تاریخ انتشار: ۰۹:۳۳ - ۲۲ آذر ۱۴۰۳

گزارش اکونومیست از ورود ارتش نتانیاهو به سوریه؛ آیا اسرائیل با جولانی کنار می‌آید؟

آخرین بار این اتفاق در جنگ یوم کیپور در سال ۱۹۷۳ رخ داد، زمانی که ارتش سوریه تقریباً موفق به نفوذ در خطوط اسرائیلی‌ها شد. آن دوران ارتش سوریه یکی از قدرتمندترین ارتش‌های خاورمیانه بود، اما از آن روز‌ها سال‌ها گذشته و این ارتش دیگر قدرت گذشته را ندارد

آیا اسرائیل با جولانی کنار می‌آید؟

اقتصاد۲۴- با استفاده از نابسامانی در سوریه، اسرائیل بخش بیشتری از بلندی‌های جولان را تصاحب می‌کند. این تجاوز‌ها نه توجیه‌پذیر‌اند و نه ضروری.
در ادامه این مطلب آمده است: ردیف قلعه‌های مربعی شکل خاکستری که در افق قرار دارند یادآور روز‌هایی است که اسرائیل برای مقابله با حملات لشکر‌های زرهی سوری از بلندی‌های جولان آماده می‌شد. آخرین بار این اتفاق در جنگ یوم کیپور در سال ۱۹۷۳ رخ داد، زمانی که ارتش سوریه تقریباً موفق به نفوذ در خطوط اسرائیلی‌ها شد. آن دوران ارتش سوریه یکی از قدرتمندترین ارتش‌های خاورمیانه بود، اما از آن روز‌ها سال‌ها گذشته و این ارتش دیگر قدرت گذشته را ندارد.

در ۷ دسامبر، آخرین بقایای واحد‌های سوری که نیم قرن از خطوط آتش‌بس محافظت می‌کردند، به سادگی از هم فروپاشیدند. به جای آنها، گروه‌های شورشی محلی که آمادگی یا قصد مقاومت نداشتند، به سرعت از راه رسیدند و ارتش اسرائیل به راحتی تانک‌های خود را در منطقه‌ای که به عنوان منطقه حائل بوده، مستقر کرد. یک تیم از کماندو‌های اسرائیلی پست دیده‌بانی سوریه را در جبل الشیخ، بلندترین قله رشته‌کوه حرمون تصرف کردند.

نیروی هوایی اسرائیل نیز حملاتی را در سراسر سوریه انجام داد که به گفته مقامات نظامی اسرائیلی، انبار‌های استراتژیک و همچنین موشک‌های دوربرد و سامانه‌های ضد هوایی سوریه را نابود کرد. اسرائیل می‌خواهد از قاچاق این سلاح‌ها به حزب‌الله، جنبش مورد حمایت ایران در لبنان، یا تصرف آنها توسط گروه‌های شورشی‌ای که ممکن است دشمن اسرائیل باشند، جلوگیری کند.
از نظر دولت اسرائیل، جولان که سابقاً صحنه نبرد‌های سنگین بوده اکنون به عنوان یک دارایی حیاتی برای امنیت ملی اسرائیل تلقی می‌شود. این بلندی‌ها بر چهار کشور مشرف است: سوریه، اسرائیل، لبنان و اردن. اسرائیل از سال ۱۹۶۷ بخش غربی این ارتفاعات را اشغال کرده است.


بیشتر بخوانید: پشت پرده دوری بشار اسد پیش از سقوط از تهران و حزب‌الله / چگونه اردوغان در سوریه، تهران و پوتین را غافلگیر کرد؟


بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به سرعت از پیشروی اسرائیل استفاده تبلیغاتی کرد. چند ساعت پس از اینکه بشار اسد به مسکو گریخت، نتانیاهو برای گرفتن عکس یادگاری به جولان رفت. او این روز را "روز تاریخی برای خاورمیانه" خواند. وی اعتبار سقوط رژیم اسد در سوریه را به نام خود ثبت کرد و و مدعی شد که این تحول ژئوپلتیک "نتیجه مستقیم اقدامات قاطع ما علیه حزب‌الله و ایران" بوده است. وی افزود که تجاوزات اسرائیل به بخش شرقی بلندی‌ها "یک موقعیت دفاعی موقت است تا زمانی که ترتیبی مناسب پیدا شود". جالب اینجاست که این جمله در نسخه عبری بیانیه مشابه وجود نداشت. شرکای ائتلاف راست‌گرای افرا‌طی نتانیاهو خواهان الحاق بخش‌هایی از بلندی‌های سوری جولان به خاک اسرائیل هستند.

اما همه در نهاد‌های امنیتی اسرائیل این گام‌ها را ضروری نمی‌دانستند. یک کارشناس قدیمی مسائل سوریه‌در جامعه اطلاعاتی گفت: "آخرین چیزی که شورشیان به آن علاقه‌مندند حمله به اسرائیل است. اما ژنرال‌های ما هنوز از ناکامی در پیش‌بینی حمله ۷ اکتبر شوکه هستند و نتانیاهو در حال استفاده از این موقعیت است تا توجهات را از مسائل شخصی خود منحرف کند. "

تا هفته گذشته، استراتژی دیرینه اسرائیل این بود که به بشار اسد تکیه کند تا صلح ناآرام مرزی را حفظ کند و نگذارد سوریه به سکوی دیگری برای حملات به اسرائیل تبدیل شود. حتی از سال ۲۰۱۱ که جنگ داخلی در سوریه آغاز شد، نتانیاهو مخالفت خود با کمک به گروه‌های شورشی برای سرنگونی رژیم اسد را اعلام کرد. حتی وقتی اسد به ایران و حزب‌الله اجازه داده شد که در سوریه فعالیت کنند، اسرائیل پایگاه‌های آنها را بمباران کرد، اما اقدامی مستقیم علیه رژیم انجام نداد. در ماه‌های اخیر، با حمله اسرائیل به حزب‌الله در لبنان، – از طریق پیام‌های ارسال شده به دولت روسیه – که از اسد خواسته شد تا روابط خود را با حزب‌الله و ایران قطع کند. این آرزوی ذهنی، همچنان سیاست اسرائیل بود تا اینکه هفته گذشته شورشیان راه خود را به سوی دمشق باز کردند.


بیشتر بخوانید: ری‌برندینگ تروریسم و زندگی زیر سایه تحریرالشام؛ درباره تغییرات محمد جولانی و کارنامه و دیدگاه‌های این گروه!


اکنون که بشار اسد دیگر در قدرت نیست، نگرانی اصلی اسرائیل، علاوه بر خطر افتادن سلاح‌های استراتژیک رژیم به دست دشمنان، هرج و مرجی است که ممکن است در سوریه به وجود بیاید و به سازمان‌های وابسته به ایران اجازه دهد موشک و پهپاد به سمت اسرائیل شلیک کنند. یک حمله غافلگیرانه پهپادی در ۹ دسامبر که توسط حوثی‌های یمن صورت گرفت و به یک ساختمان در شهر ساحلی یونه در اسرائیل آسیب رساند، یادآور چنین تهدید‌هایی بود.

هیئت تحریر الشام قدرتمندترین گروه شورشی سوریه، در گذشته اسرائیل را تهدید نکرده و ادعا می‌کند که بر اتحاد سوریه در دوران پس از اسد تمرکز دارد. اما برخی ناظران اسرائیلی معتقدند که ایدئولوژی این گروه شباهت‌هایی با حماس دارد. آنها اشاره می‌کنند که نام مستعار رهبر این گروه، ابومحمد الجولانی، به ریشه‌های خانوادگیش در جولان مورد مناقشه اشاره دارد، که شاید نشان از نیات او نسبت به این قلمرو باشد. همچنین نگرانی‌هایی درباره حامیان اصلی تحریرالشام یعنی دولت ترکیه وجود دارد. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور این کشور روابط خود را با اسرائیل به شدت کاهش داده و از حماس حمایت کرده است.

با این حال، همه ناظران اسرائیلی نگران نیستند. کارمیت ولنسی، مدیر برنامه تحقیقاتی سوریه در مؤسسه مطالعات امنیت ملی در تل‌آویو معتقد است که "در حال حاضر فرصت‌های بیشتری برای اسرائیل در سوریه نسبت به تهدیدات احتمالی وجود دارد. " اکثر گروه‌های شورشی نزدیک به مرز جولان با تحریرالشام همسو نیستند و شامل جنگجویانی از جوامع دروزی هستند که اسرائیل در گذشته روابط خوبی با آنها داشته است. همین امر در مورد شورشیان کرد که در شمال شرقی سوریه مسلط هستند نیز صدق می‌کند. ولنسی می‌گوید: "با رفتن اسد و کاهش قدرت ایران در سوریه، اسرائیل فرصتی دارد تا با بازیگران جدید در سوریه از راه دیپلماسی تعامل کند و امنیت خود را تضمین کند. "

آموس یادلین، رئیس سابق اطلاعات نظامی که برای سرنگونی رژیم سوریه فشار می‌آورد نیز چنین نظری دارد. او باور دارد که "جولان احتمالاً تهدید مستقیمی نخواهد داشت" و اسرائیل باید بر اولویت‌های واقعی خود تمرکز کند، که اولین آنها باید پایان دادن به جنگ در غزه با یک آتش‌بس پایدار باشد.

بی‌تردید ضربه اسرائیل به حزب‌الله، نقش مهمی در هموار ساختن راه برای پیروزی شورشیان داشت. اما به خاطر منافع خود و سوریه، فعلاً اسرائیل باید در حاشیه باقی بماند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ ۱۰ خودروی پر فروش جهان در سال ۲۰۲۴

عکس/ نامزدی عجیب سلنا گومز در یک پیک‌نیک

قیمت روز زعفران + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر + جدول

آغاز پیش فروش سایپا از ۲۵ آذر + جزئیات و لینک

گردوی خارجی یا ایرانی کدام گردو چرب‌تر و خوشمزه‌تر است؟

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

اینفوگرافی/ درآمد ترکیه از سریال سازی

عکس/ مهدی فخیم زاده و ماهچهره خلیلی در یک قاب ۲۰ سال پیش

خزر آب می‌رود؛ کاهش حداقل ۲ متر از سطح دریای خزر/ چه شد که بزرگترین دریاچه دنیا پسروی کرد؟

فیلم/ نظر عجیب عایشه‌گل درباره مرد‌های ایرانی

عکس/ تجمع کم رمق و کم رونق برای حمایت از قانون حجاب

جهانی شدن چه تاثیری بر اقتصادهای محلی دارد؟

عکس/ بستنی‌هایی که از ترس آب می‌شوند

شلیک مازوت به قلب مادران باردار

فیلم/ آزادی خبرنگار آمریکایی بعد از ۷ سال از زندان دمشق

ماجرای عجیب عشق محمد جولانی به دختری علوی در سوریه + عکس

جزییات عجیب از فوت ۳ نفر در کوه صفه اصفهان در یک روز

تشکیل پرونده برای خواننده و عوامل تهیه کنسرت در کاروانسرا

عکس/ دولت جدید سوریه جمعه و شنبه را تعطیل کرد

عکس / پرستو احمدی در صدر اخبار ایران

فیلم/ ابراز علاقه عاشقانه نعیمه نظام‌دوست به احسان علیخانی

جزئیات وحشتناک از گازگرفتگی ۱۰ نفر در مشیریه تهران

دستور جدید تحریرالشام درباره نصب تصاویر محمد جولانی

جابجایی قدرت‌ها در بازار نفت

عکس/ تغییر چهره مختار ثقفی سریال مختارنامه از ۳۳ تا ۶۰ سالگی

عکس/ آخرین وضعیت مناطق تحت کنترل گروه‌های مختلف در سوریه

عکسی متفاوت از بازی دیشب پرسپولیس و ملوان

عکس/ نخستین تصویر سوگل طهماسبی در سریال رویای نیمه شب

فیلم/ یلدای هخامنشی از دید هوش مصنوعی

دورتازه اتهام‌زنی‌های زمستانی با نقش آفرینی آذر سمی تهران/ سهم خودرو‌ها در آلودگی هوا چقدر است؟

عکس/ عزت‌الله انتظامی روی بام فروشگاه فردوسی ۶۶ سال پیش

سیاست‌های پولی باعث رشد قیمت دلار شد؟

راز‌های ابومحمد جولانی از عاشقی شکست خورده تا فرمانده نظامی عملگرا + فیلم

عکس/ نتیجه ۸۱ شب عکاسی از ماه دوست داشتنی

عکس/ نمایی دیدنی از مسجد جامع عباسی اصفهان

اینفوگرافی/ میزان و سهم انتشار آلودگی هوا

عکس/ منظره دیدنی و زیبای برفی جاده دالخانی مازندران

جدیدترین تغییر قیمت کالا‌های اساسی از گوشت و مرغ تا برنج و روغن + جدول

نتایج آزمون وکالت سال ۱۴۰۳ کانون وکلای دادگستری اعلام شد

قبرستان شیرسنگی دورک در منطقه احمد فداله دزفول

عکس/ رونمایی بهنوش بختیاری از استایل یلدایی اش

هزینه ورود گردشگران خارجی به مشهد اعلام شد

عکس/ ساخت خندق توسط عراقی‌ها در مرز سوریه

فیلم/ حمله و افشاگری تند شمخانی علیه احمدی‌نژاد

عکس/ ایلان ماسک تنها انسان ۴۰۰ میلیارد دلاری جهان

بیانیه سپاه درباره وقایع سوریه صادر شد

فیلم/ رفتار وحشیانه مرزبان ترک با پناهجو‌ها

عکس/ توپ جنگی قمپز متعلق به دوره عثمانی و حدود ۱۷۰ سال پیش