تاریخ انتشار: ۱۳:۱۸ - ۱۸ آبان ۱۳۹۸
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ تشریح کرد؛

دلایل افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در ایران / تشکیل دفتر تجاری منطقه‌ای برای معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران

حسین سلاح ورزی نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران دلایل افزایش سرمایه‌گذاری خارجی و حضور کشورهای همسایه در اقتصاد ایران را در دو عامل عمده کاهش ارزش پول ملی و بازگشت ثبات به اقتصاد ایران میداند و معتقد است این دو عامل در کنار دیپلماسی اقتصادی قوی که در پیش گرفته شده چشم انداز روشنی از افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در ایران نشان می دهد.
سرمایه‌گذاری خارجی در ایران
اقتصاد24- بنا بر آخرین آمارهایی که از سرمایه‌گذاری خارجی در ایران در بازه زمانی ۶ ماهه اول سال جاری توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به‌تازگی انتشاریافته، اقتصاد ایران در مقایسه با همین زمان در سال گذشته با توجه بیشتر سرمایه‌گذاران روبرو بوده و رقم سرمایه گذاری مصوب خارجی در بازه زمانی ۶ ماهه برای اجرای ۵۲ پروژه، بیش از ۷۶۷ میلیون دلار ثبت‌شده است.

داده‌های این آمارها بیانگر آن است که در نیمه اول سال جاری ترکیه با ۱۰ طرح، افغانستان با ۹ طرح و امارات با ۵ طرح توانسته‌اند بیشترین مجوز سرمایه‌گذاری را در کشور دریافت کنند، این در حالی است که پیش‌ازاین بیشتر پروژه‌ها از سوی سرمایه‌گذاران اروپایی صورت می‌گرفت، اما داده‌های نیمسال اول نشان‌دهنده آن است که کشورهای همسایه در سر لیست سرمایه‌گذاران در طرح‌های صنعتی، معدنی و تجاری ایران قرار گرفته‌اند. بر اساس داده‌های اعلام‌شده در دو فصل بهار و تابستان سال جاری در مجموع ۵۲ طرح با پول خارجی از سوی هیئت سرمایه‌گذاری خارجی مصوب شده است که این تعداد مصوبات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، رشدی بیش از ۵۶ درصد داشته است؛ مصوبات سال قبل برابر با ۳۲ طرح بوده است. از سوی دیگر، حجم سرمایه‌گذاری مصوب در مدت‌زمان مورد بررسی ۷۶۷ میلیون و ۱۱۸ هزار دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل مجموع سرمایه‌گذاری مصوب شده رشد حدود ۳۲ درصدی داشته است؛ مجموع سرمایه مصوب در مدت مشابه سال قبل برابر با ۵۷۸ میلیون دلار بوده است.

برای بررسی چرایی و چگونگی اقبال بیشتر سرمایه‌گذاران کشورهای همسایه برای حضور در ایران و همچنین دلایل افزایش سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران به نسبت زمان مشابه آمار اعلام‌شده از سوی وزارت صمت، خبرنگار اقتصاد24 به سراغ حسین سلاح ورزی نایب‌رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران رفت که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

دلایل افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در ایران


*چه دلایلی را می‌توان برای حضور پررنگ‌تر سرمایه‌گذاران سه کشور ترکیه افغانستان و امارات در ایران برشمرد؟

- دلایل متعددی در ارتباط با حضور پررنگ‌تر کشورهای همسایه به‌خصوص این سه کشور وجود دارد، از آن جمله می‌توان به نزدیکی آنها به ایران و همسایگی‌شان اشاره کرد. دیگر اینکه واقعی شدن قیمت ارز توجیه بیشتری برای سرمایه‌گذاری‌شان ایجاد کرده که برای تولید به داخل ایران بیایند. از دیگر سو کاهش ارزش پول ملی دلایل حضورشان را پررنگ‌تر از پیش کرده است.

در ارتباط با سرمایه‌گذاران ترکیه‌ای و افغانستانی این دو مورد آخر که بسیار آشکار است و این عوامل منجر به جذب سرمایه‌گذاران بسیاری از این دو کشور در ایران شده است.

*چینی‌ها و روس‌ها به‌خصوص بعد از شروع تحریم‌های آمریکا بسیار از سرمایه‌گذاری در ایران سخن گفتند اما در آمارها ردپای چندانی از آنها مشاهده نمی‌شود، چرا؟

- این واقعیتی است که گلایه‌ای را هم سبب شده و آن‌هم این است که چینی‌ها و روس‌ها علی رغم مراودات سیاسی و تعاملات سیاسی خوبی که با کشورمان دارند  ولی در حوزه اقتصاد در مقام عمل پروژه‌های چندانی را به نتیجه نرسانده‌اند و یا سرمایه‌گذاری مستقیمی را انجام نداده‌اند، دلایل این موضوع چندان روشن نیست اما به نظر می‌رسد برای آن‌ها ملاحظات دیگری وجود دارد. آنها کماکان به رفت‌وآمد و شعار دادن بسنده می‌کنند و درصحنه عمل چیزی از آنها مشاهده نمی‌شود.

* در آمار اخیر موضوع رشد 35 درصدی سرمایه‌گذاری در مقایسه با 6 ماه اول سال گذشته چشم‌گیر است، دلایل این موضوع را در چه می‌بینید؟

- سال گذشته جو کلی اقتصاد تحت تأثیر التهابات تحریم‌ها و تهدیدهای آمریکا بود و همین هم سبب شد تا سرمایه‌گذاران دیگر کشورها برای حضور در ایران محافظه‌کارانه برخورد کنند. با فروکش کردن بار و تخلیه جو جریان تحریم و تهدید رغبت سرمایه‌گذاران نیز برای حضور در ایران بیشتر شد. البته این موضوع در کنار کاهش ارزش پول ملی و ثبات در کشور توأمان موجب تصمیم برای حضور بیشتر سرمایه‌گذاران خارجی در ایران شد.

*فعالیت‌هایی که فرمودید هدف‌گذاری مشخصی بر روی کشورهای همسایه و این سه کشور که بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی در ایران را انجام داده‌اند، داشته است؟

- حتماً همین‌طور بوده و بیشترین تلاش ما به‌خصوص با توجه به شرایط بعد از تحریم‌ها و در حدود دو سال اخیر با هدف‌گذاری مشارکت همسایگان کشورمان در اقتصاد ایران بوده است. چیزی که توأمان هم هدف‌گذاری دولت بوده و هم اتاق بازرگانی ایران و رفتار ما مبتنی بر نگاه به کشورهای پیرامونی و کشورهای همسایه بوده است. چیزی که منجر به آن شده تا دولت تمرکز کند بر پیمان‌های اقتصادی دو جانبه یا چندجانبه منطقه‌ای به جهت استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی که پیرامون کشورمان وجود دارد.

*پیوستن ایران به اتحادیه اوراسیا را چقدر در روش‌تر شدن چشم‌انداز سرمایه‌گذاری خارجی در ایران تأثیر گذار می‌بینید؟

- امکان این موضوع بسیار زیاد است به این سبب که بالاخره طیف وسیعی از کالاها طی این تفاهم‌ها و توافقات اقتصادی با معافیت‌های ترجیحی روبرو هستند و ازاین‌رو به نظر می‌رسد این عوامل در کنار دیگر عوامل جاذب اقتصاد ایران در برخی زمینه‌ها این رغبت را برای کشورهای عضو این اتحادیه منطقه‌ای برای حضور و سرمایه‌گذاری در ایران فراهم کند. در رابطه با این اتفاق اتاق بازرگانی ایران نیز برنامه‌هایی دارد که به‌صورت جدی پی گرفته خواهد شد و در این راستا اتاق بازرگانی ایران تشکیل یک دفتر تجاری منطقه‌ای برای معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران را در دستور کار دارد.

* آیا عملکرد اتاق ایران را در این افزایش سرمایه‌گذاری خارجی و حضور پررنگ سرمایه‌گذارانی از کشورهای همسایه بارز می‌بینید؟

- اتاق ایران بر اساس مأموریت و رسالتی که برای خود قائل است در حوزه روایت بین‌الملل و معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران به‌صورت مستمر هم هیئت اعزام می‌کند هم هیئت‌های مختلف از کشورها را پذیرش می‌کند، در کنار اینها با سفارت‌خانه‌های کشورهای مختلف در ارتباط است، از دیگر سو با نمایندگی‌های جمهوری اسلامی در دیگر کشورها تعامل دارد. دراین‌ارتباط اتاق ایران مرتب درزمینه معرفی و تبیین فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران تلاش می‌کند. این اتاق در کنار اینها همچنین درزمینه پیگیری و شناسایی مقررات مانع سرمایه‌گذاری خارجی بسیار فعال هست. اتاق ایران در سازمان سرمایه‌گذاری خارجی و شورای مربوطه با این موضوع عضو است و از آن طریق هم به‌صورت روتین فعالیت‌های زیادی در حوزه جذب سرمایه‌گذاری خارجی به انجام می‌رساند. مجموعه این فعالیت‌ها قطعاً در تحریک و تشویق سرمایه‌گذاران خارجی تأثر جدی داشته است و بسیاری از سرمایه‌گذاری انجام‌شده با مشارکت بنگاه‌های عضو اتاق بازرگانی صورت گرفته است.

*پیش‌بینی شما از روند سرمایه‌گذاری خارجی در شش ماهه دوم سال چگونه است؟ آیا معتقدید در شش ماهه دوم سال نیز شاهد افزایش روند سرمایه‌گذاری خارجی در قیاس با قبل خواهیم بود؟

- فکر می‌کنم این روند در شش ماهه دوم نیز ادامه پیدا کند و در قیاس با شش ماهه دوم سال گذشته شاهد افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در کشور باشیم.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش