تاریخ انتشار: ۰۹:۳۷ - ۲۹ دی ۱۳۹۸

پلاسکو و دری که هنوز بر همان پاشنه می‌چرخد

کمی پیش از ظهر روز ۳۰دی ماه در سال ۱۳۹۵، در یکی از روز‌هایی که مثل هر روز اغاز شد، اما عادی به پایان نرسید، پلاسکو فرو ریخت. فاجعه وسیع و جانسوز بود. گفتند از ۲۱ سال پیش تا کنون نزدیک به ۴۰بار اخطار گرفته، اما توجهی به اعلام خطر‌ها نشده که نتیجه اش شد جانباختن و شهادت ۱۶ آتش نشان. حالا علاالدین، پایتخت، آلومینیوم و.. مانده‌اند بی آنکه قانونی صریح برای برخورد با آن‌ها وجود داشته باشد.
ساختمان پلاسکو
 
اقتصاد۲۴- مهندس محمود قدیری، معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران درباره ایمنی ساختمان‌ها در شهر تهران و خلا قانونی برای الزام افراد به رعایت ایمنی در شهر، اظهار کرد: بر اساس مصوبه شورای شهر که از سال گذشته برای طرح نظام بازرسی تصویب شد تا کنون ۳۴ هزار ساختمان ناایمن شناسایی شده‌اند، اما هر چه پیش می‌رویم و تعداد بازدید‌ها افزایش می‌یابد این تعداد هم بیشتر می‌شود. عجیب است که از این تعداد تا کنون حدود ۲۰۰ ساختمان ایمن سازی‌های لازم را به صورت کامل انجام داده‌اند.

به گفته وی از ۳۴ هزار ساختمان ناایمن شناسایی شده، بیش از ۵۰ درصد ساختمان‌ها خط قرمز‌ها را زیر پا گذاشته‌اند و وضعیت بسیار ناایمنی دارند.

وی با بیان اینکه در زمینه برخورد با ساختمان‌های نا ایمن و الزام مردم برای اجرای قانون خلا قانونی وجود دارد گفت: در حال حاضر حدود پنج سال است که به این قانون رسیدگی نشده است این در حالی است که باید تا به حال این قانون به محلس رفته و تصویب شده باشد.

معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران ادامه داد: طی این قانون مرجع رسمی کشور باید تایید کند که عدم رعایت تمهیدات ایمنی یک جرم است و جریمه دارد؛ این قانون در اکثر کشور‌های پیشرفته هم وجود دارد، اما متاسفانه تا به حال در کشور ما محقق نشده است. نبود این قانون زمانی احساس می‌شود که می‌بینیم پس از وقوع حادثه و جانباختن فرد یا افرادی، کسی که تمهیدات ایمنی را رعایت نکرده است محکوم می‌شود، این در حالی است که این محکومیت جبران کننده حادثه نیست.

وی با تاکید بر این موضوع که پلاسکو درس‌های بسیار زیادی با خود به همراه داشت گفت: از سال ۷۴ تقریبا ۳۰ تا ۴۰ بار برای پلاسکو اخطار صادر شده بود، اگر آن زمان الزام قانونی وجود داشت مطمئنا این حادثه رخ نمی‌داد. اگر دستگاه‌های آب‌پاش در آن ساختمان وجود داشت، جعبه آتش نشانی سالم بود یا... حادثه پلاسکو این چنین جبران ناپذیر نمی‌شد. اصطلاحی تحت عنوان مرزبندی حریق وجود دارد که راهکاری ساده است؛ کافیست دیوار تا سقف برسد تا از گسترش آتش در طبقات جلوگیری شود، این در حالی است که امروزه سقف‌های کاذب در مجتمع‌های تجاری بسیار وجود دارد و همین موضوع موجب می‌شود که حریق به سرعت به واحد‌های دیگر سرایت کند. در پلاسکو هم اتفاقی مشابه رخ داد.

قدیری با بیان اینکه متاسفانه به دلیل وجود این خلا قانونی هنوز ساختمان آلومینیوم، علاالدین و.. به طور کامل ایمن سازی نشده‌اند، گفت: مجتمع بهار که مرکز فروش لباس کودک است هم هنوز به طور کامل ایمن سازی نشده است. مجتمع کامپیوتر پایتخت نیز ایمنی کافی ندارد؛ این ساختمان طی سال گذشته چند بار دچار آتش سوزی شده که اکثرا هم دلیلش رایزر برق آن است و آتش‌نشانی هم به آن هشدار داده است.

معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران معتقد است که قوانین قبل و بعد از پلاسکو تغییر خاصی نکرده است چرا که اگر همان قوانین پیشین هم در پلاسکو رعایت می‌شد فروریختن پلاسکو و شهادت ۱۶ تن از آتش‌نشانان اتفاق نمی‌افتاد.

او همچنین در این زمینه اظهار کرد که به نظر می‌رسد در بحث فنی مشکلی وجود ندارد و مشکل آن‌ها از آیین نامه فنی نیست، بلکه باید قانونی وجود داشته باشد که افراد را ملزم به اجرای قوانین کند.

قدیری با بیان اینکه ایین نامه‌هایی مشابه هم برای سازندگان وجود دارد که متاسفانه برخی از سازندگان برای تامین منافع خود به اجرای آن تن نمی‌دهند گفت: برای مثال ساختمان‌های نوساز جنوب شهر در واقع فرسوده‌ساز هستند، چرا که برخی سازندگان برای کاهش قیمت‌ها و افزایش سود در اجرای ایمنی سیم‌کشی و لوله کشی و.. کم کاری می‌کنند. متاسفانه در مواردی می‌بینیم که قوانین ایمنی اصلا رعایت نمی‌شود و نظارت مناسبی هم وجود ندارد.

معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران افزود: حتی بعضی از ساختمان‌های نوساز ایمنی کمتری نسبت به ساختمان‌های قدیمی ساز دارند. باید گفت که درصد بسیار بالایی از ساختمان‌های زیر شش طبقه مشمول ضوابط ایمنی آتش نشانی نیستند و جالب است که بیش از ۸۰ درصد حریق‌های ساختمانی نیز در ساختمان‌های زیر شش طبقه رخ می‌دهد چرا که واحد‌های این ساختمان‌ها مساحت کمی دارد و فاصله منابع حرارتی با منابع قابل اشتعال کم است؛ اکثر سیم‌کشی‌ها هم درست نیست و از یک پریز چند انشعاب گرفتند.

وی با بیان اینکه اگر حادثه دلخراش پلاسکو را در نظر نگیریم می‌توان گفت تقریبا صد درصد مرگ و میر‌ها در آتش‌سوزی، در ساختمان‌های زیر شش طبقه اتفاق می‌افتد گفت: گرچه که به ظاهر آتش‌سوزی ساختمان‌های بلندمرتبه حساسیت بیشتری دارد، چون خاموش کردن آن‌ها سخت است.

به گفته وی می‌توان گفت که هیچ کدام از ساختمان‌های نوسازی که زیر شش طبقه هستند ایمنی کافی ندارند چرا که ضوابط آتش‌نشانی در آن‌ها رعایت نشده است.

قدیری درباره تغییر فرهنگ ایمنی پس از پلاسکو گفت: مردم از زمانی که پلاسکو اتفاق افتاد نگرش متفاوتی به اتش‌نشانی داشتند، اما این نگرش بیشتر عاطفی است تا اینکه باعث شود که آن‌ها ضوابط را رعایت کنند. آتش‌نشانی واقعا از این بابت که مردم به نیرو‌ها بسیار لطف و محبت دارند انرژی می‌گیرد، اما چیزی که ما از مردم می‌خواهیم رعایت ضوابط و مقررات ایمنی است. اگر این موضوع رعایت شود هم آتش‌نشان‌ها کمتر در معرض خطر قرار می‌گیرند و هم جان افراد بیشتر حفظ می‌شود. ما بعد از پلاسکو هم مصدوم و شهید داشته ایم. اگر ما واقع برای جان اتش نشانان ارزش قائلیم باید ایمنی را بیشتر رعایت کنیم. امیدواریم خود ایمنی و خود امدادی افزایش پیدا کند.
 
منبع: ایسنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل