تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۰۵ مهر ۱۴۰۳
پاشنه آشیل سیاست‌های رفتاری کجاست؟

تاثیر سیاست‌ غیرقیمتی بر مصرف انرژی

با توجه به شرایط نامساعد حامل‌های انرژی در کشور، بسیاری از اقتصاددانان انجام اصلاحات در حوزه یارانه‌های پنهان را امری ضروری می‌دانند. در این بین، برخی از اقتصاددانان معتقدند سیاست‌های رفتاری می‌تواند در کوتاه مدت کارگشا بوده و نیاز به اصلاحات قیمتی را کمرنگ‌تر کند.

تاثیر سیاست‌ غیرقیمتی بر مصرف انرژی

اقتصاد۲۴-یارانه‌های پنهان حامل‌های انرژی فشار بسیاری را به منابع طبیعی کشور و همچنین بودجه دولت وارد کرده است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که این یارانه‌ها در حال از بین بردن محیط زیست ایران است و از سوی دیگر یکی از ریشه‌های نرخ بالای تورم در ایران به شمار می‌رود. چراکه دولت‌ها مجبور هستند از درآمد‌های بالای موجود صرف نظر کرده و به ازای انرژی فروخته‌شده متحمل زیان و کسری بودجه شوند. موارد دیگری مانند عدم تمایل به سرمایه‌گذاری در بخش انرژی به دلیل قیمت‌های پایین، عدم توان رقابت انرژی‌های پاک با سوخت‌های فسیلی، آلودگی شدید در اثر مصرف بالا و بهره‌وری پایین، باعث شده تا اقتصاددانان همواره در مورد اصلاح قیمت انرژی در ایران توصیه‌هایی داشته باشند.

در این بین، برخی از کارشناسان، سیاست‌گذاران را به استفاده از سیاست‌های رفتاری برای کاهش مصرف تشویق می‌کنند. این دسته از کارشناسان معتقدند که سیاست‌های رفتاری می‌تواند در کوتاه مدت منجر به کاهش مصرف انرژی شده و در نهایت زمینه را برای اصلاح قیمتی در بلند مدت فراهم کند. در سویی دیگر، اکثر اقتصاددانان معتقدند با توجه به قیمت بسیار پایین انرژی در ایران، سیاست‌های رفتاری کاهش مصرف که در مقالات خارجی مورد مطالعه قرار گرفته در ایران جواب نخواهد داد و از سیاست‌های رفتاری باید همزمان با اصلاحات قیمتی یا پس از آن به عنوان یک بسته مکمل استفاده کرد، چرا که قیمت‌های پایین انرژی، انگیزه‌های کنترل مصرف را در ایران به صورت جدی مورد لطمه قرار داده است.

سیاست رفتاری چیست؟

اقتصاد رفتاری، علمی است که رفتار‌های اقتصادی افراد را با توجه به جنبه‌های روان‌شناختی و اجتماعی مطالعه می‌کند. برخلاف مدل‌های سنتی اقتصاد که فرض می‌کنند افراد همیشه تصمیمات منطقی و بهینه اتخاذ می‌کنند، اقتصاد رفتاری به این موضوع می‌پردازد که تصمیمات افراد غالباً تحت تأثیر احساسات، تعصبات شناختی و شرایط اجتماعی قرار دارد. در حوزه مصرف برق، سیاست‌های اقتصاد رفتاری می‌توانند از طریق تغییر در نحوه ارائه اطلاعات و ایجاد انگیزه‌های مناسب، رفتار مصرف‌کنندگان را تغییر دهند.

کاربرد اقتصاد رفتاری در حوزه انرژی چیست؟

یکی از روش‌های رایج در اقتصاد رفتاری برای کاهش مصرف برق، ارائه اطلاعات شفاف و قابل فهم به مصرف‌کنندگان است. به عنوان مثال، اعلام اطلاعات مصرف برق به صورت روزانه یا ماهانه، همراه با مقایسه مصرف فعلی با دوره‌های قبلی یا با میانگین مصرف سایر همسایگان، می‌تواند مصرف‌کنندگان را به کاهش مصرف ترغیب کند. تحقیقات نشان داده است که اطلاع‌رسانی ساده و مستمر، منجر به کاهش چشم‌گیر مصرف برق می‌شود. به‌ویژه در خانه‌هایی که مصرف‌کنندگان از میزان مصرف انرژی خود آگاه هستند، مصرف برق تا حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش پیدا می‌کند.


بیشتر بخوانید:کمبود گاز صنایع در روزهای سرد امسال هم تکرار می‌شود؟


یکی دیگر از مفاهیم کلیدی در اقتصاد رفتاری، تاثیر هنجار‌های اجتماعی بر رفتار افراد است. مردم به طور طبیعی تمایل دارند رفتار خود را با رفتار دیگران مقایسه کنند و وقتی متوجه می‌شوند که مصرف برق آن‌ها بالاتر از همسایگان‌شان است، ممکن است سعی کنند مصرف خود را کاهش دهند. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان داده است که اطلاع‌رسانی در مورد مصرف برق همسایگان و مقایسه آن با مصرف شخصی، می‌تواند باعث کاهش مصرف تا ۵ درصد شود. به طور مثال، در مطالعه‌ای که در ایالات متحده انجام شد، به خانوار‌ها گزارش‌هایی داده شد که مصرف برق آن‌ها را با میانگین مصرف همسایگان مقایسه می‌کرد و این امر منجر به کاهش مصرف در بیشتر خانواده‌ها شد.

سیاست‌های مبتنی بر اقتصاد رفتاری می‌توانند از طریق مشوق‌های مالی مانند تخفیف در قبوض برق یا اعمال جریمه در صورت مصرف بیش از حد، مصرف برق را کنترل کنند. این نوع سیاست‌ها به عنوان یکی از موثرترین راه‌ها برای تغییر رفتار مصرف‌کنندگان شناخته شده است. در برخی از کشورها، سیستم‌های تعرفه‌گذاری پله‌ای اجرا می‌شود، به طوری که مصرف‌کنندگان با مصرف بیشتر، مبلغ بیشتری برای هر کیلووات ساعت برق پرداخت می‌کنند. این سیاست باعث می‌شود که افراد مصرف برق خود را مدیریت کنند تا از پرداخت هزینه‌های بالاتر جلوگیری کنند. فناوری‌های هوشمند مانند کنتور‌های هوشمند و ترموستات‌های هوشمند به مصرف‌کنندگان این امکان را می‌دهد که مصرف برق خود را به صورت لحظه‌ای مشاهده و کنترل کنند. این ابزار‌ها با ارائه داده‌های دقیق و زمان‌بندی مصرف، به افراد کمک می‌کنند تا از مصرف غیرضروری برق در زمان‌های پیک مصرف جلوگیری کنند. تحقیقات نشان داده است که استفاده از این فناوری‌ها می‌تواند به طور معناداری در کاهش مصرف برق موثر باشد.

در برخی از مطالعات، مشخص شده که اطلاعات نادرست افراد نیز تأثیر معناداری بر مصرف برق دارد و بسیاری از افراد به دلیل اطلاعات نادرست یا تصورات غلط، تصمیمات غیر بهینه‌ای در مصرف برق اتخاذ می‌کنند. به عنوان مثال، برخی افراد بر این باورند که روشن نگه داشتن لامپ‌ها برای مدت طولانی‌تر به صرفه‌تر از خاموش و روشن کردن مکرر آن‌ها است، در حالی که این تصور اشتباه است. یکی از راهکار‌های سیاست‌های اقتصاد رفتاری این است که با ارائه اطلاعات صحیح و رفع شناخت‌های نادرست، مصرف‌کنندگان را به سمت رفتار‌های بهینه هدایت کند.

یکی از روش‌های موثر در کاهش مصرف برق، استفاده از تبلیغات و پیام‌های غیرمستقیم است. به عنوان مثال، کمپین‌های آگاه‌سازی عمومی که به اهمیت صرفه‌جویی در مصرف برق و کاهش تاثیرات زیست‌محیطی اشاره دارند، می‌توانند تاثیر قابل توجهی بر رفتار مصرف‌کنندگان داشته باشند. تبلیغات هوشمندانه‌ای که از تصاویر یا پیام‌های احساسی استفاده می‌کنند، می‌توانند مصرف‌کنندگان را تحت تاثیر قرار دهند. یکی از مثال‌های موفق در این زمینه، کمپین‌های کاهش مصرف برق در دوران تابستان است که از تصاویر گرمای شدید و تاثیرات آن بر محیط زیست استفاده می‌کنند. استفاده از این نوع تلنگرها، در بسیاری از کشور‌های توسعه‌یافته رایج است

برخی مطالعات در دنیای واقعی

نتیجه یک مطالعه در ایالات متحده نشان می‌دهد که چگونه اطلاع‌رسانی درباره مصرف برق همسایگان می‌تواند بر کاهش مصرف افراد تأثیر بگذارد. در این مطالعه، به بیش از ۶۰۰ هزار خانوار گزارشی ارائه شد که مصرف برق آن‌ها را با میانگین مصرف همسایگان‌شان مقایسه می‌کرد. نتایج نشان داد که این روش باعث کاهش میانگین مصرف برق نزدیک به ۲ درصد شد. جالب اینجاست که کاهش مصرف در خانوار‌هایی که مصرف برق بالاتری داشتند، به ۶.۳ درصد نیز می‌رسید. این مطالعه توضیح می‌دهد که اثرگذاری این روش در کوتاه مدت مانند افزایش قیمت برق به میزان ۱۱ الی ۲۰ درصد است که میزان بسیار قابل توجهی می‌باشد.


بیشتر بخوانید:نتیجه تحریم واردات قطعات و تجهیزات، کارکنان نفتی به جای یک قطعه، در کابین توربین


نتیجه مطالعه دیگری در بریتانیا نشان می‌دهد که سیاست‌های اقتصاد رفتاری تا حد زیادی می‌توانند مکمل سیاست‌های قیمتی باشند. این مطالعه نشان می‌دهد استفاده از سیاست بازخورد اطلاعات و افزایش آگاهی مشتریان نسبت به شرایط می‌تواند تا حد زیادی اثر سیاست‌های قیمتی را تقویت کند. بر اساس این مطالعه، خانوار‌هایی که فقط افزایش قیمت را تجربه می‌کنند، تقاضای خود را به میزان ۰ تا ۷ درصد کاهش می‌دهند، در حالی که آن‌هایی که در معرض بازخورد اطلاعاتی هستند، بسته به میزان اطلاع قبلی، کاهش مصرف ۸ تا ۲۲ درصد را تجربه می‌کنند.

مطالعه دیگری در سطح خوابگاه‌های یک دانشگاه در ایالات متحده نشان می‌دهد که سیاست‌های اقتصاد رفتاری توانسته بر میزان مصرف برق و آب اثرگذار باشد. این سیاست‌ها توانسته تا مصرف برق را به میزان ۳۲ درصد کاهش دهد. با این حال کاهش مصرف آب تنها ۳ درصد گزارش شده است.

پاشنه آشیل سیاست‌های رفتاری

با وجود موفقیت‌های سیاست‌های اقتصاد رفتاری در کاهش مصرف برق، این سیاست‌ها با چالش‌هایی نیز مواجه هستند. یکی از این چالش‌ها این است که تاثیر این سیاست‌ها ممکن است در طول زمان کاهش یابد. به عنوان مثال، مطالعات نشان داده‌اند که اثرات مقایسه مصرف برق با همسایگان پس از چند ماه کاهش پیدا می‌کند و مصرف‌کنندگان ممکن است به رفتار قبلی خود بازگردند. همچنین، برخی از افراد ممکن است به دلیل نادیده‌گیری اطلاعات یا عدم دسترسی به فناوری‌های هوشمند، نتوانند از این سیاست‌ها بهره‌مند شوند.

در واقع می‌توان از سیاست‌های اقتصاد رفتاری به عنوان مکملی برای سیاست‌های قیمتی استفاده کرد، اما استفاده از آن به تنهایی نمی‌تواند چالش‌های موجود در حوزه انرژی را برطرف کند. از سوی دیگر بسیاری از این سیاست‌ها، به دلیل فناوری پایین در حوزه انرژی در ایران قابلت بازدهی کامل را ندارد.

یکی دیگر از پاشنه آشیل سیاست‌های رفتاری، منطقه مورد اجرای آن است. بسیاری از مطالعات انجام شده در حوزه اقتصاد رفتاری و مصرف انرژی، در سطح محله و یا شهر هستند و در مورد امکان اجرایی شدن آن در سطح یک کشور تردید‌های بسیاری وجود دارد.

با این حال همانطور که پیش‌تر گفته شد، می‌توان از سیاست‌های اقتصاد رفتاری در راستای تسهیل اجرای سیاست‌های قیمتی استفاده کرد. بدین وسیله می‌توان مسیر سخت اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را تا حدی هموار کرد.

منبع: اقتصاد آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

حضور اتباع غیرمجاز افغان در کشور حتما یک تهدید است/ باید طوری اتباع را سامان داد که در هر شهری نتوانند زندگی کنند

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

معین آهنگ بی بی گل را بخاطر مردم فلسطین در کنسرتش نخواند

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۳ + جدول

پیش بینی جنگ ایران و اسرائیل / بررسی توان نظامی تهران و تل‌ آویو در صورت وقوع درگیری تمام عیار

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/صف آب در دهلران

فیلم/ گفتگوی رهبر انقلاب با مسئولان نظام در پایان نمازجمعه

سکه کانال عوض کرد

فیلم/ عراقچی: برای اعلام همبستگی با مردم لبنان به بیروت آمدم

پیام پاسخ موشکی ایران به اسرائیل به روایت الجزیره/ آغاز عصری تازه در خاورمیانه برای توقف تل‌آویو

فیلم/ رهبر انقلاب: هر ملتی حق دفاع از خاک خود را دارد

علت غیبت فرماندهان ایران در نماز جمعه رهبر انقلاب چه بود؟

حال‌وهوای نماز جمعه تهران به امامت رهبر انقلاب

عکس/ صف نمازگزاران در خیابان بهشتی؛ تقاطع سهروردی

هزینه ۱۱ برابری ثروتمندترین دهک نسبت به فقیرترین؛ افزایش شکاف میان پول‌داران و تهی‌دستان در ایران

عکس/ ادعای عجیب یک روحانی درباره درگذشت همسر رهبر انقلاب

مکان خاکسپاری سید حسن نصرالله مشخص شد؟

عکس/ تماشای خطبه‌های رهبر انقلاب در خیابان‌های بیروت

فیلم/ لحظاتی از اقامه نماز عصر به امامت رهبر انقلاب

فیلم/ اقامه نمازجمعه تهران به امامت رهبر انقلاب

عکس/ دیدار عراقچی با نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان

رهبر انقلاب: باید کمربند دفاع را در همۀ کشورهای اسلامی محکم ببندیم

اعلام تاریخ ثبت‌نام طرح جدید ایران‌خودرو+جزییات

رهبر انقلاب: سیاست دشمن تفرقه بینداز و حکومت کن است

گزیده سخنان رهبر انقلاب در نمازجمعه تهران

فیلم/آغاز سخنرانی رهبر انقلاب در نماز جمعه تهران

فیلم/ حضور نتانیاهو در زمان حمله موشکی به قیسریه

عکس/ مردم بیروت در انتظار خطبه‌ تاریخی رهبر انقلاب

۴ مفهوم اقتصادی که مردم عادی باید بدانند

فیلم/ آژیر خطر در محل سکونت نتانیاهو

بخشی از خطبه‌های نماز جمعه امروز تهران به زبان عربی ایراد خواهد شد

فیلم/ روضه‌خوانی میثم مطیعی در بزرگداشت شهید نصرالله

عکس/حضور رهبر انقلاب به همراه سران قوا در بزرگداشت شهید نصرالله

فیلم/قرائت قرآن رهبر انقلاب در مراسم بزرگداشت سید حسن نصرالله

فیلم/ لحظه ورود رهبر انقلاب به نماز جمعه تهران

کاهش تولید نفت اوپک به پایین‌ترین حد سال جاری

عکس/ ورود عباس عراقچی به بیروت

فیلم/ حضور سران قوا در مصلای امام خمینی

فیلم/ کار خطرناک دلالان خودرو در حاشیه بزرگراه کرج تهران

فیلم/ خیابان‌های ضاحیه بیروت پس از بمباران رژیم صهیونیستی

عکس/ ترافیک شدید در  مسیرهای منتهی به مصلی امام خمینی

عکس/ پیام خاص سخنگوی وزارت خارجه از لبنان

فیلم/ تلاش هزاران اسرائیلی برای خروج از تل آویو را ببینید

۶ محصول دارویی جدید دانش بنیان گروه دارویی گلرنگ در نمایشگاه ایران فارما رونمایی شد+ جزئیات و موارد مصرف

فیلم/ آغاز مراسم بزرگداشت سید حسن نصرالله در مصلی تهران

عکس/ سفر آموزشی دانش آموزان ایرانی به فرانسه حدود ۵۰ سال پیش

علت کاهش قیمت موبایل در بازار چیست؟

فیلم/ عباس عراقچی چگونه وارد بیروت شد؟

همتی: اجرای قانون مالیات مشکلات اقتصادی را حل می‌کند

فیلم/ اولین اقامه نماز جمعه توسط رهبر انقلاب

فیلم/ دفاع صریح محمدجواد ظریف از قدرت موشکی ایران

فیلم/ پاسخ پزشکیان به حضور در نماز جمعه به امامت رهبر انقلاب

عکس/ بازدید کیم جونگ اون از پایگاه آموزشی نیروهای ویژه کره شمالی

عباس عراقچی وارد بیروت شد

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۱۳ مهر ۱۴۰۳