تاریخ انتشار: ۱۱:۳۶ - ۲۹ تير ۱۳۹۸
تعداد نظرات: ۱ نظر
یک کارشناس بانکی در گفتگو با اقتصاد۲۴ پاسخ داد؛

مقصر رشد نقدینگی کیست؛ دولت، بانک‌ها یا بانک مرکزی؟

طبق تازه‌ترین گزارش منتشره بانک مرکزی، میزان نقدینگی در پایان سال گذشته در حالی به 1882 میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال 1396 معادل 23.1 درصد افزایش داشته است.
مقصر رشد نقدینگی
اقتصاد24- مقصر رشد نقدینگی کیست؟ و تبعات آن برای اقتصاد ایران چیست؟ امروز می دانیم که افزایش نقدینگی تبعات بسیاری را برای هر اقتصادی به دنبال دارد که مهمترین آن افزایش نرخ تورم است.

کامران ندری، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق در گفتگو با اقتصاد24، در خصوص مقصر رشد نقدینگی گفت: با توجه به سخنان رئیس جمهوری درباره مقصر دانستن بانک‌ها در افزایش پایه پولی کشور باید گفت که هم دولت و هم بانک‌ها و به خصوص بانک مرکزی در این افزایش مقصرند به این دلیل که دولت بخشی از نیازهایش را بر بانک‌ها تحمیل می‌کند.

وی ادامه داد: دولت اقدامات فرابودجه‌ای انجام می‌دهد یعنی اقداماتی که در داخل بودجه منعکس نیست اما بانک‌ها را به شکل‌های مختلف مکلف می‌کند که تسهیلاتی را در جهت اهداف دولت فراهم کنند و این امر نهایتا باعث مواجه شدن بانک‌ها با کسری می‌شود و برای رفع این کسری مجبور می‌شوند از طریق منابع بانک مرکزی تامین کنند که همان رشد پایه پولی است.

ندری افزود: این امر به خود بانک‌ها مربوط می‌شود به این دلیل که بانک‌ها به خصوص مدیریت بانکی باید خود را به‌روز کرده و باید به شکلی کاملا حرفه‌ای و تخصصی رفتار کند که در واقع این اتفاق رخ نداده و این ضعف مدیریت بانکی سبب شده که بانک‌ها با کسری مواجه شوند و این کسری نهایتا از طریق منابع بانک مرکزی تامین می‌شود که نتیجه آن همان رشد پایه پولی است.

این کارشناس بانکی تصریح کرد: این قضیه به بانک مرکزی مربوط می‌شود به این خاطر که بانک مرکزی می‌تواند مقررات احتیاطی جدی‌تری را برای استفاده از منابع خود در نظر بگیرد و نسبت به بانک‌ها سختگیرانه عمل کند و این کار را نکرده و به همین خاطر بانک‌ها دسترسی راحت‌تری به منابع بانک مرکزی دارند. این امر به کل حاکمیت یعنی فراتر از قوه مجریه مربوط است و بانک مرکزی هم یک نوع مالکیتی را در اقتصاد ما به وجود آورده‌ که به مالکیت خصولتی یا مالکیت نهادهای عمومی غیردولتی معروف است و بیشتر از آنکه بر پایه تخصص و رقابت رفتار کنند از نفوذ سیاسی‌شان در ارکان حاکمیت استفاده می‌کنند و مانع اجرای قوانین شده و به طور مستقیم یا غیرمستقیم می‌توانند به سمت بانک مرکزی بروند.

وی همچنین عنوان کرد: این مسائل ساختاری سبب شده که کنترل پایه پولی در اختیار مقام پولی یا سیاستگذار پولی نباشد و در سال‌های گذشته بانک مرکزی در رابطه با رشد پایه پولی به ناچار تا حدود زیادی منفعلانه عمل می‌کرده و اگر نسبت به این درخواست‌ها تمکین انجام نمی‌داد ممکن بود که اقتصاد و جامعه با بحران‌های اجتماعی و سیاسی مواجه شود که نمونه آن را در بعضی از موسسات مالی غیرمجاز مشاهده کردیم به همین خاطر ساختار معیوب است و نهادهای پولی و مالی ما ضعیف هستند و تا زمانی که این اصلاحات ساختاری انجام نشود امکان متعادل و متناسب کردن پایه پولی با جامعه وجود ندارد.


ندری با اشاره به عملکرد بانک مرکزی گفت: با توجه به مشکلات ساختاری ذکر شده می‌توان گفت عملکرد بانک مرکزی در سال گذشته عملکرد چندان بدی نبوده و می‌توانست وضع ما بدتر از حال باشد و بانک مرکزی تا حدودی میراث‌دار این ساختار بوده و تغییر این ساختار احتیاج به یک عزم ملی حتی فراتر از قوه مجریه دارد؛ یعنی در این خصوص حاکمیت باید یک اراده جدی را به‌کار برد که بتوان این مشکل را حل کرد و این مشکل همانطور که گفتم ساختاری است و راه حل کوتاه‌مدت ندارد و به تدریج باید حل شود.

این کارشناس بانکی تاکید کرد: متاسفانه ما تاکنون توجهی به این نوع از نهادها نداشته‌ایم. نهادها در دنیا روزبه‌روز در حال قوی‌تر شدن هستند اما در سال‌های گذشته نهادهای موجود در کشور ما روزبه‌روز ضعیف‌تر شده‌اند. اگر بتوانیم این شرایط تحریمی را که امکان اصلاحات ساختاری را برای ما به حداقل رسانده است را پشت سر بگذاریم به نظرم حاکمیت باید این اصلاحات ساختاری را با فوریت در دستور کار قرار دهد و همه توان را برای انجام این اصلاحات بکار گیرد. البته می‌توان از تحریم‌ها هم اگر منجر به این اصلاحات ساختاری باشد مثبت تعبیر کنیم.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
نه نه مریم
0
0
شنبه ۲۹ تير ۱۳۹۸
مقصر رشد نقدینگی کیست؟
عمه های مردم!
دولت هیچ تقصیری ندارد!!!!!!!!!!!
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ توصیه رهبر انقلاب به مجلس درباره بررسی بودجه سالیانه

موشک هایپرسونیک روسیه در عرض ۲۰ دقیقه لندن را نابود می‌کند

عکس/ ابراز پشیمانی و عذرخواهی ایلان ماسک از دونالد ترامپ

عکس/ جشن تولد خصوصی فریبا کوثری برای دوستش

فیلم/ گریه مژده لواسانی در برنامه جناب خان

معرفی نفربر زرهی دوزور بی

وزیر دفاع: تمام پایگاه‌های آمریکا در دسترس ماست

عکس/ قاب زیبا از بازیگران سریال میوه ممنوعه ۱۸ سال پیش

فیلم/ آخرین وضعیت لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت

عکس / ثبت ماه صورتی ژوئن ۲۰۲۵ در آسمان شب

عکس/ زیبایی دختران ماهیگیر جزیره هنگام در خلیج فارس

عکس/ زیبایی نفس‌گیر و حیرت انگیز دشت گل‌های بابونه در اردبیل

کاهش فروش نفت ایران صحت ندارد

مبلغ قرارداد خرید جدید پرسپولیس لو رفت

عکس/ عبور عجیب یک اتوبوس ۶۰ سال پیش از رودخانه‌ای در گیلان

عکس/ بلوار قدیمی بندرانزلی حدود ۷۰ سال پیش و دوره پهلوی

عکس/ رونمایی از گزینه جذاب کارتال برای پرسپولیس

فیلم/ انفجار در اسکله متانول بندر دیر بوشهر

پشت پرده حضور سامان قدوس در پرسپولیس

فیلم/ رهبری: نماینده باید خود را پاسخگو در قبال خدا و قانون بداند

عکس/ تجمع حیرت انگیز مشروطه خواهان ۱۲۰ سال پیش در سبزه میدان رشت

فیلم/ نظر رهبر انقلاب درباره مصادیق همکاری مجلس و دولت

رونمایی از ب ام و سری پنج جدید و جذاب در شیراز + عکس

سود پنهان وام بانکی ۴۵ درصد شد+ سند

بیت کوین نفس‌گیر شد

اعلام مبلغ دیه فوت شدگان انفجار بندر شهید رجایی

زندگی در کنار مرگ؛ چالش‌های بی‌پایان معیشتی غسالان ایرانی/ قشری فراموش‌شده‌ که زندگی را بدون کمترین مزایا می‌گذرانند

افزایش ۲۰ درصدی کرایه‌ها در ساعات شبانه

جدیدترین قیمت آپارتمان‌های کهنسال در تهران خرداد ۱۴۰۴ + جدول

برنج ایرانی یک ساله ۷۰ درصد گران شد+ جدول

ماجرای مرگ مشکوک دختر دانشجو در تهران چه بود؟

دلار افت کرد؛ بازار ارز زیر سایه اخبار

فیلم/ مهدی طارمی در اینتر ماندنی شد

دیدار رئیس و نمایندگان مجلس دوازدهم با رهبر انقلاب

قیمت طلا پرواز کرد

پایان درگیری میان دو طایفه افغان در تهران

آمار عجیب از تعداد دانش‌آموزان افغان در مدارس تهران

سگ گردانی در گیلان هم ممنوع شد

فیلم/ درخواست عجیب یک آمر به معروف از کاظم صدیقی

رونمایی از طرح پیش فروش ارز + جزئیات

سکوت تندرو‌ها در برابر فساد پسر و عروس صدیقی

فیلم/ آغاز دیدار نمایندگان مجلس با رهبر انقلاب

واکنش احتمالی ایران به قطعنامه شورای حکام

مجاهد کورکور با اتهام محاربه اعدام شد

عکس/ لحظه استقبال از عراقچی در نروژ

ائتلاف ایرانی – ترکی در برابر کریدور عرب-مد/ آیا ایران با پروژه راه توسعه ترکیه همکاری می‌کند؟

ملاک افزایش حقوق بازنشستگان چیست؟

کشف بزرگ‌ترین گنج طلای جهان

کاهش خفیف قیمت نفت در بازارهای جهانی

شلیک مشکلات و جان بی‌دفاع محیط‌بانان/ بلند شدن صدای گلوله شکارچیان با سکوت قانون