اقتصاد۲۴- روز گذشته مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در تابستان ۱۴۰۳ را منتشر کرد و در آن به مرور مهمترین شاخصهای بازار کار از جمله نرخ مشارکت اقتصادی و نرخ بیکاری در سهماهه دوم سال جاری پرداخت.
بررسی دادههای منتشرشده از سوی مرکز آمار حاکی از آن است که نرخ مشارکت اقتصادی در تابستان سال جاری، در مقایسه با تابستان سال گذشته افزایشی اندک پیدا کرد و نرخ بیکاری کاهش یافت. واکاوی این دادهها به تفکیک استانهای کشور، اما نشان میدهد استانهایی که در بهار امسال بالاترین نرخ بیکاری را داشتند، شاهد افزایش نرخ بیکاری در تابستان بودند و نتوانستند بهبودی در وضعیت اشتغال خود ایجاد کنند.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ مشارکت اقتصادی که نسبت افراد در سن کار که شاغل یا جویای کار هستند به کل جمعیت ۱۵ سال و بیشتر را نشان میدهد، در تابستان امسال رقم ۴۱.۷ درصد را ثبت کرد. این در حالی است که نرخ مشارکت اقتصادی در تابستان سال گذشته ۴۱.۶ درصد و در بهار امسال ۴۱.۲ درصد رقم خورده بود
بهعلاوه، طبق این دادهها، نرخ بیکاری در تابستان سال جاری به ۷.۵ درصد رسید که ۰.۴ واحد درصد کمتر از تابستان سال ۱۴۰۲ و ۰.۲ واحد درصد کمتر از بهار امسال است. نرخ اشتغال جمعیت ۱۵ ساله و بالاتر نیز از ۳۸.۳ درصد در تابستان سال گذشته به ۳۸.۵ درصد در تابستان امسال افزایش یافت.
افزون بر آن، طبق گزارش مرکز آمار، ۲۷.۵ درصد از افراد شاغل دارای اشتغال ناقص هستند. به عبارت دیگر، این افراد در هفته مرجع آمارگیری، حاضر در محل کار یا غایب موقت بوده و به دلایل مختلفی از جمله رکود کاری، پیدا نکردن شغل با ساعت کاری بیشتر، قرار داشتن در فصول غیرکاری و... کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کردند، اما آمادگی انجام کار اضافی را داشتند.
بیشتر بخوانید:کدام کشور اروپایی کمترین نرخ بیکاری را دارد؟
گفتنی است رقم اشتغال ناقص در حالی در تابستان امسال معادل ۲۷.۵ درصد رقم خورد که در بهار امسال، عدد ۳۴.۲ درصد را ثبت کرده بود و در تابستان معادل ۲۷.۴ درصد بود.
مرکز آمار ایران اعداد و ارقام مربوط به بازار کار را به تفکیک استانهای کشور نیز منتشر کرده است که بر این اساس، ۱۷ استان نرخ بیکاری بیش از میانگین ۷.۵ درصدی کل کشور داشتند و این رقم برای ۱۴ استان کمتر از میانگین بود.
افزون بر آن، ۶ استان همچنان دارای نرخ بیکاری دو رقمی بودند و این در حالی بود که در بهار امسال، پنج استان نرخ بیکاری دو رقمی داشتند.
در تابستان امسال، استان سیستان و بلوچستان با نرخ بیکاری ۱۴ درصدی، صدرنشین استانها بود و استانهای خوزستان با ۱۳.۱ درصد و کرمانشاه با ۱۲.۶ درصد در ردههای بعد قرار گرفتند. استانهای قم، اردبیل و لرستان با ارقام بهترتیب ۱۰.۹ درصد، ۱۰.۶ درصد و ۱۰.۵ درصد، دیگر استانهایی بودند که با نرخ بیکاری دو رقمی مواجه شدند.
نکته درخور توجه در مورد استانهای سیستان و بلوچستان، خوزستان، کرمانشاه، قم و اردبیل که بالاترین نرخ بیکاری را داشتند این بود که برخلاف روند کلی کاهش نرخ بیکاری در کشور، این پنج استان دچار رشد آمار بیکاری بودند.
همچنین علاوه بر این پنج استان، نرخ بیکاری در ۱۰ استان دیگر یعنی اصفهان، ایلام، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، سمنان، فارس، گلستان، گیلان و یزد نیز افزایش پیدا کرد.
در سمت دیگر، اما استانهای مرکزی با ۴.۳ درصد و دو استان مازندران و خراسان رضوی، هر یک با ۵.۱ درصد، کمترین نرخ بیکاری در تابستان امسال را تجربه کردند.