تاریخ انتشار: ۱۴:۱۵ - ۱۴ دی ۱۴۰۳

ایران در تله بزرگ بی آبی و خشکسالی/ بمب ساعتی ناترازی ایران، برق و گاز نیست؛ آب است

این پژوهشگر حوزه آب درباره تشدید ناترازی آب در نیم قرن گذشته اظهار کرد: از ۶۰ سال پیش، به ویژه بعد از نیمه دوم انقلاب، به دلیل حفر چاه‌های متعدد، متوجه می‌شویم که تراز منابع آب‌های کشور، و به ویژه آب‌های زیرزمینی، تحت‌الشعاع حفاری‌های بی‌رویه قرار گرفته است.

بی آبی و خشکسالی

اقتصاد۲۴- چندسالی است که دیگر ناترازی برای توضیح وضعیت انرژی کشور در حوزه برق و گاز گویا نیست و کارشناسان صحبت از بحران برقی و گازی می‌کنند. در این حین که کشور دچار بحران انرژی است، ذخایر سد‌های کشور نیز بسیار کاهش پیدا کرده است و بارندگی‌ها نیز به مراتب کمتر شده و بسیاری هشدار بروز یک بحران آبی را در کشور می‌دهند؛ بنابراین سوال می‌شود که آیا در چندسال آینده آب هم به وضعیت گاز و برق مبتلا می‌شود؟
برای بررسی وضعیت ناترازی آب و علل رخداد آن و مقایسه آن با بحران برق و گاز، «توسعه ایرانی» گفت‌وگویی با ناصر خلقی، کارشناس و پژوهشگر حوزه آب، داشته است که مشروح آن را می‌خوانید.

ناترازی آب در طول تاریخ تمدن ما بوده

این کارشناس حوزه آب در گفت‌و‌گو با «توسعه ایرانی»، با عنوان اینکه بحث ناترازی در مورد منابع آب ایران مسئله جدیدی نیست، مطرح کرد: در واقعیت امر این مسئله را در طول چندهزار سال تاریخ تمدن ایران همواره داشته‌ایم.

ناصر خلقی افزود: یکی از ویژگی‌های فلات ایران، خشک بودن و نیمه‌خشک بودن است. اگر چه ۱۱ اقلیم در فلات ایران، از اقلیم مرطوب و خشک و آب‌وهوای گرم و سردسیری بگیریم تا خشک و نیمه خشک در کویر مرکزی، داریم، اما آنچه که به طور کلی مطرح است اینست که حوزه کویر مرکزی، به عنوان بزرگترین حوزه آبریز فلات ایران، آب‌وهوای خشک و نیمه‌خشک دارد و متوسط بارندگی درازمدت آن بر اساس آمار بلندمدتی که ۶۰ سال ایستگاه‌های مختلف هواشناسی گرفته‌اند، ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلی‌متر در سال است.
او تصریح کرد که همواره این فراز و نشیب و خشکسالی را داشتیم و در نتیجه تمدن ما در جا‌هایی شکل گرفته که مردم بتوانند برای این مسئله سازوکاری پیدا کنند و این چیز جدیدی در تاریخ تمدن و جامعه ما نیست.

تشدید ناترازی با شعار خودکفایی

این پژوهشگر حوزه آب درباره تشدید ناترازی آب در نیم قرن گذشته اظهار کرد: از ۶۰ سال پیش، به ویژه بعد از نیمه دوم انقلاب، به دلیل حفر چاه‌های متعدد، متوجه می‌شویم که تراز منابع آب‌های کشور، و به ویژه آب‌های زیرزمینی، تحت‌الشعاع حفاری‌های بی‌رویه قرار گرفته است.

خلقی با اشاره به اینکه این حفاری‌ها دارای مجوز هم هست، ادامه داد: بعد از انقلاب به دلیل ذهنیت حمایت از کشاورزان و خودکفایی گندم، حفر چاه‌ها به گونه‌ای پیش رفت که برای چاه‌های متعدد عمیق و نیمه‌عمیق هم مجوز دادیم و مردم بر اساس این مجوز‌ها شروع به حفاری می‌کردند و یک مسابقه غیرقابل‌توجیهی بین کشاورزان برای اینکه مقدار برداشت گندم از هر هکتار افزایش پیدا کند، شکل گرفت و منابع آب محدود زیرزمینی کشور را تحت‌الشعاع قرار داد.

ناترازی آب با سرمایه‌گذاری میلیاردی هم حل نمی‌شود

این کارشناس به تفاوت میان ناترازی در حوزه آب با برق و گاز اشاره کرد و گفت: تفاوت ناترازی آب با سایر منابع انرژی مانند گاز و برق اینست که در صنعت گاز و برق امید آن داریم که با حل تحریم‌ها و مشکل FATF نهایتا به مرحله‌ای برسیم که سرمایه‌گذاری در ایران صورت بگیرد و با صرف ده‌ها میلیارد دلار ناترازی‌ها را از بین ببریم. اما متاسفانه در مورد منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی، و به ویژه منابع آب زیرزمینی، صرف حتی میلیارد‌ها دلار هزینه باعث نمی‌شود که ناترازی آب ما از بین برود.

خلقی درباره علت این امر توضیح داد: دلایل آن فنی و هیدروژئولوژیکی است؛ زمانی که یک متر از سطح آب زیرزمینی یک دشت یا آبخوانی، در سطح کلی دشت افت می‌کند، این افت در سطح زیرزمینی درون دشت به گونه‌ای پیش می‌رود که جبران آن بسیار طولانی می‌شود. چه بسا حتی اگر تمام چاه‌های کشاورزی را نیز خاموش کنیم، بعد ۱۰۰ سال اگر بارندگی خوبی داشته باشیم، بتوانیم نوعی به ریکاوری یا احیای آب‌های زیرزمینی دست پیدا کنیم.
به گفته او، یکی از مهمترین ویژگی‌های کسری مخزن آب‌های زیرزمینی با سایر منابع انرژی اینست که در اینجا منابع آب غیرقابل تجدید ما دیگر قابل‌تجدید نمی‌شود و دیگر نمی‌توانیم با راهکار‌های فنی، علمی و با استفاده از روش‌های اقتصادی و پول و سرمایه‌گذاری آن را به حالت اول برگردانیم و چیزی است که دیگر از دست رفته است.

بیش از ۴۰۰ دشت ما از حالت تعادلی خارج شده‌اند

این پژوهشگر حوزه آب با اشاره به بیش از ۶۰۰ دشت موجود در کشور و با تعریف دشت به عنوان منطقه‌ای که توسط ارتفاعات احاطه شده و ورودی و خروجی مشخصی برای منابع آبی دارد، عنوان کرد: متاسفانه از ۶۰۰ دشت کشور ما، بیش از ۴۰۰ دشت ما از حالت تعادلی خود خارج شده‌اند که این رقم به معنی سالم بودن دشت‌های باقی‌مانده کشور نیست.

خلقی ادامه داد: غیر از ۴۰۰ دشت مورداشاره، دشت‌ها اگر چنانچه متعادل هستند به معنای مدیریت خوب ما در منابع آب نبوده؛ این دشت‌ها، چون سطح آب زیرزمینی در آنها به سطح زمین نزدیک است و سنگ کف عمیق نیست، آبخوان اشباع در آنها اصلا ضخامتی ندارند و به خاطر ویژگی‌های خاص طبیعی خود است که آزاد هستند وگرنه در مدیریت کلان منابع کشور بسیار ناموفق بوده‌ایم.


بیشتر بخوانید: سایه مرگ بر تالاب انزلی؛ آغاز شمارش معکوس برای نفس‌های مسموم یک تالاب بین المللی


او درباره موفق نبودن مدیریت کلان منابع آبی کشور بیان کرد: طی ده‌ها سال با حفر چاه‌هایی که به صورت مجاز و غیرمجاز انجام دادیم، باعث شدیم که تراز آب زیرزمینی و تراز منابع آب به کلی از بین برود و امکان احیای آن، نه که نتواند صورت بگیرد، اما احیا به معنای نجات منابع آبخوان نیست. احیا به معنای اینست که سرعت نابودی منابع آب سطحی و زیرزمینی را تا حدالامکان کاهش بدهیم وگرنه هرگز نمی‌توانیم به آن سطح از منابع آب‌های زیرزمینی که در ۴۰ سال گذشته داشتیم، برسیم.

ناترازی آب به زودی وبال گردن مردم می‌شود

این کارشناس حوزه آب در پاسخ به اینکه «آیا وضعیت ناترازی آب هم به صورتی جلو خواهد رفت که مانند برق و گاز به صورت بحران شود؟»، آن را قطعی دانست و تاکید کرد که یکی از مشکلات متخصصین و کارشناسان با حکمرانی کلان آب کشور اینست که حکمرانی آب کشور یک شعاری را مدنظر خود قرار داده مبنی بر اینکه مبادا به مردم اعلام کنیم که ناترازی آب وجود دارد، زیرا در جامعه تنش به وجود می‌آید و این تنش چالش‌هایی در پی دارد.

ناترازی آب به زودی وبال گردن مردم می‌شود

این کارشناس حوزه آب در پاسخ به اینکه «آیا وضعیت ناترازی آب هم به صورتی جلو خواهد رفت که مانند برق و گاز به صورت بحران شود؟»، آن را قطعی دانست و تاکید کرد که یکی از مشکلات متخصصین و کارشناسان با حکمرانی کلان آب کشور اینست که حکمرانی آب کشور یک شعاری را مدنظر خود قرار داده مبنی بر اینکه مبادا به مردم اعلام کنیم که ناترازی آب وجود دارد، زیرا در جامعه تنش به وجود می‌آید و این تنش چالش‌هایی در پی دارد.

خلقی با عنوان اینکه اتفاقا مردم ما اعم از روستاییان و شهرنشینیان باید بدانند که به زودی ناترازی وبال گردن آنها خواهد شد، ادامه داد: امکان دارد یک تهرانی شیر آب را باز کند و ببیند این آب در جریان است، اما متوجه خطری که وجود دارد، نیست. او نمی‌داند این منابع محدود است و بعد از مدتی برای اینکه بتوانند کمبود موجود در آب سد‌ها را جبران کنند، چاه حفر می‌کنند.
او با اذعان اینکه چاه حفرکردن ساده‌ترین روش برای تامین آب است و این صورت مسئله را پاک کردن است، تصریح کرد: چیزی حدود ۵۷ تا ۶۰ درصد تامین آب کشاورزی، صنعت، شرب و بهداشت کشور از طریق چاه‌ها و منابع آب‌های زیرزمینی تامین می‌شود و این یک فاجعه است.

ناترازی آب با قطع کردن و کاهش مصرف حل نمی‌شود

این پژوهشگر درباره مصرف آب‌های تجدیدپذیر نیز اظهار کرد: نزدیک به ۱۴۰ میلیارد متر مکعب از منابع آب تجدیدپذیر خود را نیز استفاده کردیم و این چیزی بالای ۷۰ تا ۸۰ درصد این منابع است، اما نرم جهانی می‌گوید حق مصرف بالاتر از ۳۰ درصد از این منابع را ندارید.
خلقی به ورشکستگی آبی تا قحطی آبی به عنوان خطرات این مصرف اشاره و اضافه کرد: برای مثال مصرف آب کشور در اوایل قرن قبلی چیزی نزدیک به چندهزار مترمکعب در سال بوده، اما امروز در بسیاری از مناطق ایران می‌بینیم که کمتر از هزار مترمکعب آب مصرف می‌کنند و این به معنای فاجعه و کاهش عظیم در منابع آبی است.

او تاکید کرد: ناترازی موجود در منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی مانند گاز و برق نیست که با صرفه‌جویی مردم حل شود. اگر چنین اتفاقی در آب بیفتد، با کاهش مصرف آب شرب در کلانشهر‌ها فقط مقداری خیلی جزئی می‌توان در منابع آبی صرفه‌جویی کرد.
این کارشناس حوزه آب درباره مصرف آب در بخش کشاورزی بیان کرد: اساس آب مصرفی ما در بخش کشاورزی است. وقتی از بخش کشاورزی حمایت‌های مالی و فنی لازم انجام نشده است، نتیجه اینست که ۱۷ تا ۱۸ میلیارد متر مکعب مصرف بی‌خودی آب داریم.

خلقی ادامه داد: سیستم‌های گلخانه‌ای و الگوی کشت مناسب برای دشت‌های مختلف و جایگزینی کشاورزی با مشاغلی که آب کمتری مصرف می‌کنند نداریم. بخش کشاورزی ما در مناطق شرقی ایران و حوزه کویر مرکزی، ۸۰ درصد و در برخی جا‌ها ۹۰ درصد به آب زیرزمینی وابسته است و وقتی این میزان از بین برود، در آنجا نمی‌توان گفت که ۲ ساعت آب را قطع کنیم.
او تصریح کرد: قطع کردن چندساعته آب مشکلی را حل نمی‌کند و باعث نمی‌شود منابع آب ما متعادل شود و به تراز برسیم.

بمب ساعتی در ایران آب است!

این پژوهشگر خاطرنشان کرد که بمب ساعتی در ایران هرگز نه برق خواهد بود نه گاز، بمب ساعتی نبود آب و یا کاهش منابع آب است.

خلقی عنوان کرد: آنچه که به طور کلی برای منابع آب‌های زیرزمینی اهمیت دارد، در واقع بارش برف است. اگرچه باران هم مهم و برای کشت دیم ارزشمند است، اما در یک چنین سیکلی قرار نداریم و وابستگی وحشتناک به منابع آب‌های زیرزمینی داریم. او افزود: بر اساس مد‌ل‌های تغییرات اقلیمی، ایران کشوری خطرناک است و تا ۱۵ سال آینده حتما متوسط دمای کشور ما حدود ۲ تا ۴ درجه افزایش پیدا می‌کند. افزایش دما بر اساس مدل‌های پیش‌بینی شده تغییرات اقلیمی یک فاجعه بزرگ است و وقتی آن را به وسعت ایران گسترش دهیم متوجه می‌شویم که چه فاجعه بزرگی در راه است.

راهکار در اصلاح مدیریت و حکمرانی کلان منابع آبی است

این کارشناس حوزه آب یکی از راهکار‌های جلوگیری از رخداد بحران آب را مشارکت‌های مردمی از پایین به بالا دانست و اظهارکرد: جذب همکاری مردم برای اینست که بتوانند آب را در بخش کشاورزی صرفه‌جویی کنند. من منکر صرفه‌جویی در آب شرب مناطق شهری نیستم، اما مصرف اصلی ما در کشاورزی است. این صرفه‌جویی اگر قرارست صورت بگیرد، معاش کشاورز مورد خطر واقع می‌شود و در اینجا باید مشاغل جایگزین به وجود بیاید. برای اینکه مشاغل جایگزین و گلخانه‌های مختلف به وجود بیاوریم و برای افزایش بهره‌وری نیاز به پول و سرمایه و فرهنگ‌سازی داریم و نیاز به این داریم که حکمرانی آب از پایین به بالا صورت بگیرد و این هنوز در کشور ما به چشم نمی‌خورد.


بیشتر بخوانید: چمبره طالبان بر حق‌آبه ایران؛ نسخۀ خطرناک حفر چاه برای تامین آب شرب سیستان و بلوچستان


به گفته وی، آمریکا کمتر از ۲.۵ برابر مصرف آب ما و نزدیک به ۱۳۵ میلیارد دلار صادرات کشاورزی دارد، اما کشور ما با این مصرف آب نهایت حدود ۴ تا ۵ میلیارد دلار صادرات کشاورزی دارد و به نوعی آب را حیف و میل می‌کنیم. وی تاکید کرد: از الان باید جلوی این روند را بگیریم، زیرا این روند مانند گاز و برق با سرمایه‌گذاری میلیارد دلاری درست نمی‌شود؛ این مسائل نیازمند مدیریت کلان دقیق آب است.
این پژوهشگر حوزه آب در نهایت خاطرنشان کرد: کارشناسان حوزه برق و گاز که معتقدند با استفاده از تکنولوژی و سرمایه‌گذاری می‌توان ناترازی را کنترل کرد کاملا حق دارند، اما درباره منابع آب، به عنوان یکی از مهمترین ارکان محیط‌زیست، متاسفانه فقط پول حرف اول را نمی‌زند و آن مدیریت کلان بین حکمرانی آب و ذی‌نغعان باید به صورت یک تفکر سیستمی به جلو برود و واقعیت اینست که دلار‌های نفتی راهکار به تعادل رسیدن و جلوگیری از ناترازی آب نخواهد بود.

منبع: توسعه ایرانی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ خاص و جذاب بازیگر نقش سوجان در خیابان

عکس/ تتوی دست زن محسن کیایی نظر همه را جلب کرد

عکس/ مراسم عقد نوید محمدزاده و فرشته حسینی ۳ سال پیش

عکس/ تغییر شوکه کننده راجینی بازیگر فیلم ملکه مار‌ها پس از ۳۱ سال

عکس/ سرنوشت دردناک پسر بروسلی در ۲۸ سالگی

عکس/ غلامرضا تختی در بوئین زهرا پس از زلزله ۶۲ سال پیش

عکس/ مراسم عروسی ماه چهره خلیلی و ابراهیم اشرفی ۱۰ سال پیش

عکس/ چهره مردانه مازیار لرستانی در ۵۸ سالگی نظر همه را جلب کرد

عکس/ صفحه اینستاگرام غزل ماهور خواننده ایرانی مسدود شد

عکس/ احتمال استعفای نخست وزیر کانادا در ۷۲ ساعت آینده

عکس/ سفر ناصرالدین شاه با کالسکه به انزلی ۱۵۴ سال پیش

عکس/ بازدید پزشکیان از دانشگاه جامع امام حسین (ع)

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اکثریت مجلس مخالف استیضاح همتی هستند/ رانت خواران ارزی علیه وزیر اقتصاد شمشیر کشیده‌اند

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

اینفوگرافی/ مراحل مختلف اجرای کالا برگ

وضعیت هواشناسی امروز

پیش بینی بورس امروز سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

عکس/ هوای تهران همچنان آلوده است

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۱۸ دی ۱۴۰۳

فیلم/ شایعه شبانه در باشگاه پرسپولیس

محرک‌های شاخص بورس برای عبور از رقم ۳ میلیونی

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

سیاهک ذرت؛ یک غذای خوشمزه به هنگام بیماری

چطور در دنیای دیجیتال تمرکز خود را حفظ کنیم؟

نارساخوانی در کودکان چیست؟

تحلیف ترامپ قیمت دلار را باز هم افزایشی می‌کند؟/ رانت‌خواران، مخالفان تک نرخی شدن ارز هستند

فیلم/ نخستین واکنش رئیس صداوسیما به شایعه بازداشت به دلیل استخراج رمزارز

عکس/ دعوای شهرام شکوهی و همسرش در لایو اینستاگرام

افزایش ۷۰ درصدی کارمزد جایگاه‌های CNG

فیلم/ ۷ سال دیگر هواپیما نداریم

نتانیاهو اعتراف کرد: محور ایران همچنان پابرجاست

جدول جدید واریز حقوق بازنشستگان منتشر شد

مدارس ابتدایی استان تهران سه‌شنبه غیرحضوری شد

سه داور مازندرانی در فهرست بین‌المللی ۲۰۲۵ فیفا

امضای پزشکیان پای یک مصوبه درباره روز شهادت ابراهیم رئیسی

شروع برنامه جناب خان با حضور محسن کیایی

واکنش ترامپ به استعفای ترودو

علی لاریجانی: وفاق با این قیمت دلار و گرانی بی‌معنیست

فیلم/ با گازوییل ارزان سیمان تولید می‌کنیم و به افغانستان می‌فرستیم تا علیه ما سد بسازد

تدابیر امنیتی تحریر‌الشام در اطراف سفارت ایران

زلزله ۵.۲ ریشتری در بوشهر

فیلم/ این تبلیغ مسی برای عربستان جالب و هدف‌مند بود

فیلم/ هشدار به مردم؛ مراقب تصادف صوری باشید

عکس/ مراسم عروسی احمد مهران فر و مونا فائزپور

موافقت ترامپ با توقف استرداد شهروند ایرانی

تسهیلات خدمتی برای سربازان متاهل

آمریکا برخی تحریم‌های سوریه را لغو می‌کند

فردا نخستین جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد کارگران

نظرات عجیب و اظهارات غریب علی پروین

فیلم/ تظاهرات خانواده‌های نظامیان بازداشت شده سوری

استعفای جاستین ترودو از نخست‌وزیری کانادا

میزان محبوبیت سه رییس‌جمهور اخیر ایران

حمید توفیقی سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی شد

۵ دستور مهمی که مسعود پزشکیان صادر کرد