تاریخ انتشار: ۰۷:۵۳ - ۲۲ مرداد ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

راه طول و دراز « سیلیکون ولی نفتی »

آخرین خبرها از روند اجرایی فاز نخست زیست‌بوم نوآوری و فناوری صنعت نفت حکایت از این دارد که «سیلیکون ولی نفتی» که زنگنه صحبت از اجرایی آن دارد در مرحله طراحی است؛ اما اینکه منطقه «ری» چه وقت «سیلیکون ولی» ایرانی را به خود ببیند به همین زودی‌ها و البته سادگی‌ها هم به نظر نمی‌رسد.
636045438784586048
اقتصاد24- چندی پیش بود که وزیر نفت در گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما از حمایت‌های وزارت تحت مدیریت خود از شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه نفت خبر داد و گفت « سیلیکون ولی » کوچکی در جنوب تهران برای این مجموعه‌ها به راه می‌اندازیم؛ خبری که اگرچه تازه بود و امیدبخش ولی حکایت طول و درازی برای محقق شدنش از میلی پیشینی‌تر داشت. هرچند کمی پیش از اعلام این خبر نوید حرکتی محکم‌تر از قبل در ارتباط با حمایت از دانش‌بنیان نفتی و پس از اعلام تشکیل شورای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در صنعت نفت داده‌ شده بود اما با این‌همه به نظر راه نه‌چندان نزدیکی برای به بار نشستن « سیلیکون ولی نفتی » در پیش است.

در پیچ‌وتاب اسناد بالادستی


قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت که اواخر دوران کاری مجلس هشتم به تصویب رسید و به دولت دهم ابلاغ‌شده بود یکی از اولین برون دادهای این میل پیشینی‌تر حمایت از مجموعه‌های دانش‌بنیان بود و در آن وزارت نفت مکلف شده بود که در کنار تدوین نظام جامع پژوهشی، «برنامه‌ریزی و حمایت از فناوری‌ها و فعالیت‌های دانش‌بنیان برای استفاده از فناوری‌های پیشرفته و انتقال دانش فنی در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشی با همکاری سایر وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط» را در سرلوحه کارهای خود قرار دهد. موضوعی که آن زمان وزارت نفت دولت دهم آن را اساساً جزو اولویت‌های خود ندانست و هیچ تلاشی برای ثمر دادن آن نکرد. البته این تنها بی‌توجهی نبود و هرچند دولت بر اساس برنامه پنجم توسعه مکلف بود سند ملی راهبرد انرژی را تهیه کند که در آن هم لزوم توجه به شرکت‌های دانش‌بنیان احساس می‌شد آن را هم‌پشت گوش انداخت.

این قصه ادامه داشت تا که زنجیره آن با تدوین برنامه‌های بالادستی بعدی همچون سیاست‌های کلی انرژی یا برنامه ششم توسعه شکست، به‌گونه‌ای که در ماده ۴ بند الف سیاست‌های کلی نظام در بخش انرژی، بند ۲ سیاست‌های کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی و بند ۱۷ و ۲۸ سیاست‌های کلی برنامه ششم، توجه به این موضوع مدنظر قرار داده شد. به‌عنوان نمونه می‌توان به بند ۱۷ سیاست‌های کلی برنامه ششم اشاره کرد که در آن «دانش‌بنیان نمودن صنایع بالادستی و پایین‌دستی نفت و گاز با تأسیس و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان برای طراحی، مهندسی، ساخت، نصب تجهیزات و انتقال فناوری به‌منظور افزایش خودکفایی» مورد اشاره قرارگرفته شد. این البته شروع به نظر می‌رسید، هرچند شروعی دیر اما در ادامه نیز با تدوین سند ملی راهبرد انرژی کشور از سوی دولت در میانه‌های سال 96 زنجیره تأکیدات بالادستانه در حوزه‌های تقنینی و الزام‌آور دراین‌ارتباط کامل‌تر شد و در سند فوق نیز در بند 7 فصلی که به برشمردن اهداف کلان بخش انرژی بر پایه توسعه همه‌جانبه این بخش اختصاص‌یافته، بر «افزایش خوداتکایی در توسعه و کاربرد فناوری‌های پیشرفته با دانش‌بنیان نمودن حوزه انرژی» اشاره شد.

از کلیات تا جزییات


این‌همه تأکیدات ویژه در ارتباط با حمایت و میدان دادن به شرکت‌های دانش‌بنیان نفتی اما در گیرودار اسناد بالادستی نماند و با تشکیل شورای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در صنعت نفت که به دستور وزیر نفت میانه خردادماه سر برآورد، با جزییات بیشتر اهم کار ویژه‌ها در این زمینه را بر «حمایت از ایجاد، توانمندسازی، پویایی و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌های مرتبط با صنعت نفت»، «سیاست‌گذاری و نظارت بر تأمین و بهره‌برداری از فضاهای فیزیکی و امکانات زیرساختی تخصیص‌یافته برای استقرار و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها» و همچنین «به‌کارگیری و تقویت قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در صنعت نفت» قرار داد. موضوعی که یکی از برون دادهای آن ذیل تأمین و بهره‌برداری از فضاهای فیزیکی و امکانات زیرساختی با وعده مجموعه 17 هکتاری وزیر نفت برای ایجاد «سیلیکون ولی نفتی» در جنوب تهران بالاخره در آغاز راه قرار گرفته است.

از کاغذ تا عمل


کارشناسان بسیاری بر این گمان‌اند که عملی شدن وعده وزیر نفت و دیگر مسئولان وزارت تحت مدیریت وی در ایجاد زیست‌بوم نوآوری و فناوری صنعت نفت البته در گرو بسیاری از مسائل است، مسائلی همچون همگرایی با دیگر مجموعه‌های مسئول در حوزه شرکت‌های دانش‌بنیان، امکان‌های پولی بانکی لازم و همچنین برقراری زیرساخت‌های فنی قابل‌ملاحظه که به همکاری دیگر وزارتخانه‌ها و مجموعه‌های دولتی بسیار نیازمند است.

آخرین آمارهای موجود از سهم شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه نفت هم که در مسیر اجرایی شدن وعده وزیر به آن نیاز هست نیز چندان دقیق نیست و در این آمارهای پراکنده از تعداد آنها می‌توان به ارقامی در حدود 300 کوچک و بزرگ رسید، امری ابتدایی که جهت سنجش گستره فعالیت این شرکت‌ها در حوزه‌های گوناگون نفتی و برنامه‌ریزی دقیق‌تر لازم می‌نماید تا آماری دقیق از این شرکت‌ها در سراسر کشور در دست باشد.

آن‌طور که فعالین این حوزه می‌گویند تا به اینجای کار شرکت‌های دانش‌بنیان نفتی بیشتر در حوزه کاتالیست ها و صنایع تکمیلی ورود کرده‌اند اما صنایع بالادستی و پایین‌دستی بسیاری کماکان در انتظار ورود شرکت‌های دانش‌بنیان هستند. همچنین ضریب برداشت از میادین مخازن نفتی و تولید قطعات وابسته به خارج از کشور که در شرایط تحریمی اهمیت دو صد چندانی دارند نیز بار سنگینی است که مدیریت و ریل‌گذاری برای حضور پررنگ شرکت‌های دانش‌بنیان به‌گونه‌ای که انحصار داخلی نیز رخ ندهد، وجود دارد. لزوم توجه به این موارد البته در صحبت‌های چندی پیش زنگنه در دیدار با برخی نمایندگان شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه نفت در پارک فناوری پردیس تا حدی قابل رصد بود، جایی که وی از این شرکت‌ها خواست تا به 10 حوزه مورد نیاز حوزه نفت ورود کنند.

از دیگر سو موضوع حمایت‌های پولی بانکی از این شرکت‌ها است که هرچند نسبت به گذشته و با حضور صندوق‌های گوناگونی از جمله « صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری »، «صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور» و یا «صندوق توسعه صادرات و تبادل فناوری» و همچنین وعده وزارت نفت به این شرکت‌ها مبنی بر قرار گرفتن آنها در «وندورلیست» وزارت نفت و برخی دیگر از وعده‌های حمایتی کوچک و بزرگ، پیشرفت‌های شگرفی داشته اما کماکان ضعف‌هایی در این حوزه به‌خصوص در ارتباط با موضوع تضامین و کاغذبازی‌های بسیار دیده می‌شود.

تمامی کارشناسان به‌اتفاق معتقدند ایجاد یک فضای کاری مناسب با هزینه و ریسک پایین از الزامات « سیلیکون ولی نفتی » است و تمام اینها در کنار بسیاری از الزامات دیگر، مبین این است که اگرچه شرکت‌های دانش‌بنیان خط شکن عرصه خودکفایی‌اند، اما خود نیازمند بسی حمایت‌اند.

سیلیکون ولی نفتی به کجا رسید؟


آخرین خبرها از روند اجرایی فاز نخست زیست‌بوم نوآوری و فناوری صنعت نفت که در محوطه پژوهشگاه سابق صنعت نفت در جنوب تهران در دست است حکایت از این دارد که معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در همکاری با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همچنین مشاوران خبره دانشگاهی و صنعتی در مرحله طراحی است؛ اما اینکه منطقه «ری» چه وقت «سیلیکون ولی نفتی» را به خود ببیند به همین زودی‌ها و البته سادگی‌ها هم به نظر نمی‌رسد و باید منتظر ماند و دید فاصله این طرح تا اقدامات عملیاتی و تکمیلی آن چقدر است.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های پارس خودرو امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

معرفی بهترین سریال های کره‌ای

دستمزد شهاب حسینی در گناه فرشته لو رفت

رونمایی مصطفی زمانی از همسر عربش/ ناریمان الصالحی کیست؟

قیمت سکه پارسیان امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت اسپیکر حرفه ای، سینما خانگی + جدول

پیش‌بینی قیمت دلار فردا یک‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

بهترین موشک های ایران + مشخصات

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چرا ۲ ستاره پرسپولیس تعویض شدند؟

تعطیلی پنجشنبه هزینه‌زا است

پیش‌بینی قیمت دلار ۹فردا اردیبهشت ۱۴۰۳

حضور معاون فناوری اطلاعات بانک سینا در مرکز ارتباط با مشتریان

رشد 42 درصدی درآمدهای بانک سینا از محل تسهیلات اعطایی

آمار تکان‌دهنده از رشد نرخ فقر در ایران

درباره اولین واکسن سرطان بیشتر بدانید

نمره قبولی دولتمردان در اجرای طرح کالابرگ!

تورم سالانه تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد

اولین تصویر از شاخص پیش‌بینی کننده تورم در ۱۴۰۳

فیلم/ شمسایی: قهرمانی فوتسال ایران را به پدرم تقدیم می‌کنم

عکس/ علائم وجود میکروب معده

دستگیری ۵ نفر در ارتباط با قتل بازپرس سابق در آمل

عکس/ فوتسال ایران پرافتخارترین تیم قاره کهن

زمان پایان لیگ برتر فوتبال اعلام شد

ایران قهرمان فوتسال آسیا شد

اوسمار طلسم ۵ ساله پرسپولیس را می‌شکند؟

قدرت نمایی این رنج‌روور جذاب، در دمای منفی ۴۰درجه + عکس

روابط‌عمومی‌ها برند سازمان را حفظ می‌کنند

بانک تجارت اولین برات الکترونیک سپامی را صادر کرد

خبر مهم مالیاتی برای صاحبان مشاغل

بانک تجارت در فروردین ۱۴۰۳ جمعا ۱۶۹۸ فقره وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت کرد

خبر بد درباره افزایش حق مسکن کارگران

حال معیشت کارگران خوب نیست

فیلم/ اوضاع شورای شهر در روز شوراها بهم ریخت!

دستگیری خفت گیری که در اتوبوس با زنجیر به جان مردم افتاد! + فیلم

قیمت نفت کاهش یافت

زنگ خطر خشک شدن درختان پایتخت به صدا در آمد

فیلم/ توضیحات کارآگاه معروف از سرقت صندوق امانات بانک ملی

زمان ثبت‌نام کلاس اولی‌ها مشخص شد+ جزییات

حداقل دستمزد کارگران چقدر کاهش پیدا کرد؟

عکس/اجاره‌ مسکن در تهران چند؟

خبر مهم درباره دریاچه ارومیه

عکس دیده نشده از جشن ازدواج غلامرضا تختی و شهلا توکلی

احتمال برگزاری الکترونیک انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۴

آبگیری تالاب آق گل پس از سه سال خشکسالی

فاجعه تمام عیار در زمین تمرین استقلال+ عکس

حساب بانکی چه کسانی مشمول مالیات می‌شود؟

تولید نفت ایران ۵۰۰ هزار بشکه افزایش یافت

نسرین جوادزاده، بازیگری که در ترکیه ستاره شد + عکس

فیلم/مقایسه عملکرد امارات و ایران در مواجهه با سیل!

نخستین واریزی متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان چقدر است؟

فیلم/علت ناراحتی محمدعلی بهمنی از محسن چاوشی چه بود؟

سکه امامی ۴۰ میلیونی شد

خروج تعدادی از اعضای شورای شهر حین سخنرانی زاکانی+ فیلم

تولد پسر حامد آهنگی با تم فوتبالی + عکس و فیلم

مرگ‌بارترین بزرگراه‌های پایتخت در تصادفات رانندگی

دلار در حال برگشت به کریدور ۵۰ هزار تومانی

فیلم/ صحبت‌های احساسی پدر ترانه علیدوستی درباره دخترش

فیلم/واکنش به افشای قرارداد‌های واگن از چین با شهرداری تهران