تاریخ انتشار: ۰۹:۳۹ - ۲۹ آذر ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
یک کارشناس بازار ارز:

بانک مرکزی در بازار ارز اختلال ایجاد می‌کند

میثم رادپور، کارشناس اقتصادی با تاکید بر همین موضوع معتقد است که دلیل افزایش نرخ ارز در مدت اخیر مانند تمام سال‌های اخیر از یک فرمول تبعیت کرده است و دلیل اصلی هم رکود تورمی و همچنین مشکلات ناشی از تحریم و مختل شدن روند‌های بازار است.

دلار

اقتصاد۲۴- برخی از اقتصاددانان نهادگرا معتقدند که دلیل اصلی افزایش قیمت ارز، ناشی از حذف نیما و توافقی شدن قیمت دلار در مرکز مبادله آن است. این افراد که به کارکرد‌های نهاد‌هایی دولتی معتقد هستند، توضیح می‌دهند دولت باید تورم را کنترل کند و دست به ایجاد شوک‌هایی، چون حذف نیما یا آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی نزند.

در مقابل این افراد اقتصاددانانی که به کارکرد‌های بازار آزاد معتقد هستند می‌گویند این استدلال صحیح نیست؛ برای مثال، میثم رادپور، کارشناس اقتصادی توضیح می‌دهد: نهاد‌هایی همچون مرکز مبادله نیز کمک چندانی به اقتصاد ما نکردند. مگر نیما نیز در ابتدای امر قرار نبود که توافقی باشد، اما در نهایت دیدیم که دولت با دخالت‌های خود این بازار را به مرور زمان دستوری کرد.

او که معتقد بود دولت ابتدا سازوکار و الزامات بازار‌ها را نابود می‌کند و پس از آن به شکل دستوری بازار می‌سازد، همچنین بیان کرده بود که این بازار‌ها در بهترین حالت نسخه شبیه‌سازی‌شده از بازار هستند و توانایی اینکه مانند بازار اصلی کارایی داشته باشند و سازوکار‌های اقتصادی را در دل خود جای دهند، ندارند.

میثم رادپور، کارشناس اقتصادی با تاکید بر همین موضوع معتقد است که دلیل افزایش نرخ ارز در مدت اخیر مانند تمام سال‌های اخیر از یک فرمول تبعیت کرده است و دلیل اصلی هم رکود تورمی و همچنین مشکلات ناشی از تحریم و مختل شدن روند‌های بازار است. او که معتقد است نباید افزایش نرخ ارز را به مسائلی مانند قطعی برق و عرضه نشدن ارز ارتباط داد، بیان می‌کند: باید مسئله اصلی را بشناسیم و بدانیم که در برهه‌های مختلف، مشکل اصلی را از یاد نبریم. به گفته رادپور، تعطیل شدن صنایع در هفته اخیر تنها توجیه و سرپوشی برای مشکلات سال‌های گذشته است.

آقای فرزین در گفت‌وگوی خبری روز سه‌شنبه خود توضیح داده بودند که به دلیل کمبود عرضه ناشی از تعطیلی بنگاه‌های اقتصادی، قیمت ارز نیز افزایش یافته است و با از بین رفتن این مسئله و به کار برگشتن صنایع و واحد‌های اقتصادی، مشکل افزایش قیمت ارز هم رفع و رجوع خواهد شد. به نظر شما این گزاره تا چه اندازه نشان از واقعیت دارد؟

به نظر می‌رسد که مسئله اقتصاد ما اصلاً به صرف قطعی برق محدود نمی‌شود و حداقل این چیزی است که همه بر آن توافق دارند. صحبت من این است که نسبت دادن ارز به شکل متعدد و جدی به تعطیلی درست نیست. ما با فشار تورم مواجه هستیم. اگر عوامل جابه‌جایی قیمت دلار را بررسی کنیم، دو عامل وجود دارد؛ اول، عوامل سیستماتیک و دوم، عوامل اتفاقی که افزایش قیمت را به صورت تئوریک توضیح می‌دهد. کشوری با تورم ۵۰ درصد، مسلماً افزایش قیمت دلار را تجربه می‌کند. ضریب همبستگی بین دلار و تورم نزدیک به یک است.


بیشتر بخوانید: قیمت دلار توافقی از ۶۲ هزار تومان عبور کرد


با وجود چنین تورمی انتظار داریم که قیمت دلار به اندازه تورم افزایش یابد و این اتفاق می‌افتد. عوامل تصادفی هم بر افزایش قیمت اثر می‌گذارد. این عوامل طبیعی، سیستماتیک و دائمی نیستند، مانند تنش‌هایی که به‌طور بی‌سابقه‌ای در منطقه شدت گرفته است. کشور ما رسماً در وضعیت تنش قرار دارد. وقتی مرحوم رئیسی رئیس‌جمهور شد، دلار ۲۳ هزار تومان بود، ایشان اگر زنده بود الان ۳ سال از دوره‌اش می‌گذشت و دلار همین‌قدر بود. من پیش‌بینی کردم اگر ابراهیم رئیسی زنده بود، با تورم ۵۰ درصد دلار در پایان ۸ ساله ایشان ۶۰۰ هزار تومان می‌شد.

اینکه بگوییم هفته دیگر ارز حاصل از فعالیت کسب‌وکار‌ها وارد سامانه می‌شود و به همین دلیل هم مشکلات ارزی در کشور حل خواهد شد، یک شوخی بسیار ساده‌انگارانه است چراکه ما می‌دانیم اقتصادی که با تورم بیش از ۵۰ درصدی دست و پنجه نرم می‌کند، هزاران دلیل برای افزایش قیمت ارز در دل خود دارد و چنگ زدن به چنین دستاویز‌هایی تنها نشانه استیصال رئیس بانک مرکزی است. ما در ادوار گذشته هم شاهد آن بودیم که رؤسای قبلی برای افزایش قیمت ارز بهانه‌های واهی می‌آوردند یا از همه خنده‌دارتر اینکه ما به خاطر می‌آوریم روزگاری رئیس‌جمهور این ممکلت برای از بین رفتن آلودگی هوا، با هواپیما در آسمان آب‌پاشی کرد.

پس با همین تفاسیر به نظر شما، تنش‌های اخیر منطقه‌ای تاثیری در افزایش قیمت دلار نداشت؟

البته ماجرای شدت گرفتن تنش‌ها موضوع مهمی است و این تنش‌ها به نظر نمی‌رسد با هزینه کم پیش برود. کشور ما همینطور هم با تحریم‌ها، نمی‌تواند دسترسی آسانی به ارز داشته باشد، با وجود تنش بیشتر، مسلماً قیمت بیشتر خواهد شد.

با این وجود، نقش بانک مرکزی در افزایش قیمت دلار چیست؟

بانک مرکزی مدت‌هاست که کارکرد خود را از دست داده است. چنانچه مانند گذشته، بانک مرکزی درآمد‌های نفتی را در اختیار بگیرد و هرجور می‌خواهد خرج کند، کنترل‌هایی در بازار داشته باشد. بانک مرکزی رسماً هیچ کاری در بازار ارز نمی‌تواند انجام دهد. بانک مرکزی تنها توزیع‌کننده ارز با همکاری وزارت صمت است. بانک مرکزی ما حتی نمی‌تواند یک دلار در نظام بین‌المللی بانکی جا‌به‌جا کند. چنین مجموعه‌ای چگونه می‌تواند قیمت ارز را کنترل کند؟ تجارت خارجی ما کلاً بر مبنای پولشویی پیش می‌رود، چون ناچار به پنهان کردن منشأ آن هستیم. اگر بخواهیم پول‌شویی را از بین ببریم اقتصاد ما نیز به مسئله برمی‌خورد.

اگر ممکن است بیشتر در این باره توضیح دهید.

مشکلات و مسائل بازار ارز ما متعدد هستند و درباره این ادعا که ارز گران شده، چون که صنایع تعطیل بودند، باید توضیح داد که دو طرف باید سفارش‌ها را تعطیل کنند نه اینکه یک طرف به مشکل بخورد و طرف دیگری هیچ مشکلی نداشته باشد و تقاضا را در بازار افزایش دهد. بعد هم رئیس بانک مرکزی توضیح دهد که عامل افزایش قیمت دلار این مسئله است.

وقتی که بانک مرکزی نمی‌تواند هیچ پولی در جهان جابه‌جا کند، تولید کاهش یافته است، زیرا تحریم‌ها، باعث کاهش ارز می‌شود. برخی سیاست‌ها دولت ایران را بی‌اعتبار کرده است. صاحبان کسب‌وکار‌ها به دولت و قول و قرارهایش به چشم تردید نگاه می‌کنند و مطمئن نیستند که دولت ایران حتماً پای تعهداتی که به آنها داده است می‌ماند. نگاه کشور‌های خارجی و شرکت‌های خارجی به فعالان اقتصادی نیز همین است. زیرا فعالان اقتصادی در دنیا نمی‌دانند که حتی اگر فعال اقتصادی در ایران بخواهد به تعهدات خود عمل کند هم آیا سازوکاری برای اینکه بتواند بر سر عهد خود با آنها بماند وجود دارد یا اینکه نه.

به همین دلیل هم ترجیح می‌دهد به جای همکاری با ایران، با کشوری همکاری کند که این همه مشکل نداشته باشد؛ بنابراین به همین دلیل است که می‌گوییم تنها مجموعه‌ای از مشکلات رکود تورمی باعث شده که وضعیت اقتصادی کشور اکنون با حالت نااطمینانی مواجه شود؛ بنابراین در ارزیابی قیمت ارز هیچ چیز مهم‌تر از تورم ۵۰ درصدی نیست. این ۵۰ درصد تورم که شاهد آن هستیم، فرایندی از همه رخداد‌های سیاسی و واکنش ایران به این رخدادهاست.


بیشتر بخوانید: تعطیلات ناشی از کمبود گاز و برق چگونه قیمت دلار را افزایش داد؟/ حذف ارز نیمایی تنها ۳۰ درصد در افزایش قیمت دلار نقش داشته است


هیچ چیز مهم‌تر از تورم ۵۰ درصدی نیست و قیمت ارز در یک دوره مشخص زمانی افزایش می‌یابد. در اقتصاد ایران مسائل سیاسی، نمی‌توانند خطرناک‌تر از تورم باشند و ریسک فعالیت اقتصادی را بیش از میزان تورم موجود در کشور افزایش دهند؛ بنابراین زمانی که با جهش ارزی مواجه می‌شویم نمی‌توانیم توضیح دهیم که دقیقاً علت افزایش نرخ ارز، تورم بوده یا چنین نیست.

به نظر شما مرکز مبادله و تالار تا چه اندازه می‌توانند در این مسیر اثرگذار باشند؟

به نظر من دولت در ابتدا بازار‌های عادی را با سیاست‌های نادرست خود کاملاً از بین می‌برد و بعد که متوجه می‌شود در نبود این بازارها، همه چیز به هم می‌ریزد تازه تصمیم می‌گیرد که جایگزینی مصنوعی برای بازار‌ها بیابد. این در حالی است که اگر از ابتدا دست به چنین اقدامی زده بود اصلاً نیاز نبود با هزینه‌های هنگفت مجبور به ساخت بازار مصنوعی شود.

اینکه نهادگرایان معتقدند دلیل افزایش قیمت دلار حذف سامانه نیما است درست است؟

به نظر من نهادگرایان کاملاً در اشتباه هستند چراکه آنها دقیقاً به کارکردی بودن نهاد‌هایی مانند مرکز مبادله، و نهاد‌های دیگر کنترل‌کننده معتقد هستند. این در حالی است که اگر این اقدامات مثمرثمر بود که در تمام این سال‌ها دیگر دولت مجبور به انجام این همه اقدامات نبود. به نظر من یک مسئله وجود دارد و آن هم اینکه بانک مرکزی ترجیح می‌دهد با چنین اقدامات نابهنجاری در بازار اختلال ایجاد کند تا مردم بگویند بانک مرکزی دست به اقداماتی زد، اما نتوانست بازار را کنترل کند.

این در حالی است که من می‌توانم شهادت بدهم اگر اصلاً بانک مرکزی وجود نداشت اوضاع کشور بسیار بهتر بود. مسئله ارز، بدون دخالت دولت و نهاد‌های مربوط به آن هم قابلیت حل شدن دارد، اما بانک مرکزی ترجیح می‌دهد با دخالت و انجام اقدامات نادرست اختلال در بازار ایجاد کند تا کسی اعتراض نکند که بانک مرکزی در چنین شرایطی دست بر روی دست گذاشت و اقدامی انجام نداد.

منبع: هم میهن
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
Asl
0
0
جمعه ۳۰ آذر ۱۴۰۳
چون داره سود می‌بره کسری بودجشو از این طریق جبران می‌کنه .
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ خاص و جذاب بازیگر نقش سوجان در خیابان

عکس/ استایل جذاب و اروپایی شاهرخ استخری در ۴۴ سالگی

عکس/ احتمال استعفای نخست وزیر کانادا در ۷۲ ساعت آینده

عکس/ تتوی دست زن محسن کیایی نظر همه را جلب کرد

عکس/ مراسم عقد نوید محمدزاده و فرشته حسینی ۳ سال پیش

عکس/ تغییر شوکه کننده راجینی بازیگر فیلم ملکه مار‌ها پس از ۳۱ سال

عکس/ سرنوشت دردناک پسر بروسلی در ۲۸ سالگی

عکس/ غلامرضا تختی در بوئین زهرا پس از زلزله ۶۲ سال پیش

عکس/ مراسم عروسی ماه چهره خلیلی و ابراهیم اشرفی ۱۰ سال پیش

عکس/ چهره مردانه مازیار لرستانی در ۵۸ سالگی نظر همه را جلب کرد

عکس/ صفحه اینستاگرام غزل ماهور خواننده ایرانی مسدود شد

عکس/ سفر ناصرالدین شاه با کالسکه به انزلی ۱۵۴ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سیاهک ذرت؛ یک غذای خوشمزه به هنگام بیماری

چطور در دنیای دیجیتال تمرکز خود را حفظ کنیم؟

نارساخوانی در کودکان چیست؟

تحلیف ترامپ قیمت دلار را باز هم افزایشی می‌کند؟/ رانت‌خواران، مخالفان تک نرخی شدن ارز هستند

فیلم/ نخستین واکنش رئیس صداوسیما به شایعه بازداشت به دلیل استخراج رمزارز

عکس/ دعوای شهرام شکوهی و همسرش در لایو اینستاگرام

افزایش ۷۰ درصدی کارمزد جایگاه‌های CNG

فیلم/ ۷ سال دیگر هواپیما نداریم

نتانیاهو اعتراف کرد: محور ایران همچنان پابرجاست

جدول جدید واریز حقوق بازنشستگان منتشر شد

مدارس ابتدایی استان تهران سه‌شنبه غیرحضوری شد

سه داور مازندرانی در فهرست بین‌المللی ۲۰۲۵ فیفا

امضای پزشکیان پای یک مصوبه درباره روز شهادت ابراهیم رئیسی

شروع برنامه جناب خان با حضور محسن کیایی

واکنش ترامپ به استعفای ترودو

علی لاریجانی: وفاق با این قیمت دلار و گرانی بی‌معنیست

فیلم/ با گازوییل ارزان سیمان تولید می‌کنیم و به افغانستان می‌فرستیم تا علیه ما سد بسازد

تدابیر امنیتی تحریر‌الشام در اطراف سفارت ایران

زلزله ۵.۲ ریشتری در بوشهر

فیلم/ این تبلیغ مسی برای عربستان جالب و هدف‌مند بود

فیلم/ هشدار به مردم؛ مراقب تصادف صوری باشید

عکس/ مراسم عروسی احمد مهران فر و مونا فائزپور

موافقت ترامپ با توقف استرداد شهروند ایرانی

تسهیلات خدمتی برای سربازان متاهل

آمریکا برخی تحریم‌های سوریه را لغو می‌کند

فردا نخستین جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد کارگران

نظرات عجیب و اظهارات غریب علی پروین

فیلم/ تظاهرات خانواده‌های نظامیان بازداشت شده سوری

استعفای جاستین ترودو از نخست‌وزیری کانادا

میزان محبوبیت سه رییس‌جمهور اخیر ایران

حمید توفیقی سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی شد

۵ دستور مهمی که مسعود پزشکیان صادر کرد

بیمه معلم، راه یک ساله را ۹ ماهه طی کرد

شوک به استقلال؛ موسیمانه تهدید به جدایی کرد

آیا نخست‌وزیر عراق در سفر به ایران حامل پیام آمریکاست؟

آغاز ثبت‌نام در همایش ملی هوش مصنوعی و هوشمندسازی صنعتی

هسر عراقچی ناخن کار است؟ + عکس

واکنش علی مطهری به توهین یک مداح به اهل سنت

تکنولوژی چینی‌ها برای ترجمه لحظه‌ای افکار

مدارس فردا باز است؟

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

خبر خوش وزیر آموزش‌و‌پرورش برای فرهنگیان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱۸ دی ۱۴۰۳/ کاهش قیمت دلار ادامه دارد؟

ادعای باشگاه پرسپولیس؛ رضا درویش محروم نیست

فیلم/ تصاویر دره عجیب برفی ژاپن

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱۸ دی ۱۴۰۳/ ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه

جزییات ثبت نام قطعی حج تمتع ۱۴۰۴

شرایط جدید حجاب در سوریه را اعلام شد

فیلم/ ادعای یک رسانه: حمید فرخ‌نژاد راننده اوبر شده است

دلیل بازگشت پرواز تهران- ایلام به مهرآباد چیست؟