به گزارش اقتصاد ۲۴ به نقل از بیت ۲۴، با اینکه صرافیهای ایرانی آماری رسمی از حجم معاملات کاربران خود منتشر نمیکنند، اما همچنان میتوان تخمینهای نسبتا دقیقی درمورد حجم معاملات داشت. تخمینهایی که نشاندهنده فراگیری روزافزون بازار کریپتوکارنسی بین کاربران ایرانی هستند.
حجم معاملات در صرافیهای ارز دیجیتال از این نظر مهم است که میزان تمایل کاربران ایرانی به سرمایهگذاری در بازار کریپتوکارنسی را با معیاری قابل سنجش مشخص میکند. هرچقدر که حجم معاملات بیشتر باشد، تمایل به سرمایهگذاری در رمزارزها بیشتر است و بالعکس.
هنگامی که آمار دقیقی از حجم معاملات در صرافیهای ارز دیجیتال وجود داشته باشد، میتوان با مقایسه آن نسبتبه حجم معامله سایر بازارهای مالی، ارزیابی خوبی از تصمیمگیریهای اقتصادی شهروندان ایران داشت؛ بهخصوص درحالحاضر که بحرانهای اقتصادی، هر شخصی را به فکر حفظ سرمایه و ایجاد راههای جدید درآمدزایی انداخته است.
حجم معاملاتی که در صرافیهای ایرانی به انجام میرسند، از عوامل مختلفی تاثیر میپذیرد. تعدادی از این عوامل در ادامه تشریح شدهاند.
اولین عامل، وضعیت جهانی بازار کریپتو است. وقتی که بازار صعودی باشد، علاقهمندان به بازار ارزهای دیجیتال در سراسر جهان سرمایه بیشتری را به این بازار منتقل میکنند. برای مثال، در ماههای اخیر که بیت کوین افزایش قیمت چشمگیری را تجربه کرده است، درخواست برای خرید بیت کوین نهتنها در صرافیهای ایرانی، بلکه در تمامی صرافیهای فعال در سراسر جهان افزایش یافته است.
وضعیت اقتصادی داخل کشور را میتوان یکی از اصلیترین دلایل تغییر حجم معاملات کاربران ایرانی در بازار ارزهای دیجیتال دانست. با کاهش روزافزون ارزش ریال، کاربران بهدنبال راهی برای جلوگیری از سقوط ارزش پسانداز و داراییهای نقدی خود هستند.
در سالهایی که بورس روندی صعودی داشت، ارزهای دیجیتال نظر کمتر کسی را نسبتبه خود جلب میکردند؛ اما بعد از اینکه شاخص بورس منفی شد، بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح دادند تا دارایی خود را به ارزهای دیجیتال اختصاص دهند. طبیعی است که درصورت مثبت شدن مجدد شاخص بورس، کاربران زیادی سرمایه خود را وارد این بازار کنند.
از دیگر عواملی که بر حجم معاملات بازار ارزهای دیجیتال در ایران تاثیر میگذارد، رسانههای اجتماعی هستند. رسانههای اجتماعی با انتشار مطالب و محتواهایی پیرامون رخدادهای هیجانانگیز بازار کریپتو، نظر افراد بیشتری را به سرمایهگذاری در این بازار جلب میکنند. طبیعی است که برای رونق حجم معاملات، تبلیغات یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی کافی نباشد. رسانههای مورد اعتماد مردم نیز باید تصویر مثبتی از بازار را به مخاطبان خود نشان دهند تا باورهای اشتباهی که پیرامون آن وجود دارند، از بین بروند.
امروزه داراییهای متنوع زیادی در بازار ارزهای دیجیتال معامله میشوند. درواقع سرمایهگذاران حق انتخابهای فراوانی دارند؛ بیش از هزاران پروژه بلاکچین، کوین بومی خود را به بازار عرضه کردهاند و تنوعی را بهوجود آوردهاند که در هیچ بازار مالی دیگری دیده نمیشود. طبیعی است که تنوع بازار، رابطه مستقیمی با حجم معاملات داشته باشد.
پذیرش بیشتر ارزهای دیجیتال بین مردم عادی و سرمایهگذاران را میتوان یکی از مهمترین عوامل در افزایش حجم معاملات دانست. امروزه حتی بعضی از کسبوکارهای ایرانی ارزهای دیجیتالی مانند تتر، بیت کوین و اتریوم را به رسمیت میشناسند و مشتریانشان میتوانند با استفاده از این رمزارزها پرداختهایشان را انجام دهند.
۱۰ یا ۲۰ سال پیش افراد زیادی در ایران به بازارهای مالی علاقه نداشتند. حتی سرمایهگذاری در بورس نیز فقط توسط افراد متخصص انجام میشد و شهروندان عادی معمولا به سراغ سرمایهگذاری نمیرفتند؛ اما امروزه، دیدگاه مردم نسبتبه سرمایهگذاری کاملا تغییر کرده است.
با اینکه تحریمهای بینالمللی همچنان نتوانستهاند جلوی فعالیت ایرانیان در بازار ارزهای دیجیتال را بگیرند، اما نمیتوان از تاثیر آنها بر حجم معاملات چشمپوشی کرد. تحریمهای مالی بینالمللی باعث شدهاند تا کاربران ایرانی به بسیاری از پلتفرمها و صرافیهای ارز دیجیتال دسترسی نداشته باشند. عدم دسترسی به این امکانات، طبیعتا معاملهگران را از حضور در بازار دلسرد کرده و حجم معاملات را کاهش میدهد.
صرافیهای ایرانی معمولا آماری از حجم معاملاتی که انجام دادهاند، منتشر نمیکنند؛ اما طبق گزارشی که ایران بروکر در بهار ۱۴۰۲ منتشر کرده است، طبق تحقیقات این سازمان، میانگین حجم معاملات صرافیهای ایرانی تقریبا ۲ هزار میلیارد تومان بهصورت روزانه است. با توجه به اینکه از سال ۱۴۰۲ تاکنون قطعا میزان فعالیت کاربران ایرانی در صرافیهای ارز دیجیتال افزایش یافته است، امروزه حجم معاملات روزانه ایرانیان به بیش از ۲ هزار میلیارد تومان میرسد. مقداری که نشاندهنده تمایل بالای کاربران ایرانی به فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال است.
تشخیص حجم معاملات روزانهای که توسط شهروندان کشورهای مختلف انجام میشود، بهخاطر سیاستهایی که در حوزه حفظ حریم خصوصی تصویب شدهاند کمی دشوار است؛ اما اینکه چند درصد از مردمان یک کشور دارای ارز دیجیتال هستند، قابل پیشبینی است.
طبق گزارش ونگارد، ۱۰ کشور زیر بیشترین تعداد سرمایهگذاران در بازار ارزهای دیجیتال را دارند: (درصدها نسبتبه کل جمعیت کشور بیان شدهاند.)
همانطور که مشخص است، ایران در چهارمین جایگاه جهان قرار میگیرد. جایگاهی که نشاندهنده تمایل بینظیر سرمایهگذاران ایرانی به فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال است. امروزه هر صرافی ارز دیجیتال ایرانی در تلاش است تا به بهترین شکل ممکن پاسخگوی این حجم از فعالیت باشد و بستر معامله برای کاربران را پایدار نگه دارد.
با یک نگاه کلی به بازار ارزهای دیجیتال در ایران، میتوان متوجه شد که علیرغم تحریمهای فراوانی که سعی دارند جلوی فعالیت معاملهگران ایرانی را بگیرند، کاربران ایرانی حضوری گسترده و قابل توجه در بازار کریپتوکارنسی دارند. حتی کسانی که به سرمایهگذاریهای دارای ریسک علاقهای ندارند، با خرید usdt در تلاش هستند تا از سرمایه خود در برابر مشکلاتی همچون کاهش ارزش پول محافظت کنند.
چنین روندی نشان میدهد که در آینده نیز بازار ارزهای دیجیتال جایگاه ویژهای بین کاربران ایرانی خواهد داشت. ایرانیانی که به بازار ارزهای دیجیتال علاقهمند هستند، معمولا اخبار این بازار را بهصورت روزانه دنبال کرده و آخرین تکنولوژیهایی که در شبکههای بلاکچین مورد استفاده قرار میگیرند را مورد بررسی قرار میدهند.
علاوهبر این، بسیاری از معاملهگران ایرانی واقعا در سطحی حرفهای فعالیت میکنند و دائما در حال افزایش سواد مالی و اقتصادی خود هستند. این ویژگیها نشان میدهند که در آینده نیز بازار کریپتوکارنسی در ایران، بازاری پررونق خواهد بود.
کاربران ایرانی فعالیت چشمگیری در بازار ارزهای دیجیتال دارند. میانگین حجم معاملات صرافیهای ایرانی بهصورت روزانه بیش از ۲ هزار میلیارد تومان است و از نظر درصد جمعیت یک کشور که در بازار کریپتوکارنسی فعالیت میکنند، ایران در جایگاه چهارم جهان قرار میگیرد. چنین آماری نشان میدهد که ایرانیان بهخوبی توانستهاند با بازار کریپتوکارنسی و مراودات نوین مالی سازگار شوند و درصورت سیاستگذاری صحیح در این زمینه، قطعا نتایج اقتصادی خوبی برای کشور حاصل خواهد شد.