تاریخ انتشار: ۱۸:۰۳ - ۲۸ خرداد ۱۴۰۳

چراغ سبز قالیباف به انصراف؟

اگر مشارکت به مانند قبل زیر ۴۵ یا ۴۰ درصد باشد یکی از دو گزینه اصولگرایان (قالیباف یا جلیلی) پیروز خواهد شد. سطح مشارکت در انتخابات قبلی (۱۴۰۰) ۴۸ درصد بود.

انتخابات ریاست‌جمهوری

اقتصاد۲۴- ‌می‌توان پیش بینی کرد پزشکیان پیروز انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ باشد البته به یک شرط و آن اینکه سطح مشارکت مردم حداقل به ۵۵ درصد برسد.

تحقق این سطح مشارکت کار آسانی نیست. قهر بخش‌های مهمی از جامعه که در چند انتخابات اخیر بروز کرد به سختی قابل تغییر است، اما به نظر می‌رسد به چند دلیل در روز‌های باقی مانده تا انتخابات، شرایط به سود افزایش مشارکت و رای آوری پزشکیان تغییر خواهد کرد.

اگر مشارکت به مانند قبل زیر ۴۵ یا ۴۰ درصد باشد یکی از دو گزینه اصولگرایان (قالیباف یا جلیلی) پیروز خواهد شد. سطح مشارکت در انتخابات قبلی (۱۴۰۰) ۴۸ درصد بود.

برخلاف بسیاری که در ابتدا فکر می‌کردند انتخابات ۱۴۰۳ شبیه ۱۴۰۰ باشد (حضور یک کاندیدای اصلی اصولگرا یعنی رئیسی در کنار چند کاندیدای پوششی اصولگرا و یک کاندیدای کم قدرت اصلاح طلب یعنی همتی)، اما این انتخابات شبیه ۱۳۹۲ است. انتخاباتی که با حمایت ناگهانی و غیرقابل انتظار اکثریت مردم از یک کاندیدای اعتدالی (حسن روحانی) برنامه اصولگرایان برای پیروزی آسان در سایه ردصلاحیت تاریخی اکبر هاشمی رفسنجانی به هم ریخت و آن‌ها ناکام ماندند. حالا نیز قابل پیش بینی است چنین اتفاقی رخ دهد البته به شرطی که اکثریت مردم پای صندوق رای بیایند و رای بدهند.

۱- فضای جامعه

از زمان اعلام رسمی نام کاندیدا‌های ریاست جمهوری در ۲۰ خرداد تاکنون فضای جامعه گام به گام، انتخاباتی‌تر شده است. هر چه به سمت روز انتخابات ۸ تیر نزدیک‌تر می‌شویم از فضای سرد انتخاباتی بیشتر فاصله می‌گیریم گرچه همچنان با فضای انتخاباتی سال ۹۲ و ۹۶ فاصله زیادی داریم. ۲ جمعه دیگر، روز رای گیری است و هنوز به اندازه کافی فضای کشور انتخاباتی نشده است.

هر چقدر فضای انتخابات، گرم‌تر باشد (به ویژه در شهر‌های بزرگ)، هر چقدر تعداد رای دهندگان بیشتر باشد احتمال پیروزی پزشکیان بیشتر می‌شود. افزایش مشارکت به سود اصلاح طلبان و کاندیدای آن‌ها (پزشکیان) و کاهش مشارکت به سود گزینه اصولگرایان خواهد بود.

۲- رقبای پزشکیان

بخشی از رای به پزشکیان از محل رقبای اوست. سخنان و موضع گیری ۴ رقیب اصولگرای پزشکیان (به استثنای پورمحمدی)، به طور مستقیم تبلیغ به سود پزشکیان است.

کافی کاندیدا‌های اصولگرای دهان باز کنند تا اوج فاجعه برای مردم به ویژه نسل جدید و خوشبینان مشخص یا یادآوری شود. یکی از تولید اینترنت صحبت می‌کند و دیگری عمق راهبردی ... یکی حجاب بان‌ها را در مترو تهران، تکذیب می‌کند و دیگری از پاسخ به سوال ساده و مشخص درباره چاپ پول ناتون است.

این کاندیدا‌ها و بخشی از حامیان آنها، به دلیل عدم شناخت کافی از جامعه مسیری را در مسیر موضع گیری و تبلیغات در نظر گرفته اند که سود آن به سمت سبد رای پزشکیان سرریز می‌شود. آن‌ها موضوعاتی را به عنوان ویژگی مثبت کاندیدای خود و ویژگی‌های منفی پزشکیان مطرح می‌کنند که در اصل، از نگاه اکثریت جامعه، نتیجه گیری معکوس دارد.

مقایسه پزشکیان و دیگر کاندیدا‌های اصولگرا در مقابل دیدگان مردم است و تفاوت‌ها نیز آشکار است. پزشکیان با مطالبات، اعتراضات و انتقادات اکثریت جامعه، همسویی دارد و این در حالی است که حداقل ۴ رقیب اصولگرا حتی به زبان حاضر نیستند این مطالبات را مطرح کنند بلکه در مسیر مقابل هستند.

۳- واقعیت گرایی

واقع گرایی و تجربه اتفاقات سه ساله دولت فعلی، بخش‌هایی از لایه‌های خاموش جامعه را به سمت رای دادن خواهد کشاند.

واقع گرایی حکم می‌کند برای حفاظت از منافع شخصی و عمومی ساکنان ایران، نه براساس احساس بلکه برپایه واقعیت‌های موجود بر روی زمین تصمیم گیری کرد. در این چارچوب، رای دادن در انتحابات ریاست جمهوری فارغ از معنی و مفهوم استاندارد جهانی آن، بیش از هر چیز، یک کنش سیاسی با هدف حمایت از خود، جامعه مدنی و دستاورد‌های آن در برابر سیاست‌های تضعیف کننده آن است.

صحنه کاملا شفاف است. رئیس جمهوری آینده ایران یکی از ۶ کاندیدای امروزی است. رئیس جمهوری با همه اختیارات کم یا زیاد در جزئیات زندگی امروز و فردای ما نقش اساسی دارد و این را نمی‌توان نادیده گرفت یا انکار کرد. کافی است فراز و فرود و اتفاقات مختلف هر دوره ریاست جمهوری را به یادآوریم. کافی است وضعیت دو موضوع گشت حجاب و اینترنت را در دو دولت اخیر (روحانی - رئیسی) مقایسه کنیم.

با وجود اینکه ممکن است برای بخش‌هایی از جامعه، گزینه ایده آل در میان این ۶ نفر وجود نداشته باشد یا اختیارات واقعی یا عملی رئیس جمهوری با مطالبات، مطابقت کامل نداشته باشد، اما در نهایت یک نفر از این ۶ کاندیدای فعلی، رئیس جمهوری آینده خواهد بود چه اکثریت مردم پای صندوق رای حاضر باشند و چه نباشند.

رئیس جمهوری آینده می‌تواند جامعه مدنی را تقویت یا تضعیف کند. رئیس جمهوری آینده می‌تواند آزادی، حقوق و منافع مردم را تقویت یا تضعیف کند. رئیس جمهوری آینده می‌تواند مردم را تقویت یا تضعیف کند؛ و این موضوع به رای بستگی دارد که دو جمعه آینده مردم به صندوق می‌اندازند یا نمی‌اندازند.

۴- انصراف رقبای پزشکیان

پیش‌بینی می‌شود کاندیدا‌های اصولگرا با هدف وحدت و جمع آوری رای حامیان، یکی یکی از رقابت‌های انتخابات، کناره گیری کنند و کاندیدا‌های اصولگرا کم و کمتر شوند. تاکنون دو کاندیدای قالیباف و قاضی زاده هاشمی به کناره گیری چراغ سبز نشان داده اند. البته قالیباف انتظار دارد دیگران به سود او کناره گیری کنند. بعید است سعید جلیلی به سود قالیباف کناره گیری کند چرا که از دو طیف متضاد هستند و در انتخابات اخیر مجلس هم این رقابت بالا گرفت و در نتایج انتخابات خود را نشان داد.

این وضعیت نشان می‌دهد به مانند قبل، دوباره با کاندیدا‌های اصولگرای پوششی روبه رو هستیم. انصراف این کاندیداد‌ها به نفع کاندیدای اصلی اصولگرا، حمایت‌های بیشتری برای پزشکیان در میان مردم جلب خواهد کرد.

با این حال پیش بینی می‌شود اصولگرایان به مانند انتخابات‌های قبلی نتوانند به یک گزینه واحد برسند و حداقل سعید جلیلی و قالیباف در صحنه باقی می‌مانند. در نتیجه رای اصولگرایان میان این دو کاندیدا تقسیم خواهد شد. این وضعیت هم به سود سبد رای پزشکیان است.


بیشتر بخوانید: چرا شانس پورمحمدی در انتخابات کم نیست؟


۵ - مناظره‌ها

مناظره‌های تلویزیونی کاندیدا‌های انتخابات ریاست جمهوری تنور انتخابات را گرم و بخش‌های از لایه‌های بی تفاوت یا مردد جامعه را به سمت رای دادن جلب خواهد کرد. به ویژه که مواضع کاندیدا‌های اصولگرا بیش از قبل، عیان خواهد شد و تفاوت آن‌ها را با موضع اکثریت جامعه بیش از پیش، به نمایش خواهد گذاشت.

در این مناظره ها، مواضع کاندید‌های اصولگرا درباره چالش‌ها و موضوعات اساسی جامعه شفاف خواهد شد تا بخش‌های بیشتری از جامعه با آن‌ها آشنا شوند و خطر تقویت این مواضع و سیاست‌ها را در جامعه بیش از پیش احساس خواهند کرد.

۶- دولت مستقر

دولت فعلی (رئیسی) در سال ۱۴۰۰ با مشارکت کم (مشارکت ۴۸ درصدی) مردم برسرکار آمد و به اصطلاح، حاکمیت یکدست شکل گرفت. در این دولت، انتظارات مردم در بخش‌های مهمی از جمله رفع تحریم ها، حل مسئله هسته ای، بهبود وضعیت اقتصادی، گشت حجاب و اینترنت براورده نشد. به ویژه که شرایط در برخی موارد، نسبت به دولت قبلی (روحانی) بدتر هم شد.

در نتیجه بخش‌های مهمی از جامعه با تجربه دولت فعلی، خواهان ادامه وضعیت موجود نیستند. صندوق رای، راهی کم هزینه برای تغییر آن است. در غیراین صورت آن‌ها می‌دانند سیاست‌های فعلی دولت مستقر با شدت بیشتری اجرا خواهد شد.

۷ - خطر تندرو‌ها

در انتخابات اخیر مجلس، مشارکت در سطح پایین رقم خورد و همزمان، شماری از تندروترین چهره‌ها وارد مجلس شدند. در صورتی که با پیروزی یکی از کاندیدا‌های اصولگرا، چهره‌های رادیکال بتوانند نقش خود را در دولت پررنگ کنند در این صورت احتمال ادامه سیاست‌های نادرست علیه زندگی عادی و کسب و کار مردم جدی‌تر می‌شود.

منبع: عصر ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟