تاریخ انتشار: ۱۰:۰۵ - ۱۴ آذر ۱۴۰۳

کره جنوبی کشور کودتاها؛ اکنون در سئول چه خبر است؟/ بررسی تعداد حکومت‌های نظامی در کره جنوبی طی ۵۰ سال اخیر

پس از آتش بس لبنان ناگهان شعله جنگ داخلی در سوریه زبانه کشید و حالا خبر‌ها حاکز از آن است که در کره جنوبی حکومت نظامی اعلام شده است.

کره جنوبی

اقتصاد۲۴- رئیس جمهور کره جنوبی در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد حکومت نظامی برای پاسداری از کشورش در برابر نیرو‌های کمونیست کره شمالی و عناصر ضددولتی ضروری است. آیا جنگ جدیدی در راه است؟
«یون سوک یول» رئیس جمهور کره جنوبی امروز حکومت نظامی اضطراری اعلام کرد و گفت که این اقدام برای محافظت از این کشور در برابر «نیرو‌های کمونیست» ضروری است.
به گزارش خبرآنلاین، طبق گزارش خبرگزاری کره جنوبی «یونهاپ» او در یک سخنرانی زنده تلویزیونی خطاب به ملت کشورش گفت: «برای محافظت از کره جنوبی لیبرال در برابر تهدید‌های نیرو‌های کمونیست کره شمالی و از بین بردن عناصر ضد دولتی، من حکومت نظامی اضطراری اعلام می‌کنم.» اعلام حکومت نظامی در کره جنوبی در پی اختلاف حزب حاکم «قدرت مردم» و حزب اصلی اپوزیسیون بر سر لایحه بودجه سال آینده صورت گرفته است.

این خبرگزاری همچنین گزارش کرد که رئیس جمهور کره جنوبی شبانه یک جلسه اضطراری برگزار کرد و پس از جلسه مذکور خبر داد به علت تلاش‌ها برای انجام مراحل استیضاح علیه او، قدرت او محدود شده است.

این در حالی است که پس از اقدامات تنش‌آمیز سئول و تهدید پیونگ‌یانگ توسط رئیس جمهور این کشور، کره‌شمالی، همسایه جنوبی خود را به‌عنوان «کشور متخاصم» معرفی کرد و گفت سئول دیگر شریک «اتحاد» به شمار نمی‌رود.
بدین ترتیب، کره‌شمالی به چندین دهه پیگیری این سیاست خاتمه داد و در این راستا به تنش‌آفرینی‌های سئول در کنار متحدانش به‌ویژه ایالات متحده و ژاپن اشاره داشت.

مخالفت احزاب با این اعلامیه

این اعلامیه با انتقادات رهبران احزاب مخالف و حزب حاکم کره جنوبی روبرو شده است. به گزارش خبرگزاری یونهاپ، در پی اعلام این تصمیم، موجی از نارضایتی به راه افتاده است. «لی جائه میونگ»، رهبر حزب مخالف دموکراتیک، این اعلامیه را مغایر قانون اساسی خوانده است. در همین حال، «هان دونگ هون»، رئیس حزب حاکم نیز از این اقدام انتقاد کرده است. او با وجود عضویت در حزب رئیس‌جمهور، اعلام حکومت نظامی را «اشتباه» توصیف کرد و قول داد که آن را متوقف کند.

در همین حال رهبر حزب دموکراتیک، حزب اصلی مخالف دولت، اعلام حکومت نظامی را خلاف قانون اساسی دانسته است. رهبر حزب قدرت مردم هم، که یون سوک یول عضو آن است، این کار را «غلط» دانسته و گفته حزبش مانع آن خواهد شد.
آسوشیتدپرس در این خصوص نوشت که هنوز مشخص نیست که حکومت نظامی چگونه بر دموکراسی کشور تأثیر خواهد گذاشت. چه آن که از زمانی که یون در سال ۲۰۲۲ روی کار آمد، برای پیشبرد سیاست‌های خود در پارلمان تحت کنترل مخالفان تلاش کرده است.
همچنین خبرگزاری فرانسه گزارش داد: «یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی در یک سخنرانی زنده خطاب به ملت گفت که برای محافظت از کره جنوبی لیبرال در برابر تهدید کمونیست‌های کره شمالی و از بین بردن عناصر ضد دولتی، حکومت نظامی اعلام می‌کند.»

رویترز نیز گزارش داد که "یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی در اواخر شب و بدون هشدار حکومت نظامی اعلام کرد. " خبرگزاری شینهوا چین نیز فورا گزارش داد که "رئیس جمهور کره جنوبی حکومت نظامی اضطراری اعلام کرده است. "رادیو و تلویزیون عمومی ژاپن NHK اعلام حکومت نظامی را گزارش کردند و نوشتند که به نظر می‌رسد این پاسخی به مخالفت مخالفان است که در جریان مذاکرات بودجه در پارلمان درگیر منازعه سیاسی هستند.


بیشتر بخوانید:  کره جنوبی در وضعیت اضطراری حکومت نظامی/ پارلمان کره جنوبی با رد تصمیم رئیس جمهور روند استیضاح را پیش گرفت


این در حالی بود که فایننشال تایمز (FT) با اشاره به این موضوع ارزیابی کرد اعلام وضعیت اضطراری رئیس جمهور یون اشاره‌ای به حزب مخالف است و آن را به "هوادار کره شمالی" متهم می‌کند. او همچنین اشاره کرد که رئیس جمهور یون دادستان کل تندرو سابق است.
پس از اعلام حکومت نظامی رئیس جمهور یون، واحد پول کره جنوبی به پایین‌ترین سطح خود در دو سال گذشته سقوط کرد. سی ان ان و رویترز نیز خبر اعلام حکومت نظامی رئیس جمهور یون را از طریق اخبار فوری گزارش کردند.

تهدید دموکراسی در کره جنوبی

بنا بر گزارش فراز، خبرگزاری یونهاپ گزارش کرد که رئیس جمهور کره جنوبی شبانه یک جلسه اضطراری برگزار کرد و پس از جلسه مذکور خبر داد به علت تلاش‌ها برای انجام مراحل استیضاح علیه او، قدرت او محدود شده و یون با اعلام حکومت نظامی در پی بازپس‌گیری قدرت خود است.

اعلام ناگهانی حکومت نظامی نگرانی‌هایی درباره تاثیر احتمالی آن بر دموکراسی و آزادی‌های مدنی در کره جنوبی به وجود آورده است. اگرچه رئیس‌جمهور کره بر لزوم مقابله با تهدیدهای کره شمالی و بی‌ثباتی داخلی تاکید کرده، جزئیات چندانی درباره اقدامات دولتش یا مدت‌زمان اجرای این تدابیر ارائه نداده است. همچنین گفته می‌شود که همسر رئیس‌جمهور کره جنوبی اخیرا به دلیل دست داشتن در فساد در صدر اخبار بوده است.

این تصمیم یک لحظه مهم و بحث‌برانگیز در تاریخ کره جنوبی به حساب می‌آید و پرسش‌های زیادی درباره پیامدهای سیاسی، حقوقی و اجتماعی این اقدام به وجود آمده است. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که کره جنوبی در روزهای آینده شاهد بحث و جدل‌های سیاسی شدیدی خواهد بود.

کره‌جنوبی، کشور کودتاها

در طول تاریخ به‌ویژه در دوره‌های بحران ملی و حکومت‌های اقتدارگرا، حکومت نظامی نقش مهمی در شکل‌دهی تاریخ سیاسی و اجتماعی کره جنوبی داشته است. اجرای این قانون اغلب نشان‌دهنده لحظات تنش سیاسی، اعتراضات گسترده یا احساس خطر نسبت به امنیت ملی بوده است.

حکومت نظامی در دوران جنگ کره (۱۹۵۰–۱۹۵۳)

اولین حکومت نظامی گسترده در کره جنوبی در دوران جنگ کره (۱۹۵۰–۱۹۵۳)، جنگی که با تهاجم کره شمالی به جنوب آغاز شد، اعمال شد. در آن زمان، «سینگمان ری» ریاست‌جمهوری کره جنوبی را بر عهده داشت. دولت ری اعلام کرد که اجرای حکومت نظامی برای حفظ نظم و مقابله با هرج‌ومرج ناشی از جنگ ضروری است.

در این دوره، دولت کره جنوبی اختیارات گسترده‌ای از جمله در زمینه سانسور، بازداشت بدون دادرسی و محدودیت رفت‌وآمد، به دست آورد. هرچند حکومت نظامی به‌عنوان پاسخی به تهدید ناشی از جنگ توجیه شد، اما بستری را برای رهبران آینده فراهم کرد تا از این تدابیر برای تثبیت قدرت خود استفاده کنند.

انقلاب آوریل و حکومت نظامی (۱۹۶۰)

در سال ۱۹۶۰، کره جنوبی شاهد یکی از لحظات سرنوشت‌ساز در مبارزات دموکراتیک خود بود. در آن زمان، مجموعه‌ای از اعتراضات گسترده علیه تقلب در انتخابات و حکومت اقتدارگرا برپا شد و سینگمان ری از مقام خود استعفا داد. در جریان این اعتراضات که با نام «انقلاب آوریل» شناخته می‌شود، حکومت نظامی اعلام شد و دولت تلاش کرد اعتراضات را سرکوب کند.نیروهای نظامی برای مهار ناآرامی‌ها در خیابان‌ها مستقر شدند و آزادی‌های مدنی محدود شد. با این حال، مخالفت عمومی بسیار قدرتمند بود و ری مجبور به کناره‌گیری شد. اتفاقی که پایان جمهوری اول کره را رقم زد. این رویداد ماهیت دوگانه حکومت نظامی را برجسته کرد؛ در همان حال که حکومت نظامی می‌تواند نظم را برقرار کند، اغلب نارضایتی عمومی را نیز تشدید می‌کند.

کودتای ۱۶ می و حکومت پارک چونگ هی (۱۹۶۱–۱۹۷۹)

در سال ۱۹۶۱، ژنرال «پارک چونگ هی» در یک کودتای نظامی قدرت را به دست گرفت و اقدامات خود را به‌عنوان راهی برای بازگرداندن ثبات و مقابله با فساد توجیه کرد. در سراسر کشور حکومت نظامی اعمال شد و اختیار اداره امور غیرنظامی به ارتش واگذار شد.

دولت پارک برای سرکوب مخالفان سیاسی و اعتراضات به شدت به حکومت نظامی متکی بود. قانون اساسی یوشین که در سال ۱۹۷۲ از سوی پارک معرفی شد، عملا رژیم اقتدارگرای او را نهادینه کرد و به او اختیارات گسترده‌ای داد، از جمله توانایی اعمال حکومت نظامی در هر زمان که لازم بداند. علی‌رغم توسعه سریع اقتصادی کره جنوبی در دوران پارک، تکیه او به حکومت نظامی برای سرکوب اعتراضات و کنترل جمعیت، میراثی از اقتدارگرایی بر جای گذاشت که به‌شدت فرهنگ سیاسی کشور را تحت تاثیر قرار داد.

قیام گوانگجو و حکومت چون دو هوان (۱۹۸۰)

یکی از بدنام‌ترین موارد حکومت نظامی در کره جنوبی سال ۱۹۸۰ یعنی یک سال پس از ترور رئیس‌ جمهور وقت (پارک) رخ داد. ژنرال «چون دو هوان»، به عنوان یک ژنرال ارتش، حکومت نظامی سراسری اعلام کرد تا کنترل دولت را به دست گیرد.

در دوران ریاست‌ جمهوری چون، قیام گوانگجو به شکل بی‌رحمانه‌ای سرکوب شد. در آن زمان، مردم گوانجگو علیه حکومت اقتدارگرای او اعتراض کردند و نیروهای حکومت نظامی برای سرکوب این اعتراضات اعزام شدند. در نتیجه سرکوب نیروهای ارتش، صدها غیرنظامی کشته شدند. این رویداد به‌عنوان یکی از فصول تلخ و بحث‌برانگیز تاریخ کره جنوبی باقی مانده و همچنان نمادی است از اقدامات افراطی برای خاموش کردن شعله اعتراضات در دوران حکومت‌های اقتدارگرا.

دولت چون دو هوان ماه‌ها حکومت نظامی را حفظ کرد و با ایجاد ترس و کنترل نظامی، قدرت خود را تحکیم بخشید. با این حال، کشتار گوانگجو باعث شکل‌گیری جنبش دموکراسی‌خواهی شد و در نهایت به پایان حکومت اقتدارگرا در کره جنوبی انجامید.

گذار به دموکراسی (۱۹۸۷)

سال‌های پایانی حکومت نظامی در کره جنوبی با گذار دموکراتیک این کشور در اواخر دهه ۱۹۸۰ هم‌زمان بود. در سال ۱۹۸۷ اعتراضات گسترده‌ای شکل گرفت که به «قیام دموکراتیک ژوئن» معروف است. در جریان این اعتراضات، رژیم نظامی حاکم مجبور شد یک قانون اساسی دموکراتیک‌تر و انتخابات مستقیم ریاست‌جمهوری را بپذیرد.

در طول این اعتراضات حکومت نظامی رسما اعلام نشد، اما دولت به روش‌های سرکوبگری گوناگونی متوسل شد که یاداور اقدامات گذشته در دوران حکومت نظامی بود. جنبش دموکراسی‌خواهی در نهایت موفق به ایجاد اصلاحات سیاسی قابل‌توجهی شد و تضمین کرد که حکومت نظامی دیگر به‌عنوان یک ابزار عادی حکومت در کره جنوبی استفاده نشود.

حکومت نظامی در کره جنوبی معاصر

از زمان دموکراتیزه شدن، حکومت نظامی عمدتا به‌عنوان یادگاری از گذشته اقتدارگرای کشور در نظر گرفته می‌شود. قانون اساسی کره جنوبی تنها در شرایط اضطراری شدید، مانند جنگ یا بحران‌های ملی جدی، اجازه اعمال حکومت نظامی را می‌دهد. در این شرایط شاید اعلام حکومت نظامی از سوی رئیس‌جمهور کره جنوبی، خاطراتی از سرکوب و نقض حقوق بشر را تداعی کند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

رژیم کم‌ سدیم چیست؟

فواید زود شام خوردن

عوارض نوشیدن قهوه با شکم خالی

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی