تاریخ انتشار: ۱۸:۰۳ - ۲۸ خرداد ۱۴۰۳

چراغ سبز قالیباف به انصراف؟

اگر مشارکت به مانند قبل زیر ۴۵ یا ۴۰ درصد باشد یکی از دو گزینه اصولگرایان (قالیباف یا جلیلی) پیروز خواهد شد. سطح مشارکت در انتخابات قبلی (۱۴۰۰) ۴۸ درصد بود.

انتخابات ریاست‌جمهوری

اقتصاد۲۴- ‌می‌توان پیش بینی کرد پزشکیان پیروز انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ باشد البته به یک شرط و آن اینکه سطح مشارکت مردم حداقل به ۵۵ درصد برسد.

تحقق این سطح مشارکت کار آسانی نیست. قهر بخش‌های مهمی از جامعه که در چند انتخابات اخیر بروز کرد به سختی قابل تغییر است، اما به نظر می‌رسد به چند دلیل در روز‌های باقی مانده تا انتخابات، شرایط به سود افزایش مشارکت و رای آوری پزشکیان تغییر خواهد کرد.

اگر مشارکت به مانند قبل زیر ۴۵ یا ۴۰ درصد باشد یکی از دو گزینه اصولگرایان (قالیباف یا جلیلی) پیروز خواهد شد. سطح مشارکت در انتخابات قبلی (۱۴۰۰) ۴۸ درصد بود.

برخلاف بسیاری که در ابتدا فکر می‌کردند انتخابات ۱۴۰۳ شبیه ۱۴۰۰ باشد (حضور یک کاندیدای اصلی اصولگرا یعنی رئیسی در کنار چند کاندیدای پوششی اصولگرا و یک کاندیدای کم قدرت اصلاح طلب یعنی همتی)، اما این انتخابات شبیه ۱۳۹۲ است. انتخاباتی که با حمایت ناگهانی و غیرقابل انتظار اکثریت مردم از یک کاندیدای اعتدالی (حسن روحانی) برنامه اصولگرایان برای پیروزی آسان در سایه ردصلاحیت تاریخی اکبر هاشمی رفسنجانی به هم ریخت و آن‌ها ناکام ماندند. حالا نیز قابل پیش بینی است چنین اتفاقی رخ دهد البته به شرطی که اکثریت مردم پای صندوق رای بیایند و رای بدهند.

۱- فضای جامعه

از زمان اعلام رسمی نام کاندیدا‌های ریاست جمهوری در ۲۰ خرداد تاکنون فضای جامعه گام به گام، انتخاباتی‌تر شده است. هر چه به سمت روز انتخابات ۸ تیر نزدیک‌تر می‌شویم از فضای سرد انتخاباتی بیشتر فاصله می‌گیریم گرچه همچنان با فضای انتخاباتی سال ۹۲ و ۹۶ فاصله زیادی داریم. ۲ جمعه دیگر، روز رای گیری است و هنوز به اندازه کافی فضای کشور انتخاباتی نشده است.

هر چقدر فضای انتخابات، گرم‌تر باشد (به ویژه در شهر‌های بزرگ)، هر چقدر تعداد رای دهندگان بیشتر باشد احتمال پیروزی پزشکیان بیشتر می‌شود. افزایش مشارکت به سود اصلاح طلبان و کاندیدای آن‌ها (پزشکیان) و کاهش مشارکت به سود گزینه اصولگرایان خواهد بود.

۲- رقبای پزشکیان

بخشی از رای به پزشکیان از محل رقبای اوست. سخنان و موضع گیری ۴ رقیب اصولگرای پزشکیان (به استثنای پورمحمدی)، به طور مستقیم تبلیغ به سود پزشکیان است.

کافی کاندیدا‌های اصولگرای دهان باز کنند تا اوج فاجعه برای مردم به ویژه نسل جدید و خوشبینان مشخص یا یادآوری شود. یکی از تولید اینترنت صحبت می‌کند و دیگری عمق راهبردی ... یکی حجاب بان‌ها را در مترو تهران، تکذیب می‌کند و دیگری از پاسخ به سوال ساده و مشخص درباره چاپ پول ناتون است.

این کاندیدا‌ها و بخشی از حامیان آنها، به دلیل عدم شناخت کافی از جامعه مسیری را در مسیر موضع گیری و تبلیغات در نظر گرفته اند که سود آن به سمت سبد رای پزشکیان سرریز می‌شود. آن‌ها موضوعاتی را به عنوان ویژگی مثبت کاندیدای خود و ویژگی‌های منفی پزشکیان مطرح می‌کنند که در اصل، از نگاه اکثریت جامعه، نتیجه گیری معکوس دارد.

مقایسه پزشکیان و دیگر کاندیدا‌های اصولگرا در مقابل دیدگان مردم است و تفاوت‌ها نیز آشکار است. پزشکیان با مطالبات، اعتراضات و انتقادات اکثریت جامعه، همسویی دارد و این در حالی است که حداقل ۴ رقیب اصولگرا حتی به زبان حاضر نیستند این مطالبات را مطرح کنند بلکه در مسیر مقابل هستند.

۳- واقعیت گرایی

واقع گرایی و تجربه اتفاقات سه ساله دولت فعلی، بخش‌هایی از لایه‌های خاموش جامعه را به سمت رای دادن خواهد کشاند.

واقع گرایی حکم می‌کند برای حفاظت از منافع شخصی و عمومی ساکنان ایران، نه براساس احساس بلکه برپایه واقعیت‌های موجود بر روی زمین تصمیم گیری کرد. در این چارچوب، رای دادن در انتحابات ریاست جمهوری فارغ از معنی و مفهوم استاندارد جهانی آن، بیش از هر چیز، یک کنش سیاسی با هدف حمایت از خود، جامعه مدنی و دستاورد‌های آن در برابر سیاست‌های تضعیف کننده آن است.

صحنه کاملا شفاف است. رئیس جمهوری آینده ایران یکی از ۶ کاندیدای امروزی است. رئیس جمهوری با همه اختیارات کم یا زیاد در جزئیات زندگی امروز و فردای ما نقش اساسی دارد و این را نمی‌توان نادیده گرفت یا انکار کرد. کافی است فراز و فرود و اتفاقات مختلف هر دوره ریاست جمهوری را به یادآوریم. کافی است وضعیت دو موضوع گشت حجاب و اینترنت را در دو دولت اخیر (روحانی - رئیسی) مقایسه کنیم.

با وجود اینکه ممکن است برای بخش‌هایی از جامعه، گزینه ایده آل در میان این ۶ نفر وجود نداشته باشد یا اختیارات واقعی یا عملی رئیس جمهوری با مطالبات، مطابقت کامل نداشته باشد، اما در نهایت یک نفر از این ۶ کاندیدای فعلی، رئیس جمهوری آینده خواهد بود چه اکثریت مردم پای صندوق رای حاضر باشند و چه نباشند.

رئیس جمهوری آینده می‌تواند جامعه مدنی را تقویت یا تضعیف کند. رئیس جمهوری آینده می‌تواند آزادی، حقوق و منافع مردم را تقویت یا تضعیف کند. رئیس جمهوری آینده می‌تواند مردم را تقویت یا تضعیف کند؛ و این موضوع به رای بستگی دارد که دو جمعه آینده مردم به صندوق می‌اندازند یا نمی‌اندازند.

۴- انصراف رقبای پزشکیان

پیش‌بینی می‌شود کاندیدا‌های اصولگرا با هدف وحدت و جمع آوری رای حامیان، یکی یکی از رقابت‌های انتخابات، کناره گیری کنند و کاندیدا‌های اصولگرا کم و کمتر شوند. تاکنون دو کاندیدای قالیباف و قاضی زاده هاشمی به کناره گیری چراغ سبز نشان داده اند. البته قالیباف انتظار دارد دیگران به سود او کناره گیری کنند. بعید است سعید جلیلی به سود قالیباف کناره گیری کند چرا که از دو طیف متضاد هستند و در انتخابات اخیر مجلس هم این رقابت بالا گرفت و در نتایج انتخابات خود را نشان داد.

این وضعیت نشان می‌دهد به مانند قبل، دوباره با کاندیدا‌های اصولگرای پوششی روبه رو هستیم. انصراف این کاندیداد‌ها به نفع کاندیدای اصلی اصولگرا، حمایت‌های بیشتری برای پزشکیان در میان مردم جلب خواهد کرد.

با این حال پیش بینی می‌شود اصولگرایان به مانند انتخابات‌های قبلی نتوانند به یک گزینه واحد برسند و حداقل سعید جلیلی و قالیباف در صحنه باقی می‌مانند. در نتیجه رای اصولگرایان میان این دو کاندیدا تقسیم خواهد شد. این وضعیت هم به سود سبد رای پزشکیان است.


بیشتر بخوانید: چرا شانس پورمحمدی در انتخابات کم نیست؟


۵ - مناظره‌ها

مناظره‌های تلویزیونی کاندیدا‌های انتخابات ریاست جمهوری تنور انتخابات را گرم و بخش‌های از لایه‌های بی تفاوت یا مردد جامعه را به سمت رای دادن جلب خواهد کرد. به ویژه که مواضع کاندیدا‌های اصولگرا بیش از قبل، عیان خواهد شد و تفاوت آن‌ها را با موضع اکثریت جامعه بیش از پیش، به نمایش خواهد گذاشت.

در این مناظره ها، مواضع کاندید‌های اصولگرا درباره چالش‌ها و موضوعات اساسی جامعه شفاف خواهد شد تا بخش‌های بیشتری از جامعه با آن‌ها آشنا شوند و خطر تقویت این مواضع و سیاست‌ها را در جامعه بیش از پیش احساس خواهند کرد.

۶- دولت مستقر

دولت فعلی (رئیسی) در سال ۱۴۰۰ با مشارکت کم (مشارکت ۴۸ درصدی) مردم برسرکار آمد و به اصطلاح، حاکمیت یکدست شکل گرفت. در این دولت، انتظارات مردم در بخش‌های مهمی از جمله رفع تحریم ها، حل مسئله هسته ای، بهبود وضعیت اقتصادی، گشت حجاب و اینترنت براورده نشد. به ویژه که شرایط در برخی موارد، نسبت به دولت قبلی (روحانی) بدتر هم شد.

در نتیجه بخش‌های مهمی از جامعه با تجربه دولت فعلی، خواهان ادامه وضعیت موجود نیستند. صندوق رای، راهی کم هزینه برای تغییر آن است. در غیراین صورت آن‌ها می‌دانند سیاست‌های فعلی دولت مستقر با شدت بیشتری اجرا خواهد شد.

۷ - خطر تندرو‌ها

در انتخابات اخیر مجلس، مشارکت در سطح پایین رقم خورد و همزمان، شماری از تندروترین چهره‌ها وارد مجلس شدند. در صورتی که با پیروزی یکی از کاندیدا‌های اصولگرا، چهره‌های رادیکال بتوانند نقش خود را در دولت پررنگ کنند در این صورت احتمال ادامه سیاست‌های نادرست علیه زندگی عادی و کسب و کار مردم جدی‌تر می‌شود.

منبع: عصر ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ قابی دیده نشده از صدام حسین ۴۴ سال پیش در کنار دو پسرش

عکس/ ظاهر جالب و خاص مهدی بازرگان ۸۴ سال پیش در ایام جوانی

عکس/ دستور پزشکیان برای پیگیری و بررسی حادثه بندرعباس

عکس/ قابی عاشقانه از سمانه پاکدل و هادی کاظمی در شیراز

عکس/ اولین تصویر از مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط

عکس‌های دردناک از انفجار امروز بندرعباس

عکس/ دیدار احمد شاه مسعود و ژنرال دوستم ۳۲ سال پیش در افغانستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سوخت‌گیری با کارت بانکی چگونه انجام می‌شود؟

فیلم/ ادعای عجیب ثابتی درباره نفوذ در انفجار بندر رجایی

پیام تسلیت پادشاه عربستان به پزشکیان

عکس/ ظاهر متفاوت دانشجویان دختر دانشگاه تهران در دوره پهلوی با استایل اروپایی

عکس/ اسامی مفقودان انفجار بندر شهید رجایی

پیام تسلیت پوتین به رهبری

ارزان‌ ترین و گران‌ ترین قیمت پنکه چند تومان است؟

عکس/ تعریف و تمجید فعال سیاسی از حجاب ملانیا ترامپ

حال و هوای کوچه در سوگ بندر

اعتراض شدید عباس عبدی به مجلس اصولگرا

عکس/ محمد مفتح و صادق طباطبایی ۴۸ سال پیش در حال حمل تابوت شریعتی در سوریه

فیلم/ بی‌تفاوتی عجیب صداوسیما نسبت به حادثه بندرعباس

تشکیل کمیته رسیدگی به خسارات بندر شهید رجایی

فیلم/ ماجرای تلاش برای خاک کردن چمران با بیل مکانیکی

عکس/ چهره متفاوت مسعود پزشکیان ۴۴ سال پیش با لباس نظامی و جلیقۀ نجات

خبری از پوست اندازی پرسپولیس نیست

تحقیر سرمربی سابق پرسپولیس در لیگ نخبگان آسیا

عکس/ طبیعت‌گردی سحر ولدبیگی و همسرش با استایل خاص و لاکچری

عکس/ پخت غذای خیابانی ۱۲۵ سال پیش در بازار رشت

سیاسی کاری مجلس با تغییر ساعت رسمی کشور/ ناترازی انرژی، بحران سازی جدید برای اخلال در کار دولت؟

گره کور انبار‌ها؛ مصائب و دردسرهای دپوی کالا در گمرک‌ برای اقتصاد ایران

قیمت رهن و اجاره آپارتمان در منطقه ۲ تهران + جدول

وارمی در شهر آشپزخانه نوین ایرانیان: تلفیقی از اصالت، کارایی و زیبایی در قلب خانه

عکس/ ترمیم سنگواره تخت جمشید با هوش مصنوعی

فیلم/ دود ناشی از انفجار روز گذشته در بندر شهید رجایی

فیلم/ اطفا حریق اسکله شهید رجایى با استفاده از کیسه هاى پودر

عکس/ اعلام شرایط پیش فروش سایپا برای ۳ خودرو اقتصادی

نوسان قیمت دلار تحت تاثیر مذاکرات و انفجار در بندرعباس

لحظه به لحظه با انفجار بندرعباس/ آخرین آمار از فوتی‌ها، مصدومان و وضعیت بندر شهید رجایی هرمزگان+ فیلم و عکس

فیلم/ فعالیت دوباره اسکله شهید رجایی

سیگنال مهم بورس کالا برای سهامداران چیست؟

تصاویر هوایی از آخرین وضعیت بندر شهید رجایی

مشخصات خودروی نظامی Shadow/ پروژه حرفه‌ای تفنگداران دریایی ایالات متحده

فیلم/ نمایی آخرالزمانی از گودال ایجاد شده در پی انفجار بندر شهید رجایی

عکس معنادار ناسا از انفجار مهیب در بندرشهید رجایی

عکس/ یادمانی برای کشته شدگان و مجروحان بندرعباس

نرخ فرونشست زمین در تهران ۳۱ سانتی‌متر در سال/ ۴۰۰ شهر در پهنه‌های پر خطر فرونشت

پای خرافات دوباره به بازار دلار کشیده شد

پنجره استقلال بسته شد

فیلم/ نمای از داخل کابین خلبان در عملیات اطفاء حریق هوایی بندر رجایی

فیلم/ نمایی از محوطه کانتینر‌های بندر شهید رجایی

اصلاحات در قوه قضاییه با پایان دادگاه‌های ویژه اقتصادی/ انحلال شعب ویژه اخلالگران در نظام اقتصادی

فیلم/ اعلام سه روز عزای عمومی برای جانباختگان انفجار بندر رجایی

رمزگشایی از سکوت تروئیکای اروپا درباره مذاکرات عمان

فیلم/ فستیوال کوچه در سوگ حادثه بندر عباس

فیلم/ انفجار بندر شهید رجایی از دید یک کشتی دریایی

فیلم/ چهارمین حمله هوایی به قلب آتش بندر شهید رجایی

عکس/ ملاقات جنجالی علی دایی با تاجر ایرانی سرشناس در امارات

اینفوگرافی/ شرکت‌های فعال بابک زنجانی را بشناسید

صد روز طوفانی ترامپ؛ آغاز یک انقلاب اقتدارگرایانه