تاریخ انتشار: ۱۰:۰۶ - ۲۰ بهمن ۱۴۰۳

جغرافیای ایران شکل فقر را تغییر داد

معاون امور برنامه‌ریزی، نظارت و آمایش سرزمین سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: فقرا از ساختار اقتصادی جز کاهش تورم چیز دیگری نمی‌خواهند، لذا سیاست‌های اقتصادی باید در این راستا باشد و از شوک درمانی پرهیز شود، چراکه هر شوک سبب افزایش فقر می‌شود.

«بن‌بست فضايي» فقر

اقتصاد۲۴- در چهارمین نشست از سلسله نشست‌های گفتمان‌سازی عدالت اجتماعی فراگیر، موضوع «فقرزدایی و رفاه در جغرافیای ایران» مطرح و بررسی شد. کوثر کریمی‌پور، مدیر سیاستگذاری اجتماعی یونیسف در ایران در این نشست اظهار کرد: فقرزدایی بدون در نظر گرفتن مناطق جغرافیایی خاص و ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد آن جواب نخواهد داد. کریمی‌پور با اشاره به لزوم توجه به عوامل مختلف برای تعریف فقر چندبعدی در یک منطقه خاص اظهار کرد: بسته استاندارد مشکل فقر و محرومیت را حل نمی‌کند باید فضا و جغرافیای خاص هر منطقه در نظر گرفته شود.

وی با اشاره به اهمیت توجه به ویژگی‌های خاص هر منطقه برای حل معضل فقر در آن تاکید کرد: بیشتر تصمیمات ما برای حل مشکلاتی نظیر فقر از مرکز گرفته می‌شود و همین است که کار را سخت می‌کند.

مدیر سیاستگذاری اجتماعی یونیسف در ایران با اشاره به موضوع مهم «عدالت فضایی» خاطرنشان کرد: با تلفیق دو عامل درآمد فردی و خانوار و محل زندگی فرد و در واقع با در نظر گرفتن فرد در جغرافیا می‌توان به نتایج جالبی رسید که تحت عنوان مولفه عدالت فضایی تعریف می‌شود.

وی تاکید کرد: عدالت فضایی نیازمند در نظر گرفتن نیاز‌های خاص هر جغرافیاست و مداخلات باید بر اساس این نیاز‌ها تعریف شوند.

لزوم کاهش تورم در ساختار اقتصادی

حبیب جباری، معاون امور برنامه‌ریزی، نظارت و آمایش سرزمین سازمان برنامه و بودجه کشور نیز در این نشست اظهار داشت: فقرا از ساختار اقتصادی جز کاهش تورم چیز دیگری نمی‌خواهند، لذا سیاست‌های اقتصادی باید در این راستا باشد و از شوک درمانی پرهیز شود، چراکه هر شوک سبب افزایش فقر می‌شود.

وی با اشاره به موضوع فقر چندبعدی گفت: فقر چندبعدی شامل ابعاد مختلفی مانند آموزش، سلامت، استاندارد‌های زندگی و عوامل زیست محیطی و فضایی است و در ایران دو موضوع مسکن و شغل نیز دو بعد مهم است که به فقر چندبعدی اضافه شده و باید به شکل جدی با توجه به ویژگی‌های کشور ایران مورد بررسی قرار گیرد.

جباری به تجربه موفق کشور‌های چین و هند در کاهش فقر گفت: ایران نیز باید سیاست‌های خود را بر اساس شرایط خاص کشور و مناطق مختلف آن تنظیم کند و ضمن تجدیدنظر در شاخص‌های فقر چند بعدی برای انطباق با شرایط محلی و برنامه‌ریزی هدفمند و مبتنی بر عملکرد برای کاهش فقر، سیاست‌های موثر طراحی و اجرایی کند.


بیشتر بخوانید:اینفوگرافی/ نیمی از شهرنشینان ایران در دام فقر غذایی


وی با اشاره به اهمیت هدفمندبودن هزینه‌ها برای مقابله با معضل فقر به ویژه در استان‌های کم برخوردار اظهار کرد: سرمایه‌گذاری و تخصیص اعتبارات برای مقابله با فقر باید هدفمند و دقیق باشد. ما باید بدانیم که قرار است در چه استانی و با چه رویکردی با فقر مقابله کنیم. جباری با اشاره به موضوع فقر فضایی گفت: یکی از اصلی‌ترین مشکلاتی که در مناطق محروم وجود دارد فقر فضایی و بن‌بست فضایی فقر است. مردمی که در سیستان و بلوچستان زندگی می‌کنند و مجاور مرز هستند، با جبر جغرافیایی در آن منطقه حضور دارند و زندگی می‌کنند و به‌رغم همه مشکلات، امکان ارتباط این مردم با آن سوی مرز نیز وجود ندارد. علاوه بر این، برخی مناطق تله فضایی پرورش افراد محروم و فقیر را در خود دارند و افراد در این تله می‌افتند و در این مناطق فقیر بار می‌آیند. وی همچنین با اشاره به نقش بی‌بدیل تغییرات اقلیمی روی بازتولید فقر تاکید کرد و افزود: با هر تغییر اقلیمی، فقر بازتولید می‌شود، لذا باید مدیریت یکپارچه در زمینه محیط زیست در نظر گرفته شود و تغییرات اقلیمی در بحث‌های سیاستگذاری و مدیریتی ما مورد توجه قرار گیرد.

بیمه اجتماعی یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی است

حامد قادرمرزی، مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در این نشست درباره پیش‌شرط‌های ایجاد عدالت اجتماعی توضیح داد.

وی گفت: رویکرد جغرافیایی به توسعه تشکیل توازن منطقه‌ای تاکید دارد که این موضوع نیز از پیش‌شرط‌های گسترش عدالت اجتماعی است.

وی با ارایه تعریفی از فقر گفت: فقر پیامد توزیع نابرابر ثروت در کشور و مانع جدی برای پیشرفت جوامع است. انحصاری شدن ثروت به معنای محروم شدن اکثریت جامعه از حداقل‌های زیستی است.

مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با اشاره به بند‌های قانون اساسی در خصوص رفع فقر خاطرنشان کرد: خوب است که گفتمان مشترک ما در زمینه مبارزه با فقر و ایجاد رفاه، قانون اساسی باشد. وی درباره موضوع فقر در جغرافیا گفت: جغرافیدانان فقر را در ارتباط با عوامل محیطی ارزیابی می‌کنند؛ شرایط اقلیم، خاک، آب، پوشش گیاهی و ... که باعث ظهور رفتار و فرآیند‌های زندگی می‌شوند. مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر گفت: در حقیقت فقر در دنیای امروز ناشی از جغرافیا نیز هست و محیط بسترساز شکل‌گیری فقر در ابعاد مختلف است و این موضوع در ایران که یکی از کم‌بارش‌ترین کشورهاست، اهمیت دارد.

وی تشریح کرد: جغرافیای فقر به بررسی نسبیت فقر در قلمرو‌های سرزمینی می‌پردازد و از این نگاه فقر به عنوان پدیده چندوجهی مبین اثرات محیطی و عملکرد نادرست سازوکار‌های توزیع درآمد و ثروت در درون ساختار اقتصادی و اجتماعی جوامع است که نمود آن در فضا عینیت پیدا کرده است.

قادرمرزی افزود: بنابراین برای گسترش عدالت در هر جامعه‌ای نیازمند داشتن نگاه و رویکرد جغرافیایی با محور قرار دادن عدالت منطقه‌ای هستیم.


بیشتر بخوانید:اینفوگرافی/ نرخ تورم ماهانه به بیشترین سطح در ۱۳ ماه اخیر رسید


مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در خاطرنشان کرد: رویکرد جغرافیایی به فقر علاوه بر ترسیم نقشه تفاوت‌های موجود، به تشکیل زنجیره ارزش استفاده از ظرفیت‌های نسبی هر منطقه، تعیین مناطق هدف و تشکیل توازن منطقه‌ای تاکید دارد که این هم از پیش‌شرط‌های گسترش عدالت اجتماعی است.

وی با اشاره به نقش‌های این صندوق در ایجاد عدالت اجتماعی گفت: اساسا گسترش بیمه‌های اجتماعی در دنیا برای تحقق عدالت اجتماعی است، زیرا با تامین معیشت افراد در زمان‌های خاص استقلال مالی آنها حفظ و کرامت انسانی آنها تقویت می‌شود.

قادرمرزی با تاکید بر اینکه بیمه اجتماعی یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی است، گفت: صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در راستای عملیاتی کردن سیاست‌ها و برنامه‌های مبتنی بر قانون اساسی مبنی بر فقرزدایی و ایجاد رفاه برای جامعه هدف می‌تواند شاخص‌های توسعه انسانی و عدالت اجتماعی - اقتصادی را در پهنه سرزمین ملی تقویت و ارتقا دهد.

سهم مناطق از تولید ناخالص داخلی کشور باید تعدیل شود

محمدرضا سپهری، پیشکسوت حوزه بازارکار با بیان اینکه باید جدول سهم مناطق از کشور تعدیل شود، گفت: برخی استان‌های کشور سهم بالایی از GDP و برخی سهم پایین‌تری دارند.

رییس اسبق موسسه کار و تامین اجتماعی با اشاره به لزوم بهره‌گیری از تجربیات جهانی برای مقابله با فقر گفت: باید اختیارات مناطق افزایش پیدا کند و این به توسعه منطقه‌ای و رفع محرومیت کمک می‌کند. ما با وجود همه مشکالت و عدم موفقیت، الگو‌های توسعه منطقه‌ای موفقی نیز در کشور داشته‌ایم و باید همین الگو‌ها را ادامه دهیم.

وی افزود: در کنار اینها، باید بانک اطلاعاتی جامعی ایجاد شود تا همپوشانی فعالیت نهاد‌ها کمتر شود و منابع در مسیر درست‌تری صرف شوند. سپهری ادامه داد: اگر سیاست‌های فقرزدایی از این سلسله نشست‌های علمی استخراج و به نهاد‌های تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر منتقل شود، اتفاقات خوبی برای مقابله و رفع محرومیت و فقر در کشور خواهد افتاد.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جدیدترین واکنش علیرضا فغانی به عکس یادگاری با ترامپ

فیلم/ رونی کلمن اسطوره پرورش اندام دیگر راه نمی‌رود

توزیع آب بسته‌بندی در تهران تکذیب شد

فیلم/ تصاویر هوایی از آتش سوزی مجتمع تجاری ونوس انزلی

کوه زباله در جنگل‌های چالوس

فیلم/ اظهارنظر عراقچی درباره توافق هسته‌ای

فیلم/ آتش به ضلع غربی و شمالی مجتمع ونوس انزلی رسید

اولیانوف و گروسی درباره ایران و اوکراین رایزنی کردند

فردا طرح ترافیک اجرا می‌شود

آمریکا رسماً از یونسکو خارج شد

هوای تهران در وضعیت قرمز قرار گرفت

جزئیات عرضه بلیت پرواز‌های اربعین

پزشکیان: امکان ادامه بقای تهران به‌عنوان پایتخت وجود ندارد

عکس خانوادگی بازیگر شب دهم در جشن تولد دخترش با تم خاص

خبر خوش صندوق بازنشستگی درباره واریز مطالبات فرهنگیان

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

قیمت مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ معماری ایتالیایی روستای تاریخی قلات بهشت زیبای شیراز

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ چهره دیده نشده فرمانروا ته‌جویونگ در ۶۲ سالگی به همراه همسرش

شهر‌های گران‌قیمت سال ۲۰۲۵ را بشناسید

عکس/ پرتره جذاب یک زن قجری ۱۳۵ سال پیش با لباس گرانقیمت و تاج و مروارید چند لایه

عکس/ پیشگویی این روزنامه بعد از ۵ سال سوژه مردم شد

ارزش سهام عدالت چقدر شد؟ + جدول

فیلم/ عصبانیت شدید مجری تلویزیون از وضعیت اینترنت

عکس/ شباهت حیرت‌انگیز لیلا بلوکات و خواهرش در جشن تولد با اکسسوری‌های خاص

اینفوگرافی/ علائم گرمازدگی کودکان در تابستان

منطقه آزاد انزلی تعطیل شد

ماجرای مشاهده دود در آزادراه تهران

فیلم/ تذکر فاطمه مهاجرانی در مورد درجه کولر در نشست خبری

پمپ آب در تهران طلا شد

تهران و واشنگتن؛ بازیگران اصلی

اعمال محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های شمال

عکس/ فرماندهان بشار اسد در کنار گروه‌های درزی

سرمایه‌گذاران بازار سکه سود کردند

عکس/ لودیگین در آستانه پیوستن به استقلال!

فیلم/ امکان ادامه تعطیلی تهران به دلیل کمبود آب

مرکز مبادله ایران فردا تعطیل است؟

عکس/ استایل گران‌قیمت محمدرضا گلزار جلب‌توجه کرد

واکنش تاجرنیا به اعتراض هواداران استقلال

فیلم/ حضور استاندار گیلان در محل آتش سوزی مجتمع ونوس انزلی

فیلم/ روایت رئیس قوه قضائیه از حمله اسرائیل به جلسه سران قوا

گران‌ترین تیم فوتبال ایران مشخص شد

عکس/ چهره غمگین دو دختر نوجوان ۱۳۰ سال پیش در حال کار با آسیاب دستی

عکس/ تشکر خاص مهراب قاسم‌خانی بابت قطعی آب!

عکس/ فروش تصاویر رهبر انقلاب در کشمیر

بسته‌های آب برای شهروندان تهرانی آماده می‌شود

رقص دلار در نیمه کانال ۸۸ هزار تومانی

پشت‌پرده حضور عیسی آل‌کثیر در استقلال