تاریخ انتشار: ۰۵:۰۹ - ۱۶ تير ۱۴۰۳
در اقتصاد۲۴ بخوانید:

رکود اقتصادی چیست؟

در طول رکود، اقتصاد دچار مشکل می‌شود، مردم کار خود را از دست می‌دهند، شرکت‌ها فروش کمتری دارند و تولید کلی اقتصادی کشور کاهش می‌یابد. نقطه‌ای که اقتصاد رسما وارد رکود می‌شود به عوامل مختلفی بستگی دارد. در این مطلب درباره چیستی رکود، عوامل ایجاد آن و روش های پیش بینی آن دراقتصاد بخوانید.

آماده//////////رکود اقتصادی چیست؟

اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: رکود کاهش قابل توجهی در فعالیت‌های اقتصادی است که ماه‌ها یا حتی سال‌ها ممکن است طول بکشد. کارشناسان زمانی رکود را اعلام می‌کنند که اقتصاد یک کشور با تولید ناخالص داخلی منفی (GDP)، افزایش سطح بیکاری، کاهش فروش خرده فروشی و کاهش معیار‌های درآمد و تولید برای مدت طولانی مواجه شود. رکود‌ها بخشی اجتناب ناپذیر از چرخه تجاری در نظر گرفته می‌شوند یا روند منظم انبساط و انقباض که در اقتصاد یک کشور رخ می‌دهد.

تعریف رسمی رکود

در طول رکود، اقتصاد دچار مشکل می‌شود، مردم کار خود را از دست می‌دهند، شرکت‌ها فروش کمتری دارند و تولید کلی اقتصادی کشور کاهش می‌یابد. نقطه‌ای که اقتصاد رسما وارد رکود می‌شود به عوامل مختلفی بستگی دارد.

در سال ۱۹۷۴، جولیوس شیسکین، اقتصاددان، چند قانون برای تعریف رکود ارائه کرد که مهم‌ترین آن‌ها دو فصل متوالی کاهش تولید ناخالص داخلی بود. به گفته شیسکین، اقتصاد سالم در طول زمان گسترش می‌یابد، بنابراین دوره‌های متوالی کاهش تولید نشان می‌دهد که مشکلات اساسی جدی وجود دارد. این تعریف از رکود در طول سال‌ها به یک استاندارد رایج تبدیل شد.

دفتر ملی تحقیقات اقتصادی (NBER) تعریف خاص خود را از آنچه که رکود را تشکیل می‌دهد، دارد که شامل «کاهش قابل توجه فعالیت اقتصادی در سرتاسر اقتصاد، که بیش از چند ماه طول می‌کشد، که معمولاً در تولید ناخالص داخلی واقعی، درآمد واقعی، اشتغال، تولید صنعتی، و فروش عمده و خرده فروشی قابل مشاهده است.»

تعریف NBER نسبت به قانون شیسکین، انعطاف پذیرتر است. به عنوان مثال، ویروس کرونا به طور بالقوه می‌تواند یک رکود به شکل W ایجاد کند، که در آن اقتصاد به یک چهارم سقوط می‌کند، شروع به رشد می‌کند، سپس در آینده دوباره سقوط می‌کند. این یک رکود با قوانین شیسکین نخواهد بود، اما می‌تواند تحت تعریف NBER باشد.

چه چیزی باعث رکود می‌شود؟

بیش از یک راه برای شروع رکود وجود دارد، از یک شوک اقتصادی ناگهانی تا پیامد‌های تورم کنترل نشده. این پدیده‌ها برخی از عوامل اصلی رکود هستند:

شوک اقتصادی ناگهانی: شوک اقتصادی یک مشکل غافلگیرکننده است که خسارت مالی جدی ایجاد می‌کند. در دهه ۱۹۷۰، اوپک بدون اخطار، عرضه نفت به آمریکا را قطع کرد و باعث رکود شد. شیوع ویروس کرونا، که اقتصاد‌های سراسر جهان را تعطیل کرد، نمونه جدیدتری از یک شوک اقتصادی ناگهانی است.

آماده//////////رکود اقتصادی چیست؟

بدهی زیاد: زمانی که افراد یا شرکت‌ها بدهی زیادی می‌گیرند، هزینه خدمات بدهی می‌تواند به حدی افزایش یابد که نتوانند صورت حساب‌های خود را پرداخت کنند. بدهی‌های رو به رشد و ورشکستگی‌ها پس از آن اقتصاد را واژگون می‌کند. حباب مسکن دهه ۱۹۳۰ که منجر به رکود بزرگ شد، نمونه بارز تاثیر عامل بدهی زیاد است که باعث رکود می‌شود.

حباب‌های دارایی: وقتی تصمیمات سرمایه‌گذاری بر اساس احساسات صورت می‌گیرد، نتایج بد اقتصادی دور از دسترس نیستند. سرمایه گذاران می‌توانند در طول یک اقتصاد قوی بیش از حد خوش بین شوند. آلن گرینسپن، رئیس سابق فدرال رزرو، در توصیف سود‌های بیش از حد در بازار سهام در اواخر دهه ۱۹۹۰، از این تمایل به عنوان «شور و نشاط غیرمنطقی» یاد کرد. شور و نشاط غیرمنطقی حباب‌های بازار سهام یا املاک را دارای حباب می‌کند و زمانی که حباب‌ها می‌ترکند، فروش وحشتناک می‌تواند بازار را از بین ببرد و باعث رکود شود.

تورم زیاد: تورم روند ثابت و صعودی قیمت‌ها در طول زمان است. تورم فی نفسه چیز بدی نیست، اما تورم بیش از حد پدیده خطرناکی است. بانک‌های مرکزی تورم را با افزایش نرخ‌های بهره کنترل می‌کنند و نرخ‌های بهره بالاتر فعالیت اقتصادی را کاهش می‌دهند. تورم بالا یکی از عوامل مهم رکود در ایران است. برای شکستن چرخه تورم دولت‌ها می‌توانند نرخ بهره را افزایش دهند که باعث رکود می‌شود.


بیشتر بخوانید: جان کمپبل کیست؟/ برجسته‌ترین اقتصاددان حوزه مالی


کاهش بیش از حد تورم: درست است که تورم زیاد می‌تواند رکود ایجاد کند، کاهش تورم می‌تواند حتی بدتر باشد. تورم زمانی است که قیمت‌ها در طول زمان کاهش می‌یابد، که باعث کاهش دستمزد‌ها می‌شود، که قیمت‌ها را بیشتر کاهش می‌دهد. هنگامی که یک حلقه بازخورد کاهش تورم از کنترل خارج می‌شود، مردم و کسب و کار از هزینه کردن خودداری می‌کنند، که اقتصاد را تضعیف می‌کند. بانک‌های مرکزی و اقتصاددانان ابزار کمی برای رفع مشکلات اساسی که باعث کاهش تورم می‌شوند، دارند. کشمکش ژاپن با کاهش تورم در بیشتر دهه ۱۹۹۰ باعث رکود شدید شد.

تغییرات تکنولوژیکی: اختراعات جدید بهره‌وری را افزایش می‌دهند و در بلندمدت به اقتصاد کمک می‌کنند، اما ممکن است دوره‌های کوتاه‌مدتی برای انطباق با پیشرفت‌های فناوری وجود داشته باشد. در قرن نوزدهم، امواجی از پیشرفت‌های تکنولوژیکی صرفه جویی در نیروی کار وجود داشت. انقلاب صنعتی کل حرفه‌ها را منسوخ کرد و جرقه‌های رکود و روز‌های سخت را به وجود آورد. امروزه، برخی از اقتصاددانان نگران این هستند که هوش مصنوعی و ربات‌ها می‌توانند با حذف برخی دسته‌های مشاغل، رکود ایجاد کنند.

آماده//////////رکود اقتصادی چیست؟

رکود و چرخه تجاری

چرخه تجاری یک اقتصاد بین دوره‌های توسعه و رکود حرکت می‌کند. با شروع یک توسعه اقتصادی، اقتصاد شاهد رشد سالم و پایدار است. با گذشت زمان، وام دهندگان قرض گرفتن پول را آسان‌تر و کم‌هزینه‌تر می‌کنند و مصرف‌کنندگان و کسب‌وکار‌ها را تشویق می‌کنند تا بدهی‌های خود را بالا ببرند. نشاط غیرمنطقی شروع به سبقت گرفتن از قیمت دارایی‌ها می‌کند.

با افزایش سن رشد اقتصادی، ارزش دارایی‌ها با سرعت بیشتری افزایش می‌یابد و بار بدهی بزرگتر می‌شود. در نقطه‌ای از چرخه، یکی از پدیده‌های فهرست بالا، توسعه اقتصادی را از مسیر خود خارج می‌کند. شوک، حباب‌های دارایی‌ها را می‌ترکاند، بازار سهام را به هم می‌ریزد. در نتیجه رشد منقبض می‌شود و اقتصاد وارد رکود می‌شود.

رکود‌ها چقدر طول می‌کشد؟

دفتر ملی تحقیقات اقتصادی NBER میانگین طول رکود‌های ایالات متحده را دنبال می‌کند. بر اساس داده‌های NBER، از سال ۱۹۴۵ تا ۲۰۰۹، متوسط ​​رکود اقتصادی ۱۱ ماه به طول انجامید. این یک پیشرفت نسبت به دوره‌های قبلی است: از سال ۱۸۵۴ تا ۱۹۱۹، متوسط ​​رکود اقتصادی ۲۱.۶ ماه به طول انجامید. در طول ۳۰ سال گذشته، آمریکا چهار رکود را پشت سر گذاشته است:

آیا می‌توانید رکود را پیش بینی کنید؟

پیش‌بینی اقتصادی کاملاً امکان پذیر نیست. شاخص‌هایی از مشکل در آینده وجود دارد. علائم هشداردهنده زیر می‌تواند به شما زمان بیشتری بدهد تا قبل از وقوع یک رکود آماده شوید:

منحنی بازده معکوس: منحنی بازده نموداری است که ارزش بازار یا بازده طیف وسیعی از اوراق قرضه دولتی را از اسکناس با مدت چهار ماه تا اوراق قرضه ۳۰ ساله ترسیم می‌کند. زمانی که اقتصاد به طور عادی کار می‌کند، بازده اوراق قرضه بلندمدت باید بالاتر باشد. اما وقتی بازدهی بلندمدت کمتر از بازدهی کوتاه مدت است، نشان می‌دهد که سرمایه گذاران نگران رکود هستند. این پدیده به عنوان منحنی بازده معکوس شناخته می‌شود و رکود‌های گذشته را پیش بینی کرده است.

کاهش اعتماد مصرف کننده: مخارج مصرف کننده محرک اصلی اقتصاد است. اگر نظرسنجی‌ها کاهش مداوم اعتماد مصرف کننده را نشان دهد، می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات قریب الوقوع برای اقتصاد باشد. وقتی اعتماد مصرف‌کننده کاهش می‌یابد، به این معنی است که مردم به شرکت‌کنندگان در نظرسنجی می‌گویند که نسبت به خرج کردن پول مطمئن نیستند. اگر آن‌ها ترس‌های خود را دنبال کنند، هزینه‌های کمتر اقتصاد را کند می‌کند.

کاهش ناگهانی بازار سهام: کاهش شدید و ناگهانی در بازار‌های سهام می‌تواند نشانه‌ای از رکود در راه باشد، زیرا سرمایه گذاران قطعات و گاهی اوقات تمام دارایی‌های خود را در انتظار رکود اقتصادی می‌فروشند.

افزایش بیکاری: اگر مردم شغل خود را از دست بدهند، نشانه بدی برای اقتصاد است. تنها چند ماه از دست دادن شدید شغل، هشدار بزرگی از یک رکود قریب الوقوع است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

معرفی مشخصات جنگنده سوخو-۳۰MKI

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/جدول لیگ برتر پس از شکست پرسپولیس

اینفوگرافی/تعطیلات عید فطر در کشور‌های مسلمان چند روز است؟

عکس/حرکت منطقی بهاره رهنما در اینستاگرام جلب توجه کرد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ تیپ بهاری گلاره عباسی با عینک برند چند میلیونی و لباس راه راه

عکس تکان دهنده از حال و روز جزیره هرمز در ایام نوروز

نظرپرداز روس نزدیک به جبهه پایداری: نظر ترامپ و پوتین به هم نزدیک است/ با ایالات متحده دشمنی نداریم

توقیف دو نفتکش متخلف در خلیج فارس توسط سپاه

کشف میدان بزرگ نفتی در دریای جنوبی چین

پشت پرده خداحافظی زودهنگام یک چهره اقتصادی از دولت؛ مُهر سکوت طیب‌نیا می شکند؟

ایلان ماسک: مریخ بخشی از آمریکا خواهد بود

ارتش: دشمنان در صورت تعرض پاسخ پشیمان کننده دریافت می‌کنند

عکس/ وضعیت هولناک امروز سد ‎لتیان

عکس/ چهره متفاوت ثریا اسفندیاری ۷۴ سال پیش در سوئیس با چتر و دسته گل خاص

مقایسه مصرف بنزین در نوروز ١۴٠۴ و ١۴٠٣

عکس/ شبکه سه پر مخاطب‌ترین شبکه تلویزیون شد

فیلم/ الله کرم: برخورد نیرو‌های ناجا با متحصنین حجاب مشکوک بود

عکس/ قاب احساسی مازیار لرستانی با خانواده اش در خیابان

عکس/ استایل سبز و نارنجی بهنوش طباطبایی با مدل موی تینیجری

نظر مراجع تقلید درباره اختصاص فطریه به زندانیان جرائم غیرعمد

عکس/ دیدار محمدرضا پهلوی ۶۰ سال پیش با هویدا و کابینه اش در کاخ گلستان با لباس نظامی

فیلم/ واکنش خاص پرواز همای به سوال عجیب کامران نجف‌زاده

فیلم/ تخلیه دوباره رفح پس از صدور فرمان ارتش اسرائیل

عکس/ خلاقیت بانمک نانوای تهرانی دل کودکان را برد

عکس/ عذرخواهی یک پرسپولیسی بابت دو گل بخودی

عکس/ تیپ کژوال نازنین بیاتی با جلیقه بته چقه‌ای و اکسسوری‌های فانتزی

عکس/ استایل نوروزی سپیده خداوردی با کیف چرم گرانقیمت و رنگ موی سال

مکالمه تلفنی پزشکیان با امیر قطر

عکس/ نمایی دیده نشده از دروازه قدیم هرزویل منجیل در دوره پهلوی

عکس/ غارت فاجعه‌بارِ موزه ملی سودان

عکس/ استایل عجیب انیس الدوله، سوگلی ناصرالدین شاه ۱۴۶ سال پیش با عروسک اش

عراقچی دلیل مذاکره غیرمستقیم با آمریکا را اعلام کرد

عکس/ تیپ گنگ نوید پورفرج با شلوارک و کتانی غول پیکر

عکس/ ژست خاص ماهایا پطروسیان با عینک کریستالی در میان شکوفه‌های بهاری

برنامه جدید توانیر برای محدود کردن مشترکان پرمصرف خانگی و تجاری

عکس/ میدان گمرک غازیان بندر انزلی و نمای گراند هتل در  اوایل دوره پهلوی

عکس/ نمایی دیده نشده از هلال ماه بر فراز شیراز

زمان واریز اولین سود سهام عدالت ۱۴۰۴ اعلام شد؟

خبر بد برای طارمی: میلان و بایرن پرید

عکس/ خوشگذرانی فرح و محمدرضا پهلوی ۵۴ سال پیش در فرانسه

عکس/ حمله آتیلا حجازی به تیم ملی فوتبال

فیلم/ واکنش سرلشکر سلامی به تهدید‌های آمریکا

عکس/ محمود احمدی نژاد در بیت رهبری دیده شد

کاهش شدید فروش پژو و رشد فروش سورن در ایران‌خودرو

فیلم/ عراقچی: پاسخِ نامه آمریکایی‌ها به دستشان رسیده است

هشدار سیلاب در ۱۴ استان

عکس/ نمایی بی نظیر از عمارت هشت‌بهشت اصفهان با سقف مشبک

عکس/ صحنه تکان دهنده از قتل ناصرالدین شاه روی جلد روزنامه فرانسوی

عکس/ ژست خاص بهاره رهنما با لباس پرنسسی در کنار همسر سابقش در یک مهمانی

قیمت آپارتمان‌های نقلی در محله‌های مختلف تهران/ با کمتر از ۲ میلیارد تومان کجا می‌توان خانه خرید؟

شور و حال نماز عید فطر در شهرک اکباتان

جزئیات تصادف مرگبار در جنوب تهران با ۳ کشته

عکس/ نمایی شگفت انگیز از درخت مگنولیا در لندن

فیلم/ هنرنمایی دیدنی یک دختر در تخت جمشید