تاریخ انتشار: ۱۰:۲۶ - ۱۵ مرداد ۱۳۹۸
تأثیر کاهش درآمدهای دولت در معیشت مردم

دولت بی پول ، مردم را فقیر می‌کند؟

این روزها زیاد از کاهش درآمدهای دولت سخن گفته می‌شود ولی شاید مردم چندان توجهی به این مسئله نداشته باشند، چراکه دولت از نظر جامعه همان پدر پول‌داری است که هیچ‌وقت فقیر نمی‌شود ولی واقعیت این است که کاهش درآمدهای دولت نه‌تنها یک واقعیت بلکه عامل بسیار تأثیرگذاری بر معیشت مردم است.
دولت بی پول
اقتصاد24- دولت بی‌ پول ، مردم را فقیر می‌کند؟ شاید مردم چندان توجهی به این مسئله نداشته باشند، چراکه دولت از نظر جامعه همان پدر پول‌داری است که هیچ‌وقت فقیر نمی‌شود. «اینیاتسیو سیلونه»، نویسنده مشهور ایتالیایی در کتاب معروفش جمله‌ای را از یک چوپان نقل می‌کند که سال‌هاست به یکی از طلایی‌ترین جملات طرفداران اقتصاد آزاد و مخالفان محدودیت‌های دولتی تبدیل‌شده؛ چوپان داستان «نان و شراب» می‌گوید «دولت یک دست دراز دارد و یک دست کوتاه؛ دست دراز به همه‌جا می‌رسد و برای گرفتن است، دست کوتاه برای دادن است ولی فقط به کسانی می‌رسد که خیلی نزدیک‌اند».

این گزاره طلایی اما اگر درباره خیلی از دولت‌ها در بسیاری از کشورها و دوره‌ها صادق باشد درباره دولت دوازدهم در ایران صدق نمی‌کند؛ نه به این خاطر که این دولت دوست ندارد درآمدهایش را بیشتر کند بلکه به این خاطر که مسیرهای درآمدزایی دولت دستخوش فراز و فرودهای تندی شده که مدیریت منابع و مخارج را دشوار کرده است.

درآمدهای نفتی با خصومت‌های خارجی کاهش پیداکرده، افت تقاضای کل در بازارهای داخلی مشکلاتی بر سر راه تحقق درآمدهای مالیاتی ایجاد کرده و از طرف دیگر مخارج به‌ویژه در حوزه هزینه‌های عمومی افزایش پیداکرده است.
مجموع این موارد در کنار اتفاقات ریزودرشت دیگر مانند نوسانات ارزی و. این نگرانی را به وجود آورده که کاهش درآمدهای دولت در سال جاری، تأثیرات نامطلوبی بر اقتصاد و معیشت جامعه داشته باشد؛ دغدغه‌ای که در سطح گسترده‌ای نیز از جانب رسانه‌های بیگانه دامن زده می‌شود و به همین خاطر باید پاسخ روشنی برای آن یافت. آیا درآمدهای دولت به همان اندازه که برخی ادعا می‌کنند کاهش‌یافته؟ آیا روش‌ها و مسیرهای جایگزین برای جبران کاهش درآمد وجود دارد؟ کاهش درآمدهای دولت از چه راه‌هایی بر معیشت مردم تأثیر می‌گذارد؟

بودجه در سایه رونمایی شد


مسئولان سازمان برنامه‌وبودجه از اواسط سال گذشته و هم‌زمان با آغاز روند تدوین بودجه سال ۹۸ از این سخن می‌گفتند که تمام ریسک‌ها و احتمالات را درباره شرایط اقتصادی کشور در نظر دارند و دخل‌وخرج کشور را برای سال ۹۸ بر اساس همین احتمالات در دو نسخه تنظیم می‌کنند.
هیچ اطلاعاتی از این نسخه دوم که سازمان برنامه‌ای‌ها از آن به «بودجه در سایه» تعبیر می‌کردند، منتشرنشده بود تا اینکه هفته چند روز قبل سید حمید پورمحمدی، معاون امور اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه‌وبودجه در یک جلسه استانی زادگاهش به همشهریانش گوشه‌ای از این بودجه را نشان داد؛ پورمحمدی گفت «بودجه سال ۹۸ کل کشور بر اساس فروش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت بسته‌شده است.»

معاون سازمان برنامه در حالی از تنظیم درآمدها و مخارج بر اساس فروش ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز سخن گفته که بر اساس قانون بودجه سال جاری، دولت فروش روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت را پیش‌بینی کرده بود. اکنون اما مشخص می‌شود این اختلاف ۱.۲ میلیون بشکه‌ای همان بودجه در سایه‌ای است که سال گذشته مسئولان از تدوین آن سخن گفته بودند. ازآنجاکه قیمت فروش هر بشکه نفت در بودجه ۵۴ دلار و نرخ تسعیر هم ۵۷۰۰ تومان به ازای هر دلار تعیین‌شده، کاهش ۱.۲ میلیون بشکه فروش در روز به معنای اختلافی حدود ۳۷۰ میلیارد تومان در هر روز است.
بر این اساس حالا که مشخص‌شده دولت از ابتدا خود را برای چنین روزهایی آماده کرده، در پاسخ به یکی از سؤالات ما که آیا کاهش درآمدها، اقتصاد کشور را از
آرامش خارج می‌کند یا خیر باید گفت خیر چون دولت از سال قبل آماده کاهش درآمدها بوده است. سؤال مهم اما این است که این سطح از درآمد چه تأثیری بر

معیشت و زندگی مردم خواهد داشت؟


برای پاسخ به این پرسش باید مسیرهایی که کاهش درآمد دولت از طریق آن‌ها بر زندگی مردم اثر می‌گذارد، مرور کنیم:
کسر بودجه، استقراض و سپس تورم
کسری بودجه دولت‌ها معمولاً یکی از اصلی‌ترین علل تورم در اقتصاد ایران بوده و هست. دولت‌ها معمولاً بلافاصله پس از دچار شدن به کسری، سراغ بانک مرکزی می‌روند و با قرض گرفتن از خزانه بانک به‌ظاهر پرداخت‌های خود را انجام می‌دهند اما در واقع با تزریق پول بدون پشتوانه باعث افزایش تورم و کوچک شدن سفره مردم می‌شوند.

این روال تکراری را داشته باشید و بگذارید کنار نرخ تورم ۴۰ درصدی که مرکز آمار همین چند روز قبل رسماً اعلام کرد. بر اساس اعلام مرکز آمار نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به تیرماه ۹۸ به حدود ۴۰.۴ درصد رسیده که بالا رفتن سطح عمومی قیمت خوراکی‌ها یکی از بیشترین تأثیرها را در این افزایش داشته است.
بااین‌حال اما نباید چنین افزایشی را ناشی از کسر بودجه دولت و تکرار همان ماجرای استقراض از بانک مرکزی دانست چراکه اولاً دولت بر اساس حرف‌های معاون سازمان برنامه از سال قبل برای کاهش درآمدهای نفت آماده بوده قاعدتاً مخارجش را هم بر اساس همان میزان درآمد تنظیم کرده تا دچار کسری بودجه نشود و در دور مخرب استقراض و... نیفتد. دوم اینکه کاهش درآمدهای نفتی در سال جاری سهم چندانی در تورم دوازده‌ماهه منتهی به تیر امسال ندارند و اگر قرار باشد آثاری داشته باشند، این آثار از نیمه دوم سال مشخص خواهد شد بنابراین تورم ۴۰ درصدی فعلی را باید بیشتر معلول گرانی‌های پی‌درپی ماه‌های پایانی سال گذشته و افزایش قیمت محصولات وارداتی دانست چنانکه آمار مرکز آمار هم بیشترین افزایش قیمت را در تورم منتهی به تیرماه در قیمت مواد دخانی نشان می‌دهد.

چو دخلت نیست، خرج کمتر کن اما...


سؤالی که پاسخ به آن ما رو به دو نتیجه مهم می‌رساند این است که دولت کمبود درآمدهای نفتی را از چه راهی جبران می‌کند؟ روشن است که اولین راه، کاستن از مخارج است؛ کدام مخارج اما؟
باز هم روشن است که دولت نمی‌تواند از مخارج جاری خود که بخش عمده آن حقوق و مزایای کارمندان، یارانه‌های مستقیم و غیرمستقیم و مخارج عمومی است، کم کند. نشانه‌اش هم اینکه هزینه‌های عمومی در بودجه امسال افزایش‌یافته است. تنها خرجی که دولت می‌تواند برای جبران کاهش درآمدها از آن کم کند، مخارج و هزینه‌های عمرانی است. درواقع دولت باید پول‌هایی را که قرار بوده صرف ساختن راه، جاده، نیروگاه، پالایشگاه، سد و... بکند برای مخارج جاری نگه دارد. نتیجه این صرفه‌جویی هم خالی ماندن دست پیمانکاران از پروژه و طبیعتاً تعدیل نیرو خواهد بود. نتیجه چنین روندی قطعاً افزایش نرخ بیکاری است و وقتی کار نباشد، درآمدی هم نخواهد بود و قطعاً بدون درآمد، اندازه سفره‌ها هم تغییر خواهد کرد؛ بنابراین کاهش بودجه عمرانی می‌تواند به افزایش نرخ بیکاری، کاهش درآمد خانوارها و
کاهش مصرف منجر شود.

مالیات سهل و ممتنع....


علاوه بر کاهش هزینه‌ها، راه دیگری که معمولاً دولت‌ها برای جبران کاهش درآمدها طی می‌کنند، ایجاد درآمد از محل‌هایی است که تاکنون سراغ آن‌ها نرفته‌اند. در کشور ما هم طی سال‌های اخیر و هم‌زمان با کاهش درآمدهای نفتی و... دولت از سازمان امور مالیاتی خواسته تا درآمدها را از محل مالیات افزایش دهد. گرچه شعار همواره این بوده که دولت به دنبال کاهش فرارهای مالیاتی است اما واقعیت این است که دریافت مالیات از گروه‌هایی که بیشتر دم دست هستند هم از نظر دور نبوده است یعنی همان کسبه، کارمندان، کارگران.
این روش اما در شرایطی که به علت کاهش درآمد خانوارها و تورم، خرید مردم کاهش پیداکرده قطعاً چندان مفید نیست چراکه درآمدهای مالیاتی زمانی افزایش می‌یابد که تبادلات مالی، تولید و مصرف افزایش یابد. در شرایط رکودی طبیعتاً نمی‌توان انتظار داشت درآمدهای مالیاتی افزایش معناداری پیدا کند.

منبع: خبرآنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر