تاریخ انتشار: ۱۰:۲۰ - ۳۰ دی ۱۴۰۳

خسارت‌های مخالفت با کرسنت؛ از جریمه ۱۸ میلیارد دلاری تا دود شدن ۲۵ میلیارد دلار گاز و حالا توقیف ساختمان شرکت ملی نفت

پرونده کرسنت یک نام آشنا در سپهر اقتصادی و سیاسی ایران است که می‌توانست نتایج نسبتا خوبی را در حوزه گازی ایران رقم بزند، اما اکنون آنچه از آن بر جای مانده است جریمه ۱۸ هزار دلاری برای ایران و مشعل‌هایی است که بیهوده می‌سوزند

خسارت‌های مخالفت با کرسنت

اقتصاد۲۴-  پس از مصادره ساختمان ملی نفت ایران در لندن اینبار نوبت به توقیف و مصادره ساختمان این شرکت در روتردام رسید. دادگاه منطقه‌ای روتردام در تاریخ ۳۰ اکتبر ۲۰۲۴ (۹ آبان ۱۴۰۳) به بررسی اختلاف میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت هلندی Heuvel در خصوص فروش ساختمان توقیف‌شده در روتردام پرداخت. در نهایت طبق اعلام این دادگاه با درخواست‌های ایران رد شد و رأی به مصادره این ساختمان داده شد.

پرونده کرسنت یک نام آشنا در سپهر اقتصادی و سیاسی ایران است که می‌توانست نتایج نسبتا خوبی را در حوزه گازی ایران رقم بزند، اما اکنون آنچه از آن بر جای مانده است جریمه ۱۸ هزار دلاری برای ایران و مشعل‌هایی است که بیهوده می‌سوزند. مشعل‌هایی که به اندازه عمر چند دولت سوختند و کارشناسان می‌گویند ارزش هدر رفت این انرژی به قیمت امروز به قیمت ۲۵ میلیارد دلار است.

در بحبوحه انتخابات ریاست جمهوری در تیرماه سالجاری بود که یک دعوای حقوقی در حوزه نفتی بین مناظرات سر باز کرد و آن چیزی نبود جز «قرارداد کرسنت». این قرارداد که سال‌ها مورد طعنه و پرسش جریان نزدیک به سعید جلیلی نامزد انتخاباتی قرار داشت، موجب کنش و واکنش‌های بسیاری بین نامزد‌های انتخاباتی و طرفداران آن‌ها شد. اما کمتر کسی این موضوع را بازگو کرد که در تاریخ ۱۸ آوریل ۲۰۲۴ (۳۰ فروردین ۱۴۰۳)، دادگاهی در بریتانیا ساختمان شرکت ملی نفت ایران که مشهور به NIOC House در بهترین مکان شهر لندن و متعلق به صندوق بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت بود را به بهایی بسیار کمتر از قیمت واقعی آن به شرکت گاز کرسنت واگذار کرد. این تنها به عنوان بخشی از خسارت شرکت کرسنت از محل لغو قرارداد بود، که به شرکت کرسنت واگذار شد.

از دعوای داخلی تا دعوای حقوقی بین المللی

در خصوص قرارداد کرسنت تا کنون حرف‌های بسیاری گفته شده است. این قرارداد یک توافق‌نامه میان شرکت اماراتی کرسنت پترولیوم و شرکت ملی نفت ایران بود که در سال ۱۳۸۱ و دوران وزارت بیژن زنگنه در دولت خاتمی امضا شد. در این قرارداد مقرر شده بود، از سال ۲۰۰۵ گاز میدان سلمان، که مخزنی مشترک با امارات داشت، از طریق خطوط لوله زیر خلیج فارس به امارات منتقل شود و روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز به این کشور صادر شود. طبق اطلاعات موجود، قرار بود گاز تولیدی از میدان سلمان ابتدا به جزیره سیری منتقل شده و پس از افزایش فشار، از آنجا به راس‌الخیمه در امارات ارسال شود. جزیره «مبارک»، واقع در نزدیکی ابوموسی، به عنوان نقطه تحویل گاز تعیین شد.

در سال ۲۰۱۰، توسعه بخش گازی پروژه تکمیل شد و میدان سلمان برای صادرات گاز آماده شد. شرکت «پتروایران» به‌عنوان پیمانکار اصلی و شرکت «نیکو» به‌عنوان بخش فرعی شرکت ملی نفت، مسئول آماده‌سازی تاسیسات لازم بودند. علاوه بر این، سکوی تحویل گاز ایران به امارات و همچنین حدود ۹۰ کیلومتر خط لوله برای انتقال گاز به راس‌الخیمه، توسط طرف اماراتی ساخته و نصب شد.


بیشتر بخوانید: مصادره ساختمان شرکت ملی نفت ایران برای پرونده کرسنت


میدان نفتی سلمان یک دهه پیش از انقلاب اسلامی و در دوران حکومت پهلوی راه‌اندازی شد. حدود یک سوم این میدان در آب‌های امارات و بقیه در آب‌های ایران است. هر دو کشور روزانه ۵۰ هزار بشکه نفت از سه لایه نفتی این میدان استخراج می‌کنند؛ اما در بخش ایرانی این میدان به جز نفت، روزانه بیش از ۱۰ میلیون متر مکعب گاز هم استخراج می‌شود که از زمان راه‌اندازی این میدان تاکنون، به دلیل نبود امکانات روز و عدم سرمایه‌گذاری در تجهیزات جمع‌آوری گاز‌های همراه، دهه‌هاست این گاز در همان مرحله استخراج در مشعل‌ها سوزانده شده و به هدر می‌رود.

بسته شدن این قرارداد و همزمان شدن آن با سال‌های آخر دولت خاتمی و آغاز به کار دولت محمود احمدی‌نژاد باعث انتقاد شدید مدیران دولت احمدی‌نژاد شد. اعتراض مخالفان به قیمت پایین قرارداد (۹۸.۵ میلیون دلار سالانه) بود که رسانه‌های همسو با این جریان جو منفی علیه آن ایجاد کردند. با وجود انتقادات، مسئولان وقت از بازدید هیات کرسنت از تاسیسات موردنظر و آماده شدن گاز ایران برای تزریق به خط لوله راس‌الخیمه خبر دادند. اما تشدید مخالفت‌ها و اعتراضات باعث توقف فعالیت‌های شرکت ملی نفت شد. دعوا‌های داخلی که منجر به دعوای حقوقی گسترده و پرضرر برای ایران در مجامع بین المللی شد.

مناظره‌ای که هیچوقت برگزار نشد

هر چند بعد‌ها مقامات دولت احمدی‌نژاد اظهار کردند که علیرضا زاکانی نماینده وقت مجلس و سعید جلیلی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی، با ادعای «پرداخت رشوه در جریان عقد قرارداد» مانع احیای آن شدند اما این بدعهدی در اجرای قرارداد موجب شد تا امارات در سال ۱۳۸۸ علیه ایران به دیوان داوری بین‌المللی شکایت کند.
در سال ۲۰۰۹، شرکت کرسنت شکایتی علیه شرکت ملی نفت ایران به دادگاه لاهه تقدیم کرد و چهار سال بعد، این دادگاه ایران را مسئول خسارات وارده به کرسنت دانست. اگر چه شرکت ملی نفت ایران در سال ۲۰۱۶ با اظهار به اینکه قرارداد به‌دلیل فساد در تنظیم آن باید باطل شود و در قوانین داخلی ایران معتبر نیست شکایت متقابلی را تنظیم کرد. اما قاضی دادگاه لندن حکم داد که قرارداد باطل نیست، زیرا هیچ‌کدام از طرفین توافق نکرده بودند که اختلافات باید تحت قوانین ایران حل و فصل شود.


بیشتر بخوانید: ضرر میلیاردی سعید جلیلی به ایران


در این خصوص محمود خاقانی از مدیران پیشین وزارت نفت بار‌ها طی مصاحبه‌هایی اعلام کرده بود که «کینه شخصی جلیلی با بیژن زنگنه، وزیر وقت دولت خاتمی در امضای قرارداد کرسنت، عامل مقاومت در برابر اجرای قرارداد و واردآمدن خسارت سنگین به کشور است.» با این حال بیژن زنگنه خواستار برگزاری یک مناظره زنده تلویزیونی با جلیلی بر سر کرسنت شده، اما هیچگاه جلیلی حاضر به این مناظره نشده است.
زنگنه با شکایت علیه سعید جلیلی و علیرضا زاکانی به دلیل «افترا، اهانت، نشر اکاذیب و توهین» یک فایل صوتی در خصوص کرسنت منتشر کرد که در آن به سه موضوع اشاره می‌کند. موضوع اول فشار تیم جلیلی به قوه قضائیه است تا افرادی را در خصوص پرونده کرسنت به فساد محکوم کنند، دوم اینکه در روز رای اعتماد او به‌عنوان وزیر در سال ۱۳۹۲، سعید جلیلی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی از حسن روحانی خواسته که به زنگنه بگوید در مورد کرسنت در مجلس هیچ صحبتی نکند. او در این خصوص حرفی نزد، اما علیرضا زاکانی به‌عنوان نماینده مجلس در روز رای اعتماد زنگنه به‌عنوان مخالف، پرونده کرسنت را پیش کشید و اتهاماتی به وزیر پیشنهادی حسن روحانی زد. موضوع سومی که وزیر پیشین نفت به آن اشاره کرده درخصوص رابطه ستاد سعید جلیلی با بابک زنجانی و دیدار این دو با یکدیگر است. 
این اختلافات و محکومیت‌هایی که نصیب ایران شد کرسنت را به یکی از بزرگترین پرونده‌های نفتی کشور بدل کرد که منافع عمومی ایران را قربانی لجاجت و اختلافات یک جریان کرد. به گونه‌ای که فرصت صادرات تبدیل به دعوایی حقوقی با خسارت‌های بزرگ شد.

۲۵ میلیارد دلاری که دود شد

بر اساس قرارداد کرسنت قرار بود روزانه ۱۴ تا ۱۵ میلیون متر مکعب گاز همراه نفت و گاز تولیدی از لایه گازی این میدان از سوی ایران به امارات تحویل شود. اما با قطع اجرای این قرارداد از سال ۱۳۸۴ تاکنون، حدود ۷۵ میلیارد متر مکعب گاز همراه در این میدان در مشعل‌ها سوخته و تلف شده است. کارشناسان پیش بینی می‌کنند ارزش این حجم از گاز در بازار‌های منطقه‌ای با قیمت‌های کنونی بیش از ۲۵ میلیارد دلار است. پیش‌تر محمود زیرکچیان‌زاده مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران مردادماه سال ۹۲ اعلام کرده بود که، در مدت هشت سال گذشته تاکنون حدود ۲۹۰ میلیارد فوت مکعب گاز میدان مشترک سلمان در مشعل بیهوده سوزانده شده است، در حالی که امارات روزانه ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز از این میدان مشترک برداشت می‌کند. 


بیشتر بخوانید: سعید جلیلی استاد تریبون‌های یک طرفه


در نهایت آنچه که اکنون نصیب ایران شده است محکومیت و جریمه ۱۸ میلیارد دلاری و سوخته شدن میلیارد‌ها مترمکعب گاز در این میدان است. در حالیکه زنگنه وزیر پیشین نفت هم می‌گوید «آنها ۲۰ میلیارد دلار به کشور ضرر زده‌اند و مشخص نیست چقدر دیگر باید ضرر بدهیم.»
گفته می‌شود به جز انگلیس و هلند، دادگاه‌های دیگری در کشور‌های سوئیس، امارات و... نیز در این خصوص در حال برگزاری است..

منبع: اقتصاد آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دولت در فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی ناتوان است؟

عکس/ بهاره رهنما با این متن دل همه را برد

گزارش بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

فیلم/ قاضی شهریاری تهدید به قتل شده؟!

فیلم/ تشنج در صحن شورای شهر تهران

امکان صدور چک دیجیتال بانک سپه فراهم شد

عکس/ مراسم عروسی زری و رضا بابک در دهه ۵۰

مهلت شرکت در مزایده سراسری املاک مازاد بانک رفاه کارگران تمدید شد

آخرین مهلت از وکالتی نمودن حساب‌ها در موسسه اعتباری ملل جهت خرید محصولات ایران‌خودرو

آغاز بازگشت آوارگان به نوار غزه

اینفوگرافی/ مهم‌ترین ریسک‌های جهان در سال ۲۰۲۵

اوراق گام؛ ابزاری نوین در خدمت تولیدکنندگان

۹ دستور اجرایی دونالد ترامپ در نخستین روز کاری

تقدیر مسرور از تشکیل کارگروه رفع موانع در کیش

فیلم/ روایت جدید از ضریب هوشی کلثوم اکبری قاتل سریالی

هشدار جدی سرمربی اینتر به مهدی طارمی

بیمه زندگی ارکیده گل سرسبد سرمایه گذاری

عکس/ شمس العماره کاخ گلستان بازمانده از دوران قاجار

حضور بیمه تعاون در دومین نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی در بوشهر

سخنگوی دولت در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری شد

از غروب تا طلوع دوباره پلاسکو

فیلم/ شهلا جاهد واقعا قاتل بود؟!

رئیس شورای شهر شاهرود بازداشت شد

عکس/ ارائه مستند حمایت از فیلترینگ در یوتیوپ

تصویر سه گروگان زن اسرائیلی که امروز آزاد می‌شوند

فیلم/ سخنان عجیب حمید نوری بعد از ترور قاضی مقیسه و رازینی

اعلام خبر مهم سردار قاآنی از یک حادثه درباره اسرائیل

حال و هوای تهران با اولین برف زمستانی

اعلام آمار عجیب مرگ‌های ناشی از آلودگی هوا در ایران

عکس/ استوری عاشقانه فرشته حسینی برای همسرش حسابی سروصدا کرد

بن‌گویر و وزرای حزبش استعفا کردند

عکس/ سه گروگانی که حماس آزاد خواهد کرد

اینفوگرافی/ قضات مشهوری که ترور شدند

تغییر ساعت بازی استقلال و شمس آذر

فیلم/ نیرو‌های حماس در خان‌یونس پس از اعلام آتش بس

فیلم/ سردار قاآنی: امروز از بزرگترین شکست اسرائیل رونمایی می‌شود

پرسپولیس به دنبال توافق با اسماعیل کارتال

فیلم/ افشاگری گوینده سابق خبر: عمدا من را زشت گریم می‌کردند

خداحافظی با سامانه نیما در اولین روز بهمن

ماجرای تاخیر در واریز فیش حقوقی بازنشستگان چه بود؟

نایب قهرمانی سارا خادم الشریعه در شطرنج قهرمانی اروپا

واکنش عجیب نماینده مجلس به خروج شرکت عربستانی از ایران: پشه چیست که فشار خونش چه باشد؟

عکس/ سلفی لیلا اوتادی با این متن عجیب حسابی غوغا کرد

عکس/ دستکش‌های دفاع شخصی زنان حدود ۱۷۵ سال پیش

عکس/ پشت صحنه خونه مادربزرگه ۳۸ سال پیش

اینفوگرافی/ چرا آمریکا به جنگ تیک تاک TikTok رفت؟

عکس/ قاب صمیمی طلا، قربان، حشمت‌خان و ثریا در پشت صحنه سریال سوجان

عکس/ وضعیت محبوبیت ترامپ در زمان بازگشت به کاخ سفید

مقایسه تکان دهنده بازار مسکن ایران و عربستان/ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان سعودی فقط ۳ سال

فیلم/ نقض آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی در غزه