اقتصاد۲۴- مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی ایران، گفت: از حدود یک ماه پیش تاکنون واحدهای تولیدکننده محصولات لبنی خارج از مصوبه تنظیم بازار و دستورالعملهای مرتبط با پخش و توزیع، قیمت برخی اقلام را بیشتر از قیمتهای مصوب بر روی محصول درج کردهاند.
علی احسان ظفری، اظهار داشت: دامداران اقدام به فروش شیر خام گرانتر از نرخ مصوب کردهاند و همچنین برخی تولیدکنندگان بزرگ لبنیات در کشور از حدود یک ماه پیش محصولات خود را به بیشتر از نرخ مصوب عرضه میکنند.
وی از افزایش دوباره و غیرقانونی لبنیات خبر داد و در تشریح این موضوع گفت: مصوبه افزایش قیمت محصولات لبنی در خرداد سال جاری ابلاغ شد و بنا بر آن قرار شد قیمت محصولات لبنی تا ۲۵ درصد نسبت به خرداد ۱۴۰۲ افزایش پیدا کند، این مصوبه باید از خرداد ۱۴۰۳ تا خرداد ۱۴۰۴ به قوت خود باقی بماند، در خرداد امسال قیمت مصوب برای شیر خام ۱۸ هزار تومان در هر کیلو تعیین شد و درصد چربی اضافی شیر خام نیز ۳۰۰ تومان محاسبه شد. یعنی برای چربی اضافهتر از ۳.۲ درصد باید به ازای هر درصد، ۳۰۰ تومان به قیمت شیر خام اضافه شود.
وی ادامه داد: با این حال از حدود یک ماه پیش تاکنون واحدهای تولیدکننده محصولات لبنی خارج از مصوبه تنظیم بازار و دستورالعملهای مرتبط با پخش و توزیع، قیمت برخی اقلام را بیشتر از قیمتهای مصوب بر روی محصول درج کردهاند آنها همچنین قیمت درصد چربی که از دامدار میخرند را به جای ۳۰۰ تومان، ۴۰۰ تومان محاسبه میکنند و هر دوی اینها تخلف است.
وی افزود: این تخلف را چند واحد بزرگ تولیدکننده لبنیات انجام دادهاند و در این شرایط از دستگاههای نظارتی که متولی کنترل بازار هستند مانند سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تعزیرات انتظار میرود وارد عمل شوند.
بیشتر بخوانید: انفجار قیمت لبنیات در ۵ ماه
ظفری تصریح کرد: این افزایش قیمت در حالی از سوی واحدهای بزرگ صورت گرفته که واحدهای کوچکتر اقدام به این کار نکردهاند و این اتفاق سبب کاهش حاشیه سود آنها و کاهش قدرت رقابتشان با واحدهای بزرگتر و در ادامه حذف آنها از صنعت میشود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی ایران خاطرنشان کرد: واحدهای بزرگ شیر خامی که سهم واحدهای کوچکتر است را به نفع خود تصاحب میکنند و تداوم این شرایط به نابهسامانی در بازار میانجامد و در پایان زنجیره مصرفکننده لبنیات را متضرر میکند.
وی اظهار کرد: شیر خام جزء اقلامی است که به تولید آن ارز دولتی اختصاص مییابد و در نتیجه دولت میتواند در قیمتگذاری آن دخالت داشته باشد و دولت از طریق مدیریت قیمت شیر خام بازار لبنیات را کنترل میکند، اما اکنون دامداران شیر خام را گرانتر از قیمت مصوب دولت میفروشند چنانچه اشاره شد قیمت مصوب ۱۸ هزار تومان بوده، اما برخی دامداریهای این کالا را با قیمت ۲۲ هزار تومان هم عرضه میکنند و همین امر به یقین تاثیر خود را بر قیمت محصول نهایی گذاشته است.
ظفری درباره آخرین وضعیت بازار کره به افزایش عرضه در بازار داخلی اشاره کرد و گفت: با محدودیتهایی که دولت بر صادرات کره اعمال کرد بازار این کالا آرامش نسبی پیدا کرده است.