تاریخ انتشار: ۰۹:۴۲ - ۱۴ فروردين ۱۴۰۴

یک کنکور و هزار مدعی؛ واکاوی پشت پرده‌های جنجال حذف قطعی مدل پایه یازدهم و دوازدهم

مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره تغییرات کنکور از سال ۱۴۰۰ اجرا شد، مصوبه‌ای که در تمام سه چهار سال گذشته با حواشی و نقد‌های زیادی همراه بود.

کنکور

اقتصاد۲۴- مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره تغییرات کنکور از سال ۱۴۰۰ اجرا شد، مصوبه‌ای که در تمام سه چهار سال گذشته با حواشی و نقد‌های زیادی همراه بود. تداوم نقد‌ها از طرف کارشناسان و داوطلبان کنکور سبب شد این مصوبه دستخوش تغییرات زیادی شود، تغییراتی که تا اخرین روز‌های سال ۱۴۰۳ ادامه داشت.

مظاهر گودرزی: سنجش و پذیرش داوطلبان ورود به دانشگاه بعد از سال‌ها تغییر کرد، کنکور و نتایج آن تنها آزمونی بود که تعیین می‌کرد چه‌کسی می‌تواند در کدام دانشگاه و رشته ادامه تحصیل بدهد، روشی که منقدان زیادی داشت، از استرس‌های شب آزمون گرفته تا چیزی به‌نام مافیای کنکور و گردش مالی کلاس‌ها و کتاب‌های تست زنی، همه اینها سبب شده بود تا خواست عمومی برای تغییر این روش بسیج شود، اتفاقی که بالاخره رخ داد.

با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی سهم آزمون سراسری برای ورود به دانشگاه کم شد، در عوض این سهم کم شده به مدارس و نتایج امتحانات نهایی رسید، حالا طبق این مصوبه آزمون سراسری ۴۰ درصد در نتایج ورود به دانشگاه تاثیرگذاری دارد و ۶۰ درصد باقی مانده سهم معدل داوطلبان و دانش‌آموزان در سه پایه دهم، یازدهم و داوزدهم است. ضمن این‌که دیگر از آزمون دروس عمومی در کنکور خبری نیست و کنکور سالی دوبار برگزار می‌شود.

روش جدید سنجش و پذیرش برای ورود به دانشگاه‌ها از همان ابتدا مخالفان خودش را پیدا کرد، علی امرایی، عضو کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت در این‌باره به خبرآنلاین گفت که: «در روش جدید یک یا دو بار کنکور تبدیل به ۳۰ بار امتحان نهایی شده است، در حالی که هدف مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی کاهش استرس بود، اما همین روش به مراتب استرس را اضافه کرده است، در واقع دانش‌آموز از پایه نهم برای گرفتن نمره خوب به دنبال کتاب‌ها و کلاس‌های تقویتی می‌رود.»

درهمین باره احمد نادری، نماینده مجلس هم در گفت‌وگویی با رسانه‌ها گفت که: «بیش از هشت هزار میلیارد مافیای کنکور درآمد داشته است. با روش جدید حذف این مافیا‌ها ارزشمند است، اما آیا به این قیمت است که این مافیا را ما باید حل بدهیم درون مدارس؟ قانونی که اینها نوشتند و با گردن‌کلفتی مقابل مجلس هم ایستادند و این قانون را اجرایی کردند که ما هم به دلایلی زورمان نرسید، این قانون، آن مافیا را به آموزش و پرورش سرایت می‌دهد.»

مصطفی اسلامی، استاد دانشگاه درباره مصوبه جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی برای جذب دانشجو و مشکلات این مصوبه به خبرآنلاین گفته بود: «در این روش استرس به سه سال افزایش یافته، این طرح از هر طرف که وارد می‌شویم ایراد دارد.»


بیشتر بخوانید: فیلم/ حذف تاثیر ۶۰ درصدی معدل در امتحانات نهایی پایه دهم و یازدهم


همچنین سامان سلامیان، مدرس درباره این مصوبه کنکوری به خبرآنلاین گفته بود: «مصوبه اخیر امکان مطالبه را از بین برده است. دانش‌آموز نمی‌داند به‌کجا اعتراض کند. مصوبه در مجلس تصویب نشده است. اساسا باید در کتاب‌های جامعه‌شناسی و مدنی بیاید که مجلس در راس امور نیست. دانش‌آموزان بدانند مجلس قانون را تصویب نکرده و اعتراض مجلس هم به‌جایی نرسیده است. نماینده مجلس هیچ تاثیری در این مصوبه ندارد. دانش‌آموز هرجایی برای اعتراض می‌رود قبول نمی‌شود. ۲۹۰ نماینده درباره یک چیزی شور می‌کنند و اشکالات به‌صورت علنی بیان می‌شود. این مصوبه پشت در‌های بسته تصویب شده است. امکان اعتراض برای دانش‌آموزان نیست.»

اجحاف در حق دانش‌آموزان/ نباید نسبت به خشم و نگرانی مردم بی تفاوت باشیم

اما مخالفان روش جدید سنجش و پذیرش برای ورود به دانشگاه‌ها فقط در میان کارشناسان و نمایندگان مجلس نبودند، بعد از چند دوره پذیرش دانشجو با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی خود داوطلبان هم به صف مخالفان پیوستند، طوری برخی معتقدند ۸۰ درصد داوطلبان با تاثیر معدل در کنکور مخالفند. یکی از این داوطلبان صبا معصوم‌نیا رتبه یک گروه آزمایشی تجربی در کنکور ۱۴۰۳ بود او به خبرآنلاین گفت: «هر جلسه امتحان نهایی عملا برای ما معنی کنکور داشت و متحمل استرس شدیم. به نظر من تاثیر قطعی معدل در نتایج شرایط را سخت کرده، این روش واقعا در حق بچه پانزده ساله‌ای که باید امتحان نهایی دوره دهم یازدهم و دوازدهم را بدهد اجحاف است و ممکن است با یک اشتباه آینده‌اش خیلی تحت تاثیر قرار بگیرد.»


بیشتر بخوانید:واکنش وزیر آموزش‌و‌پرورش به تصمیم جدیدی که برای کنکور گرفته شد


همچنین آیدا دوانی رتبه یک کنکور زبان‌های خارجه در سال ۱۴۰۳ به خبرآنلاین گفت که: «چیزی که خیلی اذیت‌مان کرد آن بود که برای هر امتحانی که می‌دادیم انگار استرس یک کنکور را تجربه می‌کردیم. برای همین در خردادماه خیلی استرس داشتم و وقت سرخاراندن نداشتیم و این خیلی اذیت مان کرد.»

در واکنشی دیگر به مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، علی اکبر قنادیزدی رتبه برتر کنکور علوم انسانی گفت: «از رییس جمهور درخواست می‌کنم این مصوبه ناعادلانه و غیر فنی را بازنگری کنند و حذف این مصوبه بهترین هدیه برای ما نخبگان به شمار می‌رود. ضمن اینکه خانواده‌ها و مردم از این مصوبه ناعادلانه نگران هستند و نباید نسبت به خشم و نگرانی مردم بی تفاوت باشیم.»

رویکرد مثبت دولت چهاردهم برای تغییر مصوبه کنکوری

در سال ۱۴۰۳ در یک انتخابات زودهنگام، مسعود پزشکیان رئیس جمهور شد، با تشکیل دولت چهاردهم بسیاری از کارشناسان و داوطلبان از رئیس دولت درخواست کردند که در مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی تجدید نظر ایجاد شود. احمد توکلی، عضو ادوار مجلس شورای اسلامی و رئیس هیات مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت با درخواست از مسعود پزشکیان برای تغییر مصوبه کنکوری نوشت: «تصمیمی در شورای عالی انقلاب فرهنگی گرفته شد که متأسفانه پیوست عدالت ندارد و موجبات بیعدالتی، نارضایتی و شکاف طبقاتی در جامعه را فراهم کرده است و همواره این اتهام را برانگیخته است که قشری خاص که اکثراً با مدارس غیرانتفاعی و تجار زراندوزِ فعال در عرصه فرهنگ کنکوری مرتبطاند، زمینه‌ساز چنین تصمیماتی هستند. تصمیماتی که چرخه فقر را تعمیق می‌بخشد، فرهنگ مناعت را تخریب می‌کند و مغایر با ارزش‌ها و الگو‌های اسلامی است.»

آن‌طورکه مشخص بود رئیس جمهور پزشکیان و وزرای او هم چندان موافق این مصوبه نیستند. او درهمین‌باره قبل‌تر در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: «برای کنکور باید معیار‌های جدیدی وضع شود تا رقابت عادلانه و برابر باشد، بازنگری در کنکور ضروری است.»

همچنین علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش، در روز‌های ابتدایی قبول مسئولیت در این‌باره گفته بود: «تاثیر معدل در کنکور دغدغه دانش‌آموزان است این موضوع را به شورای عالی انقلاب فرهنگی منعکس و پیگیری خواهم کرد.»

شورای عالی انقلاب فرهنگی کوتاه آمد؛ مصوبه تغییر کرد

بعد از روی کار امدن دولت چهاردهم سرعت رسیدگی به مطالبات دانش‌آموزان و داوطلبان ورود به دانشگاه برای تغییر مصوبه کنکوری سرعت بیشتری پیدا کرد، بالاخره بخشی از این تغییرات در بهمن ماه سال ۱۴۰۳ در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد. ماه بهمن سال گذشته حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه در حاشیه جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد دستور این جلسه گفت: بر اساس تصمیم اعضا مقرر شد سوابق تحصیلی پایه دهم در کنکور لحاظ نشود و سوابق پایه‌های یازدهم و دوازدهم برای کنکور مدنظر باشد.»


بیشتر بخوانید:زمان کنکور تغییر می‌کند؟


البته این تصمیم‌گیری هم کم حاشیه نداشت، بعد از برگزاری جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی سیمایی صراف وزیر علوم تحقیقات و فناوری به انتشار ویدیویی اعلام کرد که مخالف تاثیر قطعی معدل در قبولی دانشگاه بوده، اما با وجود داشتن یک رای نمی‌شد نظرش را در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیش ببرد، بعدتر دبر شورای عالی انقلاب فرهنگی تلویحاً واکنش وزیر علوم را تکذیب کرد و گفت: «نه از سوی رئیس فعلی سازمان سنجش نه رئیس قبلی سازمان سنجش و نه وزارت علوم پیشنهاد تاثیر مثبت پایه ۱۲ به دست ما نرسید.»

بنابراین با حذف پایه دهم از معدل‌گیری قرار شد سهم ۶۰ درصدی تاثیر قطعی معدل در سنجش و پذیرش داوطلبان برای ورود به دانشگاه به پایه‌های یتزدهم و دوازدهم برسد، اما این‌که کدامیک از دروس برای محاسبه معدل به‌صورت آزمون نهایی برگزار می‌شود به شورای عالی آموزش و پرورش سپرده شد.

پایان حواشی کنکور در سال ۱۴۰۳

در آخرین روز‌های سال گذشته شورای عالی آموزش و پرورش با اعلام جزئیات مصوبه جدید خود پرونده کنکور را حداقل برای سال ۱۴۰۳ بست. در جلسه اسفند ماه سال گذشته این شورا مقرر شد آزمون نهایی برای پایه دهم برگزار نشود و در پایه یازدهم برای ۶ عنوان درسی امتحان نهایی برگزار شود و در پایه دوازدهم برای همه دروس اصلی امتحان نهایی برگزار می‌شود. همان‌طور که در جدول زیر آمده تعداد دروس امتحان نهایی برای پایه یازدهم توسط این شورا مشخص و اعلام شد.

کنکور

ادامه حواشی در سال ۱۴۰۴

حواشی مربوط به تغییر و تحولات کنکور در همان سال گذشته تمام نشد، در سال جدید برخی اظهار نظر‌ها و تصمیم‌ها هم حاشیه درست کرد هم بر ابهام قبولی در دانشگاه اضافه کرد. حسین صادقی رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس نوشت: «مصوبه الزام پشت کنکوری‌ها به ارائه سوابق تحصیلی پایه یازدهم لغو شد. با پیگیری جدی وزیر آموزش و پرورش در جلسه اضطراری شورای سنجش و پذیرش دانشجو، الزام پشت کنکوری‌ها به ارائه سوابق تحصیلی پایه یازدهم لغو شد.

در پی سردرگمی و اعتراض گسترده داوطلبان کنکور ۱۴۰۴، با دلسوزی مسئولان نظام تعلیم و تربیت، مصوبه جنجالی شورای سنجش و پذیرش دانشجو درباره الزام پشت کنکوری‌ها به ارائه سوابق تحصیلی پایه یازدهم، در جلسه اضطراری این شورا لغو شد و شورای سنجش باپیشنهاد‌های زیر موافقت کرد: تأثیر مثبت نمرات پایه یازدهم برای همه داوطلبان کنکور ۱۴۰۴ - عدم عطف به ماسبق شدن نمرات یازدهم برای فارغ‌التحصیلان ۱۴۰۳ و قبل از آن - کاهش تعداد دروس مؤثر پایه یازدهم در صورت عدم پذیرش پیشنهاد عطف به ماسبق نشدن»


بیشتر بخوانید:کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند


این توئیت حرف و حدیث زیادی درباره لغو تاثیر قطعی معدل پایه یازدهم در نتایج کنکور ایجاد کرد، اما بلافاصله با پاسخ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی مواجه شد؛ ابراهیم سوزنچی دوشنبه شب در صفحه مجازی خود افزود: «مصوبات شورا در این زمینه تا اطلاع ثانوی (حداقل ۶ ماه) غیرقابل تغییر است. تاثیر قطعی پایه یازدهم مثبت نخواهد شد، گول جنجال‌ها را نخورید. برخی دنبال به هم زدن فضای روانی هستند که در پازل دشمن و خلاف امنیت ملی است.»

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ قیمت طلا و سکه در بازار امروز ۲۸ فروردین ۱۴۰۴

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ فخرالدوله، دختر مظفرالدین شاه در دوران پیری ۷۳ سال پیش

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با سپاهان

عکس/ نیوشا ضیغمی در کنار همسرش

عکس/ پوستر دردناک استقلال خوزستان برای بازی با ذوب آهن

عکس/ یک نانوایی سنگکی در تهران ۷۴ سال پیش

عکس/ فوزیه در کنار همسر دوم نظامی اش ۷۶ سال پیش در مصر

عکس/ بهاره رهنما در کنار برادر شوهر سابقش

عکس/ فوزیه فواد در دوران میانسالی ۵۴ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جاده چالوس از ساعت ۱۵ امروز یکطرفه می‌شود

عکس/ ژست خاص هاشمی رفسنجانی ۴۴ سال پیش در سفر کره شمالی

فیلم/ تذکر حجاب سارایِ پایتخت به خواهرش جلب‌توجه کرد

فوت دو قاضی کهگیلویه و بویراحمدی بر اثر سانحه تصادف+ عکس

دلیل خالی شدن قفسه فروشگاه‌های زنجیره‌ای چیست؟/ پشت پرده‌ کمبود روغن، لبنیات و کالا‌های اساسی در آخرین روز‌های فروردین

عکس/ تیپ باورنکردنی صیاد شیرازی ۵۶ سال پیش در مراسم عروسی اش

عکس/ ژست عجیب ناهید کیانی با جایزه‌ی خاص

نقل‌وانتقالات پرسپولیس آغاز شد

حماس: آماده آغاز فوری مذاکرات جامع هستیم

نیاز تهران در تابستان به ۶ هزار مگاوات برق

سرتیم عملیاتی گروهک تروریستی جیش‌الظلم به هلاکت رسید

فیلم/ امیر حیدری: به هر گونه تهدید پاسخی دندان‌شکن خواهیم داد

فیلم/ کاروان حفاظت از فرزند پادشاه سعودی در تهران

رییس بانک مرکزی در کنترل بازار ارز و طلا موفق نبوده است

شرایط جدید فروش اقساطی دنا اعلام شد + جدول

قیمت جهانی نفت جهش کرد

سقوط سهم اتریوم از بازار ارز دیجیتال

بانک سپه هک شده است؟

فیلم/ نمایش پهپاد‌های ارتش؛ از کیان جت تا مهاجر و آرش

کاهش قیمت طلا و سکه تا کجا ادامه دارد؟

پشت پرده سفر وزیر دفاع عربستان به ایران چه بود؟

دو سناریو مقابل بازار طلا؛ قیمت‌ها بازهم کاهشی می‌شود؟

فیلم/ عراقچی: ملاقات با پوتین مفید بود

صیادان عسلویه؛ فراموش شدگان سرزمین ثروت/ حتی یک نفس راحت سهم آن‌ها نشد!

جزئیات ملاقات عراقچی با پوتین؛ روایتی از پیام رهبر انقلاب

تناقض در مواضع مذاکره‌کنندگان آمریکایی؛ بازی دیپلماتیک یا سردرگمی؟ / چرا گروسی دوباره به ایران بازگشت؟

قول بزرگ وزیر راه به مستاجران؛ دولت خریدار مسکن خواهد شد

تغییر تعرفه ۱۰۰ درصدی واردات خودرو تکذیب شد

تغییر شوکه کننده قیمت پژوپارس در بازار + جدول

شرایط جدید واریز سود سهام عدالت متوفیان اعلام شد

فیلم/ پزشکیان: ارتش ما خواب دشمن را آشفته کرد

پس‌لرزه‌های بحران انرژی در عراق؛ تهران و بغداد در مسیر معامله‌ای برد- برد

فیلم/ پزشکیان: ارتش دژ محکم حکومت و زینت ولایت است

تاریخ واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی تغییر کرد

کدام بازنشستگان مشمول افزایش ۷۰ درصدی متناسب سازی شدند؟ + جزئیات

آیا وام‌های فرزندآوری، جمعیت را بیشتر کرده است؟ /هزینه نوزاد ۳۰روزه بالاتر از وام فرزندآوری

زمان واریز یارانه نقدی دهک‌های چهارم تا نهم مشخص شد

فیلم/ آغاز رژه روز ارتش در تهران و سراسر کشور

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

۱۴۰۴ ، سال سخت مستاجران/ افزایش تقاضای خرید مسکن برای ریز متراژ‌ها از ابتدای سال

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

کار از راه دور (دورکاری) آینده کار است؟

دم‌نوش گل ختمی چه فوایدی دارد؟

ضرر قلیان بیشتر است یا سیگار؟!