اقتصاد۲۴-«چگردانلاش» روستایی در پاییندست سد «کهیر»، از مجموع ۵۵ روستایی که قرار است تا سال ۱۴۲۵ و تکمیل طرح آبرسانی «کهیر»، به آب شرب پایدار دسترسی داشته باشد، حالا نزدیک به ۱۷ روز است که به آب شرب دسترسی ندارد. مسئولان آبفای استان، موضوع را کاملاً انکار میکنند، اما فرماندار کنارک علاوهبر تأیید مشکل آب در این منطقه، عنوان میکند که در تلاش برای رفع آن است. براساس آنچه فرماندار توضیح میدهد، گرمای هوا در کنار خشکسالی شدید، امکان تأمین آب بهجز برای نیازهای ضروری را سلب کرده است. بهگفتۀ او، آبرسانی سیار و سهمیهای به این منطقه انجام میشود، اما کفاف نیازهای مردم را نمیدهد. اهالی این روستا، اما میگویند، گاه برای شرب نیز آب در دسترس ندارند و هر ۲۰ روز یا بیشتر، آب در مخزن روستا تخلیه میشود.
«چگـردانلاش» روسـتای گـمنامی نیست؛ گرچه بسیار دور است. روستـایی از توابع بخش کهیر شهرستان کنارک که نامـش در فهـرست روسـتاهـای گـردشـگری استـان سیستانوبلوچستان به چشم میخورد. این همسایۀ سد کهیر، اما نزدیک به ۱۷ روز است که به آب شرب دسترسی ندارد؛ موضوعی که اهالی میگویند کسی برای رفع آن کاری نمیکنـد. اهـالی روسـتا از بـردن نامشان ابا دارنـد و فـکر میکننـد همـۀ این ماجراها برایشـان دردسـر میشود. همانطور که چند سال پیـش، وقـتی برای حـق دسترسی به اینترنت تـلاش میکردند، اتفاق افتاد.
یکـی از اهـالی میگوید که ما درست در همسـایگی سـد هستیم و، اما از آب بیبهره. ختدا را خـوش نمـیآید. چـگردان مـحروم اسـت. چنـد سال قبـل آنقدر دویدیم تا به روستا اینترنت برسد. چگردان هیچ امکاناتی نـدارد. بـاید بیایید و ببیـنید حالا تأمین آب شرب هـم برایمان کار دشـواری شده است. امسـال کـه دیگر سال بـیباران نبود. از اول سال هـمۀ خانه و زندگی مـا را سیل گرفت، اما حالا در ایـن گرما ما ۱۷ روز اسـت کـه آب نداریم و از چـاه و چـاهک قدیـمی آب بـر میداریم. هیچکس هـم تابهامروز بـرای مـا کاری نمیکند.»
نه شورای روستا و نه دهیار هم علاقهای به صحبـت با خبرنگاری که نمیشناسند ندارند. یکـی از فعـالان اجتماعی کنارک، اما به «پیام مـا» مـیگـوید: «سـال ۹۹ مـردم به نبود اینترنت در ایـن بخـش و روسـتا اعتراض داشـتند. آن زمان بخشداری از مردم شکایت کـرد کـه بهجـای پیگیری مطالبـات، پـای رسـانههـای داخـل و خـارج را بــه مـسئله بازکردیـد. حالا بههمیندلیل اسـت که کسی نمیخواهد صحبت کند، اما روستاهای این منطقه نه حالا بلکه همیشه، در روزهای گرم سال مشکل آب دارند.
با وجود تأیید فرماندار شهرستان کنارک و مبنی بر وجود مشکل حاد آب در روستای چگردان، اما شرکت آبفای استان میگوید هیچ روستایی مشکل آب ندارد
چـگردانلاش درحـالی مشـکل تأمین آب شرب دارد، که فروردین امسال شرکت آب و فاضلاب استان سیستانوبلوچستان اعلام کرده بود کـه مشـکل آب شـرب روستاهای کنارک و بخش کهیر حل شـده است. بنا به اعلام «علیرضا قاسمی»، طـرح تأمین آب پایدار شهر و روستـاهای کنارک از سد کهیر اجرایی شده اسـت. مـدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستانوبلوچستان، ۲۰ فروردین اعلام کرده بود: «تـأمین و رفع کمبود آب شرب شـهر کـنارک و روستاهای بخشهای کهیر و مترکزی این شهرستان از طریق چاههای کهیر و اجرای خط انتقال از سد، در برنامۀ اجرایی شرکت قرار میگیرد. از تأسیسات آبرسانی کهیر به کنارک و روستاهای بخش مرکزی که بهمنظور پایش و بررسی وضعیت آب شرب ساکنان شهر و روستاهای بخشهای کهیر و مرکزی این شهرستان احداث شده است، بازدیدی صورت گرفته است. در راستای تأمین آب پایدار و رفع دغدغۀ ساکنان شهرستان، مقرر شد دو حلقه چاه جدید تجهیز و ایستگاه پمپاژ نیز تقویت شود.»
بهگفتۀ او، همچنین باتوجهبه اجرای خط انتقال آب از سد کهیر تا محل مخزن طرح روستایی، مقرر شد اجرای خطوط انتقال پاییندست در قالب طرح جهاد آبرسانی، در دستور کار قرار گیرد.
بااینحال، بهنظر این طرحها مسئلۀ آب این منطقه را حل نکرده است. مدیرعامل شرکت آبفای این استان، در پیگیری «پیام ما» پاسخی نمیدهد، اما «رضا نوذرینیا» روابطعمومی این سازمان، در پاسخ به «پیام ما» از وضعیت پیشآمده ابراز بیاطلاعی میکند. او دقایقی بعد به «پیام ما» میگوید، موضوع را از مدیر بخش روستایی پیگیری کرده و این بخش هم اطلاع یا گزارشی ندارند. اما در صورت داشتن اطلاعات از روستا، موضوع را پیگیری کرده و اطلاع میدهند. بعد از پایان این گفتگو اما، نوذری نیز دیگر به تلفنش پاسخ نمیدهد.
درست یک سال قبل بود که فرماندار کنارک در جنوب سیستانوبلوچستان، با اشاره به آبگیری سد کهیر گفته بود: «مردم ۵۵ روستای پاییندست سد کهیر انتظار دارند هرچه سریعتر برای احداث شبکۀ آبرسانی و خط انتقال آب، اقدامات لازم آغاز شود.»
فرماندار کنارک: نه فقط روستای چگردانلاش در بخش کهیر، بلکه روستاها و شهر کنارک و تمام سیستانوبلوچستان، همچنان مشکل آب دارد
بیشتر بخوانید:اقتصاد ایران زیر بار هزینههای خشکسالی/ صنعت، کشاورزی و گردشگری زیر ضرب مستقیم خشکسالی
«ایسنا» به نقل از «عبدالغفور حوت» نوشته بود: «ساخت سد کهیر با حجم مخزن ۳۴۳ میلیون مترمکعب بهعنوان بزرگترین سد مخزنی سیستانوبلوچستان، در مجموع تأثیـرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مهمـی در جنوب سیستانوبلوچستان و سـواحل مَکُـران در پـی خـواهد داشـت. باتوجهبه کمبود و تنش شدید آبی در منطقه، تنظیم و جمعآوری این آبها با ساخت سد برای تأمین مـصارف آشامیدنی، صنعت و کشاورزی منـطقه، از اهمیت بالایی برخوردار است. توسـعۀ صنعت و تجارت و امکان تأمین آب آشامیدنی سواحل کنارک از طریق کاهش تخصیص صنعت، خروج روستاهای بخش کهیر از بحران کنونی آب برای مصارف آشامیدنی و بهداشت، رفع بحران تأمین آب کشاورزی منطقه بهویژه در سالهای خشک، ایجاد اشتغال و محرومیتزدایی از طریق توسعۀ صنعت و کشاورزی منطقه، کنترل سیلابها و اثرات تخریبی ناشی از آن، امکان توسعۀ صنعت توریسم و گردشگری و بهبود وضعیت بهداشتی منطقه از طریق تأمین آب آشامیدنی سالم، از اهداف ساخت سد کهیر است. سد کهیر در آیندهای نزدیک، باید تمام نیازهای آب آشامیدنی، صنعتی و کشاورزی منطقه را تأمین کند.»
بهگفتۀ او، تخصیص آب آشامیدنی سد کهیر که شامل طرح مجتمع آبرسانی به ۵۵ روستای زیرمجموعۀ سد کهیر در شهرستان کنارک است، باید سریعتر اجرایی شود. جمعیت روستاهای مورد نظر برای سال مقصد طرح یعنی سال ۱۴۲۵، حدود ۶۵ هزار و ۲۰۰ نفر و متوسط آب مورد نیاز آنها، ۱۲۶ لیتر در ثانیه است.»
«حوت» تنها مقام مسئولی است که مشکل آب روستا را تأیید میکند. او به «پیام ما» میگوید، نه فقط این روستا، بلکه تمام شهرستان و استان ما مشکل تأمین آب دارند. آب شرب مردم در اختیارشان قرار میگیرد و بهویژه در مناطق بالادست روستای چگردانلاش، آب با تانکر توزیع میشود؛ به این معنا که در نوبت آبرسانی، آب در مخزن روستا تحویل داده میشود. ما وظیفه داریم آب را تأمین کنیم، اما در شرایط فعلی و کمبود آب، نمیتوانیم میزانی که مردم نیاز دارند را برآورد کنیم. همۀ مسئولان استان هم پیگیر هستند. همین روز گذشته با آقای استاندار پیگیر بودیم، اما حقیقت این است که درحالحاضر امکان تحقق آب پایدار وجود ندارد. ما اعتبارات خـوبی را امسال هم برای تکمیل طرح آبرسـانی هزینه کردیم، اما متأسفانه مشـکل بـزرگ اسـت. بهویژه در روستا که یکی از آنها، هـمین روستای چگردان.»
او ادامه میدهد: «هوا بسیار گرم شده است و گرما مشکل آب را دوچندان و طبیعتاً نیاز مردم را هم بیشتر کرده است. ما میدانیم که مردم روستاها برای شرب، استحمام، دام و احشام و مانند آن نیز آب نیاز دارند. شرکت آب و فاضلاب هم دارد تلاش خودش را میکند. در مورد مشکل مردم چگردان، نمایندۀ کنارک هم با من تماس گرفت و ابزار کرد که دو ماه است مردم در بیآبی به سر میبرند. اما این مشکل به دلایلی که عرض کردم، مانند گرما و افزایش خشکسالی، بیشتر شده است. ما همچنان پیگیر هستیم و تاکنون آب ضروری مورد نیاز مردم را محقق کردهایم. اما باز هم تأکید میکنم که در نوبت زمانی، آب در مخزن روستا تأمین میشود.»