود را به عنوان خریدار انجام دهیم که این وظیفه مطالبه شاخصهای استاندارد این محصول از تولیدکننده و طلافروش است. بد نیست امروز که به خانه میروید به طلاهایی که قبلا خریده اید نگاهی بیندازید و ببینید طلای شما کد دارد؟