تاریخ انتشار: ۱۹:۲۸ - ۱۴ تير ۱۴۰۴

نامه اصلاح‌طلبان به آژانس و سازمان‌ملل

رئیس جبهه اصلاحات درباره جنگ میان ایران و اسرائیل گفت: اصلاح‌طلبان چه پیش از این درگیری و چه در حین درگیری همه سعی خود را به‌کار بستند تا خطرات را بازگو و راه‌حل‌هایی برای پیشگیری یا برون‌رفت از وضعیت به‌وجود آمده پیشنهاد دهند به‌خصوص در شرایط فعلی مسئولیت اصلاح‌طلبان به مراتب سنگین‌تر است.

اصلاح‌طلبان پیشنهادهای خود را به آژانس و سازمان‌ملل ارائه کردند

اقتصاد۲۴- در بحبوحه تنش‌های نظامی اخیر میان ایران و رژیم‌صهیونیستی و در شرایطی که زمزمه‌هایی از بازگشت احتمالی به مسیر دیپلماسی به گوش می‌رسید، آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات ایران، در گفت‌و‌گو با خبرنگار سیاسی آوش به ارزیابی ابعاد سیاسی، امنیتی و راهبردی این تحولات پرداخت.

منصوری با تأکید بر اینکه «ایران هیچ‌گاه نباید دیپلماسی و مذاکره را نادیده بگیرد، حتی در شرایط جنگ»، خواستار استفاده حداکثری از ظرفیت‌های سیاسی برای پایان دادن به خشونت شد.

مشروح این گفت‌و‌گو را در ادامه می‌خوانید.

باتوجه به تبادل حملات نظامی مستقیم میان ایران و اسرائیل که به گفته بسیاری نقطه عطفی در منازعه منطقه‌ای بود تحلیل شما از چرایی، پیامد‌ها و تبعات سیاسی این مواجهه چیست؟ آیا ایران وارد فاز بازدارندگی فعال شده یا درگیر چرخه‌ای از خشونت بی‌پایان؟

تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران باتوجه به موقعیت ژئوپلتیک ایران بدون تردید نقطه عطفی در منازعه منطقه‌ای بود. این قابل پیش‌بینی بود که پس از ۷ اکتبر و روندی که برای مهار نیرو‌های مقاومت و تغییر رژیم سوریه صورت گرفت، گام بعدی اسرائیل حمله و تجاوز مستقیم به خاک ایران باشد. به باور من نتانیاهو برای این حمله انگیزه‌های داخلی و خارجی داشت.

او به دنبال محبوبیت و جذب آراء بیشتر در انتخابات بعدی بود. از طرف دیگر او با ایران بزرگ مشکل دارد. به بیان دیگر او نه فقط به دنبال تغییر حکومت در ایران بلکه هدف بلندمدت او پاره‌پاره شدن این جغرافیاست. در واقع او هم با نظام مشکل دارد و هم با ایران.

پیامد‌ها و تبعات سیاسی این مواجهه بستگی مستقیم به نوع تقابل ما با این پدیده خطرناک دارد. ایران مدت‌هاست وارد فاز بازدارندگی شده و این اسرائیل است که خشونت را به این شکل آغاز کرده است.

بخشی از فعال شدن دیپلماسی و مذاکرات اخیر و نیز مجموعه تلاش‌های دیپلماتیک ایران در راستای مهار این رژیم بوده است. آنچه که در جنگ ۱۲ روزه اخیر رخ داد، هم استفاده از حق دفاع مشروع ایران بود و هم استفاده از ظرفیت دیپلماسی.

به نظرم دکتر عراقچی در این مدت بهترین عملکرد را در این ارتباط داشته و قوای نظامی ایران نیز در دفاع از کشور از امکانات موجود استفاده کرده‌اند.

در این شرایط خطیر در کنار انسجام ملی که در مواجهه با دشمن شکل گرفت، تقابل نظامی ما در چارچوب دفاع مشروع بود و زمانی هم که آتش‌بس اعلام شد پاسخ‌های ایران متوقف شد؛ بنابراین در ادامه کار نیز ما نباید آغازگر هیچ خشونتی باشیم، اما باید ضمن تقویت قوای دفاعی خود از ظرفیت دیپلماسی حداکثر استفاده را ببریم تا این خشونت پایان یابد.

برخی تحلیل‌ها از احتمال باز شدن باب جدیدی از گفت‌و‌گو میان ایران و آمریکا هم‌زمان با تحولات امنیتی اخیر خبر می‌دهند. ارزیابی شما از این گمانه‌ها چیست؟ آیا جناح اصلاح‌طلب باید نقش فعالی در حمایت یا نقد این رویکرد ایفا کند؟

تنها راه‌حل واقع‌بینانه پایان دادن به این وضعیت باز شدن باب همین گفت‌وگوهاست. اخبار و اظهارنظر‌ها نیز حاکی از همین مسئله است. به‌خصوص در شرایطی که انسجام داخلی در دفاع از کشور در وضعیت مطلوب قرار دارد و شرایط برای ترمیم شکاف‌های داخلی نیز فراهم شده، می‌توان با دست بالاتری در این گفت‌و‌گو‌ها از حقوق ایران در چارچوب سه اصل مهم عزت، حکمت و مصلحت استفاده کرد.

در عین حال باید رصد دقیقی از رفتار‌ها و تحولات منطقه نیز داشت و به سادگی به دشمنی که با نقض همه قواعد بین‌المللی به خاک ایران تجاوز کرده و خسارات جانی و مالی زیادی برای کشور به جای گذاشته، اعتماد نکرد.

اصلاح‌طلبان چه پیش از این درگیری و چه در حین درگیری همه سعی خود را به‌کار بستند تا خطرات را بازگو و راه‌حل‌هایی برای پیشگیری یا برون‌رفت از وضعیت به‌وجود آمده پیشنهاد دهند به‌خصوص در شرایط فعلی مسئولیت اصلاح‌طلبان به مراتب سنگین‌تر است.

پیگیر گفت‌و‌گو با شخصیت‌های تأثیرگذار حاکمیت و افراد بوده و هستیم. مکاتباتی با نهاد‌های بین‌المللی، به‌ویژه آژانس انرژی اتمی و سازمان‌ملل داشته‌ایم و در کنار پیام‌ها، نامه‌های سربسته‌ای را هم به برخی مقام‌ها ارسال کرده‌ایم، اما می‌دانیم که کافی نیست. 


بیشتر بخوانید: مسیر دشوار ایران پس از آتش‌بس/ واکاوی ضرورت‌های آتش‌بس در سیاست داخلی، دیپلماسی، امنیت ملی در کشور


رویکرد دولت آقای پزشکیان را در قبال تنش‌های منطقه‌ای و روند‌های دیپلماتیک چطور ارزیابی می‌کنید؟ آیا این دولت توانسته میان «امنیت ملی» و «تعامل سازنده با جهان» توازن برقرار کند؟

باید واقع‌بینانه قضاوت کرد. این دولت در چه وضعیتی کار را تحویل گرفت و در این مدت کشور با چه تنش‌هایی رو‌به‌رو بوده است؟ تحولات منطقه برای ایران فرصت بوده یا تهدید؟ و اینکه تا چه حد دست او باز بوده تا با محور قرار دادن دیپلماسی بتواند از سطح تنش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بکاهد؟

پاسخ به این سؤال‌ها به ما کمک می‌کند تا ارزیابی منصفانه و واقع‌بینانه‌تری نسبت به عملکرد دولت در این زمینه داشته باشیم. به وضوح شاهد قوت گرفتن دیپلماسی در دولت چهاردهم هستیم. نمایندگان دستگاه سیاست خارجی ما در این زمینه باتوجه به اختیاراتی که داشته‌اند، سعی کردند از ظرفیت‌های دیپلماسی برای برقراری توازن بین امنیت ملی و تعامل سازنده با جهان استفاده کنند.

در مدت جنگ دوازده روزه نیز فرصتی نبوده که دولت از آن چشم‌پوشی کند؛ چه در زمینه آژانس و چه نهاد‌های بین‌المللی دیگر. باید قبول کرد که شرایط بسیار سخت و دشوار است و هر نوع تصمیم‌گیری با انواع ریسک‌ها رو‌به‌رو است.

در شرایطی که جامعه بین‌المللی نسبت به افزایش تنش‌ها در خاورمیانه نگران است، اصلاح‌طلبان چه مسئولیتی در قبال ارائه یک راه‌حل سیاسی و جلوگیری از جنگ تمام‌عیار دارند؟

ما مسئولیتی تاریخی در قبال تنش‌ها در خاورمیانه داریم و در همین راستا نیز ضمن تلاش برای ترمیم شکاف‌های داخلی باید زمینه گفت‌و‌گو‌های داخلی را در همه سطوح تقویت کنیم. متأسفانه تندرو‌ها پس از آتش‌بس، بدون توجه به لوازم تأمین امنیت ملی کشور دست به کار شده‌اند.

برخی ناظران معتقدند ادامه فشار‌های اسرائیل و ناتوانی ایران در بهره‌برداری از فرصت‌های دیپلماتیک، اصلاح‌طلبان را نیز در موقعیت انفعال قرار داده است. پاسخ شما به این نقد چیست؟

اصلاح‌طلبان درگیر تلاش‌ها و پیگیری‌های مستمر برای کاهش تنش، گفت‌و‌گو با نهاد‌های مؤثر و ارائه راه‌حل بوده‌اند. این نقد که آنان در انفعال قرار دارند، با شواهد و تحرکات اخیر هم‌خوانی ندارد. نامه‌ها، پیام‌ها، رایزنی‌ها و تعامل با نهاد‌های بین‌المللی مؤید این مسئله است.

باتوجه به شکست یا توقف مذاکرات هسته‌ای در سال‌های گذشته به‌ویژه در دولت قبل، فکر می‌کنید اکنون امکان بازگشت به میز مذاکره با ابتکار عمل دولت جدید وجود دارد؟ اگر بله پیش‌شرط آن از نظر شما چیست؟

به نظر من ایران هیچگاه نباید دیپلماسی و مذاکره را نادیده بگیرد حتی در شرایط جنگ. بهترین پیش‌شرط را دکتر عراقچی گذاشتند. شاید هیچ زمانی مانند اکنون باتوجه به انسجام داخلی و دفاع یکپارچه ایران در برابر متجاوز، شرایط برای مذاکره عزتمندانه فراهم نبوده باشد.

به هر حال باتوجه به شرایط داخلی ایران و تنگنا‌های موجود، باید این مذاکرات بتواند ضمن توقف کامل جنگ تحریم‌های سنگین را از سر ایران بردارد و اقتصاد ایران نفس عمیق بکشد. ضمن اینکه برای حفظ انسجام داخلی، حاکمیت باید فی‌الفور دست به اصلاح شیوه حکمرانی در همه سطوح بزند، اما اولویت ما در شرایط کنونی موضوع امنیت ملی است. به امید تحقق صلح و آرامش و امنیت در کشورمان و نیز منطقه خاورمیانه.

منبع: خبر فوری
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اظهار نگرانی نتانیاهو درباره ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران

فیلم/ حمله هوایی اسرائیل به چادر‌های جنگ‌زدگان در غرب غزه

فیلم/ تصاویری جدید از جنایت اسراییل در میدان قدس تجریش

مرحله دوم یارانه یسنا چه زمانی واریز می‌شود؟

تداوم فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران

عکس/ استوری تند حسینی علیه مدیریت باشگاه استقلال

عکس/ رضا عاشری رئیس قوه قضائیه را هم تهدید کرد

اینستاگرام صفحه جواد قارایی را بست

ماجرای فیلم تجمع سهامداران مقابل ساختمان بورس

عکس/ گفتگوی سردار سلیمانی و رهبری در حیاط بیت

عکس/ ژست خاص صابر ابر در کنار پانته‌آ پناهی‌ها با کت عجیب

عکس/ استایل شیک همسر خواننده معروف در یک کافه لاکچری

عکس/ حضور سعید مرتضوی در مراسم گرامیداشت شهدای حمله اسرائیل به زندان اوین

اظهارات تازه گروسی درباره برنامه هسته‌ای ایران

اعلام محدودیت‌های ترافیکی ویژه پایان هفته

عکس/ ژست‌های دلبرانه ارغوان سریال دلدادگان

عکس/ واکنش فرزند استاد لطفی به مداحی‌ ای ایران

تروریست متواری را شناسایی کنید+ عکس

ترمز قیمت مسکن و اجاره کشیده شد

جنگ چگونه محیط‌زیست را قربانی فرصت‌طلبی می‌کند؟

فیلم تبلیغاتی ترامپ درباره حمله به ایران

فیلم/ لوکیشن‌های دیدنی سریالِ مختارنامه در واقعیت

اینفوگرافی/ راهکارهای مقابله با گرمازدگی در تابستان

آخرین وضعیت پرواز‌ها در آسمان ایران

کاهش قیمت سیب‌زمینی و پیاز در بازار

تفاوت نقاشی کودکان شاد و غمگین در چیست؟

عکس/ استایل شیک و اروپایی مادر امیرعباس گلاب

واکنش جنجالی زیدآبادی به تیتر کیهان

عکس/ ظاهر متفاوت طناز طباطبایی در ۲۵ سالگی در پنجمین فیلمش

آغاز فعالیت ماهواره استارلینک در قطر

تضمین سلامت مغز با مصرف این ویتامین‌ها

رستم آشورماتوف به استقلال پیوست

عکس/ سلفی جنجالی محمدرضا گلزار با تیپ اجق وجق

ماجرای وجود سیانور در گرد و غبار تهران چیست؟

گزینه جذاب وحید هاشمیان برای پرسپولیس

عکس/ تغییر چهره باورنکردنی آناهیتا همتی و برادرش آرین در گذر زمان

محدودیت پلتفرم‌های طلا داد مردم را درآورد

عکس/ امین السلطان صدراعظم ناصرالدین شاه ۱۲۵ سال پیش در شکارگاه به همراه اطرافیانش

قدردانی پزشکیان از خدمات پرستاران در دوران جنگ ۱۲ روزه

عکس/ افسانه بایگان، بهاره افشاری و الهام حمیدی ۱۵ سال پیش در بیت رهبری

اعلام محدودیت‌های ترافیکی ویژه آخر هفته

فیلم/ لوکیشن واقعی سریال اسکویید گیم در کره جنوبی

اطلاعیه سفارت افغانستان درباره شرایط بازگشت اتباع

افشای نقشه نتانیاهو برای ایران

عکس/ ژست خاص نیوشا ضیغمی در روز تولدش با قاب فرش ایرانی

عکس/ مراسم معارفه ریکاردو ساپینتو سرمربی استقلال

قیمت گوشی سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

عکس/ اولین دستگاه کوچک کننده بینی جهان ۱۱۱ سال پیش

قیمت روز لپ تاپ لنوو LENOVO