اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: رزماری یک گیاه معطر است که به دلیل خواص دارویی و طعم خوشایندش در آشپزی و درمانهای سنتی مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه خواه فراوانی دارد از خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی گرفته تا تقویت سیستم ایمنی و بهبود هضم غذا، رزماری میتواند به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و یا به عنوان یک درمان طبیعی مورد استفاده قرار گیرد. مصرف منظم رزماری به بهبود وضعیت سلامت و پیشگیری از بسیاری از بیماریها کمک میکند. با این حال، در صورت داشتن هرگونه مشکل خاص پزشکی، مشورت با پزشک قبل از شروع مصرف مکملهای رزماری توصیه میشود. در زیر به مهمترین خواص رزماری اشاره میکنیم:
رزماری خواص گستردهای برای اعصاب و روان دارد و میتواند کمک کند تا تحول بسیاری از درد و رنجها و بیماریهای مربوط به اعصاب و روان راحتتر و بهتر انجام گیرد. این گیاه شادیآور میتواند به تمامی کسانی که از افسردگی، اضطراب و سایر بیماریهای روانی رنج میبرند کمک میکند تا دوران بیماری را آسودهتر سپری کنند.
رزماری خواص و مزایای بسیار زیادی برای مو دارد و این موضوع باعث میشود تا در برخی از شرکتهای داروسازی و لوازم آرایشی از این گیاه برای ساخت انواع محصولات مراقبت از مو و شامپو استفاده شود. جالب است بدانید که استفاده از رزماری به عنوان محلول یا روغن مو میتواند باعث تقویت ریشههای مو شود و به موها حجم بیشتر بدهد. خواص التیام بخش این گیاه به عنوان یکی از درمانهای طبیعی برای ریزش مو شناخته میشود. با استفاده منظم از رزماری شما میتوانید روند ریزش مو را کاهش دهد و سلامت موها را بهبود بخشید. استفاده از این گیاه یا محصولات مراقبتی ساخته شده با استفاده از آن باعث میشود تا هیچ ردی از آلودگیها بر روی مو باقی نماند و ریشه موها قوی شوند و رشد بیشتری را تجربه کنند.
جالب است بدانید که رزماری میتواند در درمان بسیاری از اختلالات گوارشی مانند سوء هاضمه، نفخ، معده درد و رفلاکس معده موثر باشد. افرادی که از بیماریهای گوارشی رنج میبرند کافی است در کنار سایر روشهای درمانی مصرف رزماری را نیز جدی بگیرند تا از خواص گسترده آن برخوردار شوند.
رزماری دارای خواص بسیار گستردهای برای زنان است. این گیاه میتواند به کاهش درد پریودی، درمان اختلالات قاعدگی، تنظیم خونریزی قاعدگی، درمان عفونت مثانه و رحم و همچنین بهبود ناباروری زنان کمک کند. به همین دلیل متخصصان توصیه میکنند زنان در دوران قاعدگی مصرف رزماری را جدی بگیرند و از آن غافل نشوند.
۵. فواید آن برای مردان
مردان نیز از خواص رزماری بیبهره نماندهاند. گفته میشود که مصرف رزماری میتواند به افزایش قوای جنسی، تقویت حافظه، درمان پروستات، کاهش ریسک سرطان در مردان و عفونت مثانه و کلیه کمک کند. البته لازم است بدانید که از رزماری برای درمان دردهای عضلانی و استخوانی نیز میتوان استفاده کرد.
همانطورکه میدانید، قند خون بالا در صورت کنترل نشدن میتواند مشکلات بسیار زیادی را به همراه داشته باشد. از جمله این مشکلات میتوان به مشکلات مربوط به چشم، قلب، کلیه و سیستم عصبی اشاره کرد. از همین رو این افراد نباید از خواص رزماری برای دیابت غافل شوند. نوشیدن دمنوش رزماری باعث میشود که گلوکز به میزان بیشتری جذب سلولهای عضلانی شود که نتیجه این موضوع کاهش قند خون خواهد بود. دلیل این موضوع این است که دمنوش رزماری ترکیباتی دارد که به تقویت جذب گلوکز کمک میکنند.
از خواص رزماری برای کبد غافل نشوید. دکتر طب سنتی معمولا رزماری را برای درمان کبد چرب پیشنهاد میدهد، زیرا خوردن رزماری جریان صفراوی بدن را زیاد میکند و این موضوع باعث افزایش متابولیسم چربی و سمزدایی کبد میشود. همچنین ادرارآوری از دیگر خواص رزماری است و مصرف آن کمک میکند که سموم از بدن توسط ادرار دفع شوند؛ بنابراین میتوان آن را برای کلیهها و مجاری ادرار نیز مناسب دانست. برای آگاه شدن از نحوه مصرف این گیاه با یک دکتر تغذیه مشورت کنید.
خواص رزماری در لاغری از بارزترین و محبوبترین خواصی است که میتوان برای این گیاه درنظر گرفت. باید به این نکته اشاره کرد که بررسیهای بسیاری روی این موضوع انجام شده و نتایج خواص رزماری در لاغری را ثابت کردهاند. مصرف رزماری، چربیسوزی بدن را افزایش میدهد؛ بنابراین چربیهای بدن کاهش پیدا میکنند و این موضوع به لاغری کمک خواهد کرد. باید متذکر شد که عصاره این گیاه خاصیت ضد التهابی و ضد هیپروگلیسمی دارد که طبق بررسیهای صورت گرفته این خواص منجر به کاهش وزن میشوند.
این گیاه دارویی یک گیاه قدیمی است که از زمانهای دور برای تسکین علائم سرماخوردگی و درمان خانگی گلو درد استفاده میشد. استنشاق بخار حاصل از جوشانده برگها و تکههای ساقه این گیاه دارویی میتواند درمان موثری برای گرفتگی بینی و قفسه سینه باشد. برای استفاده از بخور رزماری برای سرماخوردگی نیز کافی است اسانس آن را تهیه کرده و در دستگاه بخور بریزید.
خواص پماد و دمنوش رزماری برای پوست بسیار زیاد است. نوشیدن چای رزماری میتواند برای پوستتان معجزه کند. آنتیاکسیدانهایی که در چای رزماری موجود هستند، به محافظت از پوست شما در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند. رادیکالهای آزاد، یک سری مولکولهای ناپایدارند که میتوانند سبب استرس اکسیداتیو شوند (که منجر به پیری زودرس پوست میشود). مصرف این چای همچنین به کاهش التهاب و قرمزی پوست کمک میکند.
دمنوش رزماری: برای تهیه دمنوش، یک قاشق چایخوری از برگهای خشک رزماری را در یک فنجان آب جوش بریزید و پس از ۵-۱۰ دقیقه صاف کرده و مصرف کنید.
افزودن به غذاها: رزماری را میتوان به عنوان ادویه در غذاهای مختلف از جمله گوشت، مرغ، سبزیجات و سوپها اضافه کرد.
روغن رزماری: روغن رزماری را میتوان به صورت موضعی برای ماساژ و تسکین دردهای عضلانی و مفصلی استفاده کرد. همچنین میتوان چند قطره از آن را به شامپو اضافه کرد تا به بهبود سلامت مو کمک کند.