تاریخ انتشار: ۱۰:۲۴ - ۲۷ بهمن ۱۴۰۳

الگوریتمِ سعید جلیلی برای فتح پله به پله؛ از ستاد امر به معروف و صدا و سیما تا شریانچی‌های پارلمانی!

سعید جلیلی می‌گوید هرگز برای فتح کار نکرده است، اما «در چند ماه گذشته کار بزرگی را شروع کرده که باید ادامه پیدا کند». چگونه سعید جلیلی بعد از چند تلاش ناکام در انتخابات برای فتح پاستور الگوی تازه‌ای را برای رسیدن به نهاد ریاست جمهوری و دیگر بخش‌ها را کلید زده است؟

سعید جلیلی

اقتصاد۲۴- سعید جلیلی در تازه‌ترین اظهارات خود در همایش «وحدت کلمه» که توسط خود او در حسینیه جماران برگزار شده و حلقه نزدیکانش یعنی امیرحسین ثابتی، حجت‌الله عبدالملکی، بیژن نوباوه و فریدون عباسی نیز در آن حضور داشتند، گفته است «به این که هرگز کاری را برای فتح انجام نداده افتخار می‌کند.»

جلیلی با بیان این جمله البته مشخص نکرده است که منظورش از فتح دقیقا چه اقدامی است که خود را از آن مبرا دانسته، بلافاصله بعد از این جمله به موضوع انتخابات اشاره و تاکید کرده است که «انتخابات یکی از جا‌هایی بوده که همه باید وظیفه خود را انجام بدهند؛ و این راه ادامه دارد.»

پس تا اینجای کار مشخص است که جلیلی می‌گوید کاندیداتوری اش در انتخابات برای پیروزی نبوده بلکه تنها به وظیفه خود عمل کرده است. عمل به تکلیف با کاندیداتوری در انتخابات البته رویکرد و شعار کلی و قدیمی چهره‌های جناح راست است، اما این که آیا عدم توفیق او در هر انتخاباتی که در آن شرکت کرده است- از کاندیداتوری برای مجلس ششم و هفتم تا انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ و دو دوره انتخابات ریاست چهاردهم – را باید بی اعتنایی به فتح یا عدم توفیق در آن ارزیابی کرد، موضوع دیگری است.

او همچنین به مساله دولت سایه اشاره کرده آن را حرکتی با «مبنای دینی» و «یک گفتمان» خوانده و تاکید کرده است که «دولت سایه یعنی مشکلات کشور را سایه به سایه دنبال کنیم. معنای امر به معروف و نهی از منکر این است».

بخش مهم دیگر اظهارات جلیلی در این همایش، اما جمله‌ای است که به فاصله کمی بعد از ماجرای فتح و انتخابات بیان کرده است: «چند ماه گذشته کار بزرگی را شروع کرده‌ایم؛ این راه باید ادامه پیدا کند»

مشخصا اشاره جلیلی به کاربزرگی که شروع شده و باید ادامه پیدا کند، «دولت سایه» نیست چرا که حداقل بر اساس انطباق زمانی فعالیت آنچه «دولت سایه» خوانده می‌شود از حدود ۱۰ سال قبل شروع شده است. اشاره جلیلی به موضوع «کار بزرگی که از چند ماه قبل شروع شده» مشخصا اشاره به تحرکاتی دارد که او و نزدیکانش بعد از شکست در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم علیه دولت وقت و با برنامه‌ای کلان‌تر از انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۷ دنبال می‌کنند. برنامه‌ای که شاید جلیلی به آن به دید تکلیف نگاه کند، اما در واقع کاری تشکیلاتی برای رسیدن به یک الگوریتم جدید در راستای در اختیار گرفتن نهاد‌های مختلف در کشور است.


بیشتر بخوانید:عکس/ نماز جماعت عراقچی و جلیلی دهه ۸۰ در هواپیما


او بعد از عدم توفیق در چهار دوره انتخابات و ۵ مرحله رای گیری – ۲ انتخابات مجلس و ۳ مرحله انتخابات ریاست جمهوری- احتمالا به این نتیجه رسیده است که هرگز نمی‌تواند به صورت مستقیم از یک انتخابات وارد نهاد‌های حاکمیتی شود و این درک او را به سمت برنامه‌ای دیگر سوق داده است.

از سنگ اندازی نهاد‌های تحت امر تا بسترسازی برای فتح

مشخصا جلیلی و رفقایش در حال حاضر چند نهاد مهم نفوذ دارند و او از طریق حضور همین نیرو‌های نزدیک به خود در این نهاد‌ها کار سنگ اندازی و نقد تمام عیار دولت و حتی مجلس فعلی را پیگیری می‌کند.

ستاد امر به معروف و نهی از منکر این روز‌ها عملا اتاق فکر و بخش پیاده نظام فعالیت علیه دولت در محور‌های مختلف است؛ از فشار برای ابلاغ قانون حجاب تا مطالبه وعده صادق ۳ و البته تلاش برای حذف ظریف از دولت چهاردهم.

ترکیب اعضا ستاد امر به معروف و رویکرد‌های آن‌ها در ماه‌های اخیر به خوبی نشان می‌دهد که این ستاد از نهادی فرهنگی و حقوقی فاصله گرفته و محفلی سیاسی برای فعالیت انتخاباتی برای ریاست جمهوری ۱۴۰۷ تبدیل شده است.

نهاد مهم دیگر سازمان عریض و طویل صداوسیما است که زیر سایه قائم مقامی برادر سعید جلیلی اداره می‌شود؛ وحید جلیلی رییس در سایه سازمان صداوسیما در عمل با نیرو‌های مختلفش در بخش‌های مهم در عمل این سازمان را به ستاد سیاسی سعید جلیلی تبدیل کرده و در آنتن زنده، سریال، برنامه تحلیلی، گفتگومحور و ... یک صدا بر علیه دولت، رییس دولت و فعالیت‌ها و چهره‌های آن تولید محتوا می‌کنند.

هر اندازه باور داشته باشیم که صداوسیما مرجعیت رسانه‌ای خود را از دست داده است، اما با توجه به اینکه انحصار رسانه رسمی در دست این سازمان است هنوز می‌تواند به عنوان سنگر غیرقابل فتح برای نیرو‌های دیگر در نظر گرفته شود.

البته در رزمی که صداوسیما علیه رقبای سعید جلیلی آغاز کرده هدف تنها پزشکیان و دولت اش نیست. محمدباقر قالیباف، رییس مجلس دوازدهم که در سال‌های اخیر خودش و حلقه نزدیکانش نزاعی غیرقابل توقف را با این طیف آغاز کرده‌اند، نیز یکی از اهداف است تا رقبای سعید جلیلی هم بیرون از دایره اصولگرایان خلع سلاح شوند و هم در داخل آن.

وقتی اول مهرماه سال جاری محمدعلی صائب به عنوان یکی از مخلص‌ترین نیرو‌های برادران جلیلی به سمت ریاست شبکه خبر رسید تا این شبکه به عنوان خط مقدم و اتاق فکری که می‌توان محتوای تولیدی صداوسیما در حوزه سیاسی را با ظرافت یا صراحت دستکاری کند، به تریبونی برای برنامه‌های جلیلی و نقد رقبایش تبدیل شود، قابل حدس بود که به واقع جریان جلیلی برنامه‌ای مهم در پیش دارند.

برنامه‌ای که این روز‌ها جلیلی درباره آن سخن می‌گوید از همان روز‌های آغاز به کار دولت پزشکیان در صداوسیما کلید خورد؛ وقتی وحید و سعید جلیلی با تغییراتی از جنس استراتژیک آخرین سنگر باقی مانده در دست‌شان را تجهیز کردند تا رقبای اصلاح‌طلب و اصولگرای سعید جلیلی را هدف قرار دهند.

علاوه بر ستاد امر به معروف و البته صداوسیما، سعید جلیلی نیرو‌های پیدا و پنهانی نیز در مجلس دوازدهم دارند. نیرو‌هایی که شاید از منظر آماری قلیل باشند، اما صدای بلندی دارند و می‌توانند با مدیریت فضای روانی مجلس اثرگذاری خود را داشته باشند.

این البته تنها سه بخش و نهاد است که چهره‌های شناسنامه دار سعید جلیلی در آن فعال هستند. به این لیست می‌توان بخش‌ها و نهاد‌های دیگر حتی وزارتخانه‌های دولت چهاردهم را نیز افزود که هنوز رسوبات نیروی انسانی دولت سیزدهم که عموما نیرو‌های سعید جلیلی بودند را نیز اضافه کرد.

علاوه بر این نباید از حضور چهره اصلی جریان سعید جلیلی یعنی محمدمهدی میرباقری در مجلس خبرگان فعلی نیز غافل شد. مجلسی که البته کارکرد قانونی دیگری دارد، اما حضور متحد جلیلی یعنی میرباقری در این مجلس و سخنرانی‌ها و رفتار‌های سیاسی او در جای خود می‌تواند برگی در دست جریان جلیلی باشد. آن هم در مجلسی با ترکیب قابل توجه از جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.

الگوریتمِ سعید جلیلی بعد از چند شکست/ «بازوهایِ سعید» برای فتح پله به پله؛ از ستاد امر به معروف و صدا و سیما تا شریانچی هایِ پارلمانی
الگوریتم جدید جلیلی؛ فتح پله به پله تا رسیدن به پله‌های ساختمان پاستور

بدون شک جریان جلیلی هدف گذاری خود را تنها انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۷ قرار نداده است. الگویی که در دو دهه گذشته توسط بسیاری از جریان‌های سیاسی مورد توجه بوده است تمرکز بر نهاد شورا‌های اسلامی شهر و روستا برای رسیدن به ساختمان پاستور است. انتخابات دوره هفتم شورا‌ها کمتر از شش ماه دیگر برگزار می‌شود وضعیت کلی اقتصادی کشور می‌تواند مهمترین محور نقد جریان به دولت وقت باشد تا نیرو‌های سیاسی نزدیک به خود را به نهاد شورا‌ها بفرستد.

سکوی بعدی برای سعید جلیلی البته مجلس سیزدهم است که با فاصله زمانی کمی قبل از انتخابات ریاست جمهوری پانزدهم تشکیل خواهد شد و به نوعی پیش زمینه نتیجه انتخابات را تعیین می‌کند. تردیدی نیست که در این دوره از انتخابات مجلس نیز نیرو‌های سعید جلیلی هم با نیرو‌های خارج از جریان اصولگرایی رقیب خواهند بود و هم با برادران اصولگرای خود که حالا ناتنی از آب در آمده‌اند؛ مانند نیرو‌های محمدباقر قالیباف!


بیشتر بخوانید:تحدید مذاکره با خط و نشان مردان سعید جلیلی برای ظریف


سطح تنش‌های بین نیرو‌های قالیباف و جلیلی در انتخابات مجلس دوازدهم فراتر از حد تصور بود تا جایی که اخبار پادرمیانی برخی چهره‌های نظامی در اینباره نیز به گوش رسید و حتی خبر‌های تایید نشده‌ای از حضور چهره‌های حزب الله در مشهد برای پادرمیانی بین قالیباف و جلیلی نیز منتشر شد.

فارغ از صحت این گفته‌ها اینبار هم بدون شک هیچ وحدتی بین نیرو‌های قالیباف و جلیلی شکل نخواهد گرفت. تردیدی نیست که شکاف بین این طیف که از سال ۱۳۹۲ در انتخابات ریاست جمهوری منتهی به پیروزی حسن روحانی شکل گرفت نه تنها ترمیم نشده که حالا گسلی عمیق است.

در این شرایط به نظر می‌رسد با توجه به این که فرصت نقد وضع موجود بیش از همه در اختیار طیف سعید جلیلی خواهد بود و می‌تواند با قرار دادن قالیباف و مجلس دوازدهم در کنار دولت فعلی، لیستی از متهمین برای وضع فعلی را بتراشد، نیروهایش را در قالب منجی‌های خروج از وضع فعلی وارد عرصه انتخابات خواهد کرد.

علاوه بر این نباید از جریان شریان نیز غفلت کرد که به صورت جدی در حال سازماندهی خود برای انتخابات شورا‌ها و مجلس آتی است و این جریان هم پوشانی‌هایی نیز با جریان جلیلی دارد، همان اندازه که با محمدباقر قالیباف و نیروهایش فاصله‌های قابل توجه دارد.

جلیلی می‌داند که هدایت او از طریق نهاد‌های مختلف و وارد کردن نیروهایش در انتخابات مجلس سیزدهم به بهارستان تنها مسیر و الگوریتمی است که شاید بتواند بالاخره زیر سایه ردصلاحیت‌های شورای نگهبان او را در مسیر رسیدن به ساختمان پاستور قرار دهد.

نیت این که او می‌گوید هرگز به دنبال فتح نبوده هر اندازه مبهم باشد، اما رفتار‌ها و خیز‌های سیاسی نیروهایش در ماه‌های اخیر به خوبی گویای این است که تعریف جدیدی از فتح را در دستورکار خود قرار داده‌اند. الگوریتم سعید جلیلی اینبار حرکت مرحله به مرحله را در نظر دارد تا حضور او در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۷ اگر به روایت خودش تکلیف است، اما همراه با تضمینی حداقلی برای پیروزی باشد.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

معرفی مشخصات جنگنده سوخو-۳۰MKI

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

اینفوگرافی/تعطیلات عید فطر در کشور‌های مسلمان چند روز است؟

عکس/جدول لیگ برتر پس از شکست پرسپولیس

عکس/حرکت منطقی بهاره رهنما در اینستاگرام جلب توجه کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۰ فروردین ۱۴۰۴/ گرانی بی‌سابقه طلا و سکه در بازار

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ پیام تبریک عید فطر سفارت استرالیا در تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ دروغ سیزده درباره مسعود پزشکیان

تسلیم یادداشت رسمی هشدار ایران به دفتر حفاظت منافع آمریکا

جزئیات آتش‌سوزی شدید در منطقه زیارتی گیلان + فیلم

افزایش ۴۵ درصدی قیمت مسکن در تهران

عکس/ گشت و گذار محمدرضا شاه و ثریا ۶۸ سال پیش در اسپانیا با خودرو سلطنتی

کمپر‌ها در ایران؛ خانه‌های سیار دوست‌داشتنی با قوانین دست و پاگیر

هشدار ترامپ درباره اعمال تعرفه بر نفت روسیه

عکس/ قیمت دلار در عید نوروز سه‌نرخی شد

عکس/ سلفی خاص و دیدنی ناصرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش با زنان حرمسرا در آینه

فیلم/ سناریو‌های بنزینی سال ۱۴۰۴؛ گرانی در راه است یا راهکار‌های غیرقیمتی؟

آغاز موج دوم سفر‌های نوروزی؛ ترافیک سنگین و جاده‌های پرخطر!

عکس/ ژست رضاخان ۱۳۴ سال پیش مشغول نگهبانی در سفارت هلند

فیلم/ پزشکیان: شعار سرمایه‌گذاری برای تولید را عملیاتی خواهیم کرد

رئیس جدید شاباک منصوب شد

پژو ۲۰۶ صندوق‌دار در مرز نیم میلیاردی شدن+ جدول

عکس/ بازتاب جهانی پاسخ رهبر انقلاب به تهدیدات آمریکا

بی‌توجهی به قوانین و نقص فنی / واژگونی اتوبوس کرمان-مشهد جان ۱۴ نفر را گرفت

دلار در کانال ۱۰۴ هزار تومانی معامله شد

عکس/ آماده باش موشکی؛ اقدام ایران برای پاسخ به حمله احتمالی

رژیم صهیونی، تنها نیروی نیابتی در منطقه/ تلاش برای ریشه کنی آن، یک وظیفه است

همه چیز درباره سریال بچه گوزن/ روایتی واقعی درباره آزارگری که برنده جایزه گلدن گلوب شد

خبر جدید بانک مرکزی درباره افزایش سقف وام مسکن

تهدید قالیباف توسط یکی از تجمع کنندگان مدافع قانون حجاب

واریز تسهیلات ویژه به حساب ۵۲ هزار بازنشسته در آستانه عید فطر

کف قیمتی طلا و سکه شکست

خبر مهم معاون رییس‌جمهور درباره حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴

فیلم/ تعظیم جولانی در مقابل پدرش

ترامپ باز هم ایران را تهدید کرد؛ این بار با تعرفه

تعطیلات مکرر در سال ۱۴۰۳، کشور را فلج کرد/ صادق نبودن مسئولان با مردم به وضوح قابل مشاهده است

عکس/ توئیت رحیم پور ازغدی درباره بمب اتم

پشت پرده مانور آمریکا در قاره سیاه/ آفریقا به میدان زورآزمایی پکن و واشنگتن تبدیل شد

تاریخ اجرای مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیک تغییر کرد

عبدالله بن طاهر کیست؟/ سومین فرمانروای دودمان طاهری

خبر مهم وزیر کار درباره واریز یارانه ویژه دولت

شرایط جدید بازنشستگی اعلام شد؛ با چند سال سن از این پس بازنشسته می‌شوید؟

شیرین‌ترین و تلخ‌ترین اتفاقات سال ۱۴۰۳؛ پزشکیان و جلیلی خوش شانس بودند، ظریف بد شانس + جدول

عکس/ پیام تبریک عید فطر سفارت استرالیا در تهران

فیلم/ اگر آمریکا شرارتی انجام دهد قطعا ضربه محکمی خواهد خورد

فیلم/ رهبری: رژیم صهیونیستی تنها نیروی نیابتی، غاصب و فاسد در منطقه

فیلم/ احوالپرسی رهبری با مسئولین نظام پس از نماز عید فطر

افشاگری واعظی از توافق روحانی با ترامپ در سال ۹۹ تا پیام اتمی روحانی به رئیسی + فیلم

تهدید نظامی علیه ایران؛ ابزار فشار یا خودزنی راهبردی؟

طاهر بن عبدالله کیست؟/ پادشاهی از نخستین سلسله‌های ایرانی مستقل پس از اسلام

فیلم/ اقامه نماز عید سعید فطر به امامت آیت الله خامنه‌ای

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

مهاجرت نخبگان و فعالان دانش بنیان متوقف نشده است/ چالش‌های استارتاپ‌ها؛ از جذب سرمایه تا بازاریابی و فروش

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول