روزنامه کیهان نوشت: رئیسجمهور در دومین سالگرد درگذشت مرحوم هاشمی گفت که هاشمی پدر دانش هستهای است و او بود که اولین سانتریفیوژ را وارد ایران کرد.
اقتصاد24 - روحانی همچنین گفته است: هاشمی بود که برای اولین بار موشک ساخت و اگر امروز توان دفاعی بالایی داریم مدیون هاشمی هستیم.
روحانی میافزاید: هاشمی بعد از انتخابات ۹۲ بسیار نگران مذاکرات برجام بود. وقتی برجام به ثمر رسید به من گفت من دیگه حالا راحت میمیرم. به من گفت شما سایه جنگ را از روی دوش ملت برداشتید. وی افزود: هاشمی پدر تفکر اعتدال است، هاشمی پدر امید در کشور بود.
این سخنان در حالی است که پایگاه رسمی وابسته به هاشمی، در زمان حیات وی، در توئیتی از قول او نوشته بود «روزگار فردا، روزگار گفتمان است نه موشک».
هاشمی همچنین در جمع مدیران آموزش و پرورش به غلط گفته بود «اگر میبینید آلمان و ژاپن این روزها محکمترین اقتصاد دنیا را دارند، اینها بعد از جنگ جهانی دوم از اینکه نیروی نظامی داشته باشند محروم شدند... نیروهای نظامی بیشترین خرج کشورهای در حال جنگ را میبردند و از این رو با این اقدام پولهایشان آزاد شد و به دنبال کارهای علمی و تولیدی رفته و اقتصاد دانشبنیان برای خود درست کردند، لذا دیگر آسیبپذیر هم نیستند، این راه در ایران باز شده است»!
بر خلاف این ادعا و طبق اعلام موسسه تحقیقات صلح استکهلم، آلمان و ژاپن در سال ۲۰۱۵ در رده بالای اختصاص بودجه نظامی در جهان بودهاند. ژاپن با اختصاص ۴۰/۹ میلیارد دلار (طبق اعلام موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک) در سال ۲۰۱۵ در رتبه هشتمین کشوری قرار گرفت که بیشترین بودجه نظامی را در جهان دارد.پس از ژاپن نیز، کشور آلمان با اختصاص ۳۶/۷ میلیارد دلار در رتبه نهم قرار گرفته که حدوداً ۴ برابر بیشتر از بودجه دفاعی ایران بوده است.
هاشمی تشویقکننده اصلی برای اعتماد به شیطان بزرگ بود. او پس از شروع مذاکرات، با هیجانزدگی گفت «تابو شکست»! هاشمی همچنین ۲۸ آذر ۱۳۹۲ در مصلای کرمان خطاب به مردم گفت: «وزیر خارجه آمریکا با اعتراف به خلف وعده آمریکا، قول داده است که واشنگتن جبران کند. وقتی وزیر خارجه آمریکا به وزیر خارجه ایران میگوید ما خلف وعده خود را جبران میکنیم و مذاکرات باید ادامه یابد؛ یعنی عزم قدرتهای غربی برای گفتوگوهای دوستانه با ایران جدی است. تغییر رویکرد غرب و آمریکا نسبت به ایران، به خاطر هوشیاری مردم است. شما مردم به گونهای در انتخابات حاضر شدید و دولتی را آوردید که دنیا را مجبور و متقاعدکرد باید با ایران در فضای برابر مذاکره کند».
با وجود همراهی هاشمی با روحانی در انتخابات ۹۲ و برجام، او اواخر از روحانی گلهمند بود. هاشمی رفسنجانی چند روز قبل از فوت، در آخرین جلسه یکی از کمیسیونهای «مجمع تشخیص مصلحت نظام»، گلایه و انتقادهای جدی نسبت به مدیریت روحانی مطرح کرد؛ هم به این خاطر که وقت کافی روزانه برای رسیدگی به مسائل به ویژه مشکلات اقتصادی نمیگذارد و هم اینکه از موضع بالا برخورد میکند و ملاقات با او حتی برای من(هاشمی) هم آسان نیست.
هاشمی ۹ آبان ۹۵ در گفتوگو با روزنامه اعتماد و درباره نقدش به ۳ سال عملکرد دولت تاکید کرده بود: «از همان سال اول تأکید داشتم که شما نقدینگی در کشور زیاد دارید و الان این نقدینگی در کارهای انگلی مصرف میشود. مثلاً قاچاقچیها یا پولدارهای بزرگ پولها را میگیرند که خرید و فروش و کارهای دیگر میکنند. دو، سه سال وقت کشور تلف شد... یکسری نیازهایی هست که اکثریت مردم به آن نیاز دارند و تا این زمان کار عمدهای روی آن انجام نشد که یکی مسئله اشتغال است».