تاریخ انتشار: ۱۰:۲۱ - ۰۵ مرداد ۱۴۰۳
توجه به زیرساخت‌ها پیش‌شرط تحقق رویای هاب گازی

رویای تبدیل‌شدن به هاب گازی به واقعیت می‌پیوندد؟

در راستای انعقاد تفاهم‌نامه‌ای با روسیه به جهت واردات گاز و قرارداد سواپ گاز ترکمنستان از طریق ایران به عراق، بار دیگر موضوع تحقق رویای هاب گازی مطرح شده است. با توجه به ظرفیت‌های ایران و روابط بین‌المللی آیا چنین رویایی محقق خواهد شد؟

رویای تبدیل‌شدن به هاب گازی به واقعیت می‌پیوندد؟

اقتصاد۲۴ - هاب گازی در واقع بازاری است که در آن گاز طبیعی خرید و فروش می‌شود و این مبادلات از منابع مختلفی مانند تولید داخلی و واردات و از طریق خط لوله و ال ان جی صورت می‌گیرد. هاب گازی اگر در یک نقطه مشخص در شبکه انتقال گاز طبیعی قرار داشته باشد، به عنوان نقطه مرجع برای قیمت‌گذاری گاز طبیعی در منطقه استفاده می‌شود. هاب گازی کمک می‌کند تا تولیدکنندگان، فروشندگان و مصرف‌کنندگان قیمت را بهتر مدیریت کنند و ریسک خود را کاهش دهند.

ایران سال‌هاست رویای تبدیل‌شدن هاب گازی منطقه را در سر دارد. اما موانع بسیاری بر سر راه بوده و هست که هر بار این مسیر را دشوارتر می‌کند. به نظر می‌رسد دولت سیزدهم در روزهای پایانی خود و به دنبال مواجهه با بحران ناترازی گاز، در تلاش است تا گام برداشتن در این مسیر را به نام خود بزند. در این راستا، حدود یک ماه پیش تفاهم‌نامه‌ای بین نماینده ویژه فدراسیون روسیه و جواد اوجی، وزیر نفت، با هدف توسعه و تقویت همکاری دو کشور در زمینه گاز امضا شد.

طبق این تفاهم‌نامه، ایران گاز روسیه را خریداری کرده و پس از تامین نیاز داخلی و از طریق ظرفیت‌های موجود، صادرات به کشورهای عراق، ترکیه و پاکستان را توسعه خواهد داد. بنا بر گفته اوجی، این قرارداد باعث افزایش سهم تجارت گاز ایران و تبدیل ایران به هاب گازی منطقه می‌شود و افزون بر روسیه، کشورهای همسایه نیز از این قرارداد منتفع خواهند شد. از سوی دیگر، روز چهارشنبه ۱۳ تیرماه، در پی مذاکرات صورت‌گرفته میان علی مجتبی روزبهانی، سفیر ایران در ترکمنستان و مقصد بابایف، رئیس کنسرن ترکمن گاز، قرارداد سواپ گاز ترکمنستان از طریق ایران به عراق به امضا رسید. بر اساس این قرارداد، مقرر شد سالانه تا سقف ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان بر اساس ساز و کار سواپ، از طریق ایران به عراق عرضه شود.

تامین گاز شمال کشور و رویای دیرینه تثبیت جایگاه ایران در بازار انرژی منطقه

محمود خاقانی، کارشناس انرژی، در راستای قرارداد سواپ با ترکمنستان، در گفت‌وگو با ایلنا عنوان کرد که با توجه به  کمبود گاز در ایران و بالا بودن هزینه انتقال گاز از جنوب به شمال، مقرون به صرفه است که ایران گاز ترکمنستان را دریافت و درصدی از آن را به عنوان حق ترانزیت کم کند و از خط لوله‌ای که به ترکمنستان دارد گاز ایران را به عراق نیز ارسال کند.

به گفته این کارشناس انرژی در دولت هفتم و هشتم نیز با ترکمنستان توافق شده بود که گاز ترکمنستان را مصرف و در ازای آن به ترکیه گاز ارسال شود. این طرح بر این مبنا تعریف شده بود که گاز ترکمنستان به ایران انتقال داده شود تا دیگر گاز از جنوب به مناطق شمالی و شمال شرقی با هزینه بالا منتقل نشود.

به نظر می‌رسد تجارت گاز با کشورهای منطقه و گام برداشتن به سوی تحقق هاب گازی، همواره در دستور کار قرار داشته اما موانع بین‌المللی موجود و مانع‌تراشی‌ها، این رویا را به تعویق انداخته است. اکنون شاید امید دوباره‌ای به جهت احیای روابط و بهبود بحران ناترازی گاز در شمال کشور وجود داشته باشد که باید با توجه به ملاحظات بین‌المللی در ارتباط با کشورها، به آن توجه کرد. این توافقات اگر با توجه به طرفین آن انجام شود، می‌تواند مزایایی چون تامین گاز شمال ایران و تقویت جایگاه ایران در بازار انرژی منطقه را داشته باشد.

ادعای داشتن ظرفیت تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه

رمضان‌علی سنگدوینی، نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی، به تجارت‌نیوز گفت: ایران در راستای انتقال گاز از روسیه و ترکمنستان به دیگر کشورها مزیت‌هایی چون امنیت، تجهیزات و تاسیسات انتقال گاز از جمله خط لوله و ایستگاه‌های تقویت فشار و توانایی انتقال گاز به اروپا از طریق ترکیه را داراست. از سوی دیگر، این گاز وارداتی هم در فصل زمستان می‌تواند نیاز داخل در صنعت، فولاد و در بخش‌های نیروگاهی را تامین کند و هم راه ترانزیت و انتقال گاز به کشورهای عراق، ترکیه و کشورهای اروپایی را هموار کند.

آن‌طور که او تشریح کرد اکنون سواپ گازی ایران با ترکمنستان از طریق آذربایجان اکنون برقرار است و از سال‌های گذشته از طریق خط انتقال گاز از ترکمنستان حدود ۴۰ میلیون متر مکعب گاز به استان‌های شمال کشور وارد می‌شد. حال در راستای این قراردادها و در شرایط اطمینان از گاز وارداتی، توجه را می‌توان معطوف به توسعه زیرساخت‌های داخلی و تاسیسات کرد.


بیشتر بخوانید: آینده صادرات گاز ایران


وی با انعقاد این قراردادها، نسبت به تبدیل ایران به هاب انرژی منطقه اظهار امیدواری کرد و عنوان کرد که روسیه به دنبال جنگ با اوکراین نتوانسته گاز خود را به اروپا صادر کند. حال استفاده از چنین فرصتی به جهت صادرات به کشورهای همسایه از طریق ایران، می‌تواند برای هر دو کشور مزیت داشته باشد.

به گفته سنگدوینی، بخشی از درآمدهای نفتی باید برای تولید نفت و گاز در کشور، ایجاد زیرساخت‌ها و ذخیره‌سازی گاز صرف شود و این قراردادها می‌تواند گامی بدین جهت باشد. از سوی دیگر زیرساخت خطوط لوله مستمر، ایستگاه‌های تقویت فشار و... در داخل وجود دارد و این قراردادها فرصت مناسبی برای ایران است. بنا بر اظهارات او، مشکل ناترازی گاز در کشور وجود ندارد و مشکل مصرف بالای گاز است که باید مدیریت شود که در برنامه هفتم نیز یکی از احکام ذکرشده بهینه‌سازی مصرف انرژی است که می‌تواند در این راستا کمک بزرگی کند. این قراردادها فرصت خوبی است تا گاز وارداتی صرف نیازهای داخلی در فصل زمستان شود و از سوی دیگر با وجود ظرفیت گاز داخلی نیز فرصت تحقق هاب گازی فراهم شود.

توجه به زیرساخت‌ها به جهت تحقق رویای هاب گازی

باید توجه داشت که قدم برداشتن به سوی هاب گازی، فرایندی طولانی است و بدون داشتن برنامه دقیق و مدون در این زمینه، توجه به زیرساخت‌ها، ظرفیت‌های موجود و بهبود روابط بین‌المللی، محقق نخواهد شد. گاز محدودیت انتقال دارد و از سوی دیگر زمینه و استعداد هاب گازی شدن نیاز به زیرساخت دارد که در ایران ظرفیت آن وجود دارد. توسعه خطوط لوله انتقال، توجه به ظرفیت جزیره سیری برای انتقال گاز مایع و... از اقداماتی است که باید در دستور کار قرار بگیرد تا برنامه تبدیل ایران به هاب گازی منطقه، با دقت بیشتری انجام شود.

آن طور که به نظر می‌رسد، قراردادهای منعقدشده با کشورها، لزوما پیوستگی و برنامه خاصی را دنبال نمی‌کند. در حالی که هرکدام از آن‌ها می‌تواند گامی به سوی تبدیل ایران به هاب گازی منطقه باشد. در صورت توجه نداشتن به زیرساخت‌ها و خطوط لوله انتقال، این مبادلات بین‌المللی صرفا در کوتاه‌مدت موجب کاهش ناترازی گاز در استان‌های شمال کشور خواهد شد. از سوی دیگر گازکشی‌های بی‌رویه و به دنبال آن ناترازی گاز و دیگر مشکلات زیرساختی، ممکن است با وجود دارا بودن ظرفیت هاب گازی، تعهدات ایران را تحت‌الشعاع قرار دهد.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

عکس/دیدار مسعود بارزانی با رئیس جمهور ایران

عکس/وام ۵/٣ میلیاردی با سود ۴% برای رئیس بانک مرکزی دردسر ساز شد

عکس/ قیمت آیفون ۱۶ در عربستان چقدر است؟

عکس/ بیشترین گل زده شده در تاریخ فوتبال

عکس/ زیارت مسعود پزشکیان از حرم مطهر امام موسی بن جعفر و امام جواد (ع)

عکس/ روستای پلکانی سر آقا سید در کوهرنگ چهارمحال و بختیاری

عکس/ زیبایی حیرت انگیر اورامانات در کردستان

عکس/ خانه تاریخی سردار اسعد باقی مانده از دوران قاجار

عکس/ دیدار پزشکیان با احزاب سیاسی اقلیم کردستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ شجاعت مسعود پزشکیان در زیارت از حرم امام حسین (ع)

فیلم/ ناگفته‌های مهراب قاسمخانی درباره ازدواج دومش

عکس/ اولین سفر خارجی آقای پزشکیان خانوادگی شد!

جواد نکونام به دنبال جذب انصاری فرد

نامه جنجالی فائزه هاشمی از داخل اوین

عکس/رونمایی کره‌شمالی از سایت تاسیسات هسته‌ای خود

اولین عکس از سه شهید مرزبانی در حمله شب گذشته

ساخت مسکن‌ملی متوقف شد؟

جاده کندوان عریض می‌شود؟

اوکراین ۲۵ سال آینده را نخواهد دید!

قیمت جهانی نفت روی موج بهبود افتاد

سورپرایز نقل و انتقالات پرسپولیس در راه است

بورس تهران با رئیس جدید احیا می‌شود؟

مالیات کارمندان ۲ برابر مالیات مشاغل و اصناف

عکس/قیمت حواله پیکان و پراید ۳۰ سال قبل

رونق معاملات مسکن در پایتخت

بدهی دولت چگونه صنعت برق را نابود کرد؟

عکسی جالب از دوران کودکی احمد علم‌الهدی

وضعیت افزایش دستمزد کارگران باتوجه به نرخ تورم به کجا رسید؟

قیمت شکر کام مردم را تلخ می‌کند!

جزییات واریز سود سهام‌عدالت به متوفیان

سینماگردی مهدی طارمی و دوستانش در ایتالیا + عکس

استایل نفیسه روشن در امارات هنگام تماشای بازی تیم ملی + عکس

عکس/حال و هوای تهران ۴۰ سال پیش در دوران جنگ

آخرین جزییات متناسب سازی حقوق بازنشستگان

تمرین مشترک رحمتی و وریا غفوری + عکس

درخواست سهام‌داران از رییس جدید سازمان بورس چیست؟

قیمت All-in-One اپل

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

جامعه ایران رو به هندی شدن؛ چرا ظرفیت هتل‌های ۵ ستاره در تعطیلات اخیر تکمیل بود؟

کد مورس جدید همستر کامبت امروز

قیمت سکه پارسیان + جدول

 احتمال وقوع جنگی تمام عیار در خاورمیانه؛ چگونه ایران و حزب‌الله بازی تل‌آویو را برهم زدند؟

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

شورش و پوست اندازی خطیب پرحاشیه اصولگرایان؛ ورق بازی پناهیان چگونه برگشت؟

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

ادعای دوباره کویت و عربستان بر سر میدان گازی آرش؛ ایران سهمی از این میدان ندارد!

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

چرا نرخ خط فقر در ایران بالاست و دولت‌ها هم در کاهش آن مستأصل‌اند؟/ ایران ۴ برابر ترکیه میلیونر دارد اما ...

عکس/ اولین تصویر ساخته شده با هوش مصنوعی اپل

۳۰ سال قبل حواله پراید چقدر قیمت داشت؟

عکس تلخی که از محله محمودیه تهران منتشر شد

عکس/زیباترین امضای جهان که در گینس ثبت شد!

لاتاری خودرو در ایران؛ بازی ناعادلانه با امید‌های مردم/ مقایسه فروش خودرو توسط ایران خودرو با فولکس واگن، مرسدس بنز و تویوتا