اقتصاد۲۴- «از توضیح دادن خسته شدهایم!» این واکنشی است که غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس دهم در پاسخ به ادعاهای دولتیها مبنی بر کاهش تورم و حل مشکلات و ادعاها و ادبیات عجیب آنان مطرح میکند.
او بر این باور است که دولت نمیخواهد بپذیرد بدین معنا که دولت اگر به معنای واقعی کلمه، واقع گرا بود واقعیت جامعه و مشکلات مردم را درک و قبول میکرد.
جعفرزاده میگوید: یک دولت خوب هیچ گاه از ارائه خدمت به مردم خسته نمیشود و خودش را موفق نمیداند، چون خدمت به مردم حد نهایی ندارد، ولی این دولت خودش را در ارائه خدمات به مردم موفق میداند و این یکی از ایرادات دولت رییسی است.
در ادامه گفت و گوی غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس دهم را میخوانید؛
*آقای جعفرزاده! دولتیها بر چه اساسی تورم را محاسبه میکنند؟
واقعیت امر این است که دولت خودش را فریب میدهد. دولت رئیسی دولت حقیقت گرا و واقع گرایی نیست. اگر به معنای واقعی کلمه، واقع گرا بود واقعیت جامعه و مشکلات مردم را درک و قبول میکرد. ظاهراً به نظر میرسد که دولت اعتقادی ندارد که مردم دچار مشکل هستند.
در واقع یک دولت خوب هیچ گاه از ارائه خدمت به مردم خسته نمیشود و خودش را موفق نمیداند، چون خدمت به مردم حد نهایی ندارد، ولی این دولت خودش را در ارائه خدمات به مردم موفق میداند و این یکی از ایرادات دولت رییسی است.
اگر دولت به واقعیتها توجه میکرد متوجه میشد که آنچه روی کاغذ است با آنچه کف بازار است حداقل ۵ الی ۱۰ درصد متفاوت است.
در واقع بالاترین نرخ تورم مربوط به تورم مواد خوراکی و پروتئینی است. در فروردین بالاترین نرخ تورم رقم زده شد. این در حالی است که دولت قبول ندارد یا اینکه ممکن است قبول داشته باشد، اما تصور میکند اگر اعلام کند جزو شکستهای این دولت است.
دولت رییسی دولت خودفریب است این دولت خود را به خواب زده است قابل بیدار کردن نیست. مردم با فاجعه روبرو هستند و نرخ تورم نیز وحشتناک است.
تورم انتظاری بدتر از تورم است در حال حاضر ما تورم انتظاری داریم یعنی مردم اقناع شده اند که دولت نمیتواند تورم را کنترل کند و قیمت کالاها نیز افزایش پیدا میکند حجم نقدینگی افزایش پیدا کرده و بانکها نیز به سمت ورشکستگی حرکت کرده اند.
دولت به گونهای صحبت میکند که اتفاق خاصی رخ نداده و همه چیز عادی است. اینکه دولتیها اعلام میکنند تحریم هیچ اثری نداشته است پرت و پلا است!
رییس سازمان برنامه و بودجه نمیداند کاهش تورم به چه معناست؟! /تورم بالای ۵۰ درصد است!
*به تورم انتظاری اشاره کردید رییس سازمان برنامه و بودجه اخیرا ادعا کرده که تا پایان سال نرخ تورم ۲۰ درصد کاهش پیدا میکند آیا از نظر علمی چنین چیزی امکان پذیر است؟
به خدا قسم این موضوع نیاز به علم ندارد ۲۰ درصد کاهش تورم بدین معناست؟! (با خنده) نخست اینکه آقای منظور با این گفته خود به نوعی پذیرفته که نرخ تورم بالاتر از ۵۰ است. وقتی تورم بالای ۵۰ را میخواهند به ۳۰، ۳۵ درصد برسانند نه میداند تورم چیست نه میداند کاهش تورم چیست و نه ۲۰ درصد.
سازمان برنامه و بودجه سازمانی است که برنامه ریز استراتژی است در این میان وزارت اقتصاد و بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار این میان چه کاری برعهده دارند؟! به بیان دیگر آیا یک مجموعه میخواهد به تنهایی تورم را کاهش دهد؟ نه نقدینگی در اختیار دارد نه سیاست گذار نقدینگی در کشور است نه به بانکها اشراف دارد و نه در جایگاه شورای پول و اعتبار است. وقتی که بودجه نوشته شده به مجلس تقدیم شده، این اظهارات برای قبل از نوشته شدن بودجه است نه بعد از بودجه.
*آیا اساسا نرخ تورم قابل پیش بینی است؟
این موضوع نیاز به علم ندارد دخل و خرج مصوب مجلس شد و کارش به پایان رسید بعد از آن چه قولی میدهند؟! با اجی مجی گفتن میخواهند کاری انجام دهند؟ حداقل بگویند بودجه سال ۱۴۰۴ را میخواهند به گونهای بنویسند که در آنجا ۲۰ درصد تورم کاهش پیدا کند. در واقع بودجه امسال تصویب شده است و روی بودجه تصویب شده نمیتوان شاخصها را تغییر داد. این مسائل آنقدر ابتدایی است که ما از توضیح دادن خسته شدهایم!
وقتی تاریخ دو هزار سال اروپا و آسیا را مطالعه کنیم بررسی کنیم ببینیم آیا کشوری توانسته ۲۰ درصد تورم را کاهش پیدا میکند؟! آن هم دولتی که نه اقتصاد دان دارد نه آدم با سواد به معنای واقعی دارد دولتی که الحمدلله از سه شنبه بازار کراچی پاکستان مدرک میگیرند؟! (با خنده) در واقع این دولت نمیتواند چنین ادعای کند برای سالی که همه موارد بودجهای آن بسته شده بعدا نمیتوان اظهارنظر کرد مثل اینکه بگوییم از باغ گیلاس، محصول هلو بخواهیم! آقای منظور از حالا نمیتواند بگوید تورم کاهش پیدا میکند.
*چرا مردم روی سفره هایشان این تغییرات را مشاهده نمیکنند؟
رهبری حرف جالبی به دولت گفتند مبنی بر اینکه باید آمارها و گزارش دولت برای مردم ملموس باشد گزارش دولت ملموس نیست بدین معنا که مردم روی سفره هایشان این تغییرات را ببینند وقتی مردم میبینند سرانه گوشت و مرغ و ... تا چه اندازه کاهش پیدا کرده است؟ سوءتغذیه، دارو و... چقدر وضعیت بدی دارد باشگاهها چه وضعیت بدی دارد مردم کمتر دارو میخرند یا کمتر به پزشک مراجعه میکنند اینها بدین معناست که مردم در تنگنا به سر میبرند به هر حال وضعیت مردمی که دچار چنین وضعیتی شدند موجب ناراحتی است. در واقع دولت باید این واقعیتها را در درجه اول بپذیرد در حالی من تصور میکند اگر اینها را بپذیرد به معنای ضعف دولت است، اما این گونه نیست. هیچ کس از دولت انتظار نداشته که بخواهد مشکلات جهان اسلام را حل کند. ما درک میکنیم که در تحریم به سر میبریم، مشکلات زیادی داریم، دولتهای قبلی تا حدودی ضعیف بوده اند، فشارهای جانبی بسیاری داریم به هر حال آمریکا و اسراییل و .... در واقع مردم این مسائل را درک میکنند مشکلات را طبیعی میدانند حالا در مقابل مردمی که مشکلات را طبیعی میدانند.
بیشتر بخوانید: افشاگری جعفرزاده از طراح ایده ساخت ۴ میلیون مسکن
*دولت اعلام میکند که ۱ و نیم میلیون بشکه نفت به فروش میرساند و پول آن را نقد دریافت میکند سوال این است که چرا مردم تاثیرات آن را در معیشت و تولید و صادرات و ... مشاهده نمیکنند؟
گزارش دیوان محاسبات این را تایید نمیکند. بانکهای چین هم اعلام کردند که نمیتوانند با بانکهای روسیه به دلیل تحریم کار کنند. وضعیت تحریم است. اگر دولت میگوید پول نقد بابت فروش نفت دریافت میکند نام یک بانک را اعلام کنند. چقدر دریافت میکنند؟
ما نفت را مانند مال دزدی به فروش میرسانیم نفت ما مانند مال دزدی به فروش میرسد... التماس میکنیم که از ما نفت بخرند حال اگر هم از ما خریداری کنند پولی به ما پرداخت نمیکند. خودشان میگویند که چینیها بابت طلبشان، میخواهند ورزشگاه بسازند یا مسکن بسازند و...
دولت در عصر ارتباطات زندگی میکند همه مردم به همه شبکههای اجتماعی دسترسی دارند وضعیت مثل گذشته نیست.
*دولت در اطلاعیه اخیرش در واکنش به انتقاد نمایندگان مجلس از وضعیت بازار ارز و اقتصادی، آنها را به اظهارات نسنجیده و. مورد خطاب قرار داده، در حالی که همین مجلس یازدهم از آقای رئیسی درخواست کرد وارد انتخابات ریاست جمهوری شود، اما مجلس در حال حاضر این اطلاعیه را توهین به نمایندگان مردم دانسته اند، ارزیابی شما از این مسئله چیست؟
دولت یک غرور بسیار کاذبی دارد و به نوعی دولت خودشیفتهای است خودمتشکر است نه انتقادات و مشکلات مردم را قبول دارد نه نهادهای مدنی. وقتی آقای رییسی میگوید نمایندگان باید این کار را انجام دهند و از افعال دستوری استفاده میکند هم جایگاه خودش را به درستی نشناخته است هم جایگاه نمایندگان را. نمایندگان مجلس باید از حیثیت مجلس به عنوان خانه ملت دفاع کنند مردم یا نمایندگان مجلس ارتباط دارند چرا که نمیتوانند نمایندگان دولت را ببینند.
در واقع همه اظهارات وزرا به معنی واقعی کلمه شعار بوده است عملا اغلب این دولت در بین مردم نیست که اگر بین مردم حضور داشتند این گونه گزارشات نمیدانند؛ بنابراین این وضعیت نشان میدهد که فاصله دولت با این مردم بسیار زیاد شده است و واقعیت امر این است که مردم در مشکلات غرق میشوند و غصه اینجاست که دولت نه مشکلات مردم را نه قبول دارد نه میبیند.
منبع: اقتصاد ۱۰۰