اقتصاد۲۴- رسانهها و قوه قضاییه روز ۷ آبان ۱۴۰۳ خبر از اعدام جمشید شارمهد شهروند ایرانی-آلمانی، سرکرده گروه تروریستی تندر، از اعضای انجمن پادشاهی ایران پس از ناپدید شدن فرود فولادوند دادند.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، روز دوشنبه هفتم آبان بیانیه دادستانی تهران را منتشر کرد که در آن آمده حکم اعدام شارمهد صبح همین روز اجرا شده است. غزاله شارمهد، دختر شارمهد، مرداد ماه سال گذشته خواستار اقدام فوری آمریکا و آلمان برای نجات جان پدرش شده بود. این شهروند دو تابعیتی سالها در آمریکا اقامت داشت.
در این بیانیه آمده است که جمشید شارمهد در طراحی عملیاتهای تروریستی متعدد نقش داشته که یکی از آنها بمبگذاری و انفجار حسینیه سیدالشهدا شیراز بوده است.
وزارت اطلاعات در سال ۱۳۹۹ شارمهد را به طراحی همین انفجار متهم کرده بود. در انفجار ۲۴ فروردین سال ۸۷ در این حسینیه، ۱۴ تن شهید شدند. اتهامی که او و خانوادهاش آن را نپذیرفتند.
بر اساس گزارشی که از سوی قوه قضاییه از یکی از جلسات دادگاه، او در پاسخ به پرسش قاضی درباره انفجار شیراز گفت: «من اعلام براندازی علیه جمهوری اسلامی ایران کردم، اما طراح و دستوردهنده اجرای عملیاتهای انفجاری نبودم.»
جمشید شارمهد ۳ فروردین ۱۳۳۴ در تهران به دنیا آمد. او به همراه فرزند یک ساله خود در سال ۶۲ تهران را به مقصد آلمان ترک کرد. او دو فرزند داشت که برای آزادی وی تلاش بسیار کردند. شارمهد در آلمان در رشته مهندسی الکترونیک و رشته فناوری اطلاعات تحصیل کرد. شارمهد دارای سابقه همکاری با شرکتهای چندملیتی اروپایی مانند زیمنس، بوش، فولکسواگن، در زمینه «اجرای پروژههای خودکارسازی» است. او در سال ۱۳۷۶ شرکتی به نام «شرکت مهندسی شارمهد» را در آلمان راهاندازی کرد. فعالیت این شرکت در زمینه طراحی و اجرای پروژههای نرمافزاری برای صنایع الکترونیک و ساخت اتومبیل بود.
شارمهد همچنین توسعهدهنده نرمافزار یونیپد (UniPad) است، نرمافزاری که بهعنوان نخستین «واژه پرداز قابل استفاده چند زبانه» شناخته میشود و به وبسایتها این قابلیت را میدهد که بهصورت چندزبانه اجرا شوند.
جمشید شارمهد در در سال ۱۳۸۱ شرکت «Sharmahd Computing Inc» را در آمریکا تأسیس و به همین دلیل به این کشور مهاجرت کرد.
انجمن پادشاهی(گروهک تروریستی تندر) در اواسط دهه هشتاد شمسی به دست فرود فولادوند بنیاد نهاده شد. این گروهک در ابتدا با نقدهای تند اسلام در تلویزیونهای به اصطلاح "ماهوارهای" به شهرت رسید.
فرود فولاوند که نام واقعی او فتحالله منوچهری بود در دی ماه ۱۳۸۵در استان "حکاری" ترکیه ناپدید شد. بعدها کیانوش منوچهری، فرزند او ربایش و بازداشت او را تأیید کرد.
سپس تایید شد که الکساندر، ولی زاده شهروند ایرانی- آمریکایی و همچنین ناظم اشمیت شهروند ایرانی- آلمانی نیز همراه او بازداشت شدهاند.
عفو بینالملل بازداشت آنها را تأیید و نوشته بود آنها احتمالا در بازداشتگاه وزارت اطلاعات نگهداری میشوند. با این حال در ایران هرگز دادگاهی برای فرود فولاوند و همراهانش برگزار نشد.
پس از ناپدید شدن فرود فولادوند جمشید شارمهد به عنوان چهره اصلی انجمن پادشاهی شناخته شد.
شارمهد در مرداد سال ۱۳۹۹ در جریان سفری به امارات متحده عربی در دبی به دست ماموران امنیتی دستگیر و به ایران منتقل شد و رسانههای رسمی او را به عنوان رییس «گروه تندر» (رسانه منتسب به انجمن پادشاهی ایران در آمریکا) معرفی کردند.
پس از دستگیری شارمهد روزنامه «جوان» گزارش داد که جمشید شارمهد در تاجیکستان بازداشت و به ایران تحویل داده شده است. تاجیکستان، اما این ادعا را رد کرد.
در این میان، اما باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی نوشت که جمشید شارمهد برای یک نشست سیاسی به ایران وارد شده بود و بعد از احساس خطر، قصد فرار داشته که در مرز ایران و پاکستان بازداشت میشود و «کسانی با شارمهد در ارتباط بودهاند و او را به درون ایران کشانده بودند». در ادامه این خبرگزاری مدعی شد که شارمهد برای هماهنگی حمله تروریستی به رزمایش پیامبر اعظم به این نشست آمده بود و بههمراه خود ابزارهای الکترونیکی بسیار پیشرفته» داشتهاست. همچنین این گزارش ادعا کرده که ماهواره نور ساخته سپاه پاسداران در شناسایی مکانهای رفت و آمد وی نقش مهمی داشته است.
بعدتر خانواده جمشید شارمهد اعلام کردند او در جریان سفری به امارات متحده عربی در دبی دستگیر شده است.
بیشتر بخوانید: فتحالله گولن کیست و چرا منتقد سرسخت اردوغان در ترکیه بود؟
وزارت اطلاعات در اطلاعیهای اعلام کرده بود که شارمهد را در «عملیاتی پیچیده» دستگیر کرده است. در اطلاعیه وزارت اطلاعات گفته شده انجمن پادشاهی «از آمریکا عملیات مسلحانه و خرابکارانه در ایران را هدایت میکرد.»
براساس اخبار منتشر شده انجمن پادشاهی گروهی تروریستی است و آنگونهکه مقامات و مسئولان ایران میگویند شاخهای مسلحانه به عنوان تندر دارد. این گروه هدف خود را براندازی جمهوری اسلامی عنوان کرده است.
پس از دستگیری و تایید حکم اعدام جمشید شارمهد، آلمان به این حکم واکنش نشان داد. وزیر خارجه آلمان در صفحه توئیتر خود نوشت: «تائید محکومیت جمشید شارمهد غیرقابل قبول است. ما ایران را به تجدیدنظر فوری در این تصمیم خودسرانه فرا میخوانیم.»
آنالنا بربوک همچنین تاکید کرد که جمشید شارمهد از روند دادرسی منصفانه محروم بود. وزیر خارجه آلمان افزود که سفیر این کشور در ایران سفر رسمی خود را نیمه تمام خواهد گذاشت تا به تهران بازگردد و مراتب اعتراض برلین را به مقامهای ایران اعلام کند.
پیشتر، از زمان دستگیری جمشید شارمهد، خانوادهاش مدعی شده بودند برای آگاهی از وضعیت او تلاش کردند، هر چند به گفته غزاله شارمهد، دختر شارمهد پدرش از زمان دستگیری تاکنون در انفرادی بوده و خانواده امکان تماس با او را نداشته است.
غزاله شارمهد همچنین در توییتی گفت که تلاشهای او و کنسولگری آلمان برای دسترسی به پدرش ناکام مانده است.
شایان شارمهد به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته بود که پدرش در دوبی به سر میبرد و قصد سفر به هند برای معاملهای تجاری در چارچوب شرکت نرم افزاری خود را داشت.
خانواده شارمهد میگفتند او تنها سخنگوی تندر بود و فعالیتهای او هیچ ربطی به حملات در داخل ایران نداشت، اما اگرچه در همان زمان جمشید شارمهد، گفته بود که آنها در یک جنگ تمام عیار با حکومت ایران هستند و از عملیات مسلحانه داخل ایران علیه نیروهای بسیجی و نظامی حمایت میکنند.