تاریخ انتشار: ۰۹:۲۲ - ۲۵ آذر ۱۴۰۳
معاون سازمان بهزیستی کشور در گفت‌و‌گو با «اعتماد»: سرشماری افراد دارای معلولیت یکی از شاخص‌های توسعه است

۱۶۹ سال بی‌خبری از تعداد واقعی معلولان ایران

هر چه یک کشور، پیشرفته‌تر و مردم آگاه‌تر و شناخت نسبت به وضعیت موجود جامعه بیشتر باشد، آدم‌ها و تفاوت‌های‌شان را بهتر درک می‌کنیم و برای‌شان برنامه‌ریزی بهتری داریم.

معلولان ایران

اقتصاد۲۴-معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی کشور با این جمله به سوال «اعتماد» جواب می‌دهد و می‌گوید که وقتی در یک جامعه با اقلیتی دارای ویژگی‌های منجر به ناتوانی یا کم توانی مواجهیم در حالی که این اقلیت هیچ نقش و تقصیری در بروز این ویژگی‌ها نداشته‌اند و ممکن است این ویژگی‌ها بر اثر یک حادثه یا بر اثر یک سهل‌انگاری یا قصور پزشکی ایجاد شده یا اینکه همراه با فرد متولد شده باشد، باید تعداد این اقلیت را به درستی بشناسیم، نیازهای‌شان را بدانیم، برای رفع نیازهای‌شان تلاش کنیم و مهم‌تر از همه آنکه زمینه اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از تولد جمعیتی با ویژگی‌های منجر به ناتوانی یا کم توانی را ایجاد کنیم. در سراسر دنیا، افراد دارای معلولیت، اقلیت دارای ویژگی‌های منجر به ناتوانی یا کم توانی هستند که به سبب شدت و ضعف و نوع معلولیت، نیاز‌های متفاوت دارند.

در تمام کشور‌های پیشرفته، تعداد این اقلیت شناسایی شده و دولت‌ها به سبب بی‌تقصیر بودن این اقلیت در ناتوانی‌ها و کم‌توانی‌های‌شان، مکلف و موظفند به تعداد تک‌تک این افراد، شرایطی در جامعه و در تمام سطوح حقوق شهروندی ایجاد کنند که این اقلیت مانند تمام شهروندان از حقوق برابر و امکانات یکسان برای حضور در سطح جامعه برخوردار باشند. آمار دقیق از تعداد این اقلیت، بازوی کمکی دولت‌ها برای تحقق عدالت و اجرای تکالیف قانونی در قبال این افراد است. در ایران، جامعه افراد دارای معلولیت تا امروز رنج فراوانی بابت محرومیت از عدالت و حقوق برابر و حضور و مشارکت اجتماعی متحمل شده و مهم‌ترین دلیل این محرومیت که چیزی جز یک تضییع حق آشکار نیست، دقیق نبودن تعداد جمعیت افراد دارای معلولیت بوده است.

با وجود آنکه سابقه اولین سرشماری نفوس و مسکن در ایران به سال ۱۲۲۹ شمسی باز می‌گردد ولی تا سال ۱۳۹۸ و به مدت ۱۶۹ سال هیچ اقدامی برای شمارش دقیق افراد دارای معلولیت در کشور انجام نشد. آمار افراد دارای معلولیت، حتی در سرشماری‌های عمومی و ۱۰ ساله نفوس و مسکن که از دهه ۱۳۳۰ و به صورت تخصصی توسط مرکز آمار ایران انجام می‌گرفت هم دقیق و قابل استناد نیست و آخرین آمار افراد دارای معلولیت در سرشماری نفوس و مسکن مرکز آمار ایران با نرخ ۱.۳ درصدی که مربوط به سال ۱۳۹۰ است هم، فاصله بسیار زیادی با تخمین سازمان بهداشت جهانی از نرخ شیوع ۱۰ الی ۱۵ درصدی جمعیت افراد دارای معلولیت دارد.


بیشتر بخوانید:مناسب‌سازی زیرساخت‌های شهری برای معلولان


بنابراین، نه فقط در قرن سیزدهم شمسی، حتی در قرن چهاردهم و با وجود تاسیس نهاد‌هایی همچون جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران (۱۳۰۱) وزارت بهداری و بهزیستی (۱۳۵۵) و سازمان بهزیستی کشور (۱۳۵۹) دولت‌ها از تعداد دقیق جمعیت افراد دارای معلولیت بی‌خبر بوده‌اند و برنامه‌ریزی‌ها، اعتبارات و سیاستگذاری‌ها و حتی پوشش‌های حمایتی و خدماتی برای کمک یا تامین نیاز‌های ویژه این اقلیت، دقیق و مطابق با واقعیت نبوده، چون حتی قانونگذار هم به اهمیت سرشماری دقیق این جمعیت توجهی نشان نمی‌داد. قضاوت درباره دلیل بی‌توجهی دولت‌ها برای سرشماری افراد دارای معلولیت چندان آسان نیست، چراکه در این سال‌ها دولت‌ها اقداماتی برای به کار‌گیری روش‌های نوین سرشماری و ثبت مختصات حیاتی جامعه ایرانی به کار بسته‌اند، اما اینکه چرا در این سرشماری‌ها، جامعه معلولان به عنوان اقلیتی با نیاز‌های ویژه و هزینه‌های متفاوت از یک فرد عادی شمارش نشده‌اند در حالی که برنامه‌ریزی برای تامین نیازهای‌شان، بار مالی جداگانه‌ای بر هزینه‌های دولت‌ها تحمیل می‌کرده، یک سوال مهم است.

 بی‌اهمیت بودن حضور این افراد در نگاه دولت‌ها، باور غلط دولتمردانی که تصور می‌کردند این افراد، جایی جز کنج خانه‌ها و آسایشگاه‌ها ندارند و برای توانمندی‌های مغفول مانده و نادیده‌شان، شأن، ارزش و اعتباری قائل نمی‌شده‌اند، ترس خانواده‌ها از انگ اجتماعی به سبب وجود یک فرد دارای معلولیت و تلاش برای پنهان کردن این فرد از انظار عمومی، دانش ضعیف خانواده و جامعه از معنای معلولیت، ضعف اطلاع‌رسانی درباره حقوق انسانی و شهروندی و اجتماعی افراد دارای معلولیت، از جمله دلایلی است که باید در آسیب‌شناسی شمارش نشدن معلولان ایران مورد بررسی قرار بگیرد. از ماه‌های پایانی سال ۱۳۹۷ و در دومین سال اجرای برنامه ششم توسعه، دولت دوازدهم برای اجرای ماده ۸۰ این برنامه و شمارش معلولیت‌ها اقدام کرد و با توجه به اینکه طبق قانون، سازمان بهزیستی کشور متولی امور افراد دارای معلولیت کشور است، سرشماری جمعیت افراد دارای معلولیت به شیوه شیوع‌شناسی و توسط کارشناسان دفتر توانبخشی این سازمان آغاز شد.

طبق نتایج این سرشماری که امسال و همزمان با روز جهانی حمایت از معلولان رونمایی شد، ۱۱.۵ درصد از جمعیت ۸۵ میلیون نفری کشور دچار انواعی از معلولیت‌های خفیف تا شدیدند که ۱۱.۱ درصد از این جمعیت، زنان و ۱۰.۵ درصد، مردان هستند و همچنین ۱۰.۳ درصد از جمعیت کشور هم دچار معلولیت منجر به ناتوانی بازگشت‌ناپذیرند. طبق نتایج این شیوع‌شناسی، ۶.۶ درصد از افراد دارای معلولیت در کشور، در گروه معلولان جسمی حرکتی هستند، ۳.۶ درصد در گروه افراد دچار آسیب‌های بینایی، ۱.۸ درصد در گروه آسیب شنوایی، ۱.۸ درصد در گروه آسیب‌های ذهنی هوشی و ۰.۸ درصد در گروه آسیب‌های صوت و گفتارند علاوه بر اینکه این شیوع‌شناسی نشان می‌دهد که ۴۰.۷ درصد معلولیت‌ها در کشورمان، به دلایل ژنتیکی (ابتلای جنین در دوره بارداری مادر به دلیل وراثت و ژن) و ۵۹.۳ درصد معلولیت‌ها به دلیل اکتسابی (بعد از دوره بارداری مادر و پایان دوره جنینی و از زمان تولد) بوده است.

شبنم جهانشاد، معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی کشور و مجری این شیوع‌شناسی که اولین سرشماری دقیق از تعداد افراد دارای معلولیت با تفکیک جنسیت و طیف خفیف تا شدید در کشور است به «اعتماد» می‌گوید: «طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی، هر فردی که دچار محدودیت عملکردی در فعالیت‌های روزمره زندگی و مشارکت اجتماعی باشد، دچار ناتوانی است و در واقع، آسیب‌های جسمی حرکتی، بینایی یا شنوایی، صدماتی است که باعث محدودیت عملکردی در فعالیت‌های روزمره می‌شود.


بیشتر بخوانید:عکس/ بخشنامه معاون اول رئیس‌جمهور در مورد معلولان


شیوع‌شناسی ما هم برمبنای همین تعریف انجام شده به این معنا که ۳۰۰ پرسشگر آموزش دیده با پرسشنامه‌های بومی‌سازی شده به خانه‌ها اعزام شده‌اند و ۱۳۰ پزشک مسوولیت معاینه و بررسی دلیل معلولیت جمعیت نمونه را برعهده داشته‌اند و طی معاینات، تشخیص می‌دادند که معلولیت این فرد، ژنتیک و ارثی یا اکتسابی یا بر اثر قصور پزشکی یا در اثر حوادث و سوانح بوده است. به عنوان نمونه فرد کم‌توان در ادامه تحصیل را به پزشک و اپتومتریست و روانشناس ارجاع دادیم تا دلیل کم‌توانی در ادامه تحصیل این فرد شناسایی شود و بر مبنای همین ارجاع‌ها و بررسی‌ها به نرخ شیوع ناتوانی ۱۱۵ در هر هزار نفر جمعیت کشور (معادل ۱۱.۵ درصد در جمعیت ۸۵ میلیون نفری ایران) رسیده‌ایم و نرخ شیوع آسیب‌های بارز منجر به محدودیت عملکردی دائمی در جمعیت کل کشور هم ۱۰.۳ درصد برآورد شده است. این بررسی‌ها به ما نشان داد که آسیب‌های جسمی حرکتی در جمعیت افراد دارای معلولیت در ایران، بیشترین شیوع را با نرخ ۶.۶ درصد دارد و آسیب بینایی، شنوایی، ذهنی و صوت و گفتار در ردیف‌های بعد قرار می‌گیرند. البته در این شیوع‌شناسی، نرخ شیوع بیماری روانی مزمن محاسبه نشد و فقط به پرسش از خانواده یا گواهی و نسخه پزشک معالج فرد بیمار اکتفا و ان را در جدول‌های جداگانه‌ای ثبت کردیم.»

جهانشاد در توضیح اهمیت این شیوع‌شناسی در برنامه‌ریزی دولت‌ها و سیاستگذاری‌های مرتبط با رفاه اجتماعی و در جواب سوال «اعتماد» درباره تفاوت نرخ ۱.۳ درصدی و نرخ ۱۱.۵ درصدی شیوع معلولیت می‌گوید: «کشور افغانستان می‌گوید نرخ شیوع معلولیت در کشورش، یک الی دو درصد و کشور سوئد می‌گوید نرخ شیوع معلولیت در کشورش، ۲۵ درصد است.

هر چه کشوری پیشرفته‌تر باشد و مردم آن کشور، آگاه‌تر باشند و شناخت دولت‌ها نسبت به وضعیت موجود جامعه بیشتر باشد، آدم و تفاوت‌های‌شان را بهتر درک می‌کنیم و برای‌شان برنامه‌ریزی می‌کنیم و اگر نرخ شیوع درستی از تعداد افراد معلولیت در کشور داشته باشیم، هم برای پیشگیری از معلولیت و هم برای ارائه خدمات به این افراد برنامه‌ریزی درست‌تری خواهیم داشت. شناسایی افراد دارای معلولیت به دولت‌ها کمک می‌کند که هم سیاستگذاری پیشگیرانه و هم سیاستگذاری خدمات محور را توسعه بدهند که نتیجه چنین اقداماتی، افزایش رفاه اجتماعی فرد و خانواده او خواهد بود و به همین دلیل، شیوع‌شناسی معلولیت در هر کشوری، شاخص توسعه است.»

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ عصای موسی (ع) در دست قالیباف

عکس/ استایل خاص نسیم ادبی و لاله اسکندری

عکس/ استایل شیک مهدی طارمی در جشن کریسمس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

اینفوگرافی/ حقوق و دستمزد سال آینده زیر ذره‌بین

اینفوگرافی/ هنگام آلودگی هوا چه بخوریم؟

اینفوگرافی/ ۲۰ مقصد برتر جهان در سال ۲۰۲۴

عکس/ تیپ و ظاهر جدید جولانی رهبر گروه تحریر الشام

تغییر چهره متین ستوده و رویا میرعلمی در ۳۹ و ۴۶ سالگی

عکس/ پل طبیعت تهران خاموش شد

عکس/ فرش دستباف و هزارساله با نقش تاجگذاری نادرشاه

عکس/ احمد شاملو در سفر مازندران در میانه دهه ۵۰

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ آبادان و خرمشهر در غبار

عکس/ تغییر شوکه کننده جمشید سریال هوش سیاه پس از ۱۴ سال

فیلم/ خوش و بش علی دایی با اعضای تیم منتخب ۹۸

عکس/ برخورد وحشتناک اتوبوس با ساختمان مسکونی در تهران

عکس/ لباس سنگ دوزی شبنم قلی خانی شب تولدش در دبی

گفت‌وگوی تلفنی ترامپ با نتانیاهو درباره ایران

عکس/ چهره چکامه چمن ماه پس از بازگشت به ایران

آیا تلگرام رفع فیلتر شد؟

عکس/ شوخی عجیب نمایندگان مجلس با رای یکدیگر

فیلم/ حضور علی دایی در جمع بچه‌های سندروم‌داون

روز و ساعت بازی پرسپولیس و سپاهان

عکس/ خط لوله مستقیم گاز قطر به اروپا از مسیر سوریه

عکس/ رقص ملیجک در میان زنان ناصر الدین شاه ۱۳۰ سال پیش

تعطیلی تهران حراج شمش طلا را به تعویق انداخت/ حراج بعدی چه زمانی برگزار می‌شود؟

چرا الویت مهار تورم ازدستور کار دولت خارج شده است؟

عکس/ گریم متفاوت بازیگران سریال رویای نیمه شب

اینفوگرافی/ نقشه سیاسی ایران در یک نگاه

عکس/ زیبایی حیرت انگیر گردنبند طلای ایرانی در دوره هخامنشیان

عکس‌های دیده نشده از بازی جولانی با کودکان سوری

بارش برف در سوادکوه

پزشکیان درباره قانون حجاب به رهبری چه گفت؟

طوفان شدید با سرعت ۱۰۴ کیلومتر سیستان را درنوردید

خبر خوب درباره بیت‌کوین؛ ورود مایکرواستراتژی به بورس امریکا

فیلم/ گلایه یک عضو شورای شهر از خاموشی اتوبان‌های تهران

گرانی ۱۵ درصدی میوه در آستانه شب یلدا/ فاصله قیمت میوه از میدان اصلی تا سطح شهر به بیش از ۴۰ درصد رسید

فیلم/ سفر جنجالی رئیس اپل به عربستان

داوران مسابقات استقلال و پرسپولیس تغییر کرد

فیلم/ برف و کولاک بی سابقه در محور سنندج قروه همدان

ارز توافقی ترمز قیمت دلار را می‌کشد؟

سبقت تورم قیمت آپارتمان در پرند و پردیس از مرکز تهران + جدول

چه شد که شمخانی خود را همه‌کاره کشور اعلام‌ کرد؟

فیلم/ واکنش عجیب چمران درباره عدم تعطیلی شورای شهر

حتی کیهان هم از جریمه‌های قانون حجاب خجالت می‌کشد!

بازار مسکن از دلار جا مانده است!

عکس/ تغییر باورنکردنی مبینا سریال پایتخت در ۳۷ سالگی

رکورد افزایش قیمت مسکن تا ۳۴ درصد؛ رکورد شکنی صعودی منطقه ۲۲

فیلم/ رونمایی سامان احتشامی از آهنگ جدید تولدت مبارک

عکس/ مهدی پاکدل، مهراوه و پورسرخ در یک قاب ۹ سال پیش

پیام موسیمانه برای تغییر ذهنیت استقلال

تقابل عجیب وزیر با رئیس جمهور بر سر انرژی؛ آقایان دعوا نکنید سرمایه‌گذار پیدا کنید! / صنایع نفت و گاز ایران در وضعیت قرمز پولی

فیلم/ ایرانی‌ها چقدر پول برای خرید خانه در ترکیه دادند؟

فیلم/ آلایندگی وحشتناک نیروگاه شازند و تولید ابری ضخیم از دود و مازوت

افشاگری درباره تصمیم ترامپ برای توافق با ایران

عکس/ شورای شهر تهران و دمای عجیب محل برگزاری جلسه

رمزگشایی از تحرکات جلیلی در پروژه تندروها

سرایت قطعی برق زمستانی از خانوار‌ها به صنایع کشور

آسمان غرق در دود مازوت و صنایع ایران بدون برق در خواب زمستانی

فیلم/ روایتی عجیب از ارتباط حجاب با جلوی تیر رفتن جوانان

عکس/ کتایون ریاحی و رحیم نوروزی در گذر زمان

راستی آزمایی ادعای یک ترور؛ بررسی گزارش‌های ستاد کل نیرو‌های مسلح درباره سانحه هلیکوپتر سید ابراهیم رئیسی