جزئیات برنامههای مسئولیت اجتماعی در منطقه آزاد چابهار
مدیر امور اجتماعی سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: برای اجرای هرچه بهتر مسئولیت اجتماعی در منطقه آزاد چابهار، سند مسئولیت اجتماعی تعریف کردهایم و حمایت از برنامههای ورزشی، کاهش آسیبهای اجتماعی، بهداشت و درمان و نیز برنامههای فرهنگی و اجتماعی را در دستور کار داریم.
اقتصاد24 - یکی از عوامل مهم در رشد و پیشرفت مناطق آزاد توجه آنها به توسعه متوازن در حوزه های اقتصادی و اجتماعی به صورت همزمان است. منطقه آزاد چابهار به عنوان یکی از موفقترین مناطق در زمینه تلاش در حوزه مسئولیت اجتماعی شناخته می شود؛ به همین منظور اقتصاد24 گفت و گویی با مهدی آبروش، مدیر امور اجتماعی سازمان منطقه آزاد چابهار انجام داده است.
مهدی آبروش در خصوص فعالیت های این سازمان در حوزه مسئولیت های اجتماعی گفت: در راستای اهداف راهبردی که برای مناطق آزاد تعریف شده، منطقه آزاد چابهار چهار هدف راهبردی تعریف کرده است که شامل کمک به تامین رشد و پویایی، اقتصاد مقاومتی، کمک به تنوع بخشی به پیوندهای اقتصادی، توسعه و تسریع عمران و آبادانی منطقه ای و توانمندسازی جامعه محلی در زمینه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی می شود.
وی در ادامه افزود: سازمان منطقه آزاد چابهار در راستای این راهبردها که توسط دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تعریف شده است، بهترین گزینه را در تدوین یک سند دیده است که بر اساس آن راه را ادامه تا به نتایج مورد نظر برسد. با مشارکت دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، قراردادی برای تدوین سند مسئولیت اجتماعی و نقشه راه و برنامه عملیاتی استقرار استراتژی شرکتی در منطقه آزاد چابهار بستیم که در چند فاز تهیه شده و خوشبختانه فاز اول آن که مطالعاتی بوده به اتمام رسیده و وارد فاز اجرایی شده است.
مدیر امور اجتماعی این سازمان در خصوص سند مسئولیت اجتماعی تصریح کرد: اولویت این سند در بحث های آموزش، بهداشت، محیط زیست، توانمندسازی جامعه محلی و... است. در این راستا در حوزه اجتماعی دو ردیف بودجه ای برای خودمان تعریف کردیم که یک ردیف پرداخت های فرهنگی اجتماعی است. در این بخش پرداخت هایی برای سازمان های مردم نهاد، حمایت از برنامه های ورزشی، کاهش آسیب های اجتماعی، بهداشت و درمان، برنامه های فرهنگی اجتماعی انجام می شود. ردیف دیگر به نام کمک به نهادهای حمایتی است که بر اساس قانون، مناطق آزاد مکلف هستند یک درصد از درآمد عوارض از محل ورود و خروج کالا و مسافر را برای کمک به اداره بهزیستی و کمیته امداد در نظر بگیرند که بخشی از نیازمندی هایشان را با این هزینه انجام دهند.
توجه ویژه به آموزش و زیرساخت های آموزشی
آبروش با تاکید بر اهمیت آموزش در توسعه اجتماعی مناطق خاطرنشان کرد: در بخش آموزش دو بخش شامل سخت افزاری و نرم افزاری در نظر گرفته ایم. در بخش نرم افزاری برنامه ای جامع و کامل برای معلمین، اساتید و دانش آموزان وجود دارد که موضوعاتی مانند توانمندسازی معلمین و کلاس های تقویتی برای دانش آموزان را در بر میگیرد. این حوزه بیشتر در حوزه معاونت فرهنگی است.
وی افزود: اما حوزه سخت افزاری آموزش در راستای مسئولیت های معاونت اجتماعی است و شامل توسعه زیرساخت های آموزشی و... می شود. در سال 1397 قراردادی با سازمان نوسازی مدارس منعقد شد تا به موجب آن با همکاری منطقه آزاد چابهار، 13 مدرسه در مناطق محروم چابهار، شهرستان کنارک و منطقه دشتیاری بازسازی و نوسازی شود.هرچند سال های قبل هم در مناطق محروم ساخت مدرسه و نوسازی در دستور کار بوده و در سال 72 و 73 منطقه آزاد چابهار در حدود 25 مدرسه ساخته بود، اما امروز با نگاه ویژه ای که مدیرعامل جدید سازمان، آقای کردی داشتند این موضوع به طور خاص دنبال می شود و مهر ماه امسال با یاری خدا چند مدرسه افتتاح می شود.
مدیر امور اجتماعی سازمان منطقه آزاد چابهار در ادامه گفت: برخی مدارس نیز در حاشیه چابهار وجود دارد که بازسازی و بهسازی شده اند، یا توسعه پیدا کرده اند. همچنین با کمک خیرین توانستیم لوازم التحریر ، لوازم سرمایشی و یا آموزشی، ورزشی و... برای این مدارس تهیه کنیم.
پیشگیری از آسیب های اجتماعی
آبروش تصریح کرد: با توجه به هم مرز بودن چابهار با دو کشور افغانستان و پاکستان، یکی از مهمترین موضوعات مورد توجه سازمان، پیشگیری از آسیب های اجتماعی است.
وی افزود: با مشارکت سازمان های مردم نهاد، مرکز پیشگیری از آسیب های اجتماعی و پایگاه سلامت اجتماعی را راه اندازی کردیم. مرکز پیشگیری از آسیب های اجتماعی به صورت رایگان به محلات مختلف شهر سرکشی می کند و آموزش های لازم به خانواده ها، نوجوانان، جوانان و ... را می دهد و پایگاه های سلامت اجتماعی نیز که در روستاها و محلات وجود دارد برنامه های مختلفی مانند کارگاه های آموزشی و اردوهای دانش آموزی و.. را پیگیری می کند.
توانمندسازی زنان
مدیر امور اجتماعی سازمان منطقه آزاد چابهار تصریح کرد: سازمان منطقه آزاد چابهار در بحث توانمندسازی زنان اقدام به خرید دارقالی برای آموزش و اشتغال زنان سرپرست خانواده کرده تا بتوانند با هنر خودشان و بافت تابلو فرش مشغول به فعالیت شوند و در زمان کمتر بتوانند سود بیشتری دریافت کنند.
توانمند سازی معلولین
آبروش در خصوص توانمندسازی معلولین به اقتصاد24 توضیح داد: سازمان در برنامه های موسسه خیریه آوای روشنایی که مربوط به توانمندسازی نابینایان هست و همچنین در برگزاری روز جهانی نابینایان برای اولین در چابهار مشارکت داشته است و توانستیم با دعوت از اساتید و مربیان کشوری برای آموزش نابینایان کمک بگیریم چرا که بسیاری از نابینایان در این منطقه توانایی استفاده از خط بریل را نداشتند و نمی توانستند با کامپیوتر کار کنند که به این ترتیب آموزش های لازم به آنها داده شد.
توانمندسازی معتادان
وی درباره توانمندسازی معتادان نیز گفت: مرکزهای سرپناه شبانه و کمپها ترک اعتیاد برای کمک به افراد معتاد و یا بی سرپناه در نظر گرفته شده که خدمات خوبی را شامل ملزومات بهداشتی، غذای گرم و... به آنها ارائه می دهند. در همین راستا برای افرادی که تصمیم به ترک گرفته باشند شرایط برای رفتن به کمپ های ترک اعتیاد مهیا می شود.
اشتغال
مدیر امور اجتماعی سازمان منطقه آزاد چابهار افزود: اداره اشتغال به صورت مجزا از معاونت اجتماعی مشغول به فعالیت است و منطقه آزاد چابهار تفاهم نامه ای با صندوق کارآفرینی امید منعقد کرده و با سپرده گذاری در این صندوق به طرح هایی که کارآفرینی برای روستاها و شهرهای چابهار دارد برای ایجاد اشتغال تسهیلات پرداخت می کند.
وی گفت: در خصوص اشتغال نیز تمام افرادی که جویای کار هستند از طریق اداره کار به شرکت های تابعه معرفی می شوند و با اولویت معرفی سرپرست های خانواده برای افراد اشتغال زایی می شود و از همین طریق به تولید ملی هم کمک شده و بسیاری از تولیدات از طریق همین افراد در منطقه انجام می شود.
بهداشت
آبروش تصریح کرد: یکی از نیازمندی های اصلی شهر ما امکانات بهداشتی است که از نظر سرانه و آمار بهداشتی و بیمارستانی ضعیف است. سال گذشته با وزارت بهداشت و درمان مشارکت کردیم و در حدود 20 هکتار زمین در بهترین نقطه منطقه آزاد برای احداث بیمارستان 540 تخته خوابه اهدا کردیم.
وی تاکید کرد: خرید تانکر آب 12 هزارلیتری برای آبرسانی آب به روستاها و آمبولانس مجهز به ICU، کانکس سیار دندانپزشکی برای خدمات دندانپزشکی به روستاها ، بازسازی و تجهیز بیمارستان امام علی چابهار از دیگر اقدامات منطقه در حوزه بهداشت و سلامت بوده است . راه اندازی بخش آنژیوگرافی بیمارستان نیز از جمله فعالیت های حائز اهمیت منطقه در حوزه بهداشت است.
ورزش
آبروش درباره اقدامات سازمان منطقه آزاد چابهار در حوزه ورزش نیز خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ورزش های آبی و ساحلی و ورزش کریکت در چابهار مورد استقبال بومیان و گردشگران است ، منطقه آزاد چابهار دهکده ورزشی پیل بند را طراحی کرده است. در فاز اول ورزشگاه دو هزار نفره سرپوشیده را آماده کرده است و با توجه به اهمیتی که ورزش کریکت در این منطقه دارد، فاز دوم هم که به زودی شروع به کار می کند زمین کریکت است .
وی افزود: استادیوم 12 هزار نفره فوتبال و زمینه برای انواع ورزش ها و کمپ تیم های ملی تامین کننده فعالیت های ورزشی در دستور کار است. با توجه به بحث اقتصاد مقاومتی و با توجه به ظرفیت های خوب چابهار در تلاشیم تا از بسیاری از هزینه ها و اردوهایی که برای تیم ملی در خارج از کشور صورت می گیرد جلوگیری شود و تیم های ملی برای تمرین و کمپ به چابهار بیایند.
مدیر امور اجتماعی سازمان منطقه آزاد چابهار بر اهمیت همفکری و حضور جوانان در توسعه اجتماعی تاکید کرد و گفت: منطقه آزاد چابهار توجه بسیاری به جوانان و گرفتن کمک فکری از آنها دارد و به همین منظور شورای جوانان منطقه آزاد برای همفکری و تجلیل از جوانان نام آور منطقه راه اندازی شده است.
آبروش در پایان با تاکید بر اهمیت مسئولیت های اجتماعیدر توسعه منطقه گفت: منطقه آزاد چابهار در نظر دارد در آینده ای نزدیک ایزو26000 که مربوط به مسئولیت اجتماعی است را نیز دریافت کند اما از آنجایی که تدوین و اجرا فاز اول سند مسئولیت اجتماعی به تازگی به اتمام رسیده در نظر داریم در مراحل بعدی و بعد از اجرایی شدن سند، تدوین نظام نامه مسئولیت اجتماعی و خط مشی ها در فاز های بعدی دریافت ایزو را در دستور کار دهیم. همچنین در نظر داریم تا همایش ملی مسئولیت اجتماعی را در نیمه دوم سال در چابهار برگزار کنیم.