تاریخ انتشار: ۱۳:۰۰ - ۱۴ مهر ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

« از کجا آورده ای » کجاست؟/ قانونی که به شائبه سرقت میلیاردی دلار و طلا از منزل نماینده مجلس پاسخ می‌دهد

به نظر می رسد اصلاح و اجرای قانون « از کجا آورده ای » بتواند به عنوان یک قانون مادر و البته نه تنها برای مسئولان رده بالا که برای تمام مدیران میانی هم انقلاب بزرگی در موضوع شفافیت ایجاد کند.
از کجا آورده ای
اقتصاد24- سرنوشت قانون « از کجا آورده ای » چه شد؟ چندی پیش سرقت از خانه یک نماینده مجلس، موضوع داغ رسانه ها شد. هرچند در اصل موضوع اظهارات ضد و نقیض زیادی مطرح شد اما خبرها حاکی از آن بود که مقداری ارز و البته پول نقد که مجموع آن به حدود 4 میلیارد تومان می رسید از خانه این نماینده ربوده شده است.

هر چند در ادامه سخنگوی قوه قضاییه درخصوص سرقت از منزل این نماینده مجلس گفت: «اینکه سارق از محل چه اموالی برده مالباخته اعلام می‌کند چه برده است؛ واقعیت امر چه بوده را نمی‌دانیم و نماینده گفته چنین اقلامی به سرقت نرفته است. در چنین شرایطی که مالباخته می‌گوید پول و ارزی از وی به سرقت نرفته است ما چه بگوئیم! ما امر بر صحت گفته ها می گذاریم و آنجا که جرمی باشد رسیدگی می کنیم و در این مورد ادله ای مبنی بر اینکه جرمی مبنی بر نگهداری ارز رخ داده باشد در اختیار نداریم.»

با این حال اما فارغ از جرمی که نگهداری ارز و پول نقد با این مبلغ متوجه هر شهروند است، افکار عمومی همواره این سوال را در ذهن خود مطرح می‌کند که چرا اموال مسئولان قبل و بعد از مسئولیت بررسی و شفاف سازی نمی شود؟ آیا نمایندگان مجلس قبل از رسیدن به صندلی سبز بهارستان این اموال و مبالغ را داشته‌اند؟ ابهامی که البته با مخارج میلیاردی برخی نامزدهای انتخاباتی مجلس همچنان باقی است. به نظر می رسد شفاف سازی در این زمینه ها است که می تواند به کمتر شدن شکاف مردم و مسئولان منجر شود اما تسری مفاد اصل 142 قانون اساسی به مدیران میانی کشور از جمله نمایندگان مجلس، در هزار توی اجرای قوانین گیر کرده و شائبه آنکه تضاد منافع برخی با مسئله شفافیت اجازه اجرای قانون را نمی دهد، بیشتر می‌کند.

این مسئله البته در انتشار فیش‌های حقوقی هم صادق است. موضوع شفاف سازی حقوق مسئولان و مدیران چند سال است که از زبان بسیاری مطرح می شود اما اجرای آن در حد وعده باقی مانده است و همچنان خبری از شفاف سازی در این خصوص نیست. هرچند اجرای چنین قوانینی نیازمند ساختارهای لازم برای جلوگیری از استفاده سیاسی است اما در خصوص روند اجرای آن همچنان افکار عمومی بی اطلاع است.

قانون 60 ساله ای که اجرا نمی شود


قانون « از کجا آورده ای؟ » 60 سال پیش در ۲۹ مهرماه سال ۱۳۳۸ توسط مجلس شورای ملی به تصویب رسید. بعد از انقلاب اسلامی نیز طبق اصل يكصد و چهل و دوم قانون اساسی «دارايي رهبر، رئيس‌جمهور، معاونان رئيس‌جمهور، وزيران و همسر و فرزندان آنان قبل و بعد از خدمت، توسط رئيس قوة قضائيه رسيدگي مي‌شود كه بر خلاف حق افزايش نيافته باشد».

این موضوع البته بارها توسط برخی مسئولان مطرح شده و هر بار تنها در حد یک شعار یا جو زودگذر از آن عبور شده است. البته لازم به ذکر است که در این قانون سخنی از نماینده‌های مجلس آورده نشده است و نمایندگان از ابتدا سایه این نظارت را از سر خود برداشته اند. هرچند در خصوص سایرین هم این قانون اجرایی نشده است. با این حال ابتدای سال 98 رئیس قوه قضائیه وعده اجرای این قانون را در حضور نمایندگان مجلس داده بود. ابراهیم رئیسی عنوان کرده بود که کار تدوین آیین‌نامه قانون رسیدگی به اموال مسئولان ( از کجا آورده‌ای؟ ) در حال انجام است و تدوین آن به زودی به پایان خواهد رسید و ابلاغ خواهد شد و اگر نقصی در قانون وجود دارد، وجود نقص دلیلی بر عدم اجرای آن نیست.

رئیس قوه قضائیه تاکید کرده بود: تدوین و تصویب ۶۰ آئین نامه از قوانین مصوب در دستور کار است که امیدوار بودند حداکثر ظرف ۴ ماه آینده آنها را نهایی و ابلاغ کنند.»

موضوعی که البته با گذشت بیش از 6 ماه هنوز خبر مشخصی درباره آن نیست. به نظر می رسد اصلاح و اجرای قانون از کجا آورده ای بتواند به عنوان یک قانون مادر و البته نه تنها برای مسئولان رده بالا که برای تمام مدیران میانی هم انقلاب بزرگی در موضوع شفافیت ایجاد کند. این قانون در بسیاری از كشورها نه تنها برای كاركنان دولت بلكه برای كلیه شهروندان، مورد اجرا قرار می‏‌گیرد.

شفافیت گزینشی را کنار بگذاریم


موضوع شفافیت در کشور همواره مورد بحث مسئولان و کارشناسان قرار می گیرد. طی چند سال گذشته اما ژست شفافیت بیشتر از خود آن کاربرد داشته است، گو اینکه پای عمل که می رسد تضاد منافع اجازه عینی شدن به آن را نمی دهد. پیش از این سعید مسگری، کارشناس مسائل اقتصادی به اقتصاد 24 گفته بود: «موضوع، وجود پدیده ای است که بنده به آن شفافیت گزینشی می‌گویم. به این معنا که شفافیت یا به صورت تصادفی و یا به صورت گزینشی فقط در بخش هایی رخ می دهد. در واقع بخشی از واقعیت در معرض افکار عمومی قرار می گیرد و بخشی از آن همچنان پنهان می‌ماند».

او البته در واکنش به انتشار فیش های حقوقی گفته بود: «باید مراقب باشیم که این پدیده خطرناک در خصوص انتشار حقوق مدیران اتفاق نیفتد. اگر قرار است حقوق و دستمزدها منتشر شود باید در همه سطوح و بخش ها این اقدام صورت گیرد.»

البته باید در نظر داشت که شفافیت در اموال مسئولان نیز نباید به صورت گزینشی اجرایی شود چرا که این مسئله بیشتر از آنکه باعث تحقق مفهوم شفافیت شود تنها به یک گروکشی سیاسی تبدیل خواهد شد. به نظر می رسد برای اجرای شفافیت باید به این مسئله توجه شود که هیچ شهروند و مسئولی نباید از زیر چتر شفافیت خارج شود حتی اگر برای کشور در کوتاه مدت هزینه داشته باشد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

خبر خوش دولت درباره رجیستری آیفون

عکس/ آقای خواننده با لب پرخنده در کنار همسرش

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ دلار بعد از تحلیف ترامپ گران می‌شود؟

لغو یک بازی فوتبال به دلیل فضولات پرندگان!

تصمیم غیرمنتظره اینزاگی پس از انتقادات علیه طارمی

عکس/ پرتصادف‌ترین خیابان تهران ۵۰ سال پیش

عکس/ منظرۀ بی نظیر تخت جمشید یک قرن پیش

چگونه موخوره را از بین ببریم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ کاهش هیجان در بازار طلا

عکس/ مراسم عروسی شهناز تهرانی و جمشید ورزنده ۴۹ سال پیش

کودکان در چه سنی شب‌ها قبل از خواب زیاد حرف می‌زنند؟

تجمع بازنشستگان در چند استان؛ همسان‌سازی اصلاح شود

درباره کاخ سفید آمریکا بیشتر بدانید+ عکس

عکس/ زیبایی خیره کننده سیما سریال زخم کاری در ۲۹ سالگی

افسردگی سالمندان چه علائمی دارد؟

فیلم/ برف شدید در جاده آتشگاه - نوجان کرج

حجم معاملات میم‌کوین ترامپ از ۱۱ میلیارد دلار گذر کرد

شرط رهبر انقلاب برای حمله سپاه به اسرائیل چه بود؟

تحول تازه در بازار ارز از ابتدای بهمن ماه

اولین تصاویر از پیکر قضات مقیسه و رازینی

عکس/ تبریز گردی علیرضا بیرانوند و خانواده اش

چرا انجمن حجتیه در مرکز اخبار سیاسی قرار گرفته است؟

عکس/ قاب ماندگار قریبیان، وثوقی و کیمیایی ۵۰ سال پیش

قاضی سوم ماجرای ترور قضات دیوان عالی کیست؟

عکس/ استایل زمستانی جذاب جومونگ و سوسانو در سفر به کرۀ شمالی

عکس/ تفریح خانوادگی علیرضا بیرانوند در کوه عینالی

اینفوگرافی/ سهم ایران از بازار روسیه فقط نیم درصد است

عکس/ استایل متفاوت بهاره رهنما با کت چرم لاکچری

درخواست افزایش حقوق فرهنگیان از مرز ۱۸ هزار امضا گذشت

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه

پرشدگی ۱۷ درصدی سد‌های تهران

کدام استان‌ها فردا دوشنبه ۱ بهمن تعطیل هستند؟

زمانبندی مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران + جزییات

نخستین تصویر از کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ

واکنش دختر سید حسن نصرالله به خبر زنده بودن پدرش

عکس/ دروازه ارگ سمنان نشانی از شکوه معماری قاجار

دولت در فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی ناتوان است؟

عکس/ بهاره رهنما با این متن دل همه را برد

گزارش بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

فیلم/ قاضی شهریاری تهدید به قتل شده؟!

فیلم/ تشنج در صحن شورای شهر تهران

امکان صدور چک دیجیتال بانک سپه فراهم شد

عکس/ مراسم عروسی زری و رضا بابک در دهه ۵۰

مهلت شرکت در مزایده سراسری املاک مازاد بانک رفاه کارگران تمدید شد

آخرین مهلت از وکالتی نمودن حساب‌ها در موسسه اعتباری ملل جهت خرید محصولات ایران‌خودرو

آغاز بازگشت آوارگان به نوار غزه

اینفوگرافی/ مهم‌ترین ریسک‌های جهان در سال ۲۰۲۵

اوراق گام؛ ابزاری نوین در خدمت تولیدکنندگان