تاریخ انتشار: ۱۰:۲۴ - ۰۷ اسفند ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر

کشور‌های عربی خلیج فارس برنده بازی تحریم ایران/ رویای عربستان، قطر، امارات و عمان برای رشد اقتصادی با فشار بر تهران

کشور‌های حاشیه خلیج فارس چه نفعی از تحریم‌های ایران داشتند و تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران، چگونه به توسعه اعراب کمک کرد؟

تحریم ایران 

اقتصاد۲۴- کشور‌های حاشیه خلیج فارس چه نفعی از تحریم‌های ایران داشتند و تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران، چگونه به توسعه اعراب کمک کرد؟

رسول سلیمی: تحریم‌های آمریکا علیه ایران، که از سال ۲۰۱۸ و با خروج این کشور از توافق هسته‌ای شدت گرفت، ظرفیت اقتصادی خاورمیانه را برای اعراب خلیج فارس به یک امتیاز تبدیل کرده است.

این فشارها، که صادرات نفت و اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار داده، به کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، کویت، بحرین و عمان فرصت داده تا از آن به نفع خود استفاده کنند.

از افزایش تولید نفت و گاز گرفته تا تبدیل شدن به هاب‌های تجاری و جذب سرمایه‌گذاری خارجی، این کشور‌ها نشان داده‌اند که می‌توانند از تحریم‌های ایران سود ببرند. در ادامه بررسی می‌کنیم که چرا ادامه فشار‌ها بر ایران به امتیازی مهم برای کشور‌های منطقه تبدیل خواهد شد.

عربستان سعودی: غول نفتی که دوباره اوج گرفت

عربستان سعودی، قلب تپنده اوپک، از کاهش صادرات نفت ایران بیشترین سود را برده است. زمانی که ایران روزانه نزدیک به ۴ میلیون بشکه نفت صادر می‌کرد، حالا این رقم به کمتر از آن رسیده و عربستان این خلأ را با افزایش تولید خود پر کرده است.

تولید نفت این کشور حالا به بیش از ۱۱ میلیون بشکه در روز رسیده و درآمد نفتی‌اش تنها در یک سال گذشته به ۳۲۰ میلیارد دلار بالغ شده است. این پول، نه‌تنها خزانه ریاض را پر کرده، بلکه به پروژه‌های عظیم مانند "چشم‌انداز ۲۰۳۰" که قرار است اقتصاد را از نفت دور کند، جان تازه‌ای داده است.


بیشتر بخوانید:شرط جمهوری اسلامی برای مذاکره با آمریکا


اما مسئله فقط نفت نیست که عربستان را سربلند کرده. شرکت‌های غربی، از جمله غول‌های آمریکایی که از ایران خارج شدند یا اجازه فعالیت پیدا نکردند، حالا ریاض را خانه جدید خود می‌دانند.

تحریم ایران

سرمایه‌گذاری خارجی در این کشور در چند سال گذشته بیش از دو برابر شده و به نزدیک ۱۳ میلیارد دلار رسیده است. با ادامه تحریم‌های ایران، عربستان می‌تواند رویای تبدیل شدن به قدرت بلامنازع اقتصادی منطقه را محقق کند.

امارات متحده عربی: دبی، ستاره‌ای که درخشید

در امارات، دبی و ابوظبی از تحریم‌ها به‌عنوان سکوی پرتابی برای تسلط بر تجارت منطقه استفاده کرده‌اند. زمانی ایران شریک تجاری بزرگ امارات بود، اما حالا که تجارت دوجانبه به یک‌چهارم کاهش یافته، امارات جای ایران را در زنجیره تأمین پر کرده است.

تجارت غیرنفتی این کشور حالا بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار ارزش دارد و بندر جبل‌علی، با پشت سر گذاشتن بنادر ایران مثل بندرعباس، به مرکز ترانزیت خلیج فارس تبدیل شده است. این در حالی است که انتظار می‌رود با تحریم کشتی رانی ایران که به تازگی از سوی اتحادیه اروپا انجام شده، بنادر امارات برای دریافت کالاها، سهم بیشتری را دریافت کنند و حتی به محلی برای دور زدن تحریم‌های امریکا از مسیر تخلیه کالا در این بنادر و سپس برای انتقال به ایران تبدیل شوند.

دبی همچنین بهشت شرکت‌هایی شده که از ایران خارج شدند. سرمایه‌گذاری خارجی در امارات در چند سال اخیر به بیش از ۲۲ میلیارد دلار رسیده و این شهر را به مرکز مالی و تجاری منطقه بدل کرده است. با ادامه تحریم‌ها، امارات خواهد توانست این برتری را برای سال‌ها حفظ کند.

قطر: پادشاه گاز که بی‌رقیب شد

قطر، غول گاز طبیعی مایع جهان، از انزوای ایران در بازار انرژی نفس راحتی کشیده است. ایران با ذخایر عظیم گازش می‌توانست رقیب سرسختی باشد، اما با عدم توسعه زیرساخت‌های گازی در ایران، تولید گاز بر تامین نیاز داخلی تمرکز دارد. در مقابل، قطر سال گذشته ۸۰ میلیون تن گاز مایع صادر کرد و درآمدش از این بخش به ۱۳۰ میلیارد دلار رسید.


بیشتر بخوانید: عکس/ توئیت جدید حسن روحانی درباره مذاکره حتی با صدام


این کشور با قرارداد‌های کلان با شرکت‌های غربی، بازار‌های اروپا و آسیا را قبضه کرده و حالا پیش‌بینی می‌شود اقتصادش در سال آینده بیش از ۴ درصد رشد کند. اگر تحریم‌ها ادامه پیدا کند، میدان گازی پارس جنوبی ایران همچنان خوابیده می‌ماند و قطر می‌تواند پادشاهی‌اش بر بازار گاز را تثبیت کند.

تحریم ایران

کویت: نفت و پتروشیمی در اوج

کویت، با اقتصاد نفت‌محورش، از کاهش تولید ایران بهره برده و تولید نفت خود را به نزدیک ۳ میلیون بشکه در روز رسانده است. این افزایش، درآمد نفتی کویت را به ۹۰ میلیارد دلار رسانده و صندوق ذخیره ارزی‌اش را به ۷۵۰ میلیارد دلار نزدیک کرده است.

اما نفت تنها داستان نیست؛ کویت در پتروشیمی هم از ضعف ایران استفاده کرده است. در حالی که تولید پتروشیمی ایران افت کرده، کویت تولید خود را به ۱۳ میلیون تن رسانده و بازار‌های منطقه را در دست گرفته است.

اقتصاد کویت حالا با ثبات بیشتری پیش می‌رود و پیش‌بینی رشد نزدیک به ۴ درصد برای سال آینده، نشان می‌دهد که ادامه تحریم‌ها می‌تواند این کشور را در مسیر توسعه نگه دارد.

بحرین: برنده غیرمستقیم

بحرین شاید کوچک‌ترین اقتصاد منطقه باشد، اما از تحریم‌ها بی‌نصیب نمانده است. این کشور به‌طور مستقیم با ایران رقابت نمی‌کند، ولی از قدرت گرفتن همسایگانش سود برده است.

کمک‌های مالی عربستان و امارات، که حالا جیب‌های پرپولی دارند، به بیش از ۳.۵ میلیارد دلار رسیده و کسری بودجه بحرین را کم کرده است. سرمایه‌گذاری خارجی هم در این کشور دو برابر شده و به نزدیک ۳ میلیارد دلار رسیده است. با ادامه تحریم‌ها، بحرین می‌تواند روی حمایت همسایگانش حساب کند و اقتصادش را سرپا نگه دارد.

عمان: بی‌طرف، اما سودجو

عمان، با سیاست بی‌طرفی معروفش، از تحریم‌ها به شکلی هوشمندانه استفاده کرده است. این کشور هم با ایران تجارت می‌کند و هم با غرب، و نقش میانجی‌اش را به پول تبدیل کرده است. تجارت غیرنفتی عمان حالا به ۲۵ میلیارد دلار رسیده و بنادرش مثل صحار و صلاله، با ضعف بنادر ایران، به مراکز ترانزیت منطقه بدل شده‌اند. اقتصاد عمان با رشد بیش از ۳ درصد در سال آینده، نشان می‌دهد که ادامه تحریم‌ها می‌تواند این کشور را به بازیگری مستقل و قدرتمند تبدیل کند.

تحریم ایران

چرا تحریم‌ها علیه ایران به نفع کشور‌های عربی است؟

داستان کشور‌های عرب خلیج فارس نشان می‌دهد که تحریم‌های آمریکا علیه ایران، فقط یک ابزار سیاسی نیست؛ بلکه موتوری برای رشد اقتصادی این منطقه بوده است. عربستان بازار نفت را قبضه کرده، امارات به هاب تجاری تبدیل شده، قطر گاز را در دست گرفته، کویت ثباتش را تقویت کرده، بحرین از همسایگانش نیرو گرفته و عمان نیز با زیرکی سود برده است. ناظران سیاسی معتقدند اگر این تحریم‌ها علیه ایران ادامه پیدا کند، این کشور‌ها می‌توانند پروژه‌های بلندپروازانه خود را به سرانجام برسانند. در خلیج فارس، تحریم‌ها اگرچه دشمن ایران هستند، اما با اعراب دوست شده‌اند!

منبع: خبر آنلاین
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حاج عیسی
0
0
سه‌شنبه ۰۷ اسفند ۱۴۰۳
آفرین بر شما درست زدید وسط خال در تمامی محورهای اقتصادی .فرهنگی .سیاسی .آنها سود اصلی می برند .اگر نگارنده محترم به کاسبان داخلی هم اشاره می کرد عالی بود .
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ارزش سهام عدالت امروز ۲۴ تیر ۱۴۰۴+ جدول

فیلم/ تراشیدن سبیل مردان دروزی توسط شورشی‌های جولانی

عکس/ ادامه تمرینات پرسپولیس در سالن بدنسازی

عکس/ چهره متفاوت بنی صدر ۸۴ سال پیش در کنار برادران و خواهرش

فیلم/ صحنه‌هایی از گوش خونین یک سرباز پیاده‌نظام در روز ملی فرانسه

۶ نشانه گرمازدگی را بشناسید

فیلم/ شقایق فراهانی پس از مدت‌ها آفتابی شد

عکس/ سردار باقری در کنار امیر ایرانی و امیر موسوی در بازدید از نیروی دریایی ارتش

عکس/ مراسم عروسی فروغ فرخزاد و پرویز شاپور ۷۳ سال پیش با تیپ اروپایی

هشدار جدی پلیس فتا به داوطلبان کنکور

سلامت روان در فضای سمی مجازی چگونه شکل می‌گیرد؟

فیلم/ غم بزرگ بازیگر سریال تاسیان بابت معلولیت چهره‌اش

ترامپ برای حمله به مسکو چراغ سبز نشان داد

عکس/ ژست و استایل جذاب بیتا سحرخیز در کافه‌ای دنج و لاکچری

عکس دیده نشده از زهرا پزشکیان در کنار زینب سلیمانی در یک مراسم

تمام قبوض مشترکان آب تهران باطل شد

فیلم/ مقایسه کیفیت هوای تهران و توکیو سوژه شد

اندونگ در آستانه توافق با استقلال!

مصدومیت دردناک آقای گل پرسپولیس

عکس/ تغییر چهره ابن مرجانه سریال مختار پس از ۱۹ سال با مدل موی جدید

قیمت طلا به مسیر صعودی بازگشت

فیلم/ جمله سنگین مریم امیرجلالی به سیما تیرانداز

عکس/ استایل رسمی محمدرضا پهلوی و ثریا ۷۴ سال پیش در یک مراسم

عکس/ حمله تند مهرداد محمدی به مدیران استقلال

عکس یادگاری عراقچی و وزرای خارجه شرکت‌کننده در اجلاس شانگهای

عکس/ چهره متفاوت رهبری ۶۲ سال پیش در سفر به استان گیلان به همراه یک دوست لبنانی

عکس/ استقلالی ها در ترکیه وزنه زدند

فیلم/ پلنگ ایرانی در حال خوردن شکار خود در پارک ملی خبر

احتمال بازگشت یک بازیکن به لیست استقلال

بورس انرژی چیست و چه ساختاری دارد؟

ادارات خوزستان فردا به دلیل گرما تعطیل شدند

فلسطینی‌های گرسنه و ناامید در غزه

قیمت دوربین‌های عکاسی + جدول

بانک ها چطور وام می‌دهند؟/ نرخ سود چگونه تعیین می‌شود؟

مقصد جدید جویندگان طلا در ایران کجاست؟

اینفوگرافی/ داده‌ها و آمارهایی از یهودیان ایران

ارزانترین و گرانترین یخچال در بازار لوازم خانگی ایران + قیمت

فیلم/ فواید شگفت‌انگیز طبیعت‌گردی بر سلامت جسم و روان

میوه‌ای با خواص شگفت‌انگیز برای کاهش وزن

نقش برخی مواد غذایی در ایجاد بوی بد بدن

چقدر طول می‌کشد کالری یک همبرگر بسوزد

کدام بخش‌های اقتصادی در زمان جنگ رشد می‌کنند؟

نقش شگفت‌انگیز مرکبات در کاهش افسردگی

۳۱ هزار میلیارد تومان مبادله اوراق بهادار و کالا در ۴ بورس ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ شکل و شمایل مهستی، فردین و گلی زنگنه ۵۴ سال پیش در اوج جوانی

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

سرمایه‌گذاری افغان‌ها در ایران؛ از ادعا تا واقعیت

جدیدترین نرخ بلیت اربعیت اعلام شد

پیش‌بینی مهم یک کارشناس از قیمت مسکن تا پایان سال