تاریخ انتشار: ۱۱:۱۴ - ۲۴ آبان ۱۳۹۸
گزارش اقتصاد۲۴ از چالش‌های یک صنعت؛

خطر در کمین بازارهای صادراتی سیمان / صادرات را از صنعت خاکستری نگیرید

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با بیان اینکه جلسه برای بازگشت صادرات سیمان و کلینکر از منطقه پارس جنوبی هنوز ادامه دارد، گفت: صادرات برای سیمانی‌ها حیاتی است و نباید اخلالی در این زمینه پیش بیاید چرا که با کوچکترین حرکت، بازارها از دست می‌رود و به دلیل رکود در بازار داخل، این صنعت به مرز ورشکستگی می‌رسد.
سیمان
اقتصاد 24- بازارهای صادراتی سیمان به دلیل تحریم از وضعیت صادراتی خوبی برخوردار نیست و در عین حال با ادامه رکود در بخش ساخت و ساز و پروژه های عمرانی در کشور نیز با کاهش مصرف این محصول در بازار داخل مواجه شده است.

حرکت صنعت سيمان برای توسعه با چند چالش جدی روبروست. صنعت سیمان کشور چند سالی است که به واسطه رکود مصرف، بازار داخل خوبی ندارد اما با تلاش این صنعتگران همچنان تولید رو به افزایش است ولی نگران افزایش مازاد تولید این محصولات هستند. سياست هاي توسعه بخش مسكن همچنان مسکوت مانده است و ساخت بافت های فرسوده به دلیل نرسیدن بودجه در همان فرسودگی خود باقی مانده است و همه این موارد كاهش مصرف سيمان در داخل را رقم زده است. تکمیل پروژه های عمرانی که دیگر هیچ! بودجه های عمرانی هم به پروژه های نیمه تمام این بخش نرسید. به طور كلي در سال جاري محدوديت بودجه عمراني و سياست گذاري ها به كاهش ميزان مصرف انجاميده است و این انتظار که صنعت سیمان خود را برای تکاپوی جدید عمرانی آماده کرده بود، واهی از آب درآمد.

از اینرو برای جبران تامین نقدینگی این صنعت، طی سال جاری اقدام به افزایش قیمت سیمان کردند، اما باز هم مشکلات نقدینگی این بخش کاهش نیافت. این صنعت طی سال های اخیر دستخوش تغییر و تحول های زیادی بود که همین موضوع آسیب های زیادی را به بخش تولید تحمیل کرده است.

از سوی دیگر رقابت داخلي كارخانجات سيمان زمينه تنزل قيمت سيمان به زير قيمت تمام شده را فراهم کرده است و بعيد است مصرف داخلی و صادرات افزايش پيدا كند اما تولید در کارخانه های سیمانی بدون اعمال سیاست های جدید صادراتی ادامه دارد. حالا یک بازار ضعیف داخلی و راه گمشده برای رسیدن به بازارهای صادراتی مانده و تولید مازاد 20 میلیون تنی که رقابت منفی را برای تولیدکنندگان به ارمغان آورده است.

فاصله زیاد سیمانی ها با توسعه صادرات  


از سوی دیگر تمام امید صنعت سیمان به بازارهای جهانی است که با وجود تلاش های بسیار برای جستجو و تصاحب بازارهای جدید، هنوز از نقطه اوج این صنعت فاصله داریم.

متاسفانه طي يك سال اخير، صادرات دچار تصميم گيري هاي متعدد شده است و صنعت سيمان را مشابه ديگر رشته هاي صنعتي دچار مشكل كرده است. اكنون صادرات ايران به عراق و افغانستان دو کشور همسایه که فعالان این صنعت امید به بهبود آن داشتند، تحت تاثير تصميمات ناگهاني سياستگذاران، تسهيل كه نشده هيچ با مشكل هم رو به رو شده است و شاهد کاهش صادرات به این کنار مرزی هایمان هستیم. نگاه مشتریان سیمان ایران این را نشان می دهد که ایران فروشنده مطمئنی نیست و این عدم اعتماد شرایط را برای حفظ بازارهای صادراتی سخت تر کرده است.

بسته شدن درهای بازارهای صادراتی سیمان


رضا رحمانی، وزیر صنعت معدن و تجارت 13 خرداد 98 با اتخاذ تصمیم جدید برای صادرات سیمان و ابلاغ آن به گمرک، شرایط جدیدی را برای صادرکنندگان این محصول رقم زد. بر اساس ابلاغ نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت به گمرک جمهوری اسلامی ایران، شرایط تازه ای بر روند صادرات سیمان و کلینکر اعمال شد و تنها شرکت های تولید کننده می‌توانند سیمان صادر کنند. بر اساس این ابلاغ مقرر شد تا پایان شهریور ماه سال جاری تنها شرکت های تولید کننده مندرج در لیست و یا نماینده رسمی این شرکت‌ها مجاز به صادرات سیمان و کلینکر خواهند بود.

بر پایه این اطلاع، نمایندگان رسمی تولیدکنندگان هم تنها از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت معرفی می شوند و از سوی این دفتر به کلیه گمرکات اجرایی ابلاغ می شود.

حالا پس از گذشت چند ماه از این دستورالعمل، بر اساس ابلاغیه جدید منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی به تولیدکنندگان، صادرات غیر نفتی از جمله سیمان و کلینکر از این منطقه ممنوع شد. این موضوع در شرایطی اعمال شده که صادرکنندگان در شرایط تحریم به سختی بازار‌های هدف را برای صادرات محصولات به دست آورده‌اند و این موضوع ضرر زیادی را به آن‌ها وارد می کند. بررسی‌ها نشان می‌دهد ۴ تا ۵ شرکت بزرگ تولیدکننده سیمان حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد محصولات خود را از این منطقه صادر می‌کردند.

درخواست سیمانی ها برای تمدید مجوز صادرات   



در همین رابطه عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در گفتگو با خبرنگار اقتصاد24 با بیان اینکه صنعت سیمان برای ادامه فعالیت خود نیاز به تامین نقدینگی دارد و صادرات بهترین گزینه برای جبران کاهش مصرف در بازار داخل است، گفت: سیمان شرایط خاصی پیدا کرده و فعالان آن ناچارند که صادرات داشته باشند آن هم به دلیل اینکه نیاز مالی را تامین کنند. فعالان، صادرات برایشان مهم است از اینرو باید به دنبال راه چاره ای جهت صادرات این محصولات باشند. مجوز قبلی صادرات از این منطقه باید چند ماه تمدید شود تا صادرکنندگان سیمان به تعهدات خود عمل کنند و بعد بتوانند به دنبال اسکله دیگر باشند.

شیخان هپمچنین درباره ممنوعیت صادرات سیمان و کلینکر از منطقه ویژه پارس جنوبی گفت: پس از ابلاغ این دستورالعمل جلساتی بین رئیس گمرک و رئیس منطقه ویژه پارس جنوبی و رئیس اسکله برگزار شد.

به گفته این فعال صنعت سیمان، این اسکله برای صادرات نفتی تاسیس شده و به عنوان یک پایانه نفتی فعال است. حالا دستور ممنوعیت صادرات تمام محصولات و کالاهای غیر نفتی از این اسکله صادر شده که صادرات سیمان و کلینکر را هم شامل می شود.

بلاتکلیفی شرکت های سیمانی پیشتاز در صادرات  


شیخان ادامه داد: فعالان در صنعت سیمان به دنبال تمدید مجوز قبلی جهت صادرات سیمان از این منطقه برای مدت زمان محدود هستند چرا که این اسکله وسیع است و امکان بارگیری کشتی بزرگ هم وجود دارد و فضای خالی هم برای صادرات کالاهای غیر نفتی دارد. بندر بوشهر یکی از گزینه های جایگزین است که برای صادرکنندگان این بخش افزایش هزینه خواهد داشت.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان گفت: سیمان لامرد، سیمان داراب، سیمان پارس نو و سیمان دشتستان، شرکت هایی هستند که محصولات صادراتی خود را از این اسکله صادر می کنند. این شرکت ها صادرات کلینگر بالایی دارند و بیشتر از این منطقه صادر می کنند اما به دلیل این دستورالعمل همچنان در بلاتکلیفی به سر می برند و نمی دانند تکلیف تعهداتشان به خریداران چه می شود!

خطر در کمین از دست رفتن بازارهای صادراتی سیمان


این فعال صنعت سیمان ادامه داد: قطعا به دلیل اینکه این اسکله برای بارگیری محصولات نفتی تاسیس شده است باید برای بارگیری سایر محصولات غیر نفتی از جمله سیمان محل دیگری جهت صادرات در نظر گرفته شود اما این جابجایی نیاز به زمان دارد چراکه باید به تعهدات قبلی جهت ارسال سیمان و کلینکر از این منطقه به خریداران پایبند باشند و گرنه خطر از دست رفتن بازارهای صادراتی سیمان نیز وجود دارد.

تحمیل  افزایش هزینه صادرات بر سیمانی ها   


شیخان در پاسخ به این سوال که با جلوگیری از صادرات سیمان از منطقه ویژه پارس جنوبی چه مشکلی برای بازارهای صادراتی سیمان پیش خواهد آمد؟ گفت: شاید این ممنوعیت صادراتی تاثیری در میزان و حجم صادرات این محصولات نداشته باشد اما تاثیر خود را بر روی قیمت تمام شده خواهد داشت.

به گفته دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان، اگر فعالان و صادرکنندگان سیمان، بندر و یا اسکله دیگری برای صادرات محصولات خود در نظر بگیرند با افزایش قیمت مواجه خواهند شد، در این صورت باید از سرمایه کارخانه صرف جبران این افزایش هزینه داشته باشند و یا مجبور به افزایش قیمت شوند.

شیخان گفت: به دنبال تمدید صادرات این محصولات از منطقه ویژه پارس جنوبی با رایزنی وزارت صنعت هستیم چرا که تا زمانی که قراردادهای صادرات این محصولات با خریداران وجود دارد زمانی برای تمدید صادرات از این منطقه را خواستاریم.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با تاکید بر اینکه در ۶ ماهه اول سال ۹۸، ۶ میلیون و ۶۴۳ هزار تن سیمان و کلینکر صادر شده است گفت : باید برای توسعه صادرات این محصول تدبیر شود نه اینکه با بستن راه ها، شرایط صادرات را سخت تر کرد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش