تاریخ انتشار: ۱۴:۰۰ - ۱۱ آبان ۱۴۰۳

روایت جزئیات توافق تاریخی چین و هند

گروهی از ناظران می‌گویند توافق چین و هند در باب گشت‌زنی در مناطق مورد مناقشه مرزی می‌تواند اولین گام در مسیر تنش‌زدایی باشد؛ در این میان گروهی دیگر با اشاره به عدم اعتماد حاکم میان طرفین بر این باورند که پیش‌بینی تحولات مرزی میان 2 کشور زمان بر خواهد بود.

نفس راحت اژدهای زرد

اقتصاد۲۴-اوراسیا ریویو با انتشار گزارشی نوشت: توافق چین و هند در مورد ترتیبات گشت‌زنی در شرق لاداخ یک دستاورد مهم برای دهلی‌نو قلمداد می‌شود. از آغاز اقدامات چین در سال ۲۰۲۰ میلادی - محاصره ۶ نقطه و جمع‌آوری نیرو‌ها در مرز - هند به‌دنبال این بود که با این وضعیت به روشی سنجیده برخورد کند. دهلی‌نو از یک طرف، در نقاط محاصره‌شده با چینی‌ها مقابله کرد و همچنین نیرو‌های خود را در مرز گرد آورد که نشان‌دهنده هدف دفاعی و نه صرفا تهاجمی بود. از سوی دیگر، پکن را با توسل به اهرم دیپلماسی تحت‌فشار قرار داد تا از سیاست خود عقب‌نشینی کند.

جزئیات توافق تاریخی

دهلی‌نو بدین طریق و با اعمال فشار نظامی با اشغال ارتفاعات «کایلاش» مشرف به «اسپانگگور تسو» موفق شد تا ماه ژوئیه ۲۰۲۲ چالش‌های مرتبط با چهار نقطه از ۶ نقطه محاصره‌شده را حل کند. این نقاط به مناطق حائل تبدیل شدند؛ جایی که هیچ‌یک از طرفین در این محدوده گشت‌زنی ندارند. هم‌زمان به مدت ۲ سال، مذاکرات بین مقامات نظامی و غیرنظامی هیچ نتیجه‌ای نداشت. سپس ناگهان، چند ماه پیش همه‌چیز تغییر کرد، و پس از چند سال توسل به اهرم‌های دیپلماسی، توافقی حاصل‌شده که بسیار فراتر از معاملاتی است که در سایر نقاط محاصره‌شده منعقد می‌شود.

سخنان مقامات در دهلی‌نو نشان داد که چین و هند موفق شده‌اند مشکل «دپسانگ» را حل کنند. به‌نظر می‌رسد معامله‌ای که در ۲۱ ماه اکتبر اعلام شد، معامله‌ای چند لایه است که احتمالاً در مراحل مختلف اجرا می‌شود. به‌عنوان اولین گام، اس جایشانکار، وزیر خارجه هند در نشستی در دهلی‌نو، گفت که «فرآیند جدایی با چین تکمیل شده است». همچنین ویکرام مصری، معاون مشاور امنیت ملی هند در یک جلسه توجیهی اعلام کرد: «توافقی در مورد ترتیبات گشت‌زنی در امتداد خط کنترل واقعی در مناطق مرزی هند و چین به‌دست آمده است». هر دو گفتند که از طریق این معامله، وضعیتی که در سال ۲۰۲۰ در شرق لاداخ به‌وجود آمده بود، حل شده است.

گزارش‌ها به نقل از منابع در ارتش می‌گویند که «توافق مفصلی که شیوه‌های خلع سلاح و همچنین گشت‌زنی را مشخص می‌کند، روز دوشنبه در سطح فرماندهی منعقد شد». در نتیجه، محاصره چین در این هفته برداشته خواهد شد و ۲ طرف گشت‌زنی هماهنگ را آغاز خواهند کرد؛ بنابراین در دپسانگ، طرف هندی که در به اصطلاح Y-Junction مسدود شده بود، اکنون می‌تواند گشت بزند. چین همچنین در برخی مناطق گشت‌زنی خواهد کرد؛ هرچند مشخص نیست که کدام مناطق. ایجاد نوآوری در اینجا بدین معنا است که گشت‌زنی که در پایان ماه آغاز می‌شود، توسط طرفین هماهنگ خواهد شد تا از رویارویی نیرو‌ها جلوگیری شود.

این منابع افزودند که «گشت‌ها به گونه‌ای فاصله خواهند گرفت که هیچ برخوردی وجود نداشته باشد». گزارش دیگری حاکی از آن است که به‌محض انجام معامله، هر دو طرف با برچیدن سوله‌ها و چادر‌های پیش‌ساخته که برای اسکان تجهیزات، وسایل نقلیه و نیرو‌ها استفاده می‌شد، از هم فاصله خواهند گرفت.

چشم انداز جغرافیایی پرتنش

در سال ۲۰۲۰ میلادی چین، هند را در ۶ نقطه محاصره کرد. در این مناطق، دو طرف مناطق حائل با عمق متفاوت از ۳ تا ۱۰ کیلومتر ایجاد کردند که در آن هیچ‌یک از طرفین نتوانستند نیروی برای گشت‌زنی بفرستند، اما توافق فعلی هم شامل خلع سلاح و هم گشت‌زنی است.


بیشتر بخوانید:رونمایی از جنگنده جدید چین


این جزئیات فراتر از اقدامات در سایر نقاط است که در حال حاضر به‌عنوان مناطق حائل "بدون گشت" باقی خواهند ماند. در طول دوره رایزنی‌های دیپلماتیک، هند اصرار داشت که این روند دنباله‌ای از «رهایی» و پس از آن «کاهش تنش» و سپس «عدم افزودن» نیرو‌های اضافی به منطقه باشد؛ بنابراین اگر بتوان روند مشابهی را برای سایر مناطق مورد نظر اجرا کرد، هند و چین می‌توانند مدیریت عادی مناطق مورد مناقشه را از سر بگیرند.

با این حال، به این راحتی نمی‌توان ساعت را به عقب برگرداند. هند و چین به‌طور گسترده توانستند صلح و آرامش را در امتداد مرز با کمک مجموعه‌ای از موافقت‌نامه‌های اعتمادسازی در سال‌های ۱۹۹۳، ۱۹۹۶، ۲۰۰۵ و ۲۰۱۲ حفظ کنند که عمدتاً رفتار نظامی آن‌ها را پوشش می‌دهد. نمونه‌ای از موفقیت آن این بود که درگیری گالوان با توسل به سلاح انجام نشد، بلکه طرفین با سنگ و چوب مقابل هم قرار گرفتند، زیرا استفاده از سلاح گرم در قرارداد طرفین در سال ۱۹۹۶ ممنوع شده بود. با این حال، چینی‌ها موضوعات مهم در توافق‌ها را نقض کرده بودند.

با این وجود در مقامات ۲ کشور نکاتی نیز وجود داشت؛ نخست آنکه موضوعات اصلی در توافق می‌تواند تا شرق نیز گسترش یابد تا مناطقی مانند «یانگ‌تسه» را پوشش دهد؛ جایی‌که نیرو‌های هندی و چینی در دسامبر ۲۰۲۲ درگیر شده بودند. علاوه بر این، نوآوری‌هایی مانند گشت‌زنی هماهنگ که برای اولین بار در بخش شرقی تعریف شد، اکنون می‌تواند در مناطق دیگری که هند و چین ادعا‌های هم‌پوشانی و اصرار دارند که در آن‌ها گشت‌زنی کنند، اعمال شود.

به ادعای ناظران کلید تحولات آینده در بازگرداندن اعتماد نهفته است. ژنرال اوپندرا دوویدی، فرمانده ارتش هند، در پی اعلام این توافق، گفت که نکته اصلی توافق، اهمیت بازگرداندن «اعتماد» بین ارتش‌هاست. او با اصرار به احیای وضعیت موجود از ماه آوریل ۲۰۲۰، گفت که هند باید بر موضوع "عدم تعامل، تنش‌زدایی و مدیریت عادی خط کنترل واقعی" متمرکز شود. این کار در چند مرحله و در زمان مشخص انجام خواهد شد. اما باید توجه کرد که بازگرداندن اعتماد به زمانی بیشتر از اجرای جداسازی و یا تنش‌زدایی نیاز دارد؛ پس ممکن است بازسازی و بازنویسی قرارداد‌های گذشته به امری ضروری تبدیل شود.

یکی از نتایج مهم نشست «نارندرا مودی»، نخست وزیر هند با «شی جین‌پینگ»، رئیس‌جمهوری چین در هفته گذشته در کازان دستوراتی بود که آن‌ها به نمایندگان ویژه خود در مورد مسئله مرزی چین و هند دادند و قرار شد «آجیت دووال» مشاور امنیت ملی هند و «وانگ یی» وزیر خارجه چین به‌زودی با یکدیگر دیدار کنند؛ ۲ دیپلماتی که در سال ۲۰۱۹ برای آخرین بار رو‌به‌روی یکدیگر نشسته بودند.

اوراسیا ریویو در پایان گزارش خود این‌گونه نتیجه می‌گیرد که اکنون انتظار می‌رود روند آشتی چین و هند هدایت‌شده به پیش رود؛ گزاره‌ای که می‌تواند زمینه‌ساز گرم‌شدن روابط محدود سیاسی، نظامی و اقتصادی طرفین در بلندمدت باشد

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند