
اقتصاد۲۴- محمد آیتی: چند سالی است که حوزه بهداشت و درمان ایران با چالش مهاجرت نیروهای متخصص و حتی غیرمتخصص روبهرو شده است. این اتفاق در حالی رخ داده و البته ادامه دارد که کشور سخت نیازمند پزشک و پرستار در اقصی نقاط مملکت است.
در همین خصوص، احمد آریایینژاد، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به اقتصاد۲۴ گفت: عمده دلیل مهاجرت افراد فعال در حوزه بهداشت و درمان از کشور، رسیدن به حقوق و مزایای بالاتر است. از اینرو اگر بخواهیم به صورت ریشهای این مشکل را به حداقل برسانیم باید برای مملکت خلق ثروت کنیم و این کار هم در تقویت و سرمایهگذاری در تولید است.
وی افزود: کشور در شرایط کنونی به پزشک و پرستار جدید هم نیاز دارد و حال میبینیم که در این شرایط، برخی مسیر مهاجرت را در پیش گرفتند. گاهی دولتمردان برای کنترل اوضاع، روی به چاپ اسکناس میآورند که این کار هم تورمزا است. برای حل یک مشکل نباید روندی را در پیش گرفت که در انتها شاهد دو چالش باشیم.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تصریح کرد: وقتی نتوانیم سیستم را طوری تعریف کنیم که درآمد پزشک، منطقی و اقناعکننده باشد، پدیده گرفتن زیرمیزی پررنگ میشود که البته این رویه در دستور کار همه پزشکان نیست. حال اگر آن پزشک یا فعال سیستم بهداشت و درمان به هر دلیلی حس کند نمیتواند حق خود را بگیرد یا درآمدش با شرایط جامعه یا افراد همترازش در دیگر کشورها فاصله دارد، به صورت طبیعی به پیشنهادات بهتر فکر میکند.
نماینده ملایر در مجلس اظهار داشت: اگر بخواهیم چالشهای اقتصادی کشور از جمله مشکلات موجود سیستم بهداشت و درمان مملکت را حل کنیم، باید تمرکزمان روی تولید جدیتر باشد. باید محصولاتی را تولید کنیم که کشورهای دیگر سخت به دنبال آن هستند و خودشان یا توانایی تولید آن را ندارند و یا اگر تولید کنند، گرانتر از محصول ما برایشان درخواهد آمد. زمانی که نگاه ما به تولید و صادرات اینگونه باشد، ثروت خلق میشود و آنگاه میتوانیم حقوق و دستمزد بهتری را به پزشکان و پرستاران پرداخت کنیم تا آنها به راحتی، راهی کشوری دیگر نشوند.
وی یادآور شد: یکی دیگر از کارهای موثر در حوزه بهداشت و درمان که میتواند حال و روز این حوزه را بهتر کند، سرمایهگذاری در بخش پیشگیری است. به واسطه اینکه نسبت به این بخش، غفلتهایی بود یا توجهها آنطور که باید و شاید نبوده است، هزینه زیادی در بخش درمان صرف میشود. یعنی گاهی خلق ثروت هم در کار نیست، ولی مدیریت دخل و خرج و نگاه منطقی به همه بخشها، سیستم معیوب را سرحالتر میکند.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: اگر میخواهیم در کوتاهمدت وضعیت بهداشت و درمان مملکت را بهبود ببخشیم و نگذاریم با فرار مغزها و نیروی انسانی در این حوزه مهم مواجه شویم، باید جلوی پرت هزینهها را گرفت. این کار، نظارت دقیق و دائمی را میخواهد. اینکه گفتم کوتاهمدت، معنی این را نمیدهد که در آینده نسبت به آن بیتفاوت باشیم، بلکه این روند باید همیشه پیگیری شود، منظور ایجاد منابع در کوتاهمدت و توزیع عادلانه در سیستم برای اقناع نیروی انسانی است. ما میگوییم باید رشد اقتصادی هشت درصد داشته باشیم که حدود ۳.۵ درصد آن، بهرهوری است. جلوگیری از پرت هزینهها یک روش کار از مجموعه بهرهوری است که مرتباً بر آن تاکید داشته و داریم.
آریایینژاد گفت: آقای پزشکیان همیشه بر خرید خدمت تاکید داشتهاند و امیدوارم این روال را در دوران ریاستجمهوری خود، عملیاتی کند، مخصوصاً حوزه بهداشت و درمان که نیازمند این موضوع است. ما اگر خیلی از کارهای حوزه بهداشت و درمان را برونسپاری کنیم، حتماً وضعیت دخل با خرجمان سامان بهتری به خود خواهد گرفت.