استقلال و پرسپولیس اولین مشتریشان را شناختند/ از سرنوشت نیشکر هفتتپه درس بگیریم
واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس این روزها داغ شده و قرار است پس از ناکامی در چهار سال گذشته، این بار این دو باشگاه واگذار شوند، مسئلهای که امید میرود به سرنوشت نیشکر هفتتپه و آلومینیوم المهدی و هرمزال دچار نشود.
اقتصاد24 – برخی معتقدند که تنها یک شعار زیباست برای انتخابات: «واگذاری سرخابیها». حالا سالهاست که بلاتکلیف روی دست دولت مانده. هر بار یک دستانداز تازه مقابل واگذاری آن سبز میشود. آنطور که خبرها نشان میدهد، آخرین بار نزدیک به 4 سال قبل بود که بحث واگذاری آن مطرح شده بود.
آن زمان، هم مشتری از بخش خصوصی و هم از بخش شبیه به خصوصی یا همان خصولتیها داشت. با این حال، واگذاری سرخابیها بیسرانجام ماند تا 4 دوره برگزاری مزایده برای واگذاری باشگاههای استقلال و پرسپولیس، بینتیجه بماند.
حالا بعد از این همه سال، به نظر میرسد که مساله واگذاری سرخابیها دوباره جدی شده است. آنطور که سلطانیفر وزیر ورزش و جوانان اعلام کرده، از دو سال قبل تلاش برای فراهم کردن مقدمات این واگذاری صورت گرفته بود. وی عنوان کرده است: «در دو سال گذشته برای ساماندهی این دو باشگاه تلاشهای ویژهای انجام دادهایم. در این راستا برای اصلاح ساختار این دو باشگاه به برگزاری منظم مجامع آنها نظارت داشته و مسائل مالی هر دو را شفاف سازی کرده و حسابرسیها به صورت منظم و منسجم انجام پذیرفته است. در راستای ساماندهی شرایط مالی دو باشگاه، در طول 2 سال گذشته موفق به پرداخت بیش از 90 درصد بدهیهای آنها که مربوط به بیش از 10 الی 15 سال گذشته آنها بوده است شدیم و توانستیم با اقداماتی از این دست و کاهش فشارهای جانبی بر روی دو باشگاه، آنها را از مسائل حاشیهای فاصله دهیم.»
او با بیان اینکه چند ماه قبل به هیئت دولت پیشنهاد دادم که پس از طی کردن مراحل قانونی و اخذ مجوزهای مربوطه، روند واگذاری این دو باشگاه با محوریت سازمان خصوصی سازی و وزارت امور اقتصاد و دارائی با بهترین مدل ممکن انجام پذیرد، اعلام کرد: «ابتدا موفق به اخذ موافقت دکتر روحانی و سپس معاون اول رئیس جمهور شدم. موضوع به کمیتههای تخصصی کمیسیون اقتصادی ارجاع داده شد و در آنجا به تصویب رسید.»
برگزاری مزایده قبل از پایان سال
هرچند که چند روز قبل نیز خبر تصویب واگذاری استقلال و پرسپولیس در هیات دولت اعلام شد. آنطور که سلطانیفر روز 25 آذر ماه اعلام کرد، در جلسهای به ریاست رییس جمهور، پیشنهاد این وزارتخانه مبنی بر واگذاری دو شرکت استقلال و پرسپولیس که به تایید رییس جمهور رسیده بود بعد از طی کردن مراحل کارشناسی در کمیسیون اقتصادی، به تصویب رسید. همزمان، رئیس سازمان خصوصیسازی نیز تاکید کرده بود که مزایده واگذاری سرخابیها تا پیش از پایان سال صورت میگیرد.
سید میرعلیاشرف حسینی عنوان کرد: «مراحل ارزیابی و قیمتگذاری دو باشگاه را حداکثر تا دو ماه آینده انجام خواهیم داد و قیمت پایه را به هیات واگذاری اعلام میکنیم و قصد داریم تا قبل از عید مزایده واگذاری استقلال و پرسپولیس را انجام دهیم. قطعا قیمت پایه به گونهای خواهد بود که در دسترس علاقمندان و پیشکسوتان دو باشگاه قرار بگیرد.»
یک روز بعد بود که جزئیات بیشتری از این واگذاری منتشر شد. خبرگزاری فارس در این رابطه نوشته بود که وزارت اقتصاد از طریق سازمان خصوصیسازی ماموریت خواهد گرفت تا مقدمات برگزاری مزایده واگذاری این دو باشگاه فرهنگی ورزشی را از طریق قیمتگذاری مجدد و بررسی مستندات مالی آنها فراهم و در اسرع وقت سهام این دو باشگاه را روانه میز فروش کند.
فارس در این رابطه نوشته بود که وزارت اقتصاد مقدمات لازم برای بررسی صورت وضعیت بدهیها و داراییهای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را آغاز کرده و با ارزشگذاری مجدد سرخابیها به طور حتم قیمت پایه این دو باشگاه این بار ۲۹۰ میلیارد تومان نخواهد بود.
درست در همان روز یعنی 26 آذر ماه، سازمان خصوصیسازی با انتشار فراخوانی از صاحبنظران خواست تا در اجرای تصمیم اخیر هیئت وزیران مبنی بر خصوصیسازی باشگاههای فرهنگی-ورزشی استقلال و پرسپولیس، این سازمان را در راستای آمادهسازی و واگذاری سهام این دو باشگاه یاری کنند.
امروز هم آنطور که خبرها نشان داده، اتاق تعاون مشتری تازه برای این واگذاریها شده است. آنطور که پایگاه اطلاعرسانی اتاق تعاون اعلام کرده، با موافقت هیات وزیران در خصوص واگذاری شرکتهای فرهنگی – ورزشی استقلال و پرسپولیس، در راستای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، اتاق تعاون ایران با ارائه ۲ پیشنهاد برای حضور جدی در واگذاری این دو باشگاه اعلام آمادگی کرد.
تایید تخلف در یک واگذاری!
اما نکته مهمتر مساله تخلفی است که در برخی واگذاریها صورت گرفته و حالا مشخص نیست که دولت از تجربه تلخ گذشته چطور برای به سرانجام رسیدن واگذاری سرخابیها استفاده خواهد کرد. به عنوان مثال احمد مرادی نماینده مردم بندرعباس در مجلس به تازگی پرده از تخلفی برداشته که در واگذاری آلومینیوم المهدی صورت گرفته بود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه اتفاقات تلخی در سال ۹۳ برای مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال رخ داد، اظهار داشت: «مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال عملا زیر قیمت کارشناسی واگذار شد که این اتفاق نباید دوباره تکرار شود و وزیر امور اقتصادی و دارایی باید دستورات لازم را در این زمینه صادر کند. پیشنهاد اولیه این است که مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال به خانواده بزرگ آلومینیوم کشور واگذار و کارگران سهامدار آن شوند و عملا با توجه به اینکه چرخه تولید آلومینیوم به دست کارگران میچرخد، آنها باید صاحب اصلی آن شوند.»
تایید تخلفی که در واگذاری این مجتمع صورت گرفته در شرایطی است که در برخی واگذاریها تخلف صورت نگرفت اما مانند «نیشکر هفت تپه» با مشکلات بسیاری روبرو شد و در نهایت به هدف نرسید. حالا با از سر گیری دوباره واگذاری سرخابیها، آزمون تازهای در خصوصیسازی پیش پای دولت قرار گرفته است.