تاریخ انتشار: ۱۱:۱۹ - ۱۵ آذر ۱۳۹۸
در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ مطرح شد:

کشاورزی ایران می‌تواند یکی از قطب‌های کشاورزی دنیا باشد/ حق کشاورزی نصیب صنعت شده است

یک کشاورز می‌گوید: اگر یک دهم حمایت‌هایی که از بخش صنعت می‌شود از کشاورزی شود، کشاورزی ایران بسیار بسیار بیشتر از صنعت خودرو آورده خواهد داشت؛ حمایت‌ها از بخش کشاورزی ضمن تامین امنیت غذایی، می‌توانست حداکثر درآمد ارزی را برای کشور به همراه داشته باشد.
کشاورزی ایران
اقتصاد24- چندی پیش حسین شیرزاد، معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفته بود: به لطف افزایش بی سابقه تولید محصولات کشاورزی کشور در سال‌های اخیر و نیاز مبرم به ورود در بازارهای بین‌المللی و منطقه ای جهت عرضه مازاد تولیدات و شکوفایی زنجیره ارزش کشاورزی، بدون شک، وزارت امور خارجه از جایگاه ویژه‌ای به منظور ورود به بازارهای صادراتی دنیا از طریق گسترش دیپلماسی اقتصادی برخوردار است.

اما باید پرسید که صرف افزایش تولید کمی محصولات کشاورزی منجر به افزایش بهره‌وری از آن‌ها و صادرات بیشتر این محصولات می‌شود؟

نعمت احمدی که خود کشاورز است به این نکته باور دارد که مسئولان بخش کشاورزی کشور در دهه‌های گذشته آنگونه که باید به امنیت غذایی اهمیت نداده‌اند. وی به اقتصاد24 می گوید: امروز دنیا به امنیت غذایی اهمیت زیادی می‌دهد و امنیت غذایی در هر کشور ی یک بخش داخلی دارد که کشورها کوشش می‌کنند نیاز غذایی خود را تولید کنند و وجه دیگر بخش خارجی است تا کشورها بتوانند غذای خود را در بازار جهانی به فروش برسانند.

او ادامه می‌دهد: زمانی بازار جهانی غذای کشورها را می‌خرد که تولید آن‌ها استانداردهای جهانی را داشته باشد.

مافیای سم‌ و کود دمار از روزگار کشاورزی ایران درآورده است 


این کشاورز بر این نکته تاکید می‌کند که تولید کمی محصولات غذایی در کشور ما بی‌وقفه ادامه دارد اما به دلایل مختلف محصولات غذایی ایران نمی‌توانند در بازارهای جهانی راه پیدا کنند و این دلایل را چنین برمی‌شمارد: در چندین محصول کشور ما در رتبه یکم تا دهم دنیاست اما ما در بازار دنیا حضور نداریم و علت این عدم حضور نبود تولید نیست. ما تولید داریم داریم اما باغ‌های کشور اصلاح نشدند و اصلاح بذر ما درست نیست و بدتر از همه کود و سمی که در بخش کشاورزی ایران استفاده می‌شود، سال‌هاست که در دنیا کنار گذاشته شده است.

احمدی در ادامه از وجود مافیای سم و کود پرده برمی‌دارد.« ما با یک مافیای سم و کود روبه روییم که از هر مافیایی وحشتناک‌تر است چرا که این مافیا سود خود را در تولید سموم و کودی می‌بیند که دارای استاندارد ایزو جهانی نیستند».

ایران هنوز هم می‌تواند به یکی از صادرکنندگان اصلی محصولات کشاورزی تبدیل شود


او معتقد است ایران ظرفیت این را دارد که به یکی از قطب‌های کشاورزی دنیا تبدیل شود. «کشور ما می‌تواند با برنامه‌ریزی درست در جهت اصلاح بذر و نهاده‌های کشاورزی و سوم بازاریابی و صادرات به موقع به یکی از صادرکنندگان اصلی محصولات کشاورزی در دنیا تبدیل شود».

نوسانات شدید در تولید و قیمت محصولات کشاورزی نکته‌ دیگری است که این کشاورز به آن انتقاد دارد. «امسال من در بخشی از مزرعه خود گوجه‌فرنگی کاشتم اما به سبب زیاد بودن گوجه فروش این محصول برای من ضرر بود و تنها کاری که توانستم بکنم این بود که به کارگرانم پیشنهاد دادم خودشان گوجه را بچینند و بفروشند اما آن‌ها راضی به این کار نشدند چون می‌گفتند که "حتی فروش گوجه بی‌ هزینه تولید صرفه‌ای ندارد».

احمدی در ادامه بیان می‌کند: مسئله اینجاست که ما نه تنها آمایش‌ سرزمینی در بخش کشاورزی نداریم که در تولید هم هیچ  استانداری را رعایت نمی‌کنیم به طوری که در کشوری خارجی از نظر بهداشت به محصولات کشور ما مجوز واردات نمی‌دهند و مقصر این مسئله کشاورزان نیستند چرا که سم و کودی که به دست آن‌ها می‌رسد سال‌هاست که مورد تایید بسیاری از کشورهای دنیا نیست.

نبود مدیریت کارآمد و به روز بخش کشاورزی هم مسئله‌ای است که به نظر احمدی ضربه دیگری بر پیکره کشاورزی ایران وارد آورده است. «در قرن 21 کشاورزی کشور ما مثل کشاورزی قرن 18 و 19 اداره می‌شود و بدون اینکه راهکاری کلان برای تولید کشاورزان در نظر گرفته شود منتظر می‌مانیم ترسالی شود که کشاورزی کنیم و هیچ برنامه‌ریزی برای تولید نداریم و تمام این مسائل به این علت است که مسئولین بخش کشاورزی کشور هیچگاه آن‌طور که باید در امنیت غذایی قدم نزدند».



معنای اصلاح الگوی کشت امر و نهی به کشاورزان نیست 


"اصلاح الگوی کشت دستوری و فرمایشی نیست" این کشاورز به این نکته اشاره می‌کند و آن را چنین شرح می‌دهد: خواه وزارت جهاد کشاورزی و خواه هر نهاد دیگری که مسئولیت بخش کشاورزی را به عهده دارد حق ندارد به کشاورزی که شغل آبا و ‌اجدادی‌‌اش کشاورزی بوده تنها دستور دهد که چه بکارد و چه نکارد بلکه باید برای کشاورز جایگزین تعریف کند. زمانی در مناطق کویری ایران که در بهترین حالت 60 میلی‌متر بارندگی دارد، کشت خشخاش رواج یافت و سازمان ملل هم برای ایران سهمیه‌ای در نظر گرفته بود که محصول تریاک ایران در شرکت‌های داروسازی استفاده شود اما امروز کسی مجاز به کاشت این محصول نیست و باید پرسید چه جایگزینی برای این محصول وجود دارد آن‌ هم در مناطق کویری میانگین 60 میلی‌لیتر برای‌شان ترسالی حساب می‌شود؟

صادرات محصولات کشاورزی ایران بحث دیگری است که احمدی درباره آن می‌گوید: نه حمایت کشاورز و نه اصلاح بازار و نه صادراتی درست و درمان داریم. صادرات محصولات کشاورزی در دنیا با ثانیه و ساعت است اما در کشور ما وقتی 10 روز اینترنت قطع شد یک شرکت اروپایی که از ایران خرما می‌خرید نتوانست به بار خود دستیابی پیدا کند و در این میان یک رقیب الجزایری بلافاصله جای ایران را در آن شرکت گرفت و خرمای خود را جایگزین کرد.

تاخت مغول‌وار بر زعفران؛ نتیجه فقر کشاورزان


او ادامه می‌دهد: در این سال‌ها با بی‌برنامگی به زعفران ایران تاختی مغول‌وار شد. فقری که گریبان جنوب خراسان را گرفته بود و کشاورزان را مجبور کرد پیاز زعفران را  به افغانستانی‌ها بفروشند و به خاطر نیروی کار ارزان زعفران آن‌ها جذابیت بیشتری برای اروپایی‌ها دارد.

از نظر این کشاورز جذابیت واردات برای عده‌ای تولید و صادرات محصولات کشاورزی را از نفس انداخته است. «تا زمانی که مسئولیت یک تکه از کشاورزی با وزارت جهاد کشاورزی است و پاره دیگر با وزارت صنعت، معدن و تجارت دستخوش تصمیمات گوناگون خواهد بود. تا زمانی که وزارت صمت سود را در واردات می‌بیند، نمی‌توان برای کشاورزی کشور سودی در نظر گرفت. شرکت هفت‌تپه را زمین زدند برای آنکه برخی بتوانند شکر وارد کنند و الان خیلی از محصولات ما از بین می‌روند چون سود در واردات سم و کود یا محصولات کشاورزی است در حالی که هیچ زمانی اهداف کلان برای صادرات وجود نداشته است».

احمدی از طرفی می‌گوید: «کشاورزی ما رها شده و بخش مدیریت کلان آن به روزمرگی مشغول است و مایی که می‌توانستیم دو بازار بزرگ یعنی کشورهای تازه استقلال یافته شمال و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس را داشته باشیم عملا بازارهای صادراتی خود را از دست داده‌ایم.»

او ادامه می‌دهد: «امروز بسیاری از کشورها محصولات کشاورزی ایران را نمی‌خرند و بسیاری از محصولات حتی از کشوری مثل عراق پس فرستاده می‌شود به علت اینکه از نظر کود و سمی که استفاده می‌کنیم استاندارد نیست و از طرف دیگر نتیجه مصرف این محصولات در داخل سونامی سرطان قابل مشاهده در کشور را ایجاد کرده است. ما نمی‌توانیم آب و خاک و زمان را هدر دهیم و کالایی تولید کنیم که کشورهای دیگر آن را پس بفرستند و مصرف آن در داخل هم مردم را به بیماری‌های گوناگون مثل سرطان دچار کند».

حق کشاورزی نصیب صنعت شده است


احمدی در ادامه اما به این نکته تاکید می‌کند که کشاورزان باید با خاطری آسوده به تولید خود ادامه دهند. «باید این تضمین وجود داشته باشد که اگر محصولی تولید مازاد داشت یا برای آن سردخانه مناسب داشته باشیم یا به سرعت بازاری خارجی برای آن پیدا کنیم و یا صنایع تبدیلی داشته باشیم اما هیچ‌کدام از این‌ها وجود ندارد به این علت که بخش کشاورزی مظلوم‌ترین بخش کشور است. شما در هیچ استانی پیدا نمی‌کنید که مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان آماری از تولید یا مصرف محصولی خاص داشته باشند».

احمدی این نکته را بیان می‌کند که «کشورهای صنعتی دنیا پیش از هرچیز زیرساخت‌های کشاورزی را درست کردند» و ادامه می‌دهد: اگر یک دهم از حمایت‌هایی که از بخش صنعت می‌شود از کشاورزی شود، کشاورزی ایران بسیار بسیار بیشتر از صنعت آورده خواهد داشت، در حالی اینقدر از خودروسازان داخلی حمایت می‌شود که اگر همین حمایت‌ها از بخش کشاورزی صورت می گرفت ضمن تامین امنیت غذایی، حداکثر درآمد ارزی را برای کشور داشته باشد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

عکس / مسابقه دوی ماراتن دبی با مشارکت هزاران شرکت‌کننده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»

چه عواملی باعث ایجاد بیکاری می‌شوند؟

ماجرای کارت بلیت نامحدود متروی تهران چیست؟

هشدار درباره ویروس ناشناخته جدید

دستگیری ۱۷ نفر از اتباع افغان عضو شرکت هرمی

فیلم/ واکنش تند نماینده مجلس به خودرو‌های چینی

بهترین راهکار برای جلوگیری از ریزش مو

۶ اشتباه رایج خانم‌ها در هنگام رنگ مو

ردپای زن جوان در قتل عمد پسرخاله‌اش

اینفوگرافی/ قوم و خویش‎های سیاسی در جمهوری اسلامی

زمان حراج جدید سکه مشخص شد + جزییات

پست عاشقانه بابک جهانبخش در اینستاگرام غوغا کرد + عکس

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

فیلم/ انتقاد معاون اول پزشکیان از بی‌انصافی در حق دولت

آیا قانون عفاف و حجاب توسط قالیباف ابلاغ می‌شود؟

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب