اقتصاد۲۴-خاموشیهای پاییز از ۲۱ آبان آغاز شد و تا ۶ آذر ادامه داشت. دولت ابتدا اعلام کرد که این خاموشیها به دلیل جلوگیری از استفاده از سوخت مازوت است که میتواند آثار مخرب و جبرانناپذیری برای هوا داشته باشد. هرچند که در همان مقطع نیز گفته شد که این فقط بخشی از حقیقت است و بخش دیگر آن ناترازی عمیق در صنعت برق برای تامین سوخت نیروگاهها است.
شکاف در تولید و تقاضای برق در سال ۱۴۰۳به ۱۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات رسیده است و این در حالی است که این شکاف در سال گذشته ۱۲ هزار مگاوات بود. این ناترازی وقتی بحرانیتر میشود که دولت توانایی تامین سوخت نیروگاههای برق در روزهای سرد سال را از دست داده است. چراکه با ورود سرما مصرف گاز در کشور افزایش پیدا میکند و به دلیل کمبود گاز، استفاده از سوختهای جایگزین مثل گازوئیل و مازوت میروند که اولی سوختی باارزش و دومی سوختی سنگین با آثار منفی بر محیط زیست و آبوهواست.
همانطور که پیشبینی میشد، کمبود گاز در روزهای سرد به ناترازی برق دامن شده و احتمالا دولت با کمبود تامین گاز نیز روبهرو است. موضوعی که تعطیلیهای متعدد و سراسری در کشور آن را تایید میکند. از سوی دیگر آلودگی هوا نیز حکایت از استفاده احتمالی از سوختهایی، چون مازوت دارد. خاموشیها نیز بازگشته و این نشان میدهد که هیچ یک از سیاست گذاریهای دولت در وضعیت کنونی کارگشا نبوده است. حال به این وضعیت باید ناتوانی دستگاه اطلاعرسانی دولت را هم افزود. اگر دولت چارهای جز خاموشیهای دو ساعته برق در نقاط مختلف کشور ندارد، دستکم با اطلاعرسانی میتواند از پیامدهای اختلالزای این خاموشی در زندگی مردم بکاهد. اما دستگاه اطلاعرسانی دولت حتی در این حد نیز کارآمد نیست.
از سوی دیگر شورای اطلاعرسانی نیز در یک ماه گذشته گویی غیرفعال بوده است. به طوری که دقیقا روشن نکرده ریشه ناترازیهای فعلی کجاست و چرا خاموشیها بازگشته است. به این ترتیب این وضعیت دستاویزی برای هجمه به دولت از سوی مخالفان داده است. در حالی که فقط در یک فقره، دولت چهاردهم مخزن سوخت نیروگاهی را در حالی از دولت سیزدهم تحویل گرفت که حدود ۶۰ درصد آنها خالی بوده است. با این همه به نظر میرسد که ناکارآمدی اجرایی به سطوح خرد دولت نیز رسوخ کرده و دستگاههای اطلاعرسانی و شورای اطلاعرسانی از انجام وظایف خود ناتوان هستند.